Epizódonként 12, összesen 315,5 millió forintba kerül Kálomista új sorozata

10670154_874328275911887_6146415693950878922_n-1

A 24 részesre tervezett új MTVA-s sorozat költsége epizódonként nettó 12 millió forint – tudta meg az Átlátszó. A díszlet egyszeri tervezési díja 25 millió forint, a főcím pedig 2,5 millió forint, ezekkel együtt 315,5 millió forintot költenek Kálomista Gábor új tévésorozatára, a Fapadra. Közreadjuk a szerződést.

Októberben érkezik a magyar közszolgálati média legújabb műsora, a Fapad. A vígjátéksorozatnak már az indulása is “érdekes”, abban a tekintetben legalábbis mindenképp, hogy az Index tudósítása szerint az MTVA egyik vezetője a sorozatot népszerűsítő sajtótájékoztatón az Átlátszóra hivatkozva nem árulta el a pontos költségeket.

A költségvetésre egy újságíró kérdezett rá, amire Nyitrai Kata, az MTVA szórakoztató műsorok főszerkesztője a következőképpen reagált:

“Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, de a szerződés nemsokára nyilvános lesz. Az Átlátszó már elkérte.”

Ez valóban így történt, az MTVA-hoz közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, melyben elkértük a sorozat előállítására az MTVA által megkötött szerződést annak esetleges mellékleteivel együtt.

Adatigénylésünkre előző hét szerdán válaszolt az MTVA, de a kérésünket csak részben teljesítette, a szerződések mellékleteit ugyanis nem kaptuk meg. Ez nem először fordul elő, az MTVA akkor sem adta oda a mellékleteket, amikor hosszú pereskedés után az alvállalkozókkal kötött szerződéseik kiadására kötelezték őket. Pedig a költségvetési finomságok, például az alvállalkozóknak az MTVA által biztosított gyártókapacitás gyakran csak a mellékletekből derül ki.

A megküldött szerződésből kiderül, a Fapad, vagy, ahogy ők írják a dokumentumban, a “Fapados” című sorozatból 24 részt terveznek, melyek 26 percesek lesznek. Epizódonként a sorozat nettó 12 millió forintba kerül majd. A Fapad főcímének és főcímzenéjének egyszeri tervezési és kivitelezési díja nettó 2,5 millió forint, a díszlet, a díszletelemek és arculati elemek egyszeri tervezési és kivitelezési díja 25 millió forint. Összehasonlításul: a Barátok köztöt epizódonként 9 millió forintból készítik, a Tűzvonalban című sorozat pedig epizódonként11 millió forintból jött ki.

A Fapadot az MTVA hírhedt sorozatával, a Marslakókkal összevetve kiderül: epizódonként feleannyiból kjött a Marslakók, mint a Fapad. A Marslakóknak szintén 26 perces epizódjai voltak, az epizódonkénti költségvetés pedig 5,95 millió forint volt. Az MTVA pénzbeli költsége ebből 4,2 millió forint. A Marslakók esetében a költségeket az dobta meg, hogy rögtön 3 évadot terveztek, amely – napi sorozat révén – több, mint 400 epizódot jelentett. És hiába állították le hamar, az előkészítés és az addig megrendelt 77 rész miatt a sorozat még így is több, mint 800 millió forintjába került az adófizetőknek. 

A Fapad szerződésébe már bekerült valamiféle nézettségi kritérium, a vállalkozási díj utolsó 10 százalékát csak akkor fizeti ki az MTVA a Megafilmnek, ha a sorozat hozza az elvárt nézőszámot. Ezt azonban nagyon óvatosan szabták meg, hiszen a nézettségnek csak az adott héten, az adott műsorsávban mért átlagos nézőszámot kell elérnie, vagyis nem ronthatja a csatorna nézettségét, de növelnie sem kell ahhoz, hogy a feltétel teljesüljön.

1 milliárd forint a korábbi Megafilmes sorozatokra

A Fapadhoz hasonlóan 26 perces volt Kálomista Hacktion című sorozata, amire szintén az MTVA-val kötött szerződést a Megafilm Service Kft. Ez a sorozat a 2011 nyarán aláírt szerződés alapján 13,2 millió forintba került epizódonként, ebből az MTVA 11 millió forintot állt, a többit más forrásból szerezték meg. A Hacktion aztán 52 percessé vált, így az ára is nőtt, 26,4 millió forintra, ebből az MTVA 22 millió forintot állt.

A Megafilm Service Kft. másik sorozata, a szintén közmédiás Munkaügyek ugyancsak 26 perces. Ez a sorozat epizódonként 10,8 millió forintba került 2011-ben, melyből az MTVA 9 millió forintot állt.

