A NAV egymillió forintra perli az Átlátszót egy tényfeltáró cikk miatt – Vágó beleáll

vago2k

Magyarországon nem a korrupciót elkövetők, hanem a korrupcióról hírt adók kerülnek a bíróság elé. Bár soha nem kért sajtóhelyreigazítást és sokszori megkeresésre sem nyilatkozott az áfabotrányról és egykori munkatársai súlyos állításairól, most a jó hírneve megsértése miatt perel és milliós kártérítést követel az adóhivatal az Átlátszótól egy tényfeltáró cikk miatt. Vágó Gábort kértük fel igazunk nyilvános képviseletére a per során.

Az első kérdés számomra az, hogy egyáltalán mennyire jó a hírneve az adóhatóságnak a feltáratlan milliárdos áfacsalások, az érdemi belső ellenőrzések elmaradása, a folyamatos sunnyogás, a csúcsvezetők diplomáciai botrányba keveredése és egymásnak ellentmondó nyilatkozataik után?

Ahogyan a magyar hatóságok a hálózatos áfacsalások ügyét kezelik, az a rendszerszintű korrupció iskolapéldája. Egykori adóhatósági munkatársak nyilvános, feljelentéssel is alátámasztott állításai szerint a milliárdos áfacsalásokkal kapcsolatos NAV-vizsgálatok rendre leálltak, mielőtt a hálózatot fel lehetne fejteni, mielőtt a bűnözői hálózat felsőbb szintjeire elérhetne a vizsgálat.

Amikor erről a nyilvánosság tudomást szerez, akkor a rendszer az első körben a közérdekű bejelentőt vegzálja példás gyorsasággal, majd igyekszik elhallgatni az ügyet: az ügyészségi vizsgálat csigalassúan vánszorog előre, a szembesítések elmaradnak, a korrupcióval vádolt vezetők ellen még csak belső vizsgálat sem indul.

Hiába igazolták a vád igazságtartalmát tényfeltáró újságcikkek tucatjai szerte a magyar sajtóban, hiába kap külső megerősítést az ügy komolysága az amerikai vízum-megtagadások formájában, hiába jönnek többtízezres demonstrációk, a rendszer konokul ismételgeti, hogy nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább.

De most fordulhat a kocka: első alkalommal bíróság elé kerül az ügy. Be lehet idéztetni tanúkat, akiket igazmondási kötelezettség terhel. A NAV egyes vezetőit is, az eddig a nyilvánosság elé állt volt adóhivatali dolgozókat is. A tanúkat szembesíteni is lehet egymással. Lehetőség nyílik arra, hogy ne lehessen továbbra is a szőnyeg alá söpörni az ügyet.

Részletek az Átlátszó kereseti ellenkérelméből

A felperes a keresetében nem vitatja, hogy a kifogásolt cikkhez anonimizálva csatolt iratok valódiak, így nem vitatja azt sem, hogy a NAV Kiemelt Ügyek és Adózók Adó Főigazgatóságának főigazgatója az adott ügyben – a törvényi szabályok mérlegelésével – a központosított ellenőrzés elrendelésére irányuló kezdeményezést nem terjesztette az annak elrendelésére jogosult NAV elnök elé, hanem a kezdeményezést visszaküldte a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatójához, ebből következően központosított ellenőrzés nem került elrendelésre.

[…]

A kifogásolt cikk közügyekről folytatott aktuális vita keretében, abban az ellentmondásos témában született meg, hogy a magyar állam megfelelően lép-e fel az ún. „körhinta-áfacsalás” jelenségével szemben. A kifogásolt szövegrészek a cikkíró azon, a közzétett főigazgatói döntésből következtetésként levont értékítéletét fejezik ki, hogy a NAV főigazgató döntése nem szolgálta hatékonyan az áfacsalásokkal szembeni állami fellépést.

[…]

A „körhinta-áfacsalások” fő jellemzője, hogy különböző joghatóság alá tartozó államok különböző elsőfokú adóhatóságainak illetékességi területén székhellyel rendelkező cégek – kifejezetten az adóhatósági eljárás megnehezítése érdekében – hálózatba szerveződnek, egymás között jórészt fiktív áruforgalmat generálnak, ami után az áfa-fizetési kötelezettséget a céghálózat egy szereplője nem megfelelően teljesíti, míg a többi cég formálisan és látszólag az adókötelezettségeinek eleget tesz. Ezt követően rövid időn belül az adókötelezettségét nem teljesítő cég vagy a hálózat többi szereplője is a jogszerűtlenül elért adóelőnyt kimenekítve „eltűnik”, fiktiválódik.

[…]

A körhinta-áfacsalás elleni fellépés a céghálózat teljes felderítését kívánja meg, mivel a cégek legtöbbjénél egyáltalán nem vagy csak alacsony összegű adóhiány állapítható meg, azonban ezek feltárása és a hálózat rekonstruálása nélkül a céghálózat jelentős hasznot húzó tagja nem azonosítható. Ráadásul mindehhez az adóhatóság gyors eljárására van szükség, mivel a jogszerűtlenül visszaigényelt áfa kimenekítése és a cégek fiktiválása után lényegesen csökken annak az esélye, hogy az az államháztartás számára visszaszerezhető legyen.

Az ilyen jellegű adócsalások hatékony felderítésére alkotta meg a jogalkotó a központosított ellenőrzés jogintézményét, amelynek során az egyébként irányadó illetékességi szabályoktól függetlenül – így a más adóhatóság által, ezért időigényesen lefolytatott kapcsolódó vizsgálat mellőzésével – külön engedély alapján járhatott el a körhinta-áfacsalásokkal összefüggésben speciális szakértelemmel rendelkező NAV Kiemelt Ügyek Igazgatósága.

[…]

Azzal, hogy a NAV Kiemelt Ügyek és Adózók Adó Főigazgatóságának főigazgatója az adott ügyben nem terjesztette fel engedélyezésre a központosított adóellenőrzést, a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatósága által folytatni kívánt eljárás értelemszerűen ellehetetlenült.

[…]

Az alperesi álláspont szerint a körhinta-áfacsalás fentebb kifejtett módszereinek ismeretében az, hogy a központosított ellenőrzés engedélyezésének kezdeményezése után évekkel az egyik érintett cég klasszikus fiktiválódása megtörtént, illetve a költségvetést megillető bevételek visszaszerzését illuzórikussá tevő eljárások voltak a társaságokkal szemben folyamatban, kellően alátámasztja azt, hogy nem okszerűtlen vagy önkényes a kifogásolt cikk azon következtetése, hogy a központosított ellenőrzés elrendelésének elmaradása „lényegében teljesen ellehetetlenítette a további vizsgálatot.”

