Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

dekoracio

Augusztusban írtunk arról, hogy a Szépművészeti Múzeum fillérekért kölcsönzött műtárgyakat dekorációs célokra különböző intézményeknek. Tegnap a VS.hu megírta, hogy az általuk és az Átlátszó által kikért szerződéslistákról a Szépművészeti “lefelejtette” azt a 2013-as szerződést, amivel a korábban Habony Árpád húga, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek adtak kölcsön 10 darab, összesen 292,5 millió forint értékű festményt havi nettó 15 ezer forintos képenkénti bérleti díjért cserébe.

Szerettünk volna utánajárni annak  az interneten felröppent pletykának, miszerint Habony Árpád műkincseket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumból, ezért május végén közadatigénylést adtunk be a Szépművészeti Múzeumhoz, amelyben a 2010 és 2014 májusa között nem közgyűjtemények részére kikölcsönzött műtárgyak listáját kértük a kikölcsönzők megnevezésével, évenkénti bontásban. Különböző technikai nehézségek (pl. papír alapú nyilvántartás) miatt a múzeum csak augusztus elejére tudta maradéktalanul teljesíteni az adatkérést. Kaptunk négy hosszú listát, amelyeken több érdekes szerződést is találtunk. Megírtuk, hogy többek között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a KSH, a NAIH, és az ÁSZ is teljesen ingyen vehetett bérbe több (esetenként tíz-, száz-) milliós értékű nemzeti műkincseket dekorációs célra.

Tegnap a VS.hu megírta, hogy ők is közadatigénylésben kérték a Szépművészetitől a kikölcsönzött képek listáját, valamint a kölcsönadásokról szóló szerződéseket 2013-tól 2014 májusáig. De hozzánk hasonlóan ők sem kaptak semmi gyanakvásra okot adó adatot. Azonban a VS egy múzeumi körökben jártas forrása információira alapozva kikérte a múzeumtól a korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húga, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft.-vel kötött szerződést.

“A múzeum így magyarázta a Brand Lab Kft. „kifelejtetését” az első adatigénylésünkre megküldött listából: nem gondolta, hogy a felbontott szerződések is érdekelnek bennünket.”

A VS meg is kapta a dokumetumot, amelyből az derül ki, hogy 2013 végén a Brand Lab 10 darab, összesen 292,5 millió forint értékű műkincset kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumtól havi nettó 15 ezer forintos képenkénti bérleti díjért cserébe. A szerződés szerint a kölcsönzés célja “bemutatás”, ám a műtárgyak kiállítási helyét, a pontos címet kitakarta a múzeum a szerződésből. Ezen a titokzatos helyszínen 3 hónapot tartózkodtak a festmények, majd 2014. március 10-i dátummal váratlanul, indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták a szerződést, ami pedig 2016 végéig lett volna érvényben.

A valószínűleg példa nélküli szerződésbontás és a Szépművészeti Múzeum válaszadási gyakorlata mellett a kikölcsönzők személye is felettébb érdekes. Jáksó Lászlóval és a cége által gyártott Marslakók című közmédiás sorozattal már több cikkünkben foglalkoztunk. Halkó Gabriella, Jáksó korábbi élettársa volt a 841 millió Ft közpénzből gyártott, majd megbukott Marslakók producere, és egy másik cége gyártja Jakupcsek Gabriella köztévén futó talkshow-ját, a Ridikült. A Magyar Narancs információ szerint pedig Halkó Gabriella neve szerepel a híres-hírhedt Szerb utcai lakás kapucsengőjén, ahol rendszeresen feltűnik Habony Árpád, és amit az Együtt-PM közleménye szerint az V.kerületi önkormányzat több tízmillió forintért újított fel, miután a szauna miatt majdnem leégett.

Ha a Szerb utca 9. szerepel a Brand Lab Kft-s szerződésben, máris érthető a Szépművészeti Múzeum igyekezete, hogy először a felbontott állapotra hivatkozással “lefelejti” a szerződéslistáról, majd mikor konkrét rákérdezés miatt kénytelen kiadni, kitakarja belőle a képek kiállítási helyét. Igaz lenne a pletyka, hogy Habony Árpád festményeket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumból? Ismét megpróbálunk utánajárni.

 • socksnake

  Egy előző, témàba vàgó cikkét az àtlàtszónak lefikàztam, de ebből a posztból làtszik, hogy tévedtem. Bocs.

