Tiborczék volt üzlettársa operatív igazgató az uniós és svájci pénzeket kezelő Széchenyi Programirodánál

DSC09901

Czéghér Ildikó 1,5 évig volt Tiborcz Istvánék családi cégének, az ES Hungary Kft.-nek a tulajdonosa, 2013 óta operatív igazgató a Miniszterelnökséghez tartozó Széchenyi Programirodánál, amely a külföldi támogatások hatékonyabb lehívását és szétosztását szolgálja.

A Széchenyi Programiroda nevével korábban az Ökotárs elleni hadjárat idején találkozhattunk. Az Ökotárs ugyanis nemcsak a Norvég Civil Támogatási Alap, hanem a Svájci-Magyar Civil Alap pénzét is kezeli, ami szintén szúrta a Miniszterelnökség szemét. Így – akárcsak a norvég civil alap esetében – vizsgálódni kezdtek, és bár Svájc sem látta jelét annak, hogy az Ökotárs rosszul kezelte volna a pénzeket, leállították a kifizetéseket.

Ebben az ügyben aztán megegyezés született, eszerint a vizsgálat idejére a Széchenyi Programiroda vette át az Ökotárstól a kifizető szerepét, így a svájci pénz eljuthatott a nyertes pályázókhoz. A program működtetésével kapcsolatos gyakorlati feladatokat, a támogatott projektek nyomon követését, beszámolóik ellenőrzését és elfogadását továbbra is az Ökotárs látja el.

A Széchenyi Programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye, tehát Orbán vejének volt üzlettársa az após hivatalának háttérintézményében lett vezető. A programirodát azért hozták létre, hogy minél több uniós pénzt le tudjanak hívni a pályázók, ennek érdekében tanácsadók segítenek a a pályázatok kiválasztásában, a pályázat beadásában. Czéghér előtte a programiroda Fejér megyei szervezeténél dolgozott.

A Széchenyi Programirodák országos hálózatát a Kormány az Új Széchenyi Tervben meghirdetett pályázóközpontúság, minőség és hatékonyság elveinek megvalósulása érdekében hozta létre 2011-ben. A 2012 novemberétől a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő hálózat feladata az Új Széchenyi Terv biztosította források elosztásának elősegítése, a potenciális és aktív pályázók, kedvezményezettek térítésmentes tájékoztatása, szakmai támogatása a pályázati folyamat teljes tartama alatt. Az irodahálózat fenti projektben meghatározott tevékenységének célja a rendelkezésre álló források lehívásának hatékonyabbá tétele, valamint a kis- és középvállalkozások, civil szervezetek és önkormányzatok pályázati rendszerbe történő nagyobb arányú belépésének elősegítése. Forrás.

Czéghér Ildikó 2007 szeptemberétől 2009 máricusáig volt tulajdonos az ES Hungary Kft.-ben. A korábban temetkezéssel is, de manapság inkább mezőgazdálkodással foglalkozó ES Hungary Kft.-t a kilencvenes évek elején alapította meg többekkel Tiborcz István apja, Dr. Tiborcz Sándor. A cég tulajdonosa 2007-ig Tiborcz anyja, Tiborcz Sándorné volt, ekkor vette át a társaságot 1,5 évre Czéghér Ildikó.

Czéghértől aztán Tiborc István vette vissza a társaságot 2009 elején, majd tulajdonosok lettek testvérei, Tiborcz Eszter Zsuzsanna és Tiborcz Péter Sándor is – utóbbi nemrégiben a NAV informatikai főosztályvezetője lett.

A terület, ahová a céget bejegyezték, Tiborczék családi birtoka. A Fejér megye északi részén található birtokot, ahol egyebek közt egy nagy ház, egy lóistálló, egy fedett lovarda, egy vendégház és egy 5,7 hektáros ősfás liget is található, 1997-ben vásárolta meg a család. A birtokhoz nagyon közel vannak azok a területek is – összesen 157 hektárnyi szántó –, amelyeket Tiborcz Eszter az állami földpályázatok során vitatható körülmények között nyert el.

Még több cikk Tiborczékról

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt?

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tiborcz István bátyja a NAV informatikai főosztályvezetője lett

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Aszfaltozás az Orbán-lagzi előtt: Szokásos Eljárás, vagy kátyúmutyi?

Narancsbőr – Ferenczi Krisztina új könyve az Orbán-vagyonokról, részlet

Az ES Hungary Kft. 2009-ben lett fele­részben tulajdonos abban az ES Holdingban, amelyet Tiborcz István és barátja, Erdei Bálint alapított. A holdingnak 2009-ben 8,4 millió forintos árbevétele volt, ám az azt követő évben a Közgép energetikai cége, az E-OS Energiakereskedő Zrt. bevásárolta magát Tiborcz Istvánék vállalkozásába, amely így már E-OS Innovatív Energetikai Zrt., majd pedig Elios Innovatív Zrt. néven futott tovább.

