Ángyán József beolvas: így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Ángyán beolvasott Kishantoson a kormánynak kép: Victora Zsolt
Ángyán beolvasott Kishantoson a kormánynak kép: Victora Zsolt

Érzelmekkel telve védte az állami földvagyont Ángyán József Kishantoson. Beszédében leleplezte a kormányzati kommunikációs patronok mögötti valóságot. Kemény irodalmi hasonlattal példázta, hogy mi lesz, ha felébred hipnózisából a magyar nép.

Ángyán József professzor, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, az október 16-i kishantosi hivatalos előadása után, a beszélgetés második felében levetette nyakkendőjét, és professzori szerepét; és kendőzetlenül elmondta a véleményét az állami földek elrablásáról. Sarkos megfogalmazásaival, és erkölcsi alapállásból folytatott szakmai érvelésével hívja tetemre a kormányzat tagjait földügyben.

Az állami földvagyon eladása kapcsán tartott előadásaival az ország több helyén megfordult a nyugalmazott professzor az utóbbi időben, legközelebb Budapesten lehet vele találkozni pénteken.

 

Videó: Victora Zsolt

Az elhangzott beszéd szó szerinti leirata

“Bitaynak az a szövege most újabban, és ezt kell neki állandóan sulykolni: ötvenegyezer földrészletet fognak itt bérbe adni, abból negyvenkétezer három hektár alatti. Nagybirtok? Oligarchák? Tudni kell, hogy ez a negyvenegyezer egység ez a Földért életjáradékot keretében szétszórt dirib-darab kis földek, kinn a határ végén, amit a kutya nem akar már megművelni. Nem tudják már hozzázárni a birtokához azokat a kis egy-két-három hektáros földeket, amit most ugye nem liciten adnak oda. De ennek az összterülete a maximális becslés szerint sem éri el a nyolcvanezer hektárt a háromszáznyolcvanból.

Mindig a darabszámmal és a területtel variálnak. Úgy ahogy a családoknál mondtam. Területre kevés embernél van, de darabszámra szerződés az rengeteg van. Kicsi apró egységekben. Lökünk sokaknak keveset- s ezt kéne tudatosítani-, hogy utána egy olyan átlag jöjjön ki, amiből úgy tűnik, hogy itten nincs semmi baj. Ugyanakkor egy egészen szűk társaság a területre vonatkozó nagy egységeket elviszi. Ugyan ez történik itt is. Az a kilencezer darab földrészlet az általában az állami gazdasági privatizációkból származó nagy egységek nagy táblák, szép egybefüggő területek. Azokat fogják a trógerok elvinni. Az átlag meg gyönyörű lesz.

Korábbi cikkeink az állami földbérletpályázatokról

Kinek van 1,6 milliárdja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Tehát működik ez a kommunikáció. A Bitaynak ez a dolga, és gátlásai nincsenek. (…) Kik ezek a fiúk, ezek a karrierista gyerekek? Én ilyen mazochista alkat lévén, beleolvastam a vele készült hosszú interjúba. Egy mondatot emelek ki, mert hát ez klasszikus. Többek között azt mondj a srác, hogy neki nagy álma, hogy egyszer valahogy bekerüljön a kormányülésre. Hozzá teszi azt is ez a tróger gyerek, tehát gátlástalanul, hogy akár bevigyen egy pohár vizet. Na, most az ilyen államtitkártól mi a fenét várhatunk?! Az úgy hazudik, ahogy neki mondják, hogy hazudnia kell!

Ezt tudatosítani kéne, hogy az emberek fölfogják, hogy mi zajlik itt velünk.

Nettó hazugok, hát a bíróság kimondta róla, hogy hazudik. Azért üzentem a Fritz Tamásnak, hogy elővehetné újra a sorozatát, amit az előző ciklusokban csinált. CÖF-öl most a Fritz Tamás. Vegye már elő, hogy következmények nélküli az ország. Mert hazudhat, a bíróság kimondja, hogy hazudik, és semmi következménye nincs. Másnap ugyanazt a hazugságot elmondja, vagy egy kicsit átalakítva. Tehát ez az ötvenegyezer nagyon fontos, hogy ötvenegyezer az darab, és mennyi-hány darab, és abból mennyi terület hova kerül, és kik viszik azt el, s hogyan.