Ráadásul az Átlátszó – ahogyan számos más független sajtótermék is a botrány kirobbanása óta – több tucat cikkben dolgozott fel különféle konkrét áfacsalásos ügyeket, többször beszámolt egykori NAV-dolgozók az adóhatóságon belüli szakmai munka ellehetetlenítésről szóló vádjairól, az éves szinten ezermilliárdos nemzetgazdasági kárt okozó rendszerszintű csalások különféle aspektusairól.

Az adóhatóság soha nem kért helyreigazítást az Átlátszótól és sokszori megkeresésre sem kommentálta a konkrét ügyeket. Fél évvel később aztán egyetlen cikket peresített. Nem átlátszó ez kicsit?

További cikkeink a NAV-botrányról

Horváth András: Európai cégek és multik is érintettek korrupciós ügyekben

Miért pont a NAV kerülhetett az amerikaiak célkeresztjébe?

A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus

Újabb konkrét eset igazolja, hogy a NAV főigazgatója vizsgálatot akadályozott

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Súlyosan gyengítette a KÜIG megszüntetése az adóhatóságot

Így úszhatják meg az áfacsalók – Somos Katalin leállított egy fontos vizsgálatot

Tovább a teljes NAV-dossziénkra

Jómagam több mint egy éve foglalkozom a NAV botránnyal, parlamenti kérdések tucatjai, több akció és demonstráció után úgy látom, hogy ki kell mozdítani a holtpontról az ügyet. A következő néhány hónapban ezért az atlatszo.hu munkáját fogom segíteni, hogy ne gondolhassa senki sem: a rendszer a végtelenségig meg tudja védeni. Ma lesz az első tárgyalás, a procedúra menetéről az Áltátszón folyamatosan tudósítani fogunk.

Vágó Gábor

A szerző közgazdász, korábbi országgyűlési képviselő.

Videóriportunk az első tárgyalási napról:

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-át az atlatszo.hu érdekében kívánja felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásán az Asimov Alapítvány adószámát tüntesse fel, ami a következő: 18265541-1-42

 • http://batman-news.com/ Geiza

  Kívánunk, innen is, türelmet, kitartást és sok sikert ehhez a remélhetőleg példát mutató perhez.

 • dóri

  Korunk nagy csatája…
  Sok sikert.

 • Cecília Kormos

  Vida Ildikó vízumkérelmét csatoljátok!

 • Apaxp

  Akkor 2018-ra lesz elsőfokú ítélet?

  • Balázs Csordás

   Lesz, gondosan, majd választások után.

   • SztMonchichi

    Tünci megoldja

 • Tibor Gulyás

  na ez az igazi szabadságharc..

 • Lámpa Vas

  Miért is legitim egy olyan adóhivatal…

  1. Amelynek elnöke, Vida Ildikó
  a, azt a hatalommal kollaboráló, lejáratódott, pénzbehajtó erőszakszervezetté silányította
  b, cinikusan asszisztál ahhoz, hogy intézménye -mint egy tumor- meggyilkolja fenntartóit
  c, a törvények felett állva, büntetlensége tudatában, felelősségre vonások nélkül dolgozhat
  d, azt oly népszerűvé tette, hogy (a FB-oldalán) 8721 ember (értsd: dolgozói 1/3-a) kedveli
  e, 2014. október 16-án kirobbant botrány óta nem tisztázta magát a korrupciós vádak alól
  f, saját luxusvilláját törvényileg összeférhetetlenül egy kiemelt adózónak (Közgép) adta el
  g, még a saját betéti társaságát sem volt képes adójogi szempontból megfelelően vezetni
  h, kinevezésekor -hogy kielégíthesse az elvárt követelményeket- jogszabályt módosítottak
  i, egy rohadt lépést sem tesz annak érdekében, hogy kiderítse, kik a további gyanúsítottak
  j, független, pártatlan (és hiteles) nyomozás helyett önmaga vizsgálódik (mikroszkóppal)
  k, ezzel számtalan törvényt sért, de az adózókkal betartatja a betarthatatlan adótörvényeit
  l, egy nyomorult nyelven (magyar alapfokot is beleértve) nem képes értelmesen makogni
  m, nem veszi észre, hogy saját székházuk cégtábláján helytelenül van leírva hivataluk neve
  n, annyira stupid, hogy konkrét kérdésre az “Igen-igen-igen, nem, igen, nem.” választ adja
  o, nem csupán magából csinál hülyét, hanem az általa vezetett költségvetési csúcsszervből

  2. Amelynek felettes szervét, az NGM-et irányító Varga Mihály néhány hét leforgása alatt tucatnyi alkalommal köpte szemen saját magát a szánalmas, balfasz magyarázkodásaival:
  a, “Nem tudjuk, kire vonatkozik a kitiltás…”
  b, “Csak nem kérdezgethetem végig a minisztérium összes dolgozóját…”
  c, “Van egy régi megállapodásom Vida Ildikóval, hogy szól, ha olyan körülmény…”
  d, “Most nem kérdezhetek rá, mert
  rémülten menekül rendes éves szabadságát tölti…”
  e, “Nem kérdezhetek rá, hogy miért nem szólt, mert hátha magántermészetű az ok…”
  f, “Nem szólok rá, hogy szóljon, mert az ártatlanság vélelme mindenkit megillet…”
  g, “Vida Ildikó jelentette a kormánynak, hogy róla van szó, de nekem nem szólt…”
  h, “Vida Ildikó az MNO-os cikk előtt szólt nekem is…”
  i, “A NAV elnökét nem is én nevezem ki, hanem a miniszterelnök…”
  j, “A NAV független…”
  (Ja. Addig, amíg -a gazdád parancsára- rá nem uszítod az RTL-re.)
  k, “Kérjük a bizonyítékokat Mr. Goodfrendtől…”
  l, “Ezek nem bizonyítékok, hehehe!”
  (Na, itt kibasztam volna a fogait egy Stratocaster-rel.)
  m, “Nem az NGM feladata, hogy nyomozzon…”
  n, “Nem nekem kell kiderítenem, ki a másik öt kitiltott…”
  o, “Nem az én feladatom, hogy feljelentést tegyek…”
  (Persze. Anyádé.)
  p, “Nincs semmiféle Zöld-dossziés ügy…”
  q, “Horváth András viselkedése -köztisztviselőként- megengedhetetlen…”
  r, “Vida Ildikó majd alaposan kivizsgálja az ügyet…”
  (Értsd: saját magát.)
  s, “Írásos feljegyzést kérek Vida Ildikótól… (Wow! Roppant kemény vagy, baszki!)
  t, “Vida Ildikó kinevezésekor megfelelt…”
  (Aha. Csak a jogszabályt kellett módosítanotok.)
  u, “Vida Ildikó Betéti Társasága igazából nem is működött…”
  v, “Nem voltak bevételei, így nem gond, hogy nem adózott s nem adott le beszámolókat.”
  z, “Különösen érzékeny időszakban vezeti a külső és belső támadások alatt álló NAV-ot.”
  x, “Vida Ildikó feljelentette Goodfriendet a
  (híresen pártatlan) magyar Ügyészségen…”
  y, “Goodfriend kiadásának elmulasztása miatt a kormány lezártnak tekinti az ügyet…”

