Nem nyilvános, hogy miért a Várba költözne Orbán

Karmelita kolostor

Orbán Viktor 12 éves álma, hogy a Várba szeretne költözni. Mármint nem lakóhelyileg, csupán munkahelyileg.
2002-ben a meglepetésszerű vereség akadályozta meg, hogy a Sándor-palotába költözzön, amit végül a Köztársasági Elnöki Hivatal kapott meg.

A költözésre az indok is megvan: a hatalmi ágak szétválasztása. Mármint nem “egészséges”, hogy a Miniszterelnöki Hivatal az Országgyűlés épületében található, a törvényhozás házában. Az elmúlt évek során láthattuk, hogy Orbán Viktor milyen érzékeny a hatalmi ágak szétválasztására … ja, nem is

A Miniszterelnökség Központi Hivatalának lehetséges új lakóhelyéül több helyszín is forgott az elmúlt években: a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete, a Sándor-palota áll, a Karmelita-kolostor épülete, az MTA-tömb, az Erdődy-palota és az egykori Táncsics-börtön is.

Végül a választási győzelem után az egyik első kormányzati döntés éppen a költözés volt, több minisztérium és államtitkárság vidékre költöztetése, Lázár János pedig megkapta feladatául, hogy 2016. március 15-ig költöztesse fel a Miniszterelnökség Központi Hivatalát a Karmelita-kolostor épületébe, a Sándor-palota mellé.
Arról azonban nem beszéltek, hogy az épület nem üres, ugyanis 2001 óta itt működik a Nemzeti Táncszínház, ami a magyar táncművészet legfontosabb helyszíne. Akik a hírekből tudták meg, hogy nekik bizony majd költözni kell.

A Köztársasági Elnöki Hivatalban 77-en dolgoznak, a miniszterelnöki hivatalban ennél jóval többen. Megvizsgálták, hogy a Vár elbír-e egy ilyen nagy létszámú minisztériumot? Mennyibe fog kerülni a költözés? Milyen tervek, tanulmányok, vizsgálatok után döntött a kormány a költözés mellett? Vagyis: mi alapján hozták meg ezt a döntést?

Ezért adtunk be közérdekű adatigénylést a Miniszterelnökségre, hiszen a döntés már megszületett, és a döntéselőkészítő anyagokat nem titkolhatják el, ki kell adniuk.

Persze az is lehet, hogy a teljes döntéselőkészítő anyag 5 szóból fog állni:
“Mert Orbán Viktor így akarja.” 
De ezt is joguk van tudni az adófizetőknek.

Végül ezt adtuk be:

Tisztelt Kormány!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Kormány által megtárgyalt azon előterjesztés szövegét, amely a Budai Várban található Karmelita kolostor átépítésével összefüggő feladatokról szóló 1401/2014. (VII. 18.) Korm. határozat elfogadására irányult, valamint minden egyéb, a Kormány hivatkozott
döntését megalapozó tanulmányt, jelentést, vagy más, a döntést megalapozó iratot.

Az alábbi válasz érkezett:

elutasítva

A jogi vélemény szerint a döntéselőkészítő anyagoknak lehetnek olyan részei, amiket kitakarhat még a döntés meghozatala után is (például ahol kormányon belüli vitára utal), de amúgy alapból nem lehet az egész nem nyilvános. Éppen ezért perelni fogunk az anyagokért.

A múlt hét csütörtöki Magyar Közlönyben azonban mégis kiderült pár számadat:
Összesen 1,4 milliárd forintot szán a kormány a budai Várban található karmelita kolostor átalakításával kapcsolatos közbeszerzésre és tervezésre. Az átépítés miatt szükségessé váló tervezés-, mérnök-lebonyolító, mérnök-tanácsadó és műszaki ellenőr kiválasztása céljából lefolytatandó közbeszerzési eljárások fedezetére 756,2 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.
Bár egy tervezett és 2 évig tartó költözés nem éppen rendkívüli kormányzati intézkedés, ez a vésztartalék az előre nem látható helyzetekre van kitalálva, bár a kormány előszeretettel használja házipénztárnak.

