Bezárás
Egyéb

A hét videója: Drótarcú újságíró buktatja le a rosszfiúkat Ghánában

Anas Aremeyaw Anas ghánai tényfeltáró újságíró, aki egy furcsa, drótszerű hálóval az arcán ment fel a mára világhírűvé vált TED (Technology, Entertainment, Design) konferencia színpadára. Egy fekete férfit látunk a reflektorfényben, akinek tudjuk az állítólagos nevét, látjuk az alakját, de aki az arcát szigorúan védi. Nem véletlen, hiszen olyan ügyeket leplezett le, melyek nyomán nem csak Afrikában lenne félnivalója egy újságírónak.

Anas 14 éve végzi ezt a munkát, melynek a rendezőelve számára: megnevezni, megalázni, megbüntetni. Úgy gondolja, hogy az újságírás célja a társadalom alakítása, mely elképzelhetetlen a rossz fiúk rács mögé küldése nélkül. Leplezett már le taigetosz politikát végző falusi közösségek által megbízott, kisgyerekekre szakosodott kivégző osztagot, csempészettel foglalkozó korrupt rendőröket és ordibálta már nevét a ghánai elnök is. Miközben pedig a bizonyítékot keresi, az életét is kockáztatja. Ez persze nem kényelmes, ahogy ő mondja: “álruhába bújni felér egy végrendelettel”.

(A TED.com-on az angol mellett számos feliratból válogathatunk még, magyar sajnos még nincs.)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom