Tiborczék volt üzlettársa operatív igazgató az uniós és svájci pénzeket kezelő Széchenyi Programirodánál

DSC09901

Czéghér Ildikó 1,5 évig volt Tiborcz Istvánék családi cégének, az ES Hungary Kft.-nek a tulajdonosa, 2013 óta operatív igazgató a Miniszterelnökséghez tartozó Széchenyi Programirodánál, amely a külföldi támogatások hatékonyabb lehívását és szétosztását szolgálja.

A Széchenyi Programiroda nevével korábban az Ökotárs elleni hadjárat idején találkozhattunk. Az Ökotárs ugyanis nemcsak a Norvég Civil Támogatási Alap, hanem a Svájci-Magyar Civil Alap pénzét is kezeli, ami szintén szúrta a Miniszterelnökség szemét. Így – akárcsak a norvég civil alap esetében – vizsgálódni kezdtek, és bár Svájc sem látta jelét annak, hogy az Ökotárs rosszul kezelte volna a pénzeket, leállították a kifizetéseket.

Ebben az ügyben aztán megegyezés született, eszerint a vizsgálat idejére a Széchenyi Programiroda vette át az Ökotárstól a kifizető szerepét, így a svájci pénz eljuthatott a nyertes pályázókhoz. A program működtetésével kapcsolatos gyakorlati feladatokat, a támogatott projektek nyomon követését, beszámolóik ellenőrzését és elfogadását továbbra is az Ökotárs látja el.

A Széchenyi Programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye, tehát Orbán vejének volt üzlettársa az após hivatalának háttérintézményében lett vezető. A programirodát azért hozták létre, hogy minél több uniós pénzt le tudjanak hívni a pályázók, ennek érdekében tanácsadók segítenek a a pályázatok kiválasztásában, a pályázat beadásában. Czéghér előtte a programiroda Fejér megyei szervezeténél dolgozott.

A Széchenyi Programirodák országos hálózatát a Kormány az Új Széchenyi Tervben meghirdetett pályázóközpontúság, minőség és hatékonyság elveinek megvalósulása érdekében hozta létre 2011-ben. A 2012 novemberétől a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő hálózat feladata az Új Széchenyi Terv biztosította források elosztásának elősegítése, a potenciális és aktív pályázók, kedvezményezettek térítésmentes tájékoztatása, szakmai támogatása a pályázati folyamat teljes tartama alatt. Az irodahálózat fenti projektben meghatározott tevékenységének célja a rendelkezésre álló források lehívásának hatékonyabbá tétele, valamint a kis- és középvállalkozások, civil szervezetek és önkormányzatok pályázati rendszerbe történő nagyobb arányú belépésének elősegítése. Forrás.

Czéghér Ildikó 2007 szeptemberétől 2009 máricusáig volt tulajdonos az ES Hungary Kft.-ben. A korábban temetkezéssel is, de manapság inkább mezőgazdálkodással foglalkozó ES Hungary Kft.-t a kilencvenes évek elején alapította meg többekkel Tiborcz István apja, Dr. Tiborcz Sándor. A cég tulajdonosa 2007-ig Tiborcz anyja, Tiborcz Sándorné volt, ekkor vette át a társaságot 1,5 évre Czéghér Ildikó.

Czéghértől aztán Tiborc István vette vissza a társaságot 2009 elején, majd tulajdonosok lettek testvérei, Tiborcz Eszter Zsuzsanna és Tiborcz Péter Sándor is – utóbbi nemrégiben a NAV informatikai főosztályvezetője lett.

A terület, ahová a céget bejegyezték, Tiborczék családi birtoka. A Fejér megye északi részén található birtokot, ahol egyebek közt egy nagy ház, egy lóistálló, egy fedett lovarda, egy vendégház és egy 5,7 hektáros ősfás liget is található, 1997-ben vásárolta meg a család. A birtokhoz nagyon közel vannak azok a területek is – összesen 157 hektárnyi szántó –, amelyeket Tiborcz Eszter az állami földpályázatok során vitatható körülmények között nyert el.

Még több cikk Tiborczékról

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt?

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tiborcz István bátyja a NAV informatikai főosztályvezetője lett

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Aszfaltozás az Orbán-lagzi előtt: Szokásos Eljárás, vagy kátyúmutyi?

Narancsbőr – Ferenczi Krisztina új könyve az Orbán-vagyonokról, részlet

Az ES Hungary Kft. 2009-ben lett fele­részben tulajdonos abban az ES Holdingban, amelyet Tiborcz István és barátja, Erdei Bálint alapított. A holdingnak 2009-ben 8,4 millió forintos árbevétele volt, ám az azt követő évben a Közgép energetikai cége, az E-OS Energiakereskedő Zrt. bevásárolta magát Tiborcz Istvánék vállalkozásába, amely így már E-OS Innovatív Energetikai Zrt., majd pedig Elios Innovatív Zrt. néven futott tovább.

