47,5 millió forintba került eddig a Kozma utcai trolikomédia

trolikomedia

Augusztus elején írt arról az Index, hogy a Kozma utcai troliforduló az új Vidámpark, ahol a 70-es és 78-as trolik áramszedőit rakosgatják át a BBK alkalmazottai, hogy a járművek meg tudjanak fordulni, mivel a Kossuth tér tavalyi átadása óta onnan ki lettek tiltva, jobb megoldást viszont azóta sem sikerült még találni. Megkérdeztük a BKK-t, mennyibe került eddig ez a látványos és unortodox megoldás.

Az Index cikke szerint tavaly júniusban, a Kossuth tér felújítása miatt a 70-es és 78-as troli ideiglenes végállomást kapott a Földművelésügyi Minisztérium mögött, mert a Kossuth térre már nem fordulhatnak ki. Ezért azóta

“a Kozma Ferenc utcában tolatással fordulnak vissza. Több mint egy éve ülnek a fehér Flair székeken a BKK munkatársai és várják, hogy a troli balra forduljon a Kozma Ferenc utcán és megálljon, hogy ők leakaszthassák az áramszedőket és áttegyék az ellenkező irányba haladó áramszedőre. A troli visszatolat az Alkotmány utca felé (Tolató troli! – még a turisták is megállnak fotózni), majd visszakanyarodik a Kálmán Imre utcára. A megfordulás biztonsága érdekében így a Kozma Ferenc utca az Alkotmány utca felől zsákutca lett.”

A KiMitTud-on keresztül közadatigénylésben kértük ki a BKK-tól, ennek a módszernek a költségét, mivel nyilvánvalóan se a műanyag székeken a helyszínen ülő munkavállalók ténykedése, se a részükre kihelyezett konténer és mobil WC sincs ingyen.

A BKK néhány hétig gyűjtötte az adatokat, majd magválaszolta az igénylést. Levelükből úgy tűnik, ők sem boldogok a kialakult helyzet miatt.

 

“A Kossuth téren és környékén a 70-es és 78-as trolibuszok közlekedését érintő munkálatok 2013. június 23. napján kezdődtek meg. Tekintettel arra,
hogy a tér átépítése során a felsővezeték nem került visszaépítésre, a trolibuszok a mai napig csak a Kozma Ferenc utcában, tolatással tudnak
visszafordulni. Az emiatt jelentkező többlet személyzeti igény finanszírozása jelenleg teljes mértékben Társaságunkra hárul.

A kényszerből alkalmazott technológia miatt 2013. júniusától 2014. augusztusáig Társaságunknak 47 520 000 forint többletköltsége merült fel.

 

 • Kim Cat

  Csak előttem nem volt ismert, hogy erre kerestek megoldást azzal a bizonyos trolibusztenderrel?
  “A feltételek közt hangsúlyosan szerepel, hogy a troliknak legalább négy kilométert kell tudni menni felső vezeték nélkül. “

 • Szentkirályi Szabó Gézáné

  Szerintem nem csak a felsővezeték hiánya a probléma, mert már van köztük olyan, amelyik akkumulátorról el tudna menni addig, míg megkerüli a tömböt, hanem a “szép új térburkolat” alapozása nem bírja el a troli súlyát…

 • Sandor Rabai

  Tiltsák be, komenista járgány, lovaskocsit a térre.

 • József Nagy

  A múltkor volt egy részletes cikk – talán az iho-hu – n, hogy az egyik épületben lakó néni nem emgedi a drótot felszreletetni, illetve hogy a Kossuth téren – mert zavarja azokat a mocskokat – nem lehet visszatenni úgy, ahogy régen volt…. decemberre ígértek végleges megoldást, úgy hogy a troli majd a Nagy Imre szobor körül fog végállomásozni, a metró állomás mellett, de erre még nincs érvényes építési engedély…

 • csaba

  Miért van az hogy ha valaki nem bír a picsáján megülni otthon,és útrakel,akkor a célországot azért bírálják mert nem fogadja tárt karokkal,és minden földi jóval.Senki nem tehet róla,hogy oda születtek,mi meg ide.
  Velünk ki a szar foglalkozik?Tavaly agydaganattal műtöttek,idén április 1-től vagyol rokkantnyugdíjís,de 3 hónap alatt nem sikerült a Társadalombiztosításnak elintéznie a rokkant ellátást.
  3 hónapja egy vasat nem kaptam sehonnan,és senkit nem érdekel.
  Ezek után ne várja senki hogy támogassam a tetves menekülteket.

