Titok Vida Ildikó NAV-elnök szakmai önéletrajza

vidanav

Adatigényléssel fordultunk a NAV-hoz. Szerettük volna elkérni az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban érintettként említett Vida Ildikó NAV elnök szakmai önéletrajzát. Nem a bankszámlája forgalmi adatait, nem a lakásáról készült fényképeket kértük, és nem is azt kérdeztük, hogy a világ mely részére utazhat manapság, és mely részéből van esetleg kitiltva. Csak azt szerettük volna megtudni, amit egy szakmai önéletrajz tartalmazni szokott: hol tanult és hol dolgozott, mielőtt az adófizetők pénzét beszedő állami hivatal vezetője lett.

Nem jártunk sikerrel. Úgyhogy ma is homály fedi, van-e például öt éves vezető tapasztalata az elnök asszonynak. Igaz, vele szemben ez már nem elvárás: ez az előírás a kinevezésével egyszerre, egy 2010. június 29-én hatályba lépett jogszabály-módosítással került ki a NAV-elnökkel szemben támasztott követelmények közül.

A szakmai önéletrajz tárgyában benyújtott adatkérésre a következő választ kaptuk:

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 179. §-a szerint közérdekből nyilvános adatnak minősül: a) a kormánytisztviselő neve, b) a kormánytisztviselő állampolgársága, c) a kormánytisztviselőt alkalmazó államigazgatási szerv neve, d) a c) pontban meghatározott szervnél a kormányzati szolgálati jogviszony kezdete, e) a kormánytisztviselő jelenlegi besorolása, besorolásának időpontja, f) a kormánytisztviselő munkakörének megnevezése és a betöltés időtartama, g) a kormánytisztviselő vezetői kinevezésének és megszűnésének időpontja, h) címadományozás adatai, i) a kormánytisztviselő illetménye. Mindezekre tekintettel tehát az önéletrajz másolata nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak, így kérelmét nem tudjuk teljesíteni. Az életrajz teljes másolata azért sem adható ki, mivel az olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek nem függnek össze közfeladata ellátásával (pl. lakcím) és azok nyilvánosságra hozatalát nem írja elő a törvény. Megjegyeznénk még, hogy a személyes adatok védelméről szintén az Info tv. rendelkezik.”

Szép válasz. Ezek szerint a rendkívül átlátható magyar államban az titok, hogy milyen szakmai út vezet egy adóhatóság elnöki pozíciójába, és ez biztos csak az olyan elvakult liberálisoknak fáj, mint az átlátszósok. Az sem derül ki így sajnos, hogy miért kellett a NAV elnökkel szemben támasztott jogszabályi elvárások közül éppen Vida Ildikó hivatalba lépése idején kivenni az ötéves közigazgatási gyakorlatot, az ötéves vezetői tapasztalatot és a kiemelkedő szakmai tekintélyt is. Szakmai önéletrajz hiányában még az sem biztos, hogy nem azért, mert valamelyiknek nem felelt volna meg. Ezt a feltevést egy megismerhető önéletrajz könnyen cáfolhatná.

Ami a kérdés unalmas jogi részét illeti, a NAV válasza vitatható. Ugyanis az Info. tv. szerint közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat-és hatáskörében eljáró személynek a közfeladat ellátásával összefüggő személyes adata. Ha az önéletrajzban lenne ebből a szempontból lényegtelen adat – mint például a lakcím -, akkor az a törvény alapján jogszerűen felismerhetetlenné tehető a másolaton. Az viszont, hogy milyen szakmai előélet alapján neveznek ki valakit egy ilyen pozícióba, a közfeladat ellátásával kapcsolatos alkalmasság megítélése szempontjából lehet akár lényeges is – hiszen éppen erre szolgál egy szakmai önéletrajz.

Az elnök asszonynál korábban nagyvonalúbb volt dr. Tiborcz Péter Sándor, a NAV Informatikai Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője, közismert nevén Orbán Viktor vejének testvére, aki korábbi adatkérésünk alapján betekintést engedett a CV-jébe. Sőt, olyan is volt már, hogy az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság sem akarta kiadni vezetőjének szakmai önéletrajzát, de kitartó adatkérés után az mégiscsak felkerült a kormany.hu-ra.

De tulajdonképpen lényegtelen is, mit csinált szakmai előéletében Vida Ildikó, a magyar adófizetők adójának beszedéséért felelős hivatal vezetője, aki a fizetését magyar (és persze nem magyar) adófizetők adójából kapja. Ha titok, hát titok.

 

 • Eszti D Farkas

  szánalmas…

 • http://fedor.blog.hu/ Kvasztics Fedor

  Oké, ez csak Wiki, nem hivatalos, de:

  “A törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnáziumban érettségizett. 1982 augusztusától 1983 májusáig előadóként dolgozott a Fővárosi és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1989-ben szerezte. Tanulmányai idején a későbbi Fidesz számos vezetőjéhez hasonlóanBibó-kollégista volt. 1991-ben jogi szakvizsgát tett, majd még abban az évben adótanácsadói szakképesítést szerzett.

  1989 szeptemberétől 1991 végéig a Pest Megyei Adófelügyelőségen dolgozott főelőadóként. Itt az akkor még működő munkaügyi döntőbizottság elnöki tisztségét is betöltötte, megszervezte a dolgozók jogsegélyszolgálatát.