L.Simon László államtitkár mai interjújában megerősítette, hogy “nincs szó, hogy a miniszterelnökön és a Miniszterelnökségen kívül más kormányzati egységek a Várba költöznének, de a Vár a jelenleginél sokkal erősebb állami reprezentációs szerepet kap, ahogy az a magyar történelemben hosszú ideig már adott volt. Ezt a jelenlétet úgy kell megteremteni, hogy a turizmus számára is kínálatot biztosítson. Szeptemberben aztán feláll az a bizottság, amely szakmai tanácsokkal látja el a kormányt a munkálatok előkészítése és a kivitelezés során. A következő lépcsőfok, annak biztosítása hogy jövőre valamennyi forrás rendelkezésre álljon a projekt megkezdésére. Legkésőbb 2016-ban az építkezésnek is el kell startolnia. Az épületegyüttes átalakításának költségei meghaladják majd a 100 milliárd forintot, a beruházás tíz év alatt valósulhat meg. Szintén napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár új otthonának a megtalálása, amely a város frekventáltabb pontjára kerülhet.”

Az 1,4 milliárd forint nem is sok, a teljes 3-as metró felújításának a tervezése ennél többe kerül.

 

Tervek, vágyak a következő 3 évre, 4 képkockában:

áder_orbán

(Kiemelt kép: Népszabadság)

 • Tamas Krieg

  Szereny volt, hisz ott lesz nemsokara uresen a Palota is….

  • nonono

   Szó nincs szerénységről, csak a fokozatos hozzászoktatásunkról.

 • Guest

  Egy diorámába…
  anonymand

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  A várba?
  Jó!
  Ott a Vajdahunyad vára.

  anonymand

  • nonono

   Ez kicsi, hiszen nagy a család. Meg a másik az sokkal reprezentatívabb is.

 • Guest

  Méltó hely…
  anonymand

 • István Tamasi

  Még mindig nem fogtátok fel, hogy “Minden lehetséges”!

  • manci

   “bármi…”

 • csergolec

  Ez egy kifejezetten rosszindulatú cikk,hisz mi sem természetesebb,mint hogy a király,a várból intézze az ország ügyeit!!:((

  • nonono

   Úgy lesz! Mert a nép az istenadta ezt várja el nagy jó urától!

 • manci

  innen le tud nézni,-mindenkit…

  • Béla Somogyi

   Csak szeretné, még Budán is vannak a Vár “dombocskánál” magasabb helyek.(Vagy lehet, hogy ezért próbálják meg kiüríteni a Citadellát, hogy nehogy a fejére köpjenek?)

 • Sebo Sebes

  Csak ugy mellekesen.

  1.00 EURO = 315.407 HUForint

  • nonono

   Lészen az még 35o es.

 • R’n’R

  miután leköltöztetik a Széchenyi Könyvtárat és a Nemzeti Galériát a Múzeum Negyedbe, a Palotát felújítják az Elnöki Hivatal részére. Orbán 2017-ben elnökké (azaz királlyá) ütteti magát a parlamenti talpnyalóival és ezek után szól a bútorszállítóknak, hogy a Bethlen Istvántól lopott íróasztalát vigyék át a Vár-palotába, oda ahol Horthy is parádézott a teraszon. Ezzel orbáni paranoid-skizofrén lázálom be is teljesül és lehet hívni az orvosokat.

  • nonono

   Sajnos nem fognak orvosokat hívni, hanem hajbókolni fognak.

 • Iván Reiner

  Miért is volt szinte az első dolga a hatalomra jutása után a köztársaság elnevezés kiiktatása? A liberalizmus is megvan már, a következő a demokrácia lesz…

 • Marvin, the paranoid android

  Nyugi, ha télen befagy a Duna meg is koronáztatja magát a jegén. Ha nem lett volna enyhe tél, már királyság lennénk.

  • nonono

   Nem kell ahhoz a Duna jege. Meg lészen anélkül is.Nem véletlenül ürítik ki a Várat, mint ahogy az sem véletlen, hogy már nem szerepel a Köztársaság az ország nevében. Az az egyetlen mondat, ami az államformára vonatkozik bármikor megváltoztatható egy parlamenti szavazással.Meg az sem véletlen, hogy a korona kikerült a múzeumból.Már nem múzeumi tárgy – bármikor használatba vehető.

   • Kevey Emese

    És? Hagyjuk? Miért hagyjuk?!

 • Beleznay Irén

  De hiszen már plakátokon is hirdették, Ő maga AZ ÉLŐ ISTEN. Hát akkor, mi itt a kérdés? Gondolom, ennek a folytatása stílusosan: “jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod”. Na. itt tartunk most-. Az ország lakosai meg azt hiszik, nemsokára felébrednek, és elfelejthetik ezt a rossz álmot. De ez sajnos nem álom, hatalomra jutott egy ember, aki saját magát is valamiféle mindenható messiás-király-császár-kitudjamicsodának hiszi.

 • Dezső Németh

  “…az egykori Táncsics-börtön…”
  Én EZT javasolnám… Hadd szokja kicsit a levegőt… Ha már a Tébolyda nem került szóba….