  • relaxinusz

   Béna vagy azért nem tudod elintézni,illetve az agyad károsodott olyan szinten hogy képtelen vagy normális életvitelre.
   A műtét után az adott kórház automatikusan elindítja ilyen súlyos esetekben a leszázalékolást.
   Menj vissza a kórház szociális nővéréhez és mindenben segíteni fog!
   Tehát: Bemész a kapun,felmész a lépcsőn (ha van)felkeresed annak az osztálynak a főnővérét ahol műtöttek (előtte kopogj be az ajtón és köszönj illedelmesen a napszaknak megfelelően,de legjobb a kiskezitcsókolom) és felhomályosítást kérsz hogy hol találod a szociális nővért,és ha megkaptad a tájékoztatást felkeresed és elpanaszolod neki a gondodat,röviden ennyi.
   http://ibdklub.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=348053#_t

 • Ferencz Zsombor

  “Innen kap finanszírozást az Erdély TV és az Erdély FM, illetve a (televíziót és rádiót működtető) Janovics Jenő Alapítvány, ami évi 2,5 millió lej.” Hol jön számításba az erdélyi magyar sajtó többi szereplője, a “minden magyar számít” elv érvényesítése? Milyen a közönség / rmdsz-támogatás arány a többi sajtóorgánummal összevetve? A meghívásos alapon történő támogatás valójában a sajtómanipuláció eszköze, az erdélyi magyarok szólásszabadságának tönkretétele.

 • Ferencz Zsombor

  A Communitas Sajtó Szaktestülete az alábbi személyekből áll: Kovács Péter (RMDSZ), Ambrus Attila (Brassói Lapok, Maszol), Karácsonyi Zsigmond (Népújság), Szűcs László (Erdélyi Riport), Csép Andrea (RMDSZ), Magyari Tivadar (BBTE, Transindex), Rácz Éva (korábban RMDSZ; jelenleg BBTE, Kolozsvári Rádió, MÚRE), Szász Attila (Marosvásárhelyi Rádió, Művészeti Egyetem). Megjegyzendő, hogy az Átlátszó Erdély cikkeiből kiderül, hogy a Communitasnál van egy nyilvános és egy nem nyilvános keret. Ez utóbbiról nem lehet tudni hogy mekkora összegről szól, és kinek adják.

  Visszatérve a nyilvános támogatásokra: az Erdély TV és FM 2,5 millió lejt kap, az Erdélyi Riportot is publikáló maszol.ro pedig félmilliót a “portálja működtetésére”. Ehhez képest, a megadott Communitas-link Excel adatbázisában szereplő támogatások összege alíg félmillió lej,amelyet a többi 74 sajtóorgánumnak utalnak ki. Ennyit az arányosság elvéről. Ráadásul, itt a legnagyobb támogatás (40.000 lej) éppen a Brassói Lapokat illette, amelynek (egykori?) főszerkesztője benne van a támogatást megítélő szaktestületben. Ugyanilyen összeférhetetlenségi pozícióban találjuk még az Erdélyi Riport főszerkesztőjét, valamint a többi “bedolgozó” munkatársat is. Ők utalják ki a pénzt és ők költik el. Ezenkívül pedig megfigyelhető, hogy a pénzosztó szaktestület mind balliberális nézeteket valló újságírókból / politikusokból áll, jobboldaliaknak nyoma sincsen. Mintha mindenki “bigott gyurcsányista” lenne Erdélyben.

 • Zsolt

  Mintha a szerző nem igazán hallott volna olyasmiről, hogy geopolitika. Márpedig ezeknek az országoknak egy része fontos, felértékelődnek ebből a szempontból.

 • csaba

  Ezt jól leírtad,szívemből beszéltél.

 • Herceg László

  A gondot a liberalizmus okozza. :)
  Az hiteti el az emberekkel, hogy ha nem bánnak másokkal ugyanúgy mint saját magukkal, ha nem fogadnak be mindenkit akkor ők bizony rossz emberek. Svédország, Franciaország befogadó. Hát nem jártak túl jól. :) A német picsa az a dagadék (akkor is ott pofázott amikor a menekülteknek fenntartott szállót vagy tábort felégették a bevándorlásellenesek). Szóval ez meg beengedné őket az országába, IQ Nuku is lehetne a neve. 😀 Szóval inkább hagyja tönkremenni az országát minthogy újra nácinak nevezzék Németországot. :DD

  A másik meg az, hogy ja minek engedjenek be egy rakás szemetet (cigány, nigger, arab) ha meg lehet oldani a problémát robotokkal is. Ha Európa is így gondolkozott volna nem kellene az országokba egy rakás selejtet beengedni, akikkel csak a baj van mindenütt.

 • Andras Racz

  Erdemes am elolvasni az eredeti, teljes tanulmanyt, mielott “ures halandzsanak” minositened, hm? :)