  (Az külön priceless, hogy mindezek után ez az agyalágyult puhapöcs -kire épelméjű ember egy vidéki varroda bérszámfejtését sem bízná rá- a retardált, röhejesen komolykodó -tükör előtt begyakorolt- gyogyó okostojás tekintetével képes benyögni, hogy “ártanak a nemzeti érdekeknek s az adóhivatal tekintélyének azok a kijelentések…”, Baszod Misi, AZ árt? A te töketlenkedésed viszont, amely a lobotómia utáni /növényszerű/ alapvegetáció szánni való iskolapéldájaként kerülhetne bele az enciklopédiákba, porig rombolta, beszántotta és sóval hintette be a korrupt madámod által irányított by default vérbajos, szájbakúrt kuplerájotok maradék… izé uhh, de nehéz kimondani “tekintélyét”. Mit is mondhatnék? Anyád.)

  3. Amelynek elnökét kinevező miniszterelnök, Orbán Viktor (akitől a Kaya Imrahim-ék, a Josip Tot-ék, a “nemtaggyűlések”, ja és persze a “hosszú bájtok éjszakájával” súlyosbított -Simicska vezette- APEH-korszak óta -hogy csak a jéghegy lúzer földi halandók számára is felvillanó csúcsait idézzük- igazán elvárható lenne, hogy tudja, mitől korpásodik a fejbőr…)
  a, mulasztásos törvénysértést követ el a betarthatatlan adótörvények meghagyásával
  b, pénzbehajtó-, ill megtorló politikai pribékszervezetként működteti e hivatalt
  c, 2014. október 14. óta nem kíváncsi arra, hogy igazak-e a korrupciós vádak
  d, nem kíváncsi arra sem, hogy kik a korrupcióval megvádolt további hivatali személyek
  e, nem rendel el azonnali rendőrségi-, ügyészségi-, nemzetvédelmi nyomozást
  f, átlátszó, jogilag abszurd, egyben lefolytathatatlan eljárástól reméli az ügy megoldását
  g, elutasít(tat)ja az ellenzéki parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozását
  h, érdemi reakció és vizsgálat nélkül határolódik el a külföldi vádaktól
  i, több, mint egy éve “altatja” ügyészségével a “Zöld dossziés”-korrupciós ügyet
  j, “házi” médiáival próbálja eltereltetni a figyelmet a releváns problémákról
  k, kisujját sem mozdítja a -közérdekből- korrupciót bejelentő védelme érdekében
  l, hallgatólagosan (vagy kezdeményezően) eltűri e bejelentők hatósági vegzálását
  m, semmi egyebet nem tesz, csupán bízik az idő múlásában és választói feledésében…
  n, no meg a (Polt Péter vezette) Ügyészségben, ahová -mint egy karámba- terelte Vidát
  o, külhonból várja a bizonyítékokat, holott azok a saját határidőnaplóikban lapulnak…

  4. Amelynek (ez idő szerint) további öt vezető beosztású munkatársa 2014. október 16. óta sunyin lapul, mint szar a fűben. (Pont ők, akik önbevallást, önrevíziót, kellő körültekintést jóhiszeműséget, objektivitást, a törvények tiszteletben tartását várják el alattvalóiktól…)

  5. Amely az egy évvel ezelőtti -saját munkatársuk által megfogalmazott- korrupciós vádak kivizsgálását egy hétvége alatt végezte el, s ennek nyilvánosságra hozatalát -nyilvánvalóan hazudozva, eme vizsgálati dokumentumok meghamisításával- hónapokkal később, csupán bírósági határozat alapján voltak hajlandóak végre engedélyezni.

  6. Amelynek morális színvonalára s erkölcsi tartására jellemző, hogy ezt a rendszerszintű korrupciót feltáró egykori kollégájuk, Horváth András mellett -a HUSZONHÁROMEZER főből- csupán egyvalaki, Vancsura István mert kiállni, a többiek opportunista, gerinctelen, aljas férgekként továbbra is tartják kapzsiságtól reszkető markukat a Júdás-ezüstjeikért.

  7. Amely nyíltan szembemegy a (kisadózókkal szemben általuk -a “van rajta sapka / nincs rajta sapka” ökölszabályként- alkalmazott) revíziós gyakorlatot elítélő 2012-13. évi Európai Bírósági határozatokkal, s azok figyelmen kívül hagyására (értsd “elsunnyogására”) szólítja fel szervilis (bár ezzel törvényszegővé váló) -a karvaly vérszomjával lecsapó- hős revizorait, kiket hű káderekként ( http://civilhetes.net/velemeny/idealis-burokrata ) elég ritkán furdal a lelkiismeret, ezért megérdemelten vívták ki hivataluknak a dicső AVH (Adó- és Vámhivatal) elnevezést.

  8. Amely az elmúlt NEGYED ÉVSZÁZAD során EGYETLEN KIBASZOTT ALKALOMMAL SEM kifogásolta egyetlen aktív (regnáló kormányhoz kötődő) politikus jövedelmét, javait, vagyongyarapodását, üzleti tranzakcióit, ill. hozzátartozói brutális mértékű gazdagodását. Akár kiskorú gyermekénél, akár baráti kölcsönből, akár szüleik adományából keletkezett.
  A gazdáik zsebébe valamiért mindig elfelejtenek bebaszni egy buzi online-pénztárgépet…

  9. Amely “A Párt” előretolt helyőrségeként és fegyveres ökleként, politikai megrendelésre aljas megfélemlítő demonstrációkat hajt végre konkurens gazdasági társaságokkal, a nem szimpatizáns civil szervezetekkel, ill. a korrupciót bejelentő magánszemélyekkel szemben, ebbéli lelkes törekvéseit a kormány pl. gépfegyverekkel és 300.000;-(HÁROMSZÁZEZER) db éles lőszer juttatásával igyekszik (reméljük, túl-)biztosítani.