 • Rudolf H

  Szívesen aláírnék egy petíciót ezzel kapcsolatban. Ne szórják már az adófizetők pénzét… Inkább az oktatásba fektetnék vissza ezt az összeget, de még vagy 10-15 egyéb területet is fel tudnék sorolni. Hangsúly a PETÍCIÓ-n.

 • Sebo Sebes

  1.00 EURO=316.083 HUForint

 • Sebo Sebes

  A Zsebputyin Vikrort koveti a forint. Vagyis, ugy sulyed a forint, ahogy a Zsebputyin Viktor megitelese a politikai es az uzleti korokben.

 • Polgár Narancs

  Mi van libsik, nem tetszik ha valaki igényes?

  • kya

   Ez nem igényesség, inkàbb nagyravàgyàs.

  • Kevey Emese

   Nem vagyok „libsi”, hanem konzervatív, viszont demokrata!
   Nekem egyik – általam választott, avagy nem választott – kormány se demonstrálja (újra, mint a régi pöcs uraságok!), hogy felettem állnak, nálam többek és joguk van lenézni rám fentről, fizilkailag is demosntráva ezt a rangkórságos perverziójukat! Nem hagyok magamból cselédet, szolgát, csicskát faragni!!!

  • Dezső Németh

   Mi van, szarházi ? Azt hiszed, kifizetődik a seggnyalás ?…

  • Iván Reiner

   A román parasztdiktátor is igényes volt, ha jól értelek… Gratula!

  • rtlosz

   Inkabb legyek libsi, mint egy kommunista diktator seggnyaloja… 😉

   Kicsi baj lehet az ertekrendeddel, mert ez nem igenyesseg…
   Mifelenk az ilyen zavart embereket, mint oralviktatot mar tegen kezelnek…

  • agador

   Ebben mi az igényesség? Mikor épültek ezek az épületek, jó részük akkor is giccs volt, de az ilyen sötét tahók erre mindig vevők.

 • György Fekete

  Miért? Miért? Mert a sutyerák parasztgyerek kinőtte a sapkáját, cipőjét,nem fér már a gatyájába.
  Polgár Narancs! Arctalan senki! Ez nem igényesség tudatlankám,hanem pofátlanság! Nálunk proliknál ezt így nevezik.

 • rtlosz

  Szerintem ott egy focistadionnak is el kellene fernie, hogy a focibuzinak ne kelljen messzire mennie. En nem sajnalnam a konyvtarat sem lebontani erte. Az a fontos, hogy a kedves vezetonek minden korulmeny adott legyen az illiberalis demokracia faradtsagos kiepitese kozben.
  Amugy biztosan a turistak is kajalnak.
  meszaros ur buztosan felhuzna neki pikk-pakk nem kozpenzbol…

 • manci

  nekünk is lesz tiltott városunk…

 • Gyula Kotosz

  Tudjátok, csak az a probléma az “átlátszóval”, hogy túlságosan is átlátszó: melyik irányban, kiknek a támogatásával és érdekében fejti ki nagyérdemű félretájékoztató tevékenységét.

  • Sparhelt

   Az átlátszó is átlátszó, de aki meg nem átlátszó, az is elég átlátszó – már ha érted..

  • Andor

   Az a bajod , hogy nem Moszkvából szerkesztik?

  • fuckyouorban

   Elolvastad egyáltalán a cikket? Az Átlátszó pont, hogy nem félretájékoztat, hanem megírja az igazságot, mi történt. Te olvastál erről máshol? Vagy csak fáj az igazság, hogy megint lebukott az orosz bomlasztó külpolitika?

   • Gábriel Nagy

    Halló Olvasók!
    A cikk írója szerintem direkt, szándosan ír ferdített dolgokat, vagy elkapta valami vad érzelem.
    Ez egy kavarás, ami túl sok országot érint, és megfoghatatlanná oszlik szét a végén. Ha magát akarta lejáratni vele az újságíró, akkor az is sikerült.

  • conspiracy theory

   Egész pontosan miben “tájékoztat félre” bárkit is?
   Személy szerint nem gondolom, hogy bármilyen kiadványt teljesen függetleníteni lehet, az azt létrehozók értékrendjétől, de azt gondolom, hogy ettől még valami lehet hiteles.
   Ráadásul részemről semmi problémát nem látnék abban, ha létrejönne egy hasonló csapat, aki mondjuk azoknak teregetné a szennyesét, akik szerinted az átlátszó mögött vannak. És itt nem a közpénzből támogatott, megrendelésekkel dolgozó, valakinek a bármilyen eszközzel való lejáratását szolgáló, áltényfeltárásra gondolok.