 

 

Még egy ilyen, amit a Lázár mondogat, hogy külföldiekkel szemben szabadságharcot folytatunk. Hát ezt tudatosítani kéne, hogy ez a külföldiek kezére játszásának a közvetlen útja, hogyha az állam először a csókosoknak odaadja, majd a csókos második körben piacra viszi és eladja. Eladhatja, mert tagállami állampolgár lesz az a nagy tőkeérdekeltség, aki meg akarja szerezni és itt vannak a szabályok rá, hogy nyugodtan viheti ezt a földet. Kihúzzák alólunk. Csak a hasznot, még ezt a kis hasznot, ami ezen keletkezik, se mi fogjuk húzni, hanem az, akinek odaadja most hűbéri birtokként a mi földünket. A közös földünket.

Azé, aki megműveli, ugye nagyon jól hangzik? A Rákosi rendszer hordaléka ez, hogy legyen azé a föld, aki megműveli történet. El kéne ott is mondani világosan, hogy kié a föld, kik használják a földet ma, kik húzzák a hasznát a földnek. De hát, ha nem mondjuk el ezeket, nincs alkalom sem, mert nem tudja az ember igazán hova menjen vele, hol mondja ezt el. Kommunikációs nyomás alakult ki. Ez a kormánypropaganda média M-1 M-2 M-akráhány, Duna-ilyen, Duna-olyan. A Széles Gábor beállt reménykedve, hogy majd miniszter lesz, akkor az Echo TV is ugyanezt nyomatja. Egyszerűen nincs olyan lehetőség, hogy ezt elmondjuk.

Ezért fontos az, amiről már szó volt, hogy kinek-kinek magának kell ezeket az információkat vinni. Éva összeállított egy nagyon jó kétoldalas összeállítást, amit kértem, hogy osszuk ki. Mit mond a kormány és mi az igazság? Így lehet csak az emberekkel beszélni. Meg vannak zavarodva, nem értik, hogy mi a bajunk nekünk. Hiszen a szöveg pontosan az, amit mi is mondanánk. De hát azt is tudatosítani kell, hogy sajnálatos módon ez a politikai elit komolyan gondolja azt, amit az Orbán mondott: Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit teszek.

Tehát nettó hazudni lehet nyilvánosan, és pont az ellenkezőjét lehet csinálni. Ezt kéne tudatosítani. Nekem az az érzésem (..), hogy valami olyan állapot van itt, ahol nemcsak a félelem meg a szkepticizmus van, hanem egyfajta hipnózis is. Mintha hipnózisban lenne a nép. Hogy ami onnan (…) a sajtóból jön, azt el is fogadják sokan. Egy hipnózisban van. Sárvári Attila szokta mondani a Thomas Mann féle hasonlatot, ahogyan a Mario és a varázslóban, meg is csókolná. Fölhívja a színpadra és megcsókoltatja magát a varázsló a Márioval, és az megcsókolja, mert hipnózisban van. Azt nem tudom, hogy mi lesz. Az lesz-e a végkifejlet, hogy a végén, amikor rádöbben, hogy mit tettek vele, (…) valószínűleg előrántja a pisztolyát, és lelövi a saját varázslóját, a Chippolláját.

Nem lenne jó idáig eljutni, csak azt nem tudom, és itt tanácstalan az ember. Milyen módon lehetne valahogy eljuttatni ezeket az üzeneteket az emberekhez, hogy kinyíljanak a szemek?”

Legközelebb Budapesten lehet meghallgatni élőben Ángyán Józsefet, amikor Rodics Katalinnal beszélget november 6-án 18 órától az Aurórában. A rendezvényt társszervezője az Átlátszó.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

 • János Virág

  Igaza van! Ezeket a tolvajokat méltó helyükre a börtönbe tenni!

 • borosspet

  Kormányzati földpolitika: Kishantos lerendezve, most következik Mezőhegyes.