A két Hacktion, valamint a Munkaügyek című sorozat 2011 augusztusa és 2012 decembere között mintegy 1 milliárd forintjába kerülhetett az MTVA-nak és így az adófizetőknek, legalábbis azon szerződések alapján, amiket az MTVA megküldött az Átlátszónak. Ezekben “tervezett epizódszámokat” tüntettek fel, mi is ezekkel számoltunk, így jött ki az eredmény. A pontos költségeket a közmédia részletes költségvetéséből tudhatnánk meg, olyan összesítést azonban az MTVA nem hozott nyilvánosságra, amely bemutatná, hogy a külső gyártású műsorokra az elmúlt években pontosan mennyit költöttek.

Oroszi Babett

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

 • Online

  Legyünk relatívak. Ebből az összegből más szervezetek kb 3 db céglogót terveztetnek és ha még be is jelentik már többe is kerülnek.

  • Kim Cat

   Általában hasonlót a hasonlóval szoktunk összehasonlítani, és ezt a posztban meg is teszik. Most tényleg számoljunk át mindent lélegeztetőgépre?

   • http://blog.volgyiattila.hu/ Attila Volgyi

    Lélegeztető gépre inkább ne számoljunk át mindent, de pl. Szomszédokkal, Szeszélyes évszakokkal és más MTV produkciókkal érdemes lenne összevetni őket, vagy hogy hasonló műsorokat mennyiből hoznak ki külföldön – főleg mivel a Munkaügyek is külföldi mintára készült.
    Érdekes összehasonlítás lehetne az is, hogy a Fábry show költségei hogy alakultak az MTVA-nál, és előtte az RTL Klub-on, vagy ugyanez Hajdú Péter szépségversenyével, amit az MTVA előtt nem csak a tv2, hanem az RTL Klub is sugárzott, így az összehasonlítás is átfogóbb lehetne.

 • Candar

  Helló Átlátszó!

  Azért az nekem igen karcsú, hogy 2,5 milliós főcímzenét kértek számon, vagy akár 25 milliós díszletet. Elhiszem én, hogy egy idő után nehéz a nagy halat kifogni, de azért Babett ennél szerintem Te sokkal tehetségesebb, minthogy 2,5 milliót vagy 25 milliót megkérdőjelezz a zeneírás és filmgyártás területén, arról nem is beszélve, hogy írásodból sugallod, hogy ez mennyire sok pénz, mindezt úgy, hogy nem tudom, hogy hallottad-e és láttad-e már a főcím zenéjét és a hozzátartozó szpotot? Mert ha nem akkor elég nehéz megítélni, hogy ez sok vagy kevés pénz érte. Ugyan ez vonatkozik a díszletre! Látta már valaki, hogy milyen és mit szolgál? Ja nem! Babett! Akkor miért suttogod a fülembe: “ez drága volt!”? Baszus! Tudod Te, hogy mennyit tanulunk azért, hogy egy főcímet megalkossunk?! 3. éves vagyok még csak az egyetemen, de már nekem is voltak ilyen munkáim és tudom nagyon jól, hogy van mit rajta dolgozni, ráadásul egy életre lemondasz a jogdíjaidról abban a pillanatban ahogy átadod. A két és fél millióban ez is benne van! Ezt se felejtsük már el! Tudod! Nem, hogy sokallom a 2,5 milliós főcímdíját hanem egyenesen kevesellem. Kérlek gondold végig amit írtam! Egyébként csíplek Titeket, csak tényleg húzzatok már elő valami igazit. 315 millió a filmgyártásban? Ugyan kérem! Harmad évesen látom, hogy ez vicc! Jó munkát! Sziasztok!

 • Gergely Kóródy

  ez kozmosz

 • tri repetae

  “hip-hop zenekar” : ((((

 • Vidéki

  Részlet József Attila: Ars Poetica verséből:

  “S hol táborokba gyűlt bitangok
  verseim rendjét üldözik,
  fölindulnak testvéri tankok
  szertedübögni rímeit.”

  Egy ilyen testvéri tank manapság Cas Mudde holland politológus, populizmus-szakértő, a Georgia Egyetem professzora.

  Bevallja “Valóban pénzt próbálok gyűjteni a Georgia Egyetem Szélsőségességet és Demokráciát Kutató Központja számára.”

  Raimondo Montecuccoli olasz származású császári hadvezér tudta: “A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz.”

  Sok-sok külföldi pénzzel megtámogatva a külföldi testvéri tankok győzelemre vihetik a pcblog kedveltjeit.

 • János Dunai

  2018 öszén orbanéknak vége legkésöbb.behumott szemmel rodeozik a marha.