Ettől kezdve pedig csak úgy repkedtek a százmilliók, majd a milliárdok: a kezdeti 8,4 millió forint után 2010-re már 686 millió, 2011-re 2,76 milliárd, míg 2012-re 3 milliárd forintnál is több volt az éves nettó árbevételük. A cégről errefelé olvashat bővebben.

Oroszi Babett-Móricz Csaba

Fotó: Innen

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • Radírfej

  Anno Gyurcsány felesége ellenőrizte az EU pénzmozgásokat:

  http://www.kisalfold.hu/velemeny/ellenorzik_az_unios_penzek_felhasznalasat/1062139/

  • Ism.

   “Az unió egyik legfontosabb alapelvéből, a partnerségből kiindulva az EU nem engedi, hogy az állami bürokraták egyedül döntsenek a közösségi támogatással megvalósuló fejlesztésekről, fontosnak tartja a polgárok akaratának érvényre juttatását. Ezért kötelező létrehozni az úgynevezett monitoringbizottságokat. Magyarországon 6 monitoringbizottság alakul: a nemzeti fejlesztési terv 5 operatív programjára egy-egy, plusz egy csúcstestület, amely a közösségi támogatási kerethez kötődik. Ez utóbbi bizottsága augusztus 25-én tanácskozik először, a többiek szeptember 19-én tartják alakuló ülésüket. Alapelv a bizottságoknál az 50-50 százalékos állami és civil képviselet. Magyarországon még nem működik civil képviseleti rendszer,”

   Az akkor létrehozott civil rendszert maradékát verik most szét.

  • hammurabbi

   De nem Gyurcsány és haverjai fosztogatják az országot és nyúlják le az EU-s pénzeket,s nem Gyurcsány gazdagodott meg miniszterelnöksége alatt ,okán-ból kifolyólag “TE FASZ!”
   Hanem a gazdád már az MDF-FideSS székházzal megalapozta a “jövőjét”.
   Volt a legeslegelején a tiszti-kaszinó-mutyi is. Az összeg mai felóccsított forintban legalább 20-szor magasabb volna.
   Mint ismeretes, a FideSS az MDF-fel közösen mintegy másfél milliárd forintra tett szert az államtól ingyen kapott Tiszti Kaszinó eladásakor.Ja, miután Simicska Lajos APEH-elnökként megtette, ami meg kellett tennie ahhoz, hogy eltussolja,kimossa a fijúkat.
   S aztán a 12 állami gazdaságtól a mutyi ,mutyi hátán,a csúcson beletelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot.
   A Horváth András NAV feljelentéséről az elkobzott zöld dosszié hová lett?
   Ami az 1000 milliárdos ÁFA csalásról szól ,amihez a NAV ellenőrzési igazgatóságának felszámolása vezetett és azt 2010-ben Orbán rendelte el.
   “Pistikéék dolgozatot írnak, címe: Hogyan kezdődik a napom?

   Pistike a következőt írja:

   Reggel fél hétkor anya felébreszt, sietek a fürdőszobába, megmosdok,
   fogat is mosok. Gyorsan megreggelizek, letörlöm a tefaszt, azután
   jókedvűen indulok az iskolába.

   Tanító néni nem érti, meglátogatja Pistikééket. A kötelező kávé után megkérdi az anyukát:
   – Kedves anyuka, Pistike ezt írta, és én sajnos nem tudom, mi az a tefasz.

   – Jaj, drága tanító néni, ön nem is tudhatja! A férjem
   fidesz-neonáci jobbik szimpatizáns, és amióta ez kiderült róla, minden éjjel felfestik a
   kapunkra, hogy ‘Te fasz!'”

   • Radírfej

    Hülyegyerek! Én csak azt mondom hogy egyik 19, a másik egy híján 20.

    ÚJ ARCOK KELLENE, DE NEM LESZ, MERT MINDENKIT ELTAPOSNAK/ELEVE NINCSENEK.

    El van baszva az egész, már az elejétől kezdve.

    Új fordulat kellene, és kivégezni, megbuktatni az egész pol.elitet.

 • Király Péter

  Minek ide ilyen-olyan alapítvány!
  Kedves vezetőnk adja meg a svájciaknak a másik svájci banknál lévő számlájának számát,hogy oda menjen a lé és nem kell semmiféle tili-toli mert annak költségvonzata van.
  Ugyanúgy mint a sok haszontalan nyugdíjasnak,tanulónak,a zegymillió munkahelyből maguknak egyet sem találóknak.