 • lipák irén

  Nincs rajtuk fogás! Pedid ragadnak a szennytől. Az emberek valóban egy álomban élnek, vagy hipnózisban, ez a roma gyerek valamelyik ősétől örökölt valamit, ezért jobb lenne félre tenni, mielőtt királlyá koronázza magát! Agylágyulás nagy baj, fokozatosan épül le, és katasztrofális dolgokat mível a beteg a leépülése során! Az emberek mindenhez hozzá tudnak már jutni, és sokan egyszer sem gondolják meg megvegyék e. Kis gyerekek szaládgálnak lap toppal, és minden szuper kiegészítőkkel az utcán, otthon minden technika cucc világ márka. Ebben az esetben hogy is értené meg az egyszerű polgár, hogy vissza jött az úri világ, amíg ők jól elvannak a modern technikával, és 10 emberből 5-k kocsija is van. Ezt látni magunk körül, de látni lehet, ha lentebb ásunk, ahol a kis ember van, ott a parasztság, ott a föld ( volt) a föld, akik értenek a gazdasághoz, nem értenek a kütíyükhöz, el kell vinni a hírt, mi igaz abból amit a kormány mond-hazudik-és foglalják vissza A FÖLDJEIKET! MINDEN ILYEN PRÓBÁLKOZÁS, ELŐBBRE VISZ, VITT IS VOLNA MÁR! NE AZT ÜLDÖZZÉK EL, AKI MŰVELI, AZT, AKI CSAK KÖRBE KERÍTI! HASONLÓ AMIKOR A KULÁK IDŐK VOLTAK, NEM KÉRDEZTÉK KIÉ A FÖLD, AZ ÁLLAMÉ. ELVETTÉK ÉS PUNK TUM! VALAMIT VALAMIÉRT FEL KELL ÁLDOZNUNK!

  • Stan Amk

   van rajtuk fogás csak egy kicsit máshogy. sokkal egyszerübb mint gondolnák..

 • darázsfészek

  “Az egyetemen… tartótisztje van a rektornak… és rendszeresen beszámoltatja, aki egyébként nincs státusban az egyetemen, jelzem, hogy Fazekas miniszternek is volt egy tartótisztje, aki szintén nem volt a minisztériumban státuszban, de hozta az utasításokat és rendeleteket.”
  20. perctől:
  http://www.atv.hu/videok/video-20151023-angyan-jozsef

 • Bálint László Hatfaludy

  Nem igen tudom a búzát az árpától megkülönböztetni és Sopronban nevelkedő létemre azért nem mentem az erdészeti egyetemre, mert csak az állatokat szeretem, a növényeket nem.Ezt azért írom. hogy mutassam, mennyire nem értek az agrártémákhoz.Azt viszont máshonnan tudom, hogy a szétaprózódott családi birtokokon csak nyomorogni lehet. Azt is olvastam, hogy voltak kísérletek anno a HANGYA mozgalomban a paraszti birtokokon folyó tevékenységek összehangolására, növénytermesztés, tápbeszerzés, értékesítés terén is, azaz, az. un. “kereskedelmi tőke” kiiktatására, ez lényegében valamiféle dániai modell felé nyitott utat. A szocializmusban az államosított (állami gazdaságok, erdészetek) földeken és a “kényszertársulatosított” (TSZ) földeken folyó mezőgazdasági termelés mellett 1968-ban (UGM!!) volt kísérlet az un. tsz melléküzemágak keretében a feldogozás-értékesítés életre hívására is az agrárszektorban.Szerintem a “nagyüzemi” gazdálkodás létrejöhet magántulajdonként (nagybirtok). és csoport tulajdonként (kis-közepes birtokok tulajdonosai együttműködése) is. A rendszerváltás után ezeket a változatokat a hazai agráriumban nem is mérlegelték.Másik kérdésnek látom a KIÉ A FÖLD? kérdést.Ezt azért tartom fontosnak, mert az EU további jövőjében -bármi is legyen az- ennek szerepe lesz.Ha az ÁLLAM TULAJDONÁBAN akarjuk tartani, akkor a használata csak koncessziós alapon történhet,(ahogy az olajkitermelés van az arab országokban). Ha azt akarjuk, hogy “csak magyaroké legyen/lehessen a föld” akkor onnan kell indulni az eszmecserének, hogy ki a “magyar”. Szerintem semmi nincsen végigbeszélve, végiggondolva, de elbeszélnek egymás mellett azok, akiknek “össze kéne hajolniuk” .

  • Vidéki

   Írja: „szétaprózódott családi
   birtokokon csak nyomorogni lehet.”

