Dugók lesznek, boltcsőd nem várható – megtaláltuk az elveszett tanulmány készítőjét

tecso

Az Átlátszó megszólaltatta a Nemzetgazdasági  Minisztériumban napokon át hiába keresett vasárnapi-boltbezárós tanulmányt készítő céget.

Az M.S. Concord Bt. társtulajdonosa, Mátyási Sándor szociológus, egyetemi oktató munkatársunknak megerősítette, hogy ők készítették a tanulmány-sorozat egyik részét, amely a lakosság véleményét szondázta 800 fős mintán 2011 áprilisában. A cég munkáját a minisztérium elfogadta – információnk szerint a kereskedelmi vállalkozásokra gyakorolt hatást a kamara, a munkaviszonnyal kapcsolatos következményeket a szakszervezetek mérték föl.

“A kormány nem készített semmilyen hatástanulmányt a vasárnapi boltbezárásról”

Mátyási arról tájékoztatott, hogy az M.S. Concord titoktartási nyilatkozatot írt alá, így a részletekről csak annyit árult el, hogy adataik „nagyon közel állnak” az Ipsos által a közelmúltban készített felméréshez, ami szerint a lakosság kétharmada nem támogatja a vasárnapi bezárást, ugyanakkor csak 22 százalék vásárol egyáltalán a hét utolsó napján.

Ráadásul úgy tudni – bár ezt Mátyási nem erősítette meg most a titoktartási klauzulára hivatkozva -, az M.S. Condord adatai szerint éppen a magas jövedelmű rétegek ellenzik a leginkább a bezárást, miközben az ő körükben mennek vásárolni a legkevesebben (hibahatár környékén) vasárnap, vagyis kiskereskedelmi krach nem várható a változástól.

Egyéb kellemetlen következménnyel azonban számolni kell. Például péntek-szombaton megnövekedett autós forgalommal a bevásárlóközpontok környékén, illetve azzal, hogy éppen a nagyobb értékű fogyasztási cikkek forgalma csökkenhet, hiszen ezeket jellemzően a hét végén nézegették, próbálták ki a vásárlók, efféle mustrára azonban hétköznap kevésbé van lehetőség.

Rádi Antónia

Címlapkép innen.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • Zsolnai Balázs

  Bocsánat, de miféle titoktartást írattak alá ezzel a céggel? Az
  Infotörvény (2011. évi CXII.) szerint, itt üzleti titok nem lehet,
  döntéselőkészítő adatként pedig így a döntés után már csak nagyon szűk
  körben zárható el adat. Kedves Rádi Antónia, javaslom, kérje el a
  szerződést, hogy lássuk, miféle szerződési klauzulákat alkalmaz ez a
  minisztérium. A szerződést nemcsak a minisztériuma, de a cég is köteles
  kiadni az Infotörvény 27. § (3a) bekezdése szerint.

 • Nocsak!

  Szóval a döntéshozó tudta, hogy ezzel csak kárt okoz, felizgatja a közvéleményt, és mégis meglépte. Lehet, hogy van egy felmérés valahol a cihában, amivel azt mérték, hogy el lehet-e fedni ezzel az intézkedéssel Paks2 által okozott felháborodást?

 • Tibor Magyar

  Ez a zárva tartási mocsok a fideSS ajándéka a műkeresztény fantompártnak, amely nyalásban világelső. A nép meg le van…

 • 527274

  Szerintem ez a vasárnapi zárvatartás – dacára a józan észnek és a mégiscsak létező hatástanulmánynak – pusztán egy pitiáner alak bosszúja az internet adó buktáért.

  • Fábián András

   Lesz internetadó…nyárra, őszre újra előkerül!