Ettől kezdve pedig csak úgy repkedtek a százmilliók, majd a milliárdok: a kezdeti 8,4 millió forint után 2010-re már 686 millió, 2011-re 2,76 milliárd, míg 2012-re 3 milliárd forintnál is több volt az éves nettó árbevételük. A cégről errefelé olvashat bővebben.

Oroszi Babett-Móricz Csaba

Fotó: Innen

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • Radírfej

  Anno Gyurcsány felesége ellenőrizte az EU pénzmozgásokat:

  http://www.kisalfold.hu/velemeny/ellenorzik_az_unios_penzek_felhasznalasat/1062139/

  • Ism.

   “Az unió egyik legfontosabb alapelvéből, a partnerségből kiindulva az EU nem engedi, hogy az állami bürokraták egyedül döntsenek a közösségi támogatással megvalósuló fejlesztésekről, fontosnak tartja a polgárok akaratának érvényre juttatását. Ezért kötelező létrehozni az úgynevezett monitoringbizottságokat. Magyarországon 6 monitoringbizottság alakul: a nemzeti fejlesztési terv 5 operatív programjára egy-egy, plusz egy csúcstestület, amely a közösségi támogatási kerethez kötődik. Ez utóbbi bizottsága augusztus 25-én tanácskozik először, a többiek szeptember 19-én tartják alakuló ülésüket. Alapelv a bizottságoknál az 50-50 százalékos állami és civil képviselet. Magyarországon még nem működik civil képviseleti rendszer,”

   Az akkor létrehozott civil rendszert maradékát verik most szét.

  • hammurabbi

   De nem Gyurcsány és haverjai fosztogatják az országot és nyúlják le az EU-s pénzeket,s nem Gyurcsány gazdagodott meg miniszterelnöksége alatt ,okán-ból kifolyólag “TE FASZ!”
   Hanem a gazdád már az MDF-FideSS székházzal megalapozta a “jövőjét”.
   Volt a legeslegelején a tiszti-kaszinó-mutyi is. Az összeg mai felóccsított forintban legalább 20-szor magasabb volna.
   Mint ismeretes, a FideSS az MDF-fel közösen mintegy másfél milliárd forintra tett szert az államtól ingyen kapott Tiszti Kaszinó eladásakor.Ja, miután Simicska Lajos APEH-elnökként megtette, ami meg kellett tennie ahhoz, hogy eltussolja,kimossa a fijúkat.
   S aztán a 12 állami gazdaságtól a mutyi ,mutyi hátán,a csúcson beletelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot.
   A Horváth András NAV feljelentéséről az elkobzott zöld dosszié hová lett?
   Ami az 1000 milliárdos ÁFA csalásról szól ,amihez a NAV ellenőrzési igazgatóságának felszámolása vezetett és azt 2010-ben Orbán rendelte el.
   “Pistikéék dolgozatot írnak, címe: Hogyan kezdődik a napom?

   Pistike a következőt írja:

   Reggel fél hétkor anya felébreszt, sietek a fürdőszobába, megmosdok,
   fogat is mosok. Gyorsan megreggelizek, letörlöm a tefaszt, azután
   jókedvűen indulok az iskolába.

   Tanító néni nem érti, meglátogatja Pistikééket. A kötelező kávé után megkérdi az anyukát:
   – Kedves anyuka, Pistike ezt írta, és én sajnos nem tudom, mi az a tefasz.

   – Jaj, drága tanító néni, ön nem is tudhatja! A férjem
   fidesz-neonáci jobbik szimpatizáns, és amióta ez kiderült róla, minden éjjel felfestik a
   kapunkra, hogy ‘Te fasz!'”

   • Radírfej

    Hülyegyerek! Én csak azt mondom hogy egyik 19, a másik egy híján 20.

    ÚJ ARCOK KELLENE, DE NEM LESZ, MERT MINDENKIT ELTAPOSNAK/ELEVE NINCSENEK.

    El van baszva az egész, már az elejétől kezdve.

    Új fordulat kellene, és kivégezni, megbuktatni az egész pol.elitet.

 • Király Péter

  Minek ide ilyen-olyan alapítvány!
  Kedves vezetőnk adja meg a svájciaknak a másik svájci banknál lévő számlájának számát,hogy oda menjen a lé és nem kell semmiféle tili-toli mert annak költségvonzata van.
  Ugyanúgy mint a sok haszontalan nyugdíjasnak,tanulónak,a zegymillió munkahelyből maguknak egyet sem találóknak.

  • Lótár Mateusz

   Vagy valamelyik strómanjának a számláját.

 • Galubcsik

  Még egy adalék: Czéghér Ildikó nem más, mint Tessely Zoltán (Fidesz) parlamenti képviselő, (korábban Bicske polgármestere) felesége.