   A szenvedélyes
   Ángyán a magyar mezőgazdaság kilábalásának szerinte

   egyedül üdvözítő útját, a törpe- és kisbirtokok,
   az öko-mezőgazdaság

   támogatásában látja.

   Egy gyermekversike
   szerint:

   „Egy elefánt, hogyha téved, ha téved,

   Hű de nagyot téved egy elefánt!”

   Régen “női
   logikának” nevezték a túláradó érzelmektől vezérelt, a formális és
   normális logikát semmibe vevő érvelési technikát!

   A szenvedélyes Ángyán
   úrban forr az érzelem.

   • Bálint László Hatfaludy

    Nem is védtem az általa felvázoltakat.. Előre jelzett “hozzánemértőként” azt írtam, hogy az agrárium kérdéseit-problémáit még középtávon sem voltak képesek végiggondolni senkik, akik eddig a politikában labdába rúghattak, csak rögtönöztek. A hosszútávról meg ne is beszéljünk.

   • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

    Tudna 100% tudományosan és logikával beszélni is !

 • Vidéki

  Ángyán bátyám pávát látván pávává vált!

  • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

   az a baj, hogy a magadfajta primitív ember is szavazhat

 • Vörös Imre

  A nép nem hipnózisban van, hanem undorodva unja az állandó okoskodást, ellenoldali véleményeket, duma sódert, szeretne végre nyugalomban élni, dolgozni (aki akar) földet venni kicsit-nagyot (aki akar) és nem azon sírni, hogy egyszer majd ama másoknak több lesz, mert hogy éppen narancs párt vagy netán zöld párt, vagy vörös párt lesz kormányon. Ez megy a rendszerváltás óta politikusi körben. Ha a népnek elege van valamiből, akkor ebből és aki elmegy választani, az dönt. Márpedig ha döntött, akkor döntött. Raskó volt MDF-es agrár államtitkár nyilatkozta az ATV-n, hogy a paraszt nem hülye, a jelen helyzet megfelel neki és semmi oka ellene tiltakozni, felvonulásokat szervezni. Az ellenzéki pártok meg magukra vessenek, amiért nincs értelmesebb alternatív ötletük, tervük a folyamatos kormány támadáson kívül.

  • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

   Az értelmesebb alternatíva az lett volna, hogy az állam – nem tesz semmit, kiadja a földeket bérbe, és ennek a bevételéből és más SAJÁT gazdálkodásából finanszírozza az VEZÉR otromba baromságait ! Nem pedig olyan sarcokból, hogy azok után, 25 évvel a gazdaságot elnyomó diktatúra megszüntetése után a LEGKÖZÖNSÉGESEBB ÉHEZÉS ellen kelljen küzdeni ! Ha már ilyen elánnal tudják a politikát nyomni, a tömegkommunikációt a leghazugabb útra téríteni minden percben, akkor pont a saját állami gazdálkodásukat ne tudnák ellenőrizni ???
   Orbán a hagymázos álmait valósítsa meg működő állami vállalatok hasznából, az eredmény tényleg legyen a néptől elidegenedett államé, demonstrálva az uralkodó osztály elszakadságát, de az adóbevételeket csak szigorúan csak a KÖZJÓ céljára fordítsák !!!

   • Vörös Imre

    Kedves Átlátszó Vita Partnerem!

