80 millióval támogatta a Garancsi-féle természetjárókat az MFB

Garancsi István (balra) és Orbán Viktor Som-hegyen - forrás: Turista Magazin
Garancsi István (balra) és Orbán Viktor Som-hegyen - forrás: Turista Magazin

Közérdekű adatigénylésben kérdeztük meg a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy 2014-ben milyen szervezetekkel kötött támogatási szerződést. A dokumentum szerint az Orbán-kormány új kedvenc milliárdosának egyesülete mellett jutott pénz a Századvégnek is.

„A már meglévő erdei közjóléti turisztikai létesítményekhez illeszkedő egységes rendszer kiépítésének támogatására” 80 millió forintot küldött 2014. júniusban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Magyar Természetjáró Szövetségnek (MTSZ) – olvasható a Ki Mit Tud közérdekű adat-igénylő portálon küldött kérdésre adott válaszban. A szövetség elnöke nem más, mint Garancsi István, aki mostanában a felcsúti stadion VIP-páholyában szokott mutatkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, miközben felvásárolta az állami megbízásokat sorra nyerő Market Zrt.-t. 2013 novemberében a miniszterelnök maga adta át Garancsi társaságában a Som-hegyi turistaházat. Az MTSZ lapja, a Turista Magazin korábbi cikke szerint ez a projekt az MFB tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései közé tartozik.

A támogatottak második helyén a kormány által is preferált Századvég Politikai Iskola Alapítvány áll, akik 15 millió forintot kaptak az MFB-től. A támogatásból az alapítvány tevékenységeit fogják pénzelni, ezen belül a politikatudományi és civil menedzsment képzést, könyv- és folyóirat kiadást, a szakpolitikai és civil közvélemény kutatást, illetve a Civil Információs Centrumot.

14,8 millió forintot kapott a Napkelet 2000 Bt. 6-8 éves gyerekek alapfokú oktatási programjára, amelynek keretében a Weiner-Szász Kamarazenekar segít a gyerekek beilleszkedésében, illetve a zenekar koncertjeinek támogatására is fordítanak a pénzből. Mellettük még jutott 8 millió forint a HÁLÓ Közösségi Központ támogatására, illetve a Szépművészeti Múzeum Múzeum Café című magazinjára 6 millió forint.

 • trespass

  Jó kép! De kit temetnek?

  • Kim Cat

   Az ismeretlen turista-útjelzés festőt ott a szakadékban.

 • János Demeter

  És jöjjön a másik igaz Virág?

 • Ferenc Farsang

  Hülye és tsa.. Nem csak öregszenek, egyre hülyébbek lesznek, de jól fizetik őket!

 • nonemart

  Két szarházi, nem érdemes velük foglalkozni, kérdezni meg pláne, Csak.

 • Alcsuti
 • ukotaf

  Én tisztelem a véleményüket…de, mindkettő beléhasít a szemembe. Míg Kerényi kiváló rendező volt (maradt volna annak), Selmeczit nem tudom, honnan szalasztották, a hottentották (bocs, ez egy rím szeretett volna lenni). Nem sok (kevés) undorítóbb emberre mondom ezt.

  • László Szabó

   Nem sok (kevés) cukibb macitorta van itt nálad. Már azt is megmondjátok, kitől kell undorodnunk. Undorító.

   • ukotaf

    Tévedsz, László! Én nem azt mondtam meg, hogy kitől kell undorodni, hanem a véleményemet közöltem. Neked ettől még lehet más, tiszteletben tartom.

    • László Szabó

     Csakhogy a véleményedet a mai Európában hatalmi helyzetből mondod ilyen agresszíven. Ezért fél a nemzet tőletek, és nem szavaz vissza soha már bolsit.

     • ukotaf

      Hatalmi helyzetből? Nooormális vagy?!
      Ja, ha te egy troll vagy, az más, trollkodj otthon!

     • ukotaf

      Hatalmi helyzetből? Nooormális vagy?!
      Ja, ha te egy troll vagy, az más, trollkodj otthon!

 • Szerelő Mester

  tessey “műész” úr megnyilvánulása hányingerkeltő volt. Ezt a videó elején fel kellett volna tüntetni, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik :)

 • László Szabó

  BÚÉK a haladás táborának!

  Na most én rájöttem, hogyan lehet hatékony és gyors válaszcsapást mérni A: a nácikra, B: a fasisztákra, C: a reakcióra, D: a női egyenjogúság tagadóira.
  Most ugye az van, hogy a fiúkat az apák nevelik, a lányokat az anyák. Népszavazással ki kell kényszeríteni a diktatúrát bevezető kormánytól, hogy ezentúl a fiúkat az apák szüljék, és csak a lányokat szüljék az anyák.

 • László Szabó

  Tőletek mentsen meg Orbán. Ha ezt megteszi, mindig rá szavazok.