  10. Amely ha a “holdudvart” nem is, a kisembert annál geci patkányabb módon vegzálja:
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20140926-halaleset-a-nav-ellenorok-nyomaban.html
  http://index.hu/index2/#bloghu/korutonkivul/2014/11/26/igy_csal_a_nav
  http://morningshow.hu/papnak-alcaztak-magukat-nav-ellenorok/
  http://kapitalizmus.hvg.hu/2014/11/14/az-adohivatal-mint-bizonyos-korok-verolegenye/
  https://eletkert.wordpress.com/2013/03/28/pedig-mekkorat-kaszalhattam-volna/
  http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20121207-felporgeti-az-adovegrehajtast-a-nav-cegeket-szallnak-meg-a-behajtok.html
  http://ingatlanhirek.hu/hir/Kisemberekre-vadaszik-a-NAV/43555/
  http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20130424-meghitelezi-magat-az-allam-a-cegek-penzebol.html
  http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/1065-a-magyar-vallalkozok-likvidalasa
  http://ado.hu/rovatok/ado/adobirsagok-ismerethiany-vagy-tudatos-visszaelesek
  http://navstrory.blog.hu/
  http://mandiner.hu/cikk/20121113_bell_lofej_az_agyban_avagy_hatekony_adobehajtas
  http://www.euroastra.hu/node/65306/print
  http://homar.blog.hu/2010/09/06/megbuntette_az_apeh_mert_szolt_hogy_kevesebb_penz_jar_neki_vissza
  http://kutasi.blogspot.hu/2010/02/4707-nyilt-level-az-apeh-reszere-targy.html
  http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100908/csod-felszamolas-apeh-egy-vallalkozas-vege-hogyan-tovabb
  http://nepszava.hu/articles/article.php?id=650909
  http://hvg.hu/itthon/20130604_NAV_ado_hatralek_buntetes_kamat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_6_4
  http://homar.blog.hu/2013/11/13/a_nav_rajtunk_hajtja_be_az_onkormanyzati_lopasok_arat_is
  http://nepszava.hu/cikk/1003750-orbanek-lebuktak-ok-sarcoljak-a-legjobban-a-kozepes-cegeket-a-regioban
  https://kuruc.info/r/2/121518/
  http://www.origo.hu/gazdasag/20140730-keso-estig-szamolta-az-eladott-kifliket-a-nav.html
  http://index.hu/gazdasag/2014/08/06/milliardos_csekk_inkasszo/
  http://www.teol.hu/tolna/kek-hirek-bulvar/otthon-keszitettek-lakodalmas-tortat-de-jott-a-nav-565902
  http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/06/16/pofatlan-vegkielegitesek-a-nav-szembe-megy-mindenkivel%281%29/
  http://hvg.hu/gazdasag/20141003_Minden_bokor_mogott_adoellenor_all
  http://harommajom.hu/
  http://index.hu/belfold/2014/10/29/nem_tudja_a_nav_hogy_kell-e_netadoznia/
  http://444.hu/2014/10/30/negyedevente-milliardokkal-jutalmazzak-a-nav-ot-ha-jol-szedik-az-adot/
  http://index.hu/belfold/2014/11/14/240-bol_1_5_millio_forint_kampanypenzt_szedett_be_a_nav/
  http://index.hu/index2/#bloghu/korutonkivul/2014/11/26/igy_csal_a_nav
  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mar-csak-legyintenek-egyet-a-szabalyozasokra/
  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/fulladoznak-az-adminisztracios-terhektol-a-cegek/
  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/csak-nehany-evig-birjak-a-magyar-cegek/
  http://www.angyalado.hu/ etc-etc…

  11. Amely ki tudja, mennyi családot üldözött el, vagy szakított szét…

  12. Amely ki tudja, mennyi embert tett tönkre…

  13. Amely ki tudja, mennyit ölt meg…

  • Balázs Csordás

   derék munka, mehetsz te is a bíróság elé, mert rágalmazol (mert ugye rágalmazás bűncselekményét manapság tények felemlegetésével is meg lehet valósítani).

  • szorokin

   big lájk ! :)

   gratula és elismerésem ! :)

 • Tarzi

  Az a gond, hogy a NAV-nak amúgy teljesen igaza van abban, hogy egy ilyen hálózat sikeres felderítésére és felgöngyölítésére felelősségre vonással együtt a 0-hoz közeli az esély. Ha fel is számolnak egy hálózatot, az elcsalt zsozsóra meg keresztet vethetnek, másnap egy új alapítású cégekkel folytatódik a biznisz,

  És ez jelentős részben – szinte kizárólag – az EU sara. Ők nem engedik a határforgalom folyamatos ellenőrzését, a fordított ÁFA-t, stb, ami eléggé megnehezítené ezt a bizniszt – ráadásul a dolog egyik legfőbb haszonélvezői, a kiskerláncok .

  Ezek nélkül csak titkosszolgálati módszerekkel lehet eredményt elérni.

  Ha jól emlékszem pár éve megbírságolták az egyik (amúgy nagy és multinacionális) kiskerláncot pont amiatt, hogy ilyen termékeket forgalmaz, de azok fellebeztek, és Strasburg elmeszelte a bíságot, mondván nem lehetett bizonyítani a rosszhiszeműséget – holott ezeknek a kiskerláncoknak az egész üzleti modellje erre épül.

  Szóval nehéz ügy ez.

  • hivatásos naplopó

   aha, tehát az EU hibája, hogy ennyire hasztalan az adóhatóság és/vagy részesül a nyereségből

   ehhez a gondolathoz csak gratulálni tudok…

   http://i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/656/644/c14.jpg

   • Tarzi

    Ostoba vagy. Semmit nem tudsz ezeknek a hálózatoknak a működéséről és a felgöngyölítésük nehézségeiről, de jó hazai szokáshoz híven a nagy arcod azért megvan.