    Köszönöm, hogy vitázhatunk. Nekem is vannak érveim. Hol vannak a mi volt működő állami vállalataink? És hol vannak azok bevételei? Az állami földvagyon, az ország termőterülete 5%-t kitevő, a Nemzeti Földalap kezében összegyűlt termőterület 20%-át adja el az állam. Mint olvasom 35.000 3 hektárnál kisebb, szétszórt kisbirtokot, és 6.000-nyi 10-40 hektáros nagyobb birtok testet. Mennyi éves bérleti díj folyhat be ebből? Kiszámolták, megéri-e? Megéri ezzel bajlódni, amikor esetleg egyetlen más lehetőség is hoz annyit az államháztartásnak? Bocsánat, de ez a mindenkori kormány kompetenciája. Próbáljunk számolni egy bőkezű adattal: Eladnak 250.000 hektárt. Mennyi lehet az éves bérleti díj? Nekem is van fél hektár birtokom! Húgoméknak is van talán 5. Kistermelői igazolványom van az Agrárkamarától! Az ő adatukkal számolok. Fontos: 500 ezer forint bevételig adómentesek vagyunk. Milyen, mekkora szemes termény bevételt lehet realizálni 1 hektár területről? Idén 20 mázsa napraforgót, kilónkénti átvételi ára 100 forint. Kaptunk érte hektáronként 200.000 forintot. Mennyi lehet 1 hektár föld bérleti díja? Tudja??? Nem tudom. Tizedet kell fizetni érte? Az 20.000 forint. Szorozzuk be 250.000-rel: 500.000.000 forint. Ötszáz millió forint!!! Csak. Fél milliárd egy évben. Ez szinte semmi az államháztartás igényéhez képest. Ennyiért nem érdemes állami nyilvántartó hivatalokkal bajlódni.
    Továbbá csatolok egy levelet válaszként arra, milye van és milye nincs lehetősége, kapacitása a jelenlegi és a mindenkori kormánynak. E levelet Nagy Bandó Andrásnak írtam, de nyílt levél, teljes joggal küldöm. gondolja, gondolják át min vitatkozunk a jelen kapitalista körülmények között. Orbán is a dolgát teszi. Egy államot vezető kormány figyelmének mindenre ki kell terjednie, nekünk, választóknak jogunk kritizálni őket, miért arra, miért nem másra fordítanak figyelmet, költenek? Tisztelettel:
    Vörös Imre
    6726 Szeged
    Hargitai utca 48. A lhz., 2.em.6.

   • Vörös Imre

    Tisztelt Vita Partnereim!

    Jegyzet papíromra pillantva látom, egy nullával elszámoltam a lehetséges állami bérleti díj bevétel számításomat. Nem 500 millió, de 5 milliárd forintra jön ki a végeredmény egy évet tekintve. Az sem sok annyira, összevetve a jelenlegi éves állami bevétel kb. 14.000 milliárd forintjához képest.

    Üdvözlettel: Vörös Imre, Szegedről

    • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

     Talán értelmesebb földalapú támogatásokat fizetni, mint bevételre szert tenni.
     Ezentúl pedig a bűncselekményeket úgy ítéljük meg , mekkora az államháztartás végösszegéhez való aránya a károkozásuknak !
     Ne bajlódjunk ! Ez komoly ? Hát persze, ha a mi nagybirtokosainknak kell osztani.
     Milyen igazolás is van a háttérben ? Az Orbán által kialakított, rejtett, de mégis agresszív, a polgárokba már belénevelt zsidóellenesség, amelyre alapozni lehet: “inkább a miénk legyen, mint a zsidóké”, nem mintha én a rajongójuk volnék, DE az orbán-rendszer kialakítja a maga hétköznapi fasizmusát… amire később bármilyen tolvajlásait alapozni tudja. (EGYET kell látni: a rendszernek van egy tömegpszichológiai alapja: a lappangó, kormánypárti agresszió felkeltése a vezér, a vezetés önsajnáltatásának és egy homályban maradó ellenségkép meghatározása alapján, a nehézségek elviselése és az esetleges tömegaktivizálás lehetősége érdekében…
     amelyekre éppen a vezetés alkalmatlansága miatt “lehet szükség”…)
     De hát ki is az a “miénk” ? Ugye, hogy nem a “magyarok”, mert az Orbán szóhasználatában ekvivalens a “lakossággal” , azaz kivétel nélkül mindenkivel !! (csak oda kell figyelni ), “mi” a “jó minőségű állampolgárok” vagyunk, most ezt a megosztó fogalmat vetette be..
     Néhány éve faárus cigányok voltak nálam, és velem számoltatták össze a lerakott fásládákat darabra, a végén összeszoroztuk és fizettem, később köbözésnél kiderült: a dupláját, mint kellett volna, Ön pontosan ezt a játékot játssza. Nincs értelme számolgatni:
     Orbánék folytatják a rendszerváltás idejének szabadrabló tevékenységét, elvi kérdések vannak, cinikus, aljas, milliárdosok röhögnek a pofánkba és hamisítanak híreket nap, mint nap.
     Az ilyenekenek, mint Ön az a fő problémája, hogy érzelmi azonosulás után a jóindulatot látja, még akkor is, ha fosztogatás
     történik valójában, óóó, több lenne a bevétel eladásból, mint bérleti díjból ? Ez ilyen egyszerű ? Ön talán fizikus, hogy ilyen ártatllan lélekkel bízik ? Nem bankkölcsönt – különleges konstrukcióval – fognak kapni ezek az emberek, hogy megvehessék a földeket, a bank pedig nem betétekből és államkötvényekből fog nekik fizetni ?
     Tényleg olyan megható a kormány siránkázása az ő sanyarú sorsáról, hogy azonnal hátast dobunk ? És azonnal elfelejtjük, hogy itt bizony gazemberekről és kemény bűnözőkről és a nemzetközi bűnözéssel összefonódott kormánykörökről van szó ?
     Orbán a dolgát teszi ? Nem, szerez, szerez és szerez, maradék idejében pedig europolitizál, a maradék “ázsióját” próbálja mentegetni és minden belügyi területet magára hagy, nem mintha a “bölcs vezér” ósdi gondolatát kellene feleleveníteni…
     Menekül a viták elől, nincs valójában jelen a közéleti problémákban, hogy ne is legyen felelőssége a csicskásaira bízott megszorításokért… Vezetésével haladunk a demokráciaminimum felé, a lakosság totális rendőri és adóügyi ellenőrzése felé, az egyetlen szektornak kiszolgáltatott gazdaság felé, a bedolgozóstátus állandósítása felé, a társadalmi különbségek végleges osztálykülönbségként való állandósítása felé, a pimasz hatalmi arrogancia, a korlátlan és ellenőrizetlen és titkosított állami költekezés felé, az állampolgári szabadságból a vélemények kinyilváníthatatlansága felé , az élet lélektelen, utilitarista elgépiesedése felé, amely egyetlen sikerének csak a “rendszer működik” (de rendkívül embertelenül) tényét tudja bemutatni..
     de megírják ezeket mások sokkal jobban… kár a gépidőért…

