A MIÉP tagja és képviselőjelöltje volt a KEHI norvégügyi főnyomozója

miépifj

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nemzeti radikális párt színeiben indult 1998-ban az önkormányzati, 2002-ben pedig az országgyűlési választásokon Mabda Gábor, aki ma a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal főosztályvezető-helyetteseként a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatainak lebonyolítói és támogatottjai után nyomoz a magyar kormány megbízásából.

mabda2
Mabda Gábor (Forrás: valasztas.hu)

Dr. Mabda Gábor – a választás.hu-n közzétett 2002-es önéletrajza és a Linkedin közösségi portálon közzétett publikus profilja tanúsága szerint – 1977-ben született Budapesten, 2000-ben vállalkozásmenedzsment szakon végzett a győri egyetemen, majd 2003-ban a Pázmányon szerzett jogi diplomát.

A MIÉP-be 1998-ban lépett be, és ebben az évben a nemzeti radikális párt egyéni képviselőjelöltje és polgármesterjelöltje volt Érden. Mindkét kategóriában a negyedik helyen végzett, ezután a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság külső tagja lett.

2002-ben az országgyűlési választásokon is képviselőjelölt volt a MIÉP Pest megyei listáján. A MIÉP-en kívül Mabda tagja, vagy tagja volt az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés igazságtalan voltát kutató és propagáló Trianon Társaságnak is.

2003-2005 között jogászként dolgozott a Belügyminisztériumban, majd 2005-2006-ban a Nemzeti Nyomozó Irodánál, 2006 és 2008 között pedig a Vám és Pénzügyőrségnél dolgozott pénzügyi nyomozóként, szakterületeként az adócsalást, a pénzmosást és a csődbüntettet jelöli meg.

2008 és 2012 között a Kereskedelmi és Hitelbank, majd a CIB Bank compliance, illetve biztonsági szakértője, 2012 áprilisa óta pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) állományát erősíti.

A KEHI-nél főosztályvezető-helyettesi beosztásban Mabda Gábor jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázatainak lebonyolítói és támogatottjai után nyomoz a kormány megbízásából.

Előzmények

Itt az Átlátszó–KEHI-episztola: adnak, kapunk

Gyakran Ismételt Kérdések a KEHI norvégalapozásáról

Mennyiért vegzálja a KEHI a norvég pénzt felhasználó civileket?

Itt az Ernst & Young jelentése a Norvég Civil Alap átvilágításáról

Az Asimov Alapítvány és az atlatszo.hu nem működik együtt a KEHI-vel

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Mabda személyesen is ott volt a Demnet Alapítványnál és az Ökotárs Alapítványnál, amikor razziával indult a norvég pénzekből részesülő civilek KEHI-vizsgálata, és azóta is intenzív levelezésben áll a csuklóztatott szervezetekkel, újabb és újabb kívánságokkal áll elő azoknál, akik együttműködnek vele és a kormányzat minden törvényes alapot nélkülöző vizsgálatával.

Élesedik az osztályharc

A KEHI-vizsgálatnak alávetett civil szervezetek illetékesei szerint nő a nyomás a hivatalon és a norvég projekten dolgozó ellenőrein, a személyes találkozók során egyre erősebben érezhető hogy lassan „produkálniuk kell valamit” a politikai megbízásra indult nyomozás eredményeképpen. Sérelmezik azt is, hogy míg hivatalosan még semmi eredménye nincs a vizsgálódásnak, a kormánypárti sajtó feltűnően jól informált a témában. „A KEHI-vel tárgyalni olyan, mintha az ÁVH-val szeretnénk megértetni, csúnya dolog, amit csinálnak. Több jel is arra mutat, hogy a legfelsőbb szintről eredményeket várnak tőlük.” – írta egy érintett szervezet vezetője a kormányzati támadást elszenvedni kénytelen civilek levelezőlistáján.

Lázár János kancelláriaminiszter azzal az indokkal küldte a Norvég Civil Támogatási Alapra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy

„…a civil társadalom fejlesztésére szánt forrásokat egy olyan szervezet kezeli, amely több szállal is kötődik egy politikai párthoz.”

A jelek szerint az Orbán-kormány akkor már nem ennyire finnyás, ha a norvégos civilek ellenőrzésével megbízott közszolgáknak vannak pártkötődéseik, ráadásul egy olyan párthoz kötődnek, amelynek értékrendje deklaráltan és radikálisan szembenáll mindennel, amit a norvég donor képvisel.