    • hivatásos naplopó

     nyilván nehéz, ezért meg sem próbálják, inkább azt kell baszogatni aki beszél róla

     • Tarzi

      Mivel egy ilyen nyomozás vélhetően titokban zajlik (már ha szeretnék tényleg elkapni az elkövetőket), nyilván nem kötik az – a szerintem méretes – orrodra, hogy épp mikor ki ellen nyomoznak…

     • hivatásos naplopó

      Aham persze, pont erről szólt HA bejelentése is, hogy annyira nyomoznak…

      egyébként meg most komolyan, zsidózás?

      http://memeshappen.com/media/created/wwoqbo.jpg

     • Tarzi

      Értem én a testbeszédet, de a jelek szerint te sokmindent nem értesz.

     • hivatásos naplopó

      leginkább azt, hogy minek beszélek veled

     • pityulabá

      Zajlik? Mióta? Mióta is tudnak róla? Mikor értesítette az USA őket? Horváth mikor jött nyilvánosság elé? Ő mikor is szólt a feletteseinek?

      A jó munkához idő kell, a semmittevéshez meg mégtöbb.

  • David Magyar

   A fordított ÁFA bevezetését azért nem támogatja az EU, mert indoklásuk szerint ez nem igazi megoldás, mivel az áfacsaló hálózatokat áttereli más olyan ágazatokra, ahol nincs fordított ÁFA. Az áfacsalás tehát nem szűnik meg, csak máshova helyeződik. Ez olyannyira igaz, hogy amikor a húsra bevezették, utána jelentek meg az áfacsalt cukrok, olajok. A megoldás az EU szerint az, ha elkezdik ellenőrizni és felszámolni a csalásokban résztvevő cégeket, a vezetőiket pedig bíróság elé állítják. Na ez az, ami itthon még csak el sem kezdődött. Persze a kormányzati kommunikációban elég azt szajkózni, hogy az EU nem engedi a fordított ÁFÁ-t, ezért miatta van áfacsalás…

   • Tarzi

    Remélem te is belátod, hogy ez elég gyenge érvelés.

    Ez a fajta ÁFA csalás homogén tömegcikkek esetén működik a legjobban, mert ott nincs egyedi termékszámozás, meg ilyesmi.

    Az EU ezzel a hozzáállásával csak azt bizonyította – sokadjára – hogy egy a valóságtól távol álló, tökéletesen inkompetens bürokratikus monstrum, ami kb. semmilyen problémára nem tud működő megoldást kínálni.

    Mégis mi lenne a gond azzal, ha széles körben bevezetnék a fordított ÁFA fizetés gyakorlatát?

    • David Magyar

     A fordított ÁFA esetén az ÁFÁ-t csak a kereskedelmi lánc legutolsó eleme, azaz a magánember, a vevő fizeti meg. Ezután elég kiváltani egy vállalkozói igazolványt, majd a CBA-ban mindig nettóért veheted a húst, a lisztet, olajat, cukrot, meg bármit amire bevezették a fordított ÁFÁ-t, majd otthon megeszed és kész.

     • Tarzi

      Gondoltam, hogy ezzel jössz, de ennek életszérűtlenséget remélem te is belátod.

     • David Magyar

      És annak az életszerűsége, hogy a CBA-ban ellenőrizni tudják, hogy egy általam bemondott adószám él-e, vagy sem? Mennyit költ egy átlagos család húsra, olajra, cukorra, lisztre egy hónapban? Annyit-e, amennyiért már akár meg is érné trükközni a nettóval? És itt el is jutottunk oda, hogy kinek az érdeke, hogy 27% legyen az ÁFA? Annak, aki érdekelt abban, hogy csalni lehessen vele.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   “Az a gond, hogy a NAV-nak amúgy teljesen igaza van abban, hogy egy ilyen
   hálózat sikeres felderítésére és felgöngyölítésére felelősségre
   vonással együtt a 0-hoz közeli”
   Hát ha szarakodnak vele fél évet, akkor persze.

 • Sanko13

  Hajrá!!!!!!!!

 • teotwawki

  Az ÁFA csalások ellen az egyetlen működő megoldás az ÁFA egy számjegyűre csökkentése és ezzel párhuzamosan a visszaigénylés intézményének megszüntetése. Mindenki jobban járna. Az államháztartásnak több és kiszámíthatóbb bevétele keletkezne, a gazdasági szereplők pedig egy jóval egyszerűbb, átláthatóbb, kevésbé bürokratikus környezetben működhetnének. De ami a lényeg megszűnne az áfacsalókkal szembeni versenyhátrány. A környezet és az úthálózat is fellélegezhetne egy kicsit, mert az ÁFA visszaigénylés megszűnése közvetítői láncok rövidülését eredményezné.

  Csak egyvalaki járna rosszabbul ezzel a rendszerrel: a NAV.
  Egycsapásra munkanélkülivé válna a NAV alkalmazottak 60-70%-a.

  • őpmacspöp

   Nem a NAV alkalmazottak érdekeiről és munkahelyéről van szó elsősorban, itt egy rendszerszinten kiépült maffia próbálja védeni magát, melyben NAV vezetők, hatóságok vezetői, politikusok és oligarchák vesznek részt, és az áfacsalásból származó 1000milliárd csak az egyik bevételi forrásuk, de ott van mellette a nagyüzemi járulék,- és jövedéki adó csalás (ugyanígy a hatóságok asszisztálásával), az uniós és állami pályázati pénzek és támogatások jelentős részének lenyúlása, valamint az állami és önkormányzati közbeszerzéseknél a részrehajló odaítélés, és túlszámlázások során jelentős pénzek lenyúlása. Ugyanez a rendszer “olajozottan” működött az olajügyeknél is, ahol nem csak szimpla feljelentősdi ment, hanem az ügyben nyomozó Karancsi százados vascsövekkel agyonverése, majd kicsinálása, több kollégájának meggyilkolása. Ebben az ügyben is eljuthatunk erre a szintre.

