Tiltakozunk az információszabadság újabb korlátozása ellen

tiltakoz

Négy szervezet, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub az igazságügyi miniszterhez, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez és a parlamenti képviselőkhöz fordult, hogy megakadályozzák a közérdekű adatok megismerhetőségének újabb korlátozását.

Az információszabadságról szóló törvény módosítására irányuló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat számos korlátozó rendelkezése közül a leginkább az adatigénylések fizetőssé tétele aggasztó.

A kormány lehetővé tenné, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek az adatot igénylőkkel fizettessék meg az „adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét”. Erre akkor nyitnának lehetőséget, ha az adatigénylés teljesítése a közérdekű adatot kezelő szerv „alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Az adatkezelők arra kapnának lehetőséget, hogy e határozatlan tartalmú korlátozó rendelkezések önkényes alkalmazásával leküzdhetetlen akadályt gördítsenek a közérdekű adatok megismerésének útjába. Ezáltal a törvényjavaslat, az információszabadság ombudsmani védelmének felszámolását és a számlaszintű adatigénylés bevezetését követően újabb súlyos csapást mérne a közérdekű adatok hozzáférhetőségére.

A civil szervezetek által az igazságügyi miniszternek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének és a parlamenti képviselőknek írt levelek itt érhetőek el:

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • Péter István

  Azért,
  az is eléggé furcsa és visszatetsző, hogy a különböző magamutogató
  jogvédők és békeharcosok kamion számra kérik ki az iratokat az állami és
  önkormányzati rendszerből. Tudomásul kellene már végre venni, hogy
  pillanatnyilag képviseleti demokrácia van és az intézményeknek is megvan
  a saját önállóságuk. Egyébként is szükséges, hogy a demokrácia alapjait mindenki elsajátítsa.

  • rotgar

   Ez a demokratikus centralizmus leírása, ilyen már volt. A demokrácia lényege éppen az info szabadság, hozzáférhetőség. Amellett én még kiválóan emlékszem rá, hogy pár éve, karácsony előtt néhány nappal, több ezer hülye kérdést adott be a fityeSS, kdnp, vigyorogva újságolták, hogy jól kib….sztak a hivatalokkal, mert a karácsonyt is benn kell tölteniük. Minden tárca több ezer kérdést kapott, köztük olyan súlyosakat, hogy mennyi a kőszegi rendőrség létszáma, ebből mennyi a férfi és nő, meg milyen rangban. Na, ez volt a visszaélés, nem az, ha titkolózó csürhét szorítanak rá az adatok kiadására.

   • Jekl Ferenc

    Tetszik !

  • Lajos Csánó

   Nálad ez a demokrácia?Az adatokat kérés nélkül is ki kellene tenni,minimum a netre!

  • Brekkencs888

   A demokrácia egyik fontos eleme, hogy a választók ellenőrizni tudják a működését. Enélkül kb olyan, mintha bedobnánk a gyeplőt a lovak közé. Mi garantálja, hogy nem fognak csalni és hatékonyan fognak működni? Vagy bemondásra elhisszük? :-)

  • facepalmfrank

   Ha demokracia alatt plutokraciat ertesz akkor teljesen igazad van.

 • Ferenc István Rácz

  Egyetértek! Ha sokat ugrálnak, fizessenek! Talán ettől elmegy a kedvük!

  • Miklós Pozsgai

   Kicsit nem vagy abnormális? Olvasd már el rotgat lentebbi hozzászólását!

 • wereko

  Nicsak, nicsak mennyi kis biztonsági burok. Benne a nagyobb burkokban mint Európa Tanács, Európai unió az ENSZ-ig bezárólag. Már csak az a kérdés kinek a biztonsága érdekében fúrnak- faragnak. Szerintem nem a magyarokéban.

 • Vidéki

  “Az alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevétele” reálisan létező veszély.

  Feltéve (de nem megengedve), hogy a négy szervezet, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub destruktív szándékkal viszonyulna a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének
  ellátásához, meg akarná bénítani működésüket, akkor ideális számukra egy olyan rendszer, amelyben az igénylő
  nem adja meg nevét és egy éven belül azonos adatkörben akárhányszor kérhet
  információt.

  Ez olyan szervezeteknek, amelyeket külföldről pénzelnek és irányítanak, olyan fegyvert adna a kezébe, hogy egy Tibeti ima malomhoz hasonló eszköz segítségével lehetőségük lenne megbénítani
  bármely közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységét.

  A közfeladatot ellátó szerv mást se csinálhatna, mint válaszolgatna Tibeti ima
  malomhoz hasonló eszközt működtető külföldről pénzelt és irányított szervezeteknek

  és még akkor is lehetne ostorozni közfeladatot ellátó szerveket, ha a külföldről pénzelt és irányított szervezetek olyan nagy sebességgel

  működtetik az imamalmot, ami meghaladja a válaszadás lehetséges sebességét.