     Felhívnám a figyelmét, hogy lakcím közlését egyik vitapartner sem várja el, és egyéb azonosításra való adatok közlését sem, hiszen nemzetbiztonsági probléma esetén az ügyfél IP címe alapján indul a nyomozás…

     • Vörös Imre

      Tisztelt Vita Partnerem!

      Megszoktam, hogy nevemet, arcomat, címemet megadom a velem értelmes tartalmú vitát folytató partneremnek. Ebben nem látok semmiféle későbbi “nemzetbiztonsági kockázatot”. Ön gondoljon bármire ebben az esetben. Nézze, magam elkötelezett szocialista voltam (olvashatta mellékelt anyagomban, Bandónak írt levelemben) de megértettem, hogy vége a minden tulajdont birtokló szocialista társadalomnak, a tulajdon döntő többsége szükségszerűen magántulajdonosok kezébe került a rendszerváltozás idején. Ezt a módit nyugatról diktálták immár, nem úgy, mint korábban, Moszkvából. Gazdaságtani, közgazdaságtani pálfordulás történt, amiben teljesen mások az evangéliumi előírások, passzusok, összefüggések. mindezen pálfordulás már azt megelőzően megtörtént, hogy Orbán közben bármikor részese, illetve nyertese lett volna ennek a történelmi változásnak. Nem lop, az Isten áldja meg Magát, éppen azt szeretné elérni, hogy hazai, magyar kézben maradjon a még meglévő (ez esetben földtulajdon) vagyon, külföldi ne férjen hozzá. És az is szentigaz, hogy nem a kormánynak kell dolgoznia a kis parcellákon (amelyeket a volt kárpótoltak adtak vissza térítés ellenében a Nemzeti Földalapnak) szám szerint vagy 41 ezer kisbirtokon, de a helyi parasztoknak, vállalkozóknak. Ezek miatt működtetni kellene egy országos bérleti nyilvántartó hálózatot, bürokratikus intézmény rendszert, hát nem ELGONDOLKOZTATÓ ennek értelme, amikor annak fenntartása (irodák, alkalmazottak, infrastruktúra) szintúgy annyiba kerülne? Nézze, annyira belénk égett a szocializmus minden a mi tulajdonunk ideája (ide hozom: az MSZP hasonlóan rögzült ideológiája, hogy előjoga van a társadalom, az ország vezetésére) hogy sokan képtelenek részleteibe merülve értékelni az új adottságok összefüggéseit anélkül, hogy azt gyanú nélkül tennék. Vagyis, hogy most minden politikus kizárólag rosszindulatból tesz, amit tesz, lop, csal, hazudik, maga felé hajlik a keze, közben (mint a Bandónak írt csatolt válasz levelemben is olvashatja) külföldi gyár, bank, befektetés alapok, stb. tulaj- donosok viszik ki, talicskázzák ki nyereségüket, pénzeik kamatait, a magyar munkavállaló által előállított hozzáadott értéktöbblet pénzre átszámított ellenértékét az országból.
      Tisztelettel: Vörös Imre, Szegedről