  • tralala

   Ebben tévedsz. :( Teljesen mindegy mekkora az adókulcs, mindig lesznek ügyeskedők. Viszont a Chicagoi egyetem Közgazdaságtudományi tanszékének volt még régebben egy olyan szimulációja, amiben azt modellezték, hogy mi történne az USA gazdaságával, ha minden adónemet eltörölnének, és csak az ÁFA maradna meg. Az ÁFA mértékét megemelnék, a cégeknek pedig visszaigényelhetővé tennék. A szimuláció végeredménye hasonló volt a te megállapításod végén szereplőhöz. Kevesebb adóellenőr ellensúlyozná a kieső bevételeit az államnak, hiszen sokkal egyszerűbb lenne ellenőrizni a cégeket és a magánembereket. Nincs nettó vagy bruttó bér, nincsenek egyéb fogyasztási adók, meg különadók, adó-adók. Nincs semmi ilyen. :) Ráadásul a pluszban megkapott jövedelmet az emberek fogyasztási javakra költenék, következésképpen fellendülne a gazdaság, jobb lenne a foglalkoztatottság, több pénz maradna a cégeknél, hogy terjeszkedhessenek, stb. stb. :)

 • Balázs Csordás

  “Be lehet idéztetni tanúkat, akiket igazmondási kötelezettség terhel”
  Na ez! Az tuti, hogy akkor most nem fognak hazudni, pörsze! 😀

 • CsakMintTe

  Félreértés ne essék, a per a jóhírnév megsértése miatt indult. Az pedig nem ugyanaz, mint a jó hírnév. Ezért fölösleges feltenni a költői kérdést, hogy ugyan miféle jó hírneve lehet a NAV-nak. Mert az tényleg nincs neki, viszont a jóhírnév védelméhez való jog – tehát hogy csak azt közöljék az illető természetes vagy jogi személyről, ami valós – mindenkit megillet. Alkotmá…. izé… alaptörvényileg. Még a NAV-ot is, más kérdés, ha bebizonyosodik, hogy az állítások még valósak is voltak. Akkor a jóhírnéven nem esett csorba, kereset elutasítva, per elveszítve. Legyen így.

 • Ági33

  A közvélemény veletek van, tüntessük el ezt a csaló bandát!
  Most legalább bírósági végzés is hitelesíteni fogja, az állami vezetők állnak ag ÁFA csalások haszonélvezői mögött.
  Horváth András beszéde a “Közfelhæborodás” napján (6:10):

  http://youtu.be/EG7l2gHsyL8

 • lalek

  A NAV korrupciója elvitathatatlan!!! Ezzel nem azt mondom,hogy minden NAV-os,viszont a tények makacs dolgok.Csupán azt nem értem,hogy miért tűnik nekem kicsit úgy az Átlátszó.hu-nak a szerepe mint a Vágó úr szerepe kicsit önreklámnak hiszen,mikor konkrét segítséget kérek,konkrét NAV korrupciós bizonyítékok nyílvánosságra hozatalában,egyszerűen KITOLATNAK!!!

  • Tamás Méhes

   “Ezzel nem azt mondom,hogy minden NAV-os,viszont a tények makacs dolgok.”

   Aki nem korrupt, az meg látta, hogy mi folyik ott és nem tett semmit… :)

   Az meg elég humoros lehet, hogy mondjuk van egy vállalkozásod, NAV kimegy hozzád, megbüntet, utána híradóban látod, mondjuk másnap, hogy a NAV elnöke egy 500 milliós villában lakik, igen az a emberke aki megbukott 1:1-ben és MÉG A HELYÉN van a börtön helyett…

   és ezek kérnek téged, engem, minket számon… :)
   és még perelnek, ha ez a kemény, hogy még perelnek is, mert valaki az igazad írta / mondta róluk… :)

 • SemmiCicó…wazze..

  ??????????

  E-ÖRÖ-E-BÓDOTTÁÁááá…wazzeee….

  ..éSSsssNemAZER…wazz…DE!..

  ..aszonnyák a zEMBERek..mega NÉPek..wazz.. hogy ÖNTSÜNK máá…hangyányi TISZTA VIZET.. a kiszabott-redváSS-pudváSS-nyüveSS.. NYITOTT
  KÁRTYÁK KÖZÉeeee… waazzee..

  …éss..téllegCSAK!!..KÉRDEZIK..wazzee.., hogy

  EZZEL…EZEKKEL.??!!.. pl-ul…MI-ZU ???..wzzz

  “1995.
  július 25-én Schlecht Csaba összesen 13, Fideszhez köthető céget adott el egy
  Kaya Ibrahim nevű németországi török személynek, vélhetően a cégek jelentős,
  összesen mintegy 300 milliós köztartozás megfizetésének kikerülése céljából.
  Ezek a cégek ekkor mind Schlecht tulajdonában álltak, de többségében egy héttel
  korábban vásárolta őket Simicska Lajostól (aki ekkoriban még a Fidesz gazdasági
  igazgatója volt), Kövér Szilárdtól (Kövér László testvérétől), illetve Varga
  Tamás Fidesz-közeli vállalkozóktól. Az így ?fantomizált? cégek valóban nem
  fizettek ki egy fillért sem az államnak tartozásaikból..”…

  Schlecht
  1997. szeptember 17-én ismét több, összesen három Fidesz-közeli céget adott el,
  ismét egy németországi személynek, ezúttal a horvát állampolgárságú Josip
  Totnak. Ezek a cégek szintén komoly köztartozást halmoztak fel és a
  „fantomizáció” után szintén fizetés nélkül tűntek el.

  A két,egymással összefüggő ügy 1998 augusztusában kapott országos ismeretséget,
  amikor Rádi Antónia erről írt cikke megjelent a Népszabadság hasábjain. Az októberben indult
  nyomozást a rendőrség 2001. szeptember 11-én zárta le
  vádemelési javaslat nélkül.[1]

  2003-ban a rendőrség újra elővette az ügyet….. de a vádemelés végül ismételten elmaradt….”

  …merASZONNYÁK wazzee.. hogy kb. EZZEL/EZEKKEL… INDULT ámmmm BEeeeee eza- KISZABOTTqrvanagyonhatalmasnagy-éSS egyre..CSAK!!..FOKOZÓDÓ.. ..NAGYÜZEMI.. HARÁCSOLÓSSssss – VAGYONGYARAPODÁSOSSsss- HISTÓRIA…wazzee..