  • abulafia

   Aztán kinek a támogatásával?

   • Ádám Zovits

    Például az enyémével :)

  • Ádám Zovits

   Túlságosan egyértelmű? Arra gondolsz, hogy gyűjtik azokat, akik havi 1-2 ezer forinttal segítenek, hogy legyen valaki, aki szembeszáll az adómilliárdokkal kitömött közmédiával?

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  “Hűbéreseinek az orosz érdekek maradéktalan kiszolgálása a
  feladata, ami szemben áll az adott ország nemzetbiztonsági érdekeivel”

  miért áll szemben Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel, ha pl elismerné Krímet?
  rágjátok légyszi számba a propagandát.

  mivel nem küldött megfigyelőket a nyugat (mint egy dacos kisgyerek), ezért nincs
  szerintem joga véleményt mondania mivel nem elsőkézből jön az infó. és nincs is hitelesen bizonyítva. (arra a kis külföldi előválasztásai felmérésre ne hivatkozzon már senki)
  a választási megfigyelők ne csak haveri kutyákból álljanak… hát nem? tök jogos lenne oda kritikus megfigyelő is.

  moszkva adta krímet, moszkva elveszi, kit érdekel ez amúgy? miért olyan fontos ez bárkinek Magyarországon? csak nem, az átlátszó meg kis kerülővel az amerikaiaktól kapja a pénzt, tudom szemét vagyok, mert amellett persze, hogy rohadt egy dolog, ha az oroszok fizetnek véleménymonásért szervezeteket, teljesen jogos ez a facebook komment is:

  “Esetleg
  olvashatnánk arról is cikket valamikor, hogy mely pártokat pénzel az
  USA , illetve hozzá köthető érdekcsoportok? Egy független sajtó esetében
  ez így lenne korrekt….”

  légszi egy ilyen átlátszós cikket mutassatok

  “…de a tágabb értelemben vett euroatlanti szövetségi politikával is. ”
  szóval ezért sérti a mi nemzetbiztonságunkat is? :) mert mi meg jenki protektorátus vagyunk? a gyarmat az egy csúnya szó

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  jaj botosbotond írta a cikket, édes IStenem, miért kell az átlátszóra engedni ezt a degenerált csehszlovák kémet? a flúgos mong (akinek amúgy jó a hang-os műsora, csakhát aktív kozmopolita, meg hülyeség volt a botránya is), meg a félhülye-csókos gavra nem elég? mikor lesz ennek már vége? miért csak ilyen hírhedt vagy szélsőséges EGYoldalú emberek dolgozhatnak egy elvileg FÜGGETLEN oldalnál?

 • solaris

  micsoda marhaságok……persze az ukrán oligarchák által pénzelt Clinton klán nem téma…..vajon miért lett Puccsrajna? A Jobbikot nem fizeti Putyin….ha így lenne már rég megnyertük volna a választásokat és lenne országos tv-nk. De tudjátok mit? Bárcsak jönne már az a sok pénz…….semmivel sem rosszabb a Putyin pénz, mint a tomlantos vagy a soros pénz….sőt Mi az hogy!

 • Vidéki

  A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ezmindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

  Úgy lehetséges, hogy a görög szavazók jelentős részének tetszik az a politika, amelyik hülyét csinál az EU bamba vezetéséből és eléri, hogy hatalmas felhalmozott adósságokat elengedve, kedvező kamatozással hitelezve fenntartható legyen az a megszokott helyzet, hogy a görögök lehetőségeik felett éljenek!

  Ciprasz azt mondta,
  folytatja a harcot.

  Lotta Continua, permanens harc
  volt egy szélső baloldali olasz párt jelszava is az 1970-es években .

  A vörös Ciprasz megint belevághat a görög „válságkezelésbe”,
  azaz megpróbálja arra kényszeríteni az általa gyűlölt hitelező államokat, hogy
  engedjék el Görögország hatalmas felhalmozott teljes adósságát.

  Ennek fontos
  eszköze marad Európa különösen
  Németország destabilizálása (zsarolása) azáltal, hogy naponta sok ezer migránst
  fogadnak be (csak az nem jut be hozzájuk, aki nem akar)

  és semmibe véve schengeni végrehajtási egyezményt, melyet
  1992-ben Görögország is aláírt, azonnal tovább passzolják
  őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolja őket Szerbiába
  és így tovább.

  A vörös Ciprasz muníciója a migránsokból
  kifogyhatatlan. Ha ennyire bambák az EU illetékesei , hogy a végtelenségig eltűrik azt, hogy a vörös Ciprasz
  és társai packázzanak velük akkor a vörös Ciprasz stratégiája beválik.