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Tisztelt V.I. !
      Ön hihetetlen általánosításokkal dolgozik, a gazdaság és történelem ilyen felfogását bizonyára a régi rendszerben szívta magába. A Bandó féle levelet nem találtam a közelben. De, érdemes a rendszerváltásról valódi kritikákat olvasni, és tudat alatt meghúzódó hagyományos történelmi materialista nézeteket elnyomni, nyitott szemmel járni, világtendenciákat értékelni. Orbán is ezt teszi, amikor a globalizációban való helytállásról beszél…
      A módit nemigen diktálták Moszkvából, éppen maga Kádár J. is kijelentette, amikor a Világbank követeléseiről értesült, szó szerint jelentette ki, hogy :”akkor ezentúl az ő parancsaikat fogjuk végrehajtani” , ezt pontosan akkor mondta, amikor Ön hívő párttag volt, én pedig a Szert hallgatva, tudtam, hogy reggeltől estig hazudnak !
      De Ön most is rossz lóra tett, a mostani hatalom olyan féktelen galádsággal hazudik, amiről Rákosi pajtás sem mert volna álmodni…
      Nem lop ? Vagy csak megfelelően lepapírozzák szerzéseiket, hogy megfeleljen azoknak a törvényeknek, amiket a saját tulajdonlásuk érdekében hoztak ? Az Isten áldja meg magát, az egyik süketségből a másik vakságba esett ? Azt ugye tudja, hogy strómanokkal bármi lehetséges, azt gondolja talán, hogy ezek nem “offshore-landban” vagy szlovákiában alakítják a cégeiket ? Vagy azt gondolja, hogy a magyar milliárdos nem viszi ki a pénzt (A SAJÁT PÉNZÉT, bizony) , hogy külföldön terjeszkedjen ? Azt gondolja, hogy a magyar vállalkozó jobban fizeti meg az alkalmazottait a multinál ?
      Nem, kevésbé ! És a multi minden járadékot is befizet és ingyenes tanfolyamokat biztosít a legfejlettebb technológiákhoz !
      Orbán egy jól megtervezett álomvilágot próbál hazudtatni a maipulátoraival, sajnos sokan bedőlnek, be is fognak, mert Orbán felismerte: előnye is van annak, ha az alatvalók a világot elzáró nyelven beszélnek…
      Ó, kitalicskázzák a pénzt ? hát nem O.V. kötötte már az 50.ik “stratégiai szerződést” az annyira várt tőkével, és nem várja a kormány MINT A MEGVÁLTÁST a hitelminősítők jobb elbírálását, hogy bejöjjenek, akik “kitalicskázzák” a pénzt ?
      Ön még nem jött rá arra, hogy Orbán csak egy hihetetlenül jó manipulátor, aki másként beszél a hazai bugris paraszttal és másként a külföldi pénzvilággal, hogy a kettő bizony köszönőviszonyban nincs egymással. Csak nem azt mondja, hogy hajdani Mszmp-s létére megvilágosodott és volt szeretett népe ellensége lett egy igazi Cipollát kiszolgálva ?

     • Vörös Imre

      Kedves Vita Partnerem!

      A Nagy Bandónak írt levelemet megtalálja az Önnek 2015.11.hó 11-én 8:10 pm-kor továbbított levelem végén. Nyissa meg azt a küldeményemet, görgesse le a tartalmat az aljára és ott találja a letölthető levelet: Andrásnak.doc
      Amúgy eljött az ideje vitánk részemről történő felfüggesztésére. Minden jót Önnek saját élete megélésében.