  …a-za-nemkicsit…szem/ bicskanyitogató..izgalmasnál
  izgalmasabb. .fordulatokban ISSsss….valóbannn GAZDAG…nemkicsit.. söt!..
  ..roppantul ésss KISZABOTTUL.. ..TANULSÁGOSsSSS…
  VALÓDI..éSSsss…IGAZI..jóCIMBORÁSS…jóSZOMSZÉDOLÓSSsss…
  igenszövevényeSS-CSALÁDBARÁT….MOZI..wazz…ami nanaáá..NAPJAINKBANnn iSS..CSAK !..egyre..CSAK!..egyreFOLYTATÓDIK..wazz..,

  ..éSS..éppen azILYEN TÍPUSÚ..MUN-KÁL-KO-DÁSSsssok….??!!. .FOGLALKOZTATJÁK…IRRITÁLJÁK.. ámmm wazz… a nemkicsitKÍVÁNCSI
  TERMÉSZETÜ…NÉPeket…a zEMBEREKet..wazzee..AMIKET EZEK.. ..azEMÚTNÉGYÉVESSsss..MEGAzE-MÚT-HÚSZÉVESSssss. MEGCÁPÁSODOTT… ..disznószaros-gumicsizmás gyütt-ment
  TRÓGER – putriszökevények ..meg AZOKnak a-za ..kimondottan
  -MUNKAALAPON-retteneteSSen… söt! ..kiszabottulMEGFESZÜLT.. qrvanagyonnGAZDAG..jóEMBERSZÜLEIK…

  .. VISZNEK VÉGHEZ….??!!.. wazz…. AKIK..
  TÖRVÉNYESEN..ésss SZEMREBBENÉS NÉLKÜL..

  ..1000 MILLIÁRDOS NAGYSÁGRENDBEN….

  ..FÖFOGLALKOZÁSBAN…éjt-nappallá téve… ORSZÁGOT FOSZTOGATNAK. ….wazzee..

  ??????

  ..ÍME… két
  TÉTEL = 5 MILLIÁRD..azaz: ÖT MILLIÁRD HúúúúúFORINT .. per NAP
  !!..wazzee

  ..NAV-os ÉVI 1000 –1700 MILLIÁRD HÙúúú´FORINT =

  4.652 MILLIÁRD HúúúFORINT / NAP !!!..perNAP !!!! = NA-PON-TA !!..wzz

  .. ÉVI !.. 7 MILLIÁRD !!.. = 192 MILLIÓ HúúúúFORINT…/ NAP !!… per/NAP!! = NA-PON-TA
  !!…wazzz..(..éSS-mintTUGGYUKKINEK…az oda-visszatántorgott..
  nagymosdatlan-nemkispályás… SZERENCSEJÁTÉKOSSnak ??!!…..wazzee..).
  .CSAK!..ÚGY ?!…nesze..wazze..itt aCIPÓ..kabbe-KÁLMÁNKA..c. MOZI..

  ??????????????

  …”..A Közgép tulajdonosának vagyonát 45 milliárd forintra becsülte a Forbes. Üzlettársa,Nyerges Zsolt 16,8 milliárdra becsült vagyon…”..

  …merÚGYe..?.. aKÖZGÉPESÍTETT (Nokia) tekes-tökös-KAMIONOSOK.. MINDENT VISZNEK…

  ..meganahátisztániai-BIG-BRATYESZ…LUI-LUI-LUI..alegendás-rettenthetetlen
  HOSSZÚ-BÁJTOS ÉJSZAKÁZÓ…

  ???????????????????????

  .. 3000 MILLIÁRD..azaz..HÁROMEZER – MILLIÁRD..!!! HÚÚÚÚúú-FORINT..
  NYUG-DÍJ-VA-GYON…??!!!..
  ..meg még HOZZÁ…HA-MA-RO-SANnnn… + 200 MILLIÁRD
  !!!!..HÚÚÚÚÚúú-FORINT !!????..wzzz

  ???????????????????????????

  ..ésssÍME !..atovábbi..aLISTA !!..wazzee..ISMÉTELJÜK ÚJRA…éss ÚJRA.. éss ÚJRA… wazzee..

  ..anemértemMitmondokÈSssMicsinálok…merÚGYkivagyok..aztSetudomKIVAGYOK..
  DE!…TolmácsotAkarok…cimü MOZIhös… aRIVALDAFÉNYBEN-fürdözö-éSSss lubickoló..
  Repedtsarkú-Lekvárseggü-CSicska-PANCSER-ARANKA.. azokkal a NAV-os (évi) 1000 – 1700 MILLIÁRDoSSss .. ..HUN-CUT-SÁ-GOK-KAL….

  ..adebreceninagyerdeiKÓSA-CSICSKA-CSÓKA. .isAzthittehogy..CSAK!..aNAGYUTAZÁSsssAZazÉLET..

  !!?. ..MEGAfeleségemNevénVana-zÓBUDAI-100 MILLIÓS luxusKECÓ..meraztiSSs-aszittem.. hanemKérdezikNemKellMondani.. címü Mozi…

  ..aNemUZSORÁS..jegybankároSS..MATYÓ-CSICSKÁS…- OFFSHORE-LOVAGOSSss..

  éss..LÓVAGINÁS…Eiffel- Palace- história..= 5,3 MILLIÓ.. EURO = 1,7
  MILLIÁRD db HÚúúúúúFORINT… !!…megaza.. + 200 MILLIÓóóó..??!!…
  éSSHAMAROSSANnnn mégmégmég…DE!.AzzzNemazEMBERekPÉZE..c. Moziballada..

  ..a-KECÓ-BUNDÁS-HABosTAKONY-GENETIKAI- GYÖKÉR – risza-misza- GUCCIszütyö
  -megLóbáló –GNÓMtörpe..aRIZSAosztogató-fosztogató- Zrt..KOMMUNIKÁCIÓS
  GENIUSa…….

  .. aveszedelmesen VAGYONOSODÓ …
  TAPLÓFEJÜ–kia-fa..szom-MINDIGtréfás-mókás-vicceskedvü-..egyáltalánNemURIZÁLÓóó´..PARASZTGYEREK..nyomitóni….