  Büszkén
  állíthatja majd, hogy kezelte a válságot (Görögországban).

 • transformer

  Varufakisz blogján közöl egy interjút a Corriere della Sera-ból, továbbá egy üzenetet, amelyet Matteo Renzi vádaskodására írt, ebben Renzit is felelőssé teszi azért, hogy hozzájárult a Ciprasz elleni uniós zsaroláshoz (magyarul itt: http://transform.hu/index.php/elemzesek/43-elemzesek-kulfold/868-varufakisz-interju-a-corriere-della-sera-ban, illetve http://transform.hu/index.php/hirek/44-hirek-kulfold/869-varufakisz-a-blogjan-uzent-renzinek). Varufakisz blogján elérhető továbbá a Guardian cikke Ciprasz ellentmondásos, szinte lehetetlen feladatáról a választási győzelem után; ebbe elődei belebuktak, Ciprasz némi esélyét abban látja, hogy semmi kompromittáló kötődése nincs a görög oligarchiához:

  http://yanisvaroufakis.eu/2015/09/22/tsipras-triumph-vs-the-impossible-task-of-implementing-a-program-designed-to-fail-in-the-guardian/

 • Attila Schwarz

  Azért eljutottunk a rendszerváltási időktől (“TOVARISI KONYEC”) addig, hogy a szomszédunkat lerohanja Oroszország, a magyar szélsőjobb meg szembeköpi magát és cserben hagyja az ukrán hazafikat.

  Hazaárulók országa ez.

 • Horst Bakker

  “Szadam alatt csupa tisztaság és virágzó ország”. Jaja, mint Észak-Korea vagy a hajdani Románia. Sehol egy csikk, mindenütt a Nagyvezér diadalívei, és a hálás nép virágcsokrai.

  Attól, hogy Amerikának voltak zűrös lépései, a krími orosz megszállás semmivel sem vált indokoltabbá vagy jogosabbá.

  Kishazánkban a producer elvileg a filmszakmát szervezi, gyakorlatilag az oroszbarát kormánnyal nagy egyetértésben lopkodja a közpénzeket.

 • Andor

  “Kérdés: mi a jó qrva anyjukat keresnek az amerikaiak Ukrajna területén?”
  Az orosz egyenruhába bújtatott amerikaiakra tetszik gondolni? Hát azt tényleg a qrvaqnnyuk se tudja!

 • zoot allures

  Te ugye nem vagy normális, Sanyi?

 • fuckyouorban

  Nem az amerikai hadsereg tehet arról, hogy az irakiak nem tudtak a demokráciával mit kezdeni, az esély nekik is megvolt. Ahogy nekünk, magyaroknak is. 1990-ben ölünkbe hullott a szabadság, azt kezdhettünk volna az országgal, amit csak szeretnénk, de csak tönkretettük és most egy háborús diktátor utolsó csatlósa vagyunk. Ahogy az irakiak, mi is elqúrtuk, de ezért nem Amerika a hibás, aki esélyt adott nekünk és elbukásunk ellenére szerintem még mindig bízik bennünk!

 • conspiracy theory
 • Gyula Kotosz

  Bizony! Itt vagy pl. te.

 • fuckyouorban

  Mi hagytuk, hogy így legyen, amilyen a nép, olyan a kormánya. Ebből a fosból, ami itt nálunk van, ennyi jött ki. Akibe szorult egy kis ész, már rég elhagyta az országot és külföldön, az EU élhetőbb országaiban próbál boldogulni.

 • Horst Bakker

  Sokat gondolkoztál ezen a fantasztikus riposzton?

 • solaris

  …meglesz. Az ellenségeink meg nem a szövetségeseink…..a papírokat a hajadra kenheted!

 • Kálóczy Péter

  Szerintem ön láthatóan még a nevét sem tudja az egyezménynek, nemhogy a tartalmát. De mégis szentül meg van győződve róla hogy az egy jó dolog. Csak mert az USA PR ezt mondja önnek. Konteós vakhit helyett talán olvassa el. https://wikileaks.org/tpp/ És akkor talán nem csinál hülyét magából legközelebb az ostoba fanatikus vakhitével.

 • bankár

  Szerintem annál nem lehet jobbat és okosabbat csinálni, mint amit Ciprász csinál. Görögország léte a tét, minden más mellékes.

 • אֶסְתֵּר

  Ha érteni véled Ciprász taktikáját, akkor írd meg légy szíves!

  Komolyan érdekel!

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  A Fidesz “újkommunistázása” mindenhová beszivárog …