A Quaestor-ügytől a kereskedőház-alapításig: az exállamtitkár befektet

toro

Kereskedőházat alapított a külügyi tárcától a Quaestor-botrány idején távozott volt helyettes államtitkár, Kohut Balázs. Az új cégben felbukkan a Rogán Antal propagandaminiszter-várományos kapcsolatrendszerébe sorolt Gubicza Ágoston is.

Central European Trade House Zrt., azaz Közép-európai Kereskedőház a neve annak az új cégnek, amely Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt helyettes államtitkára fő tulajdonával jött létre a napokban. Az ötmillió forint jegyzett tőkéjű, egy puccos hegyvidéki irodaházba bejegyzett társaság üzletviteli, vezetési tanácsadással foglalkozik majd.

A 39 éves Kohut, aki helyettes államtitkárként a gazdasági ügyekért felelt, akkor távozott a külügyből, amikor tetőzött a Quaestor botrány, és kiderült, a tárca milliárdokat fialtatott a bedőlt brókercégnél. Különösen jelentős volt, 72 milliárd forintra rúgott a KüKüm felügyelete alá tartozó Eximbank Quaestoros portfoliója – Kohut jelenleg is erősíti az Eximbank felügyelőbizottságát.

A külügyes érdekeltségek, köztük az új Kohut-céget alighanem inspiráló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kiváló ütemérzékkel: a csőd bejelentése előtt órákkal vették ki a pénzüket. A külügyes szatelit-cégeket azonban nem perli a Quaestor állami felszámolója, ellentétben mindenki mással, akinél úgymond gyanút észlel.

Fontosabb cikkek az Átlátszóban a brókerbotrányokról

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

A fiktív kötvény vajon mi?

Újabb áldozat: csaknem kétmilliárdot bukott Százhalombatta a brókerügyön

A tárca azzal hárította az akkori híreket, miszerint Kohut távozása összefügg a brókerbotránnyal, hogy a közös megegyezéssel leköszönő tisztviselő eleve csak fél évre vállalta a munkát. Az államtitkár már az első Orbán-, illetve a Medgyessy-kormány idején is a közigazgatásban dolgozott: a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett, majd a belügy közbeszerzési főosztályának vezetője lett 2004-ig.

Az állammal csak 2006-ban szakadt meg egy időre a kapcsolata: az Oktatási Minisztérium Professzorok Háza gazdasági belső ellenőre, tanácsadója, majd főigazgató-helyettese volt életrajza szerint.

Az új kereskedőház-cég igazgatóságába bekerült Gubicza Ágoston, aki a sármelléki repülőteret üzemeltető ír hátterű befektető cégek vezetőjeként vált ismertté, de a bulvár sajtóban is szerepelt, mint Rogán Antal (Fidesz) leendő kormány-propagandaminiszter első feleségének, Sonnevend Alexandrának jelenlegi férje.

Gubicza tavaly augusztusban vásárolta be magát a korábban, még a Fidesz-közeli oligarcha-háborút megelőzően – a kegyvesztettségéig történetesen szintén kereskedőház-bizniszben is utazó – Töröcskei István érdekeltségébe sorolt (valójában bizalmas munkatársa kisebbségi tulajdonában volt), közel 8,6 milliárd forint uniós pénz felett rendelkező Jeremie-elosztó Prosperitás Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.-be (jelenleg GB&Partners).

Maga az alap az idén tavasszal hozott létre biztonsági céget Sectum Security Zrt. néven, amelyben igazgatósági tag lett Gubicza és Tenk Zoltán ügyvéd is – Tenk szintén felbukkan a most létrehozott Közép-Európai Kereskedőházban. A szintén személybiztonsággal foglalkozó Sectum-leány, a Sectum Air Services Kft. ügyvezetője pedig Kohut lett júliusban.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • Jonas Vizilo

  “a csőd bejelentése előtt órákkal vették ki a pénzüket.”
  Idegesítő már a Fideszt kritizálók ostobasága. Azon lovagolnak, hogy a fideszközeli közpénzforgatók hány órával és mi előtt vették ki “a pénzüket”. B+, nagyon bonyolult megérteni, hogy nem volt ott pénzük, tehát nem vehettek ki pénzt? Államkötvényeket vehettek volna ki, mert azuk volt, nem pedig pénzük. Államkötvényt nem lehet átutalni. Abból csak úgy lehet pénzátutalás, hogy előbb az értékpapírt eladják. Ahhoz a Quaestornak nem volt sem megbízása, sem joga. Ha eladták, akkor bűncselekményt követtek el és vissza lehet tőlük követelni az állampapírokat. Illegálisan eladott értékpapír ellenértéke bűncselekményből származó pénz és azonnal lefoglalandó.
  Mintha maga a Fidesz szervezné, hogy csak az átutalás idejét firtassák, elhallgatva annak bűncselekmény voltát.

  • Nekemnemezkell

   Jaj már! Nehogy már valaki elkezdjen gondolkodni! Ne már….

  • Gyula Pásztor

   Mondd, ha tudsz valami jót is! Nem lenne jó butának maradni! Vagy nincs itt semmi látnivaló? Semmi sem bűzlik Dániában?

 • Nekemnemezkell

  Ez azért így összerakva egy eléggé olyan mondvacsinált “ok”! Aki egy kicsit is otthon van a magyar pénzvilágban, a tulajdonosok mozgásában, azokban a körökben, akik a különböző cégekben mozognak, azok jót mosolyognak az ilyen “felfedezéseken” pláne, hogy ezt valamiféle “leleplezésként” adják el, a fenti világtól távollevőknek!