  • Lótár Mateusz

   Vagy valamelyik strómanjának a számláját.

 • Galubcsik

  Még egy adalék: Czéghér Ildikó nem más, mint Tessely Zoltán (Fidesz) parlamenti képviselő, (korábban Bicske polgármestere) felesége.

 • Gyula Kotosz

  A kártyalehúzójuk be van kötve a NAV-hoz? Adó, számlatömb, ÁFA? Mert akkor oké, munkás, ha nem akkor csak …

  • László Mezey

   Vajna Timi és a stricije be van kötve bármilyen szálon a NAV-hoz ?

   • Gyula Kotosz

    Miért? Ez az egyetlen közös vonás? :

 • István Vajnorák

  Ennek a riporternőnek legalább jó sok / majdnem/ fuvarja lesz.
  Lényegi változás úgysem történik.
  Már a gengszterváltás után ki kellett volna jelölni vigalmi negyedeket.ellenőrizhető,biztonságos,mint Hamburg,vagy Amszterdam.
  Nem a stricik gazdagodnának,bőven jutna az államkincstárba is.
  Bejelentett munkaként,még nyugdíjat is kaphatnának.
  Ui:- nem kéne álszemérmeskedni,mert legalább annyit fizetne a “szakma”,mint egy menő multi.
  Ők ugyanis nem vinnék ki a nyereséget az országból.

 • drács

  Akkor most ő is egy ribi?

 • Atlasz

  A legnagyobb tisztelet Papp Réka Kingának!

 • Vidéki

  Papp Réka Kinga kiállt a szexmunkásokkal a sarokra. Csinálta nekik a reklámot!

  Miss Saigon (musical) – Bangkok dalszövegből:

  Professzor:

  “Nálunk édes a bűn, csak jöjjenek be,
  Ha a bot mocorog, uram, itt a helye!

  Bámulj, hisz Bangkok bomba jó,
  Pénzért itt minden kapható,”

  • Gyula Bujdosó

   Hat nem vagy egy IQ harcos az biztos…

 • janochliv

  Ez a fogalom alapvetően elhibázott, hogy “szexmunkás”. Rabszolgák vannak,
  abúzuson átesett traumatizált és utána eladott emberek vannak. Ennek a
  tevékenységnek semmi köze a minimálbérért raktárban pakoláshoz, maga az
  embertelenség ahhoz hasonlítani.

 • ukotaf

  Végül is, véleménye mindenkinek lehet. Neked is, nekem is, Enyedi Ildikónak is. Jancsónak is volt, Szabó Istvánnak is, Mészáros Mártának és Zsurzs Évának is csak nem forgott közszájon. Az, hogy Enyedi most nem érzi jól magát MO- on, bizony, vagyunk így egypáran. Személy szerint alig várom, hogy láthassam a filmet.
  Tisztelettel: Baranyai György

 • Ghanima

  Egyetlen magyar munkásembert nem szólt le Enyedi, a politikai rendszert szólta meg.

 • Dezső Németh

  Egy tájékozatlan bunkó mi a lófaszt ugat a nagyok dolgába ?…

 • Sólyom Sándor

  Nos igy igaz , lehet mindenkinek véleménye . De egy dolog azért nem volt szép sem jó . A pénzt a filmre gondolom nem a cirkuszban egy kalapból huzták elő , hanem azt az állam adta . Ezért meg kellett volna gonolnia a kedves hölgynek , hogy amelyik tenyérből eszünk abba nem köpünk és , a tányérból amiből eszünk , abba nem szarunk . Azért még lehet , hogy a filmet megnézem .

 • http://oexcellenciajaviktor.tumblr.com/ mucus

  tudja mi volt az, amikor az állam adta a pénzt és azt kellett forgatni, amit az állam akart? a kommunizmus. a művész nem szobafestő.

 • ukotaf

  Erre nem tudok mit válaszolni Neked. Mert sok igazságtartalma van, én a művészeti részét nézem és Enyedi 1999 óta nem csinált (itthon) filmet (Simon Mágus, Andorai Péterrel). Wagnert sem azért szeretem, mert rongy ember volt és Bach- ot sem azért, mert “faszari” volt, Adyt sem azért, mert minden egyes nap az asztal alá itta magát és sorolhatnám. Véleményedet elfogadom, még akkor is, ha az enyém más, szerintem így kéne máshol is hozzászólni, korrekten, ahogy tetted. És ezt köszönöm.
  Tisztelettel: Baranyai György

 • Venyigeszu

  Ó, te szegény frusztrált bohóc…

 • Jozsef Kolowrat

  Politikaibol atlagos lett
  https://goo.gl/images/GbBga7