 • toportyán

  Nagytőke szerelmes a félázsiai fasiszta nácikokba,olcsóbb a parasztvakítás mint normális fizetést adni,egészségügyet lakhatást biztosítani mint a zsidrák gyárosok teszik.

 • lacko

  1: megszüntetni a női katonákat.2:megszüntetni a háttér intézményeket maradhatna a Balaton utca de csak aki befér az épületbe. 3:A meglevő laktanyákat önellátóvá kellene tenni mint régen. Ne a minisztériumból mondják meg hogyan működjenek a helyi szokások. 4:A tiszti rendfokozatokat le kellene csökkenteni és ezzel a tiszti kart is.5: Visszaállítani a nyugdíj korkedvezményt.6:Amit csak lehet köz alkalmazottakkal kellene végrehajtani(őrzés,ellátás,stb). Ahhoz,hogy valamiféle militáris szemlélet kialakuljon militárisan kell gondolkozni de míg az utcán egy 9 centiméteres kést ami a zsebemben van elkoboz a rendőr ha észreveszi addig hogyan gondol bárki is egy gép pisztolyt odaadni egy férfi kezébe hogyan alakuljon ki militáris felfogás ha minden létező eszközzel gátolja maga a kormány? Elvették a fegyvertartási engedélyt attól aki még érdeklődött a fegyver iránt és katonaként tarthatott lőfegyvert.Ez agyrém. A kormány haderőt akar de betegesen fél a fegyverektől. El kellene dönteni melyik kell!

  • Teofil Scherzhafter

   Zavarnak a nők? Bántanak? Nincs több kérdésem, komolytalan vagy.

  • Ferenc Jankó

   lacko, orvosnak sürgősen mutasd meg magad, te már közveszélyt jelentesz.

 • Állatbarát

  Ez az írás tökéletes. Minden szava igaz. Sajnos.

 • Teofil Scherzhafter

  Demeter Márta is mondta a tévében, hogy sem ő, sem az OGY HRB sem tud(hat) semmit a Zrínyi 2026-ról, szinte biztos, hogy nincs is ilyen terv, csak blöffölnek. Ajánlott irodalom: a császár új ruhája. (Az aktív tisztek és az okos fideszesek állítják, hogy van Zrínyi 2026, a többi meg nem számít.)

 • János Tóth

  Egy eszrevetel csupan. Tobbszor ki van hangsulyozva,hogy a szerzodeses,am leszerelt allomany az,akire szamitani lehetne tartalekoskent,ha a helyzet,ugy kivanna. Csak mondom,hogy sok ezren lenyomtuk sorkatonakent az idonket,es ha a kezunkbe adnak egy kalasnyikovot,mi is tudjuk melyik az eleje,es melyik a vege.

 • Ferenc Jankó

  A csürhe esetében is a legkevésbé súlyozható ígéret amit a fenti cikkben olvashatunk. Cirka 8000 fő katonaság mellé 11000 fő adminisztratív vízfej több mint röhej. Ez a 8000 fő még egy békebeli hadosztálynak sem felel meg ami azt jelenti; NINCS AKI MEGVÉDJE AZ ORSZÁGOT. Na barom állatok erre varrjatok gombot és kezdjetek el büszkélkedni. Biztos vagyok benne, h kövérdisznó erre is azt mondja ez világszínvonal.

 • Gabor Toka

  Számos párt van, amelyik nem jutott túl messze kedvenc választási rendszere részleteinek kitalálásában, de ez talán jobb is igy, legalább könnyebben tudnak megegyezni egymással, ha rászánják magukat. A szomorú inkább az, hogy a Momentum javaslatában is visszaköszön az a tényszerűen teljesen alaptalan lózung, hogy a kormányozhatóság megteremtése érdekében kerülni kell azt, hogy valóban igazságos (azaz ténylegesen arányos) választási rendszere legyen az országnak. Pedig nagyon egyszerű lenne azt mondani, hogy a listás mándátumokat nem a listás szavazatok (plusz esetleg az egyéni kerületi vesztesek szavazatai) arányában osztják ki, mert ez még csak arányosabbá teszi a rendszert a tisztán egyéni választókerületi rendszerhez képest, de nem teszi igazán arányossá. Ehelyett mondhatná a Momentum (is) azt, mint a Közös Ország Mozgalom, tehát hogy ha már annyira nagyon akar valaki egyéni választókerületeket, akkor legalább a listás mandátumokat úgy kell kiosztani, hogy utána a parlament egészének összetétele tükrözze arányosan a listás szavazatok pártok közötti megoszlását. (Persze egy ilyen rendszerben végképpen semmi szükség nem lenne egy második fordulóra, mert úgyis az első fordulós listás szavazatok döntenének el minden lényeges kérdést.)