Mabda Gábortól szerettük volna megtudni, mi a pontos szerepe és feladata a norvégügyi KEHI-vizsgálatban, mely szervezeteket vizsgálja személyesen,  irányít-e beosztottakat a vizsgálat során, illetve hogy jelenleg tagja-e pártnak vagy civil szervezetnek? A KEHI főosztályvezető-helyettese emailben elküldött kérdéseinkre nem válaszolt, telefonon pedig nem értük el.

Bodoky Tamás

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

 • Guest

  Tehát Magda 12 ÉVVEL EZELŐTT, 25 évesen képviselőjelölt volt a MIÉP színeiben. Komoly találat, gratulálok! Csak így tovább, valóban fontos, mondhatni hiánypótló az átlátszó.hu munkája! Jó tudni, hogy a legmegfelőbb helyre mennek azok a norvég pénzek.

  • Dezső Németh

   Nem kevered véletlenül Marinkoval ? AZ Magda… De az irány az viszont jó !…

 • wallenberg8810

  1. “A MIÉP tagja és képviselőjelöltje volt a KEHI norvégügyi főnyomozója”

  Na és akkor mi van?

  2. “Mabda tagja, vagy tagja volt az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés igazságtalan voltát kutató és propagáló Trianon Társaságnak is”

  És ez most jó vagy rossz dolog? Vagy az atlatszo.hu szerint a trianoni rablóbéke diktátum az igazságos volt?

  • rotgar

   Abban igaza volt Leninnek, hogy rabló háborút rabló béke követ. A háborút az Osztrák-Magyar monarchia indította,

   • wallenberg8810

    Tök mindegy hogy ki indította a háborút, az nem befolyásolja azt hogy a trianoni rablóbéke diktátum az igazságos volt-e vagy igazságtalan. Egyébként Magyarország nem támadta meg sem Csehszlovákiát sem Romániát, tehát azoknak nem volt jogos területi követelésük Magyarországgal szemben, Szerbia területi követelése pedig azért nem volt jogos, mert az általa követelt területen a szerbek csak kisebbségben voltak, a magyarok és németek együttesen többségben.

 • Szilágyi Imre

  Csak ismételni tudom az előző hozzászólást. És akkor mi van? A MIÉP demokratikus úton a parlamentbe jutott kissé szélsőséges párt volt.
  Lendvai Ildikó egy szélsőbaloldali párt tagja volt és munkája a diktatúra egyik legocsmányabb tevékenysége volt… a hóhér után.
  Az nem bassza a csőrötöket, elvtársak?

  • Kim Cat

   Egy kormányzati szervnél alapelvárás, hogy pártatlanul végezze a munkáját. Ha ráadásul civil szervezetek ellen akar fellépni minden jogosultság nélkül, pláne ki kellene zárni minden előre leírt ítélet lehetőségét. Persze nem csodálkozom, hogy már a látszat sem számít.

   • Szilágyi Imre

    És miből gondolod, hogy nem pártatlanul, a jogszabályoknak megfelelően végzi a munkáját?
    Semmi bizonyíték nincs az ellenkezőjére.
    Babám!
    A te elméleted alapján a Horn kormány összes tagja kizárható lett volna mindenféle kormányzati pozícióból.

    • Kim Cat

     Nem bizonyítékról beszéltem kispockom, hanem látszatról. Egy nyilvánvalóan elfogult, a Fidesztől is jobbra álló embert bíz meg a civil szervezetek zaklatásával.

    • wallenberg8810

     Aki nyomoz, annak nem kell pártatlannak lennie. Annak kell pártatlannak lennie, aki bíráskodik.

    • orono9ble

     Zsilágyi!Te olyan hülye vagy mint a vezéred.biztos te is Kisz titkár voltál mint Ő

  • rotgar

   A miép nem kicsit szélsőséges, hanem hanyatt-homlok náci párt volt. Debreczeni J az emlékezetes Csurka dolgozatot már 92-ben komplett náci alapvetésnak minősítette és joggal.

   • wallenberg8810

    A MIÉP nem volt sem szélsőséges, sem náci, a Csurka-dolgozat tartalma igaz volt, a Debreczeni viszont liberális.

    • Bizalom János

     Szerintem a “liberális” teljesen rendben van. Semmi esetre sem mások megsemmisítését jelenti.