  • Jimmy Nautzer

   Ez a gyakorlat Habony nélkül is vérlázító. Ezek a műtárgyak komoly értékei a nemzeti vagyonnak. Gondolj bele, ha innentől ezt bárki 15 rugóért hazaviheti, kiakasztja a nappaliban, vagy beteszi a gyerekszobába, ahol Móricka és kis barátai paintball-lal lövöldöznek rá, vagy a részeg haverok leöntik vörösborral, vagy mittudomén. Mindenesetre ilyen a világon nincs, ennél egy ószeres is körültekintőbben gazdálkodik a rábízott tárgyakkal.

   • socksnake

    Igazad van. Az egykori hozzászólásomban csak arra utaltam, hogy az, hogy közintézmények egymásnak kölcsönöznek vagy tartós letétbe helyeznek tárgyakat (akár az ÁSZ-nak is), az nem 2010 óta gyakorlat, hanem szerintem a XIX. század óta. Az, hogy fű alatt csókosoknak is adnak tárgyakat, nekem sem fér bele, de biztos vagyok benne, hogy mindig is csinálták, bár konkrét esetről nem tudok. Azt is gondolom, hogy a múzeumoknak nincs választási lehetőségük és nem is volt soha, mert teljesen a hatalomtól függnek Magyarországon. Persze ízléstelen, hogy még le is papírozzák maguknak, hogy hazavihetik a nekik tetsző dolgokat; és nem mindenki viheti haza: csak a barátok.

   • István Tamasi

    Mutyivezér első uralma /1998-2002/ idején előfordult, hogy a részeg /kisgazda/parasztok /nem földműves értelemben/ állami tulajdonú festményre lövöldöztek nem paintballal, hanem élessel.

    • Jimmy Nautzer

     Emlékszem…

   • bdomak

    Jimmy Azért 15 ezerért nem mindenki viheti haza, csak egyesek. Te a kettersek között vagy

 • JamesTKirk

  miért, a korona már felcsúton van kölibe pár éve…

  • artilla

   Rosszindulatú, kis tahó gennyláda vagy! Ugye tudod. Te féreg! És a jó büdös kurva anyád pinájával szórakozzál, amely kölcsönben van egy lovardában, fedeztetési gyakorlaton. Magyarország miniszterelnökéről vagy tisztelettel beszélj, elvégre nem véletlenül nem te ülsz a helyén, vagy pedig hallgass. A tisztes és értelmes kritika sem lehetetlen, de amit te és a brancsod megenged magának “demokratikus véleménynyilvánítás” örve alatt, az már vérlázító! Hát mit képzelsz te, kis névtelen monitor mögötti senki! Először valamit le kéne tenni az asztalra, a brancsodnak pedig hatalomban kellett volna bizonyítania. Aki csak az elqráshoz ért, az most a partvonalon kívül egy kukkot se szóljon a romeltakarítókra és újjáépítőkre! Kuss!

   • Shayiskhun

    Megbocsásson T. Névtelen Senki, oszt’ kend mit tett le az asztalra, hogy ilyen stílust engedhet meg magának?
    A véleménynek, és a kritikának egyébként nem véletlen van különböző neve – nem ugyanazt jelenti. És a legkevésbé szokás megmondani a másiknak, hogy mi legyen a véleménye, vagy kussoljon…

   • Jakab Gipsz

    Azért te is ritka egy sötét bunkó lehetsz cimbi. Tiszteletet az követeljen aki meg is adja, amúgy sokkal meggyőzőbb lehetne a kirohanásod(igazából fröcsögésed), ha szépen felsorolnád mit tettél le az asztalra a szaros , büdös bakancsodon kívül.

   • sampinyon

    kemény vagy csoki

  • Polgár Narancs

   Anyádat te szemét libsi!

   • nonemart

    Irigykedsz, mert téged egy koca hohzott a világra ? Úgy a te anyádat, miként a libsiét, miért ne!

 • yokozuna

  Az a csoda, hogy egyáltalán visszaadták a kölcsönzött festményeket.
  Mondjuk, egy Csontváryért én is simán perkálnék havi 15 rugót.

 • rotgar

  Mint mikor a parasztok a lázadás során beszabadulnak a grófi kastélyba és urizálni kezdenek.

 • Me

  Ez mit jelent?

  “A szerződés 3.1 pontja értelmében a megállapodás szerinti (biztosítási összeg:118.000.000 HUF) felelősségvállalási módja: garancia nélküli felelősségvállalás”

 • Totika

  Javaslom hozzuk létre a szánalmas.hu-t, Ez már oda való. Egyenlők és egyenlőbbek, ez aztán a demokrácia.