  1992 és 1998 között ügyvédi munkát végzett, emellett öt évig a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviselője is volt. A versenyszférában 1995-től 1998 augusztusáig elsősorban társasági jogi ügyekkel foglalkozott, többek között Simicska Lajoshoz köthető cégek munkáját segítette.

  Az első Orbán-kormány hivatalba lépése után, amikor Simicska Lajos az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke lett, Vida Ildikó az elnökhelyettesi posztot kapta. Simicska Lajos lemondása után ő lett a szervezet elnöke.

  2002 és 2010 között a MAHIR alkalmazásában dolgozott.

  2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven újjászervezett APEH elnöke lett.”

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Vida_Ildikó

  • Jackie Apïte

   Érdekes dolgok történhettek a Bibó-kollégiumban a 80-as években, hogy ez a csapat azóta is egymás tenyeréből eszik.

   • Harold Finch

    Mindig is kiváncsi voltam mivel zsarolja Orbánt Putyin :)

 • Berger Zoltán

  Mindig csak a lejmolás….érdekes más blogok nem próbálják lehúzni az olvasókat

  • lényeglátó

   „Mindinkább meggyőződöm, hogy az ország helyzete reménytelen,
   ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában
   becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)

   „…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a
   példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett
   politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői
   méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”

   Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új
   a nap alatt!

 • http://wwwu.aau.at/aerdelyi Ádám Erdélyi

  Én igényeltem a legfőbb NAV vezetők fizetéseiről szóló listát, az általuk említett (közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX.) törvény 179. §-a szerint jogosan. Válasz még nem érkezett, november 7. a határidő. Kiváncsi leszek…
  Itt lehet követni:
  http://kimittud.atlatszo.hu/request/a-nemzeti-ado-es-vamhivatal-veze

 • Havas Fanni

  üssétek be a gugliba a neve mellé sclecht csaba meg iosip tit nevét is

 • Haha

  Még kiderül semmilyen iskolája nincs a poszt betöltéséhez csak humbukból nevezte ki Orbán elvtárs a NAV élére.

 • ükszi kakszi

  Hülye ez a NAV, a lényeg a wikipédián is fenn van. Bibó kollégista volt ez is, mint a Lajosék. Minő véletlen…

 • Solt Zoltán

  Egy akolból jöttek a nyakukra!

 • Basadake Ur

  En lecserelnem ot Simicskara.Megiscsak egy szakmai tiszteletnek orvendo,rutinos rokarol van szo 😀

 • Wágner Tamás

  “Először Mátyás közvetlen főnökéhez, Jólesz Bélához mentek át, majd sorra járták a többi illetékes osztályvezetőt: Jólesz Józsefet, Jólesz Mihályt, Jólesz Jolánt és Jólesz Jolán férjét, született Pazsiczki Lászlót, útközben csatlakozott hozzájuk Jólesz Teréz, Jólesz Alfréd és Jólesz Albert is. Valóságos csapattá szaporodva, együtt jelentkeztek a főnökség vezetőjénél: Jólesz Ferdinánd vezérsugalmazónál.’

 • lényeglátó

  A törvény jó! Mi hoztuk! Magunknak! „hol a bűnözők a törvényhozásban
  ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve! Ókor Óta tudott!

  • http://www.proweboldal.hu/ Teo49

   “A törvény jó” és igazad van, hiszen akiket, mi a fenséges nép HÁROMSZOR SZAVAZTUNK vissza az maximálisan kiérdemelte a bizalmunkat és csak él vele. Ha idő közbe vissza is élnek, még sem indul semmi az ügyeik miatt és ezt hagyjuk is: MEGÉRDEMELJÜK!

   • lényeglátó

    *„ A törvényről :Gyűjtemény*

    *A törvény olyan, mint a pókháló, amely megfogja a kisebb állatokat, a nagyobbak azonban átjutnak rajta. A dongó beléje jutva széttépi, s kirepül belőle, a kis légy azonban fennakad benne.” Temesvári Pelbárt*

    *.*

    „hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve! Ókor Óta tudott!

    „Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48) I. e. valamennyi!

    Szent Ágostonnak az a sokszor idézett mondása, hogy igazságosság nélkül az állam is csak egy rablóbanda,

    „Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti
    az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. – privatizáció)

    Amely országban a gonosztevők büntetés nélkül maradnak, gyilkosságok, ragadozások, minden Istentelenségek eláradnak, melyekért veszedelemre bocsátja Isten az országot…Mivel sokszor a kis lopót a nagy lopók felakasztják: sokszor aki sokat lop, aranyláncot visel, aki keveset, kenderkötélen függ. Pázmány Péter (Ma annyira szégyentelenek, vagy tudatlanok, mesterségük címerként hordják!) Sólyom elvtárs tiltja meg a privatizáció, ügyészségi felülvizsgálatát!

    Aki száz, meg százezret rabol, bírája lészen annak, kit a szükség tyúkot rabolni kényszerített! Tiborc a Bánk Bánban!

    2014. november 12. 17:00 Disqus írta, :

 • Attila Cserpák

  Engem az érdekelne, hogy milyen nyelvvizsgával szerezte meg az egyetemi végzettségét.

  • Krisztina Paál

   89-ben még nem volt kötelező a nyelvvizsga a diplomához.