  Szerintetek miért nem teszik ezt meg? Nem is értik, hogy a német rendszer igy működik? Vagy tényleg ennyire benne élnek a Momentumosokban is a hazai politikai kultúra tekintélyelvű tendenciái, amik elhitetik velük azt, hogy a létező többségi jellegű választási rendszer által okozott acsarkodó, kompromisszumokat kerülő pártok nem egy rossz (mert nem arányos) választási rendszer termékei, hanem örök adottságok, és ezért úgyse lehet olyan kormányt alkotni, ami mögött ott állna a szavazatok többsége, tehát akkor adjunk már némi túlhatalmat a legnagyobb pártnak, hogy a kisebbségi akaratát ráerőszakolhassa egy egész országra a “kormányozhatóság” nevében?

  Utói: tök jó lenne, ha a Momentum is rájönne, hogy egy-egy magyar kormány jó eséllyel kitölti teljes 4 éves mandátumát, nem a választási rendszer garantálja, hanem az 1990-ben német mintára bevezetett szabály, hogy a parlament többsége csak úgy buktathatja meg egy bizalmi szavazáson a miniszterelnököt, ha helyébe rögtön, még ugyanazzal a szavazattal, meg is választ egy új miniszterelnököt. Abban az öt országban, ahol ezt a szabályt elfogadták (Németországban majdnem 60, Spanyolországban 40, Magyarországon közel 30, két további országban nem egész 20 éve), a szabály bevezetése óta összesen egyetlen egy miniszterelnök bukott meg bizalmi szavazáson.

 • Vidéki

  A Momentum választásireform-dömpingjét a művelt angol a brainstorm szóval jellemezné.

  Elődleges jelentése: ötletelés.
  Másodlagos jelentése: • hirtelen fellépő elmezavar, félrebeszélés, idegroham.

 • Gyula Kotosz

  Javasolom a blog nevének a sokkal ideillőbb zagyválóra változtatását, mert már annyira átlátszóan buta írásokkal látja el a nagyérdeműt, hogy hitelessége a mínusz végtelen felé tendál tétován.

  Izgatottan vártam, hogy felsorolja az oroszbarát oldalakat, hogy tudjam, mit olvassak. De ez sem derült ki, humbuk a teminus technicusa ennek az átlátszó zagyva hülyeségnek.

  • CameloTA

   Menj ki az utcára meztelenül, nézd meg jó idő van-e.

 • Viktoria Dobsi

  Kedves Vidéki,
  köszönöm ezt a rendhagyóan poétikus hozzászólást. :) Csak egy pontosítás, a falakról szóló idézet nem tőlem származik, hanem egy Marcello di Cintio nevű újságírótól, aki több ilyen létesítményt is felkeresett, és könyvet írt a tapasztalatairól (amiről a blog egy korábbi cikkében volt szó). Pontosítom a linket és a szöveget.

 • Angelsoul

  Na ez a kizsigerelte a nyugat Afrikát egy akkora marhaság, mint a huzat – mert ők talán nem az innen kapott AK-kal gyilkolásszák egymást? Kaptak minden esélyt, hogy éljenek úgy, mint mi. Mentek építők, építettek nekik vasutat, hidakat, házakat a szalmakunyhók helyett – és íme. Ezek az emberek nem alkalmasak civilizációra, egyszerűen mások. persze, van köztük kivétel, de a jellemük, a beállítottságuk egyszerűen nem passzol a miénkhez. Tudom, mert éltem velük Londonban két évet – én, aki annó nagy humanista voltam, elkezdtem a szeparációt támogatni. Éljenek ott, mi itt, járjunk át túristáskodni, de ennyi. Ez nem jó, ebből baj lesz, évtizedeken belül.

 • János Parajdi

  Nővérke, bassza meg…

 • toportyán

  Kisebbség az amit a tolvaj hazug erőszakhívő félázsiai fajtád többségnek lát sokadik bukott konzílium után.

 • Teofil Scherzhafter

  Az Országgyűlés döntése szerint, minősített veszélyhelyzeti időszakban, a szükséges ideig. Kész, ez így van. Békeidőszaki sorkatonaságra nem lenne pénz, kiképző, bevonuló, ruha, fegyver, lőszer, elhelyezési körlet, stb, stb.

 • János Tóth

  Erdekes,vagy 60 evig volt. Es nem penz kidobas,mert sokszor a fiubol ferfi lett,mire leszerelt. (Nem azert,mert ossze szedett valami not,hanem a jelleme edzodott meg)

 • Baldrick

  milyen igaz tőled, akinek nincs kétharmada az kussoljon