  ..mega-MATEMATIKAILAG nemkicsit GYENGÉLKEDÖ…eccerüszerkezetü-
  gyárilag kártyafüggetlen…C – KATEGÓRIÁS..MÁSKÉNT EMLÉKEZÖ …KAPZSI-MOHÓ..TÜFEJÜ-JÓember-TSODA-GYERMEK-asokVILLÁSSss..miniszterúrrr…

  ..Mega-zönéki- a MUNKAALAPON-rettenesteSSenn… Söt!
  ..kiszabottulMEGFESZÜLT.. qrvanagyonnGAZDAG..jóEMBER-SZÜLEI…

  .. aCINEGE utcai …aNEminyerjükalegtöbbet…Sárazsadánybannn..c

  MOZI hösei..a NemTAGGYÜLÉSES-SZÖLÖSGAZDibá…megaSZÖLÖSGAZDINÉni..azokkal
  a zegyébként jóALAPOSSANnnnmegörökölt 100 körüli INGATLANNAL…

  … amesszirül – gyütt-ment..ECCERÜ szerkezetü..lábszagúszájú
  –aMITSEMSETÖmilett aJUHÁSSZAL..
  DOLGOS-SZORGOS- GÁZSZERELÖ-jóMUNKÁSEMBER…afelcsúti-AL-TSODACSINÁLÓ…

  … aFÁCÁNKÉPÜ- YÓLJÁRT- JÁNOSKÁK VADÁSZATI & UTAZgatÁSI
  Zrt……

  … a nagyonlegesqrvanagy-magyar-nemzeti-keresztény
  BÁNYAgyüjtögetöOrsóSSsss-párttitkár jóELVTÁRS-jóEMBERSZÜLÖ…aki
  azthitteHogyEmbertVerabüdösPurgyéjából..DE!..CSAK!..nemkisRAKÁS-DISZNÓSZARlettbelöle…

  … a KAYA-IBRAHIMok …azzal a kiszabott EZÜSTHAJÓVAL…, ami aztán a

  fidesz-székházas 2 milliárddal tünt el a NAHÁTISZTÁNI –
  BERMUDAHÁReMSZÖGBENnnnn…

  … a HÁT IZSÁKos PIROS ARANYOK SZÍNTÁRSULATA…,..

  … a TV-székházrobbantgató MATUSKA SZILVESZTER BRIGÁD…
  megaMENEKÜLÖ-FÖNÖK…azzal apáncélozottjárgánnyal..

  … a-zOLAJSZÖKE- MINDEN ÁRON c. rendcsináló-tekes-tökös-pintéjándók- Zrt-je…

  … azADU-ÁSZ-os-faszállító-ZETORARCÚ-KISVEJKÓ…esete..leginkábba
  napelemtenderrel….

  … a-zELTAPSOLT… 4 milliárdosbeléptetökapuSSss.. .ZSÍRDISZNÓ-testü- kia-fa…szom-barnabörü-LÓKUPEC…

  … a SÓGOROK.., a-ROKONOK.., a- KOMÁKOK…,
  a-HAVEROK..aJÓ-SZOMSZÉDOK …mega-zÜZLETFELEK…

  … aKAVICS – MOSODÁSOK….

  …aZOFFSHORE LOVAGOK- és LÓVAGINÁK….

  …a-zegyáltalán-NEM-UZSORÁS-BANKÁR-GURUK…..

  … aMINDEN GYANÚ(s) FELETT ÁLLÓ…GARÁZDA -BILLEGETÖK…

  … aRÖFÖGÖ-BÖFÖGÖ- CÖFÖGÖ – ÖKOHISZTÉRIKUS
  VARTYOGÓ-SZIPIRTYÓK….valamint a

  hermafrodita félázsiai elmebuggyant VETERÁNOK SZABADCSAPATA.. megazoknak aSZÓCSÖCSICSKA-MENETELTETÖI…

  …és MINDAZOKnak…akikböl MÁR CSAK A TISZTESSÉG + a BECSÜLET HIÁNYZIK…
  .(..ééésss….NEM KICSIT !!!!.)..wazzee….

  ..perszenanáá..aszonnyák..wzz..hogyAZER.. akár KÖZÉJÜK ISSsss LÖVETHETNÉNEK…wazz.., mer állítólag.. IGÉNY
  azz lenne ámmm rááá..wazzee..

  ????????????????????

  ” Nemesis ’89 – Execution of Nicolae and Elena Ceauşescu “…

  ???????????????????

  ..perszemimeg továbbra iSSss..CSAK!!…RÖHÖGÜNK…RÖHÖGÜNK…RÖHÖGÜNK..wazzee.

  ..ahogy a csövön kifér..wazzeee…mertéllegJÓLaszonnyák..hogyAZER..aGOLYÓ.. Azzzz-AZER..

  télleg..alegesLEGHATÁSOSABB…ELLENSZER..mermintTUGGYUK…
  kiszabottulqrvanagyonGYORSANnn SZÍVÓDIK FEL….wazz……BRU-HA-HAaaaa……

  • avicsiikszluzivmiksz

   2015ben kaya ibrahimozni azigen!

   de ne elmultnyócévezzen senki…

 • MikeeHun

  jo hirneve NAVnak :D? szanalmas banda

 • aser

  Kérni kell a valóság bizonyítását a Bíróságon.
  És akkor ha megengedik, nyerünk.
  Ha nem, veszítünk.
  De látni fogja a világ,hogy nem független már a Bíróság sem!

  • Taszilo

   A jogilag nem létező bíróságokon?

   • aser

    Próba szerencse.Hátha kifog egy tisztességest?

 • aser

  A végén csak kiharcolják maguknak a Polgári Engedetlenséget:Korrupt rendszernek nem fizetünk!

 • zdanee

  A “jó hírüket” azzal sértené meg valaki, ha azt állítaná, hogy a NAV jól működik és nem korrupt. Mely kijelentéstől én most el is határolódok.

 • Taszilo

  A velejéig korrupt az egész “rendszer”.A diktatúrában mindent lehet,az igazi demokráciában NEM.

 • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

  LOL és pont az az egy cikk, az hogyan? 😀

 • Lajos Csánó

  Remélem kiderül az igazság!

  • Deadpool

   Az igazság már kiderült.

 • memoria10

  Szokasos “korrekt” modon csak az ellenkerelmet ismerteti, csak a sajat erveit hangoztatja, a masik felet nem. A keresetet miert nem mutatjak be?

  • Bubuka

   Valóban tanulni kellene a közszolgálati médiumok “korrekt” tájékoztatásaiból.

 • Tamás Méhes

  Egy ilyen per még humoros is lehet, ha van egy kis eszük, akkor egy nemzetközi bíróságig meg sem állnak…ott majd a mutyikások bizonyíthatják, hogy “nem” korruptak.
  Elég nehéz lesz a dolguk, mert mutyi mutyi hátán a magyar birka pofája előtt…

 • Dirk

  Kívülállókét nehéz lesz a NAV-ra bármit is rábizonyítani. Gondolom azóta már gőzerővel megy a bizonyítékok eltüntetése, esetleges tanúk megzsarolása, sakkban tartása…

 • Szerelő Mester

  De miért csak 3 tanút lehet meghallgatni?