     • wallenberg8810

      A liberális demokraták dobtak atombombákat városokra, elevenen elégetve (égő áldozat = holokauszt) ártatlan emberek, köztük csecsemők százezreit, tehát aki liberális, az azok oldalán áll, akik azt tették.

  • rotgar

   Lendvai Ildikó meg annak a pártnak volt tagja, aminek Kövér László, Matolcsy, Járai, Pintér, Martonyi.

   • wallenberg8810

    De Lendvai Ildikó még ma is annak a pártnak a tagja.

 • rotgar

  A fityeSS mostanra már jelentősen túlszárnyalta a valaha volt miépet és be is fogadták tagjaikat. Kocsis Máté mindjárt szintén ott volt elvtárs, a Szfehérvári helytartó, nem ugrijk be a neve, szintén miépes volt, de hazataláltak. Az meg már lázálom, hogy közszférában megkövetelt a pártatlanság, az a fityeSSnél már 2010 óta hátrány és nem előny. Lásd a köztévé is csupa rémhír és echo tv-s bérnyalogányookkal, hírhamisítókkal lett feltöltve.

  • Dezső Németh

   Ákos, a Nemzet Nyalogánya…

 • http://hartland.blog.hu Holger Hartland

  Átlátszósok, ne lőjetek öngólt. A kormányzati hercehurcával nem az a baj, hogy az egyik jelentéktelen résztvevője korábban egy jelentéktelen párt jelentéktelen jelöltje volt. Amúgy meg: na és.

 • KingaA

  OFF
  A támogatással (http://atlatszo.hu/4ezer/) kapcsolatban kérdezném, hogy a paypal-en keresztül küldött összegeket teljes egészében megkapjátok, vagy a paypal levon belőle díjat?

  • elde

   levon, kezelésit, akkor ha “üzleti” célból küldöd, ha “haveri” akkor free

 • Fispán Géza

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 • lényeglátó

  Jobbikos bakterház szennyesét teregeti BENDEGÚZ.HÍREK.HU! A jánlom!

 • lényeglátó

  http:// szemcseppek.bolg.hu. Mi az, hogy Trianon? Mit mondtak, írtak a kortársak, mit titkolnak el? “Diagnózis nélkül nincs gyógyulás”! Hamis, meg halálos lehet!

 • Szegedi Attila

  Ennyi badarságot összeokádni ennek a soros lapnak sem ildomos. Megy a rettegés,hogy szájzárat rakjatok mindenkire és bevezessétek a totális diktatúrát…csak a libsi szar híreket lehessen nézni,csak pc-nyelven beszélni….szarabbak vagytok mint a SZU anno… lihegtek a háborút követelve…undorító ez a propaganda

 • transformer

  A PC blog valóságos Móricka, mindenről ugyanaz jut eszébe, mármint Puty-putty-putyin.
  Macron szélsőségesen liberális gazdaságpolitikát képvisel, vissza akarja szorítani a munkavállalói képviseleteket, támadja a korábbi szocialista kormányok idején elért szociális vívmányokat (pl. a heti 35 órás munkaidőt), ha valakihez hasonlítani lehet, az Tony Blair, fő retorikai eszköze a modernizációs blabla. Nem centrista, hanem valójában jobboldali jelölt. A választási gyűlésein sem elsősorban Le Pent, hanem Benoit Hamont, a szocialista jelöltet támadja, hogy ne maradjon más választás Le Pennel szemben.
  Franciaország választói maguknak választanak elnököt. Talán mégsem az a legfontosabb egy majdani francia elnökkel kapcsolatban, hogy hogyan viszonyul a Kremlhez.

  • harmatgeri

   Tehát te is putyinbérenc vagy.

   • transformer

    Nem, én Sanders, Corbyn, Varufakisz stb. bérenc vagyok… :-)

 • Scramjet

  Pedig teljesen igaz. Na mehetsz, vedd fel a fizut, troll.

 • Antlfinger Edvard

  Csupa tényről volt szó a cikkben, amihez agy sem kell. :) Egy négyéves gyévuska megírta volna. Csak, hogy értsd te is. :p

 • Attila Nagy

  Hát persze..! 😀

 • Attila Nagy

  :) Hát persze..

 • Attila Nagy

  Nekem előre fizetnek, nem tudtad? 😀

  Kabd be a troll faszát!