      Tisztelettel: Vörös Imre

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      IME EGY FIDESZESSÉ VÁLT KOMMUNISTA MEGFUTAMODÁSA !
      NE HIGGYJE AZT, HOGY JÁR A VISSZAFOGOTT VITASTÍLUS AZOKNAK, AKIK A LEGMOCSKOSABB MANIPULÁTOROK PÁRTJÁRA ÁLLTAK !
      Csak rájuk kell nézni, Ön nem ennyire primitív, mint megjátssza, Ön tudatosan hazudozik ! Ezt Irta: “Nem lop, az Isten áldja meg Magát, éppen azt szeretné elérni, hogy hazai, magyar kézben maradjon a még meglévő (ez esetben földtulajdon) vagyon, külföldi ne férjen hozzá.”

      Vajon nem lett igazam ? Bejelentették a 300 millióig terjedő bankkölcsönöket, 2%-ra, 20 évre, majd bejelentették, hogy figyelembevették az EU. ajánlását, hogy ti. NE ZÁRJÁK KI A KÜLFÖLDIEKET AZ ÁRVERÉSEKRŐL, ÉS MINDEZEKET a norvég-magyar focimeccs idején, a híradások utolsó mondataként.
      Na ? Thomas Mann Cipollája jobban csinálná ???
      Én nem tudom ezt a Bandót ezt megelőzően mivel manipulálta, (és nem is fogom megtudni:) ) csak azt , hogy az is féleszű, aki nem látja, hogy pártfeladatra vállalkozott az utolsó pillanatban … mivel nov.16.-án kezdődnek az árverések…
      A legavíttabb kommunista vitastílust vette elő, hogy biztosítsa az árveréseken szintén megjelenő Orbán család ügynökeinek sikeres tevékenységét.
      MÁR CSAK A JELENTÉSEKET VÁRJUK: VAJON AZ ÁRVERÉSEKEN FELFELÉ VAGY LEFELÉ TÖRTÉNNEK-E MAJD A LICITÁLÁSOK..?

     • Vörös Imre

      1./ Nem tudom megszólítani a Vidám Park nevű akárkit,mert ez nem személynév. 2./ A személyeskedő, a vitapartnert minősítő jelzőket írásában alkalmazó vitázó elveszíti erkölcsi jogát a vitában való további részvételre. Nem megfutamodok, de aki engem immorális jelzőkkel illet, nem érdemli, hogy továbbra is szóba álljak vele.
      3./ Lázár János a szokásos délutáni kormánytájékoztatón beszélt erről a “külföldiek” ügyéről, nem a focimeccs idején. Arról van szó, hogy a Magyarországon letelepedett(!) állandó lakcímmel rendelkező 220 eu-s állampolgár is részt vehet a liciten Lázár és Brüsszel szerint. Orbán válaszul kéri a 220 nevet, ki akarja vizsgáltatni az ügyet.
      4./ A bankkölcsönökkel ugyan mi baja? Sajnálja azoktól, akik élnek majd vele? Vagy maga nem kér, ezért nem kap, de arra jó, hogy gyűlölje azokat, akik élnek majd vele? 5./Miért és hogyan manipuláltam Bandót? Olvasta könyvét? Én manipuláltam volna, miket írjon a nyolcvanas években az akkori magyar állapotokról? Hol él maga Ismeretlen? Ön nem vitte ki anyósát a neki járó 30 dollárért Bécsbe, hogy megvehessen egy tévét, vagy mosógépet? Vagy tényleg elég volt 20 forinttért egy adag pacal egy korsó sörrel?
      6./ Nem ismeri a földlicit törvényt, hogy lefelé nem lehet licitálni? Ön dobálózik olyan dolgokkal, ami a legnagyobb tájékozatlanságáról árulkodik.

      Mint látom nem szokása elköszönni sem vitázó partnerétől. Magam sem teszem. Habár ez illetlenség.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Nem éppen. Az elején, végén köszöngetés amatőr szokás, csak olvasson bele a többi posztba. Maga az “intelligens vitapartner” látszatának keltését is beveti a másik fél lehengerlése érdekében, Csak ennyi…
      Lázár: “Nagyon fontos társadalmi érdek fűzödik ahhoz, hogy a magyarországi földműves társadalom földhöz jusson, piaci körülmények között”, az vajon mi lehet a 20 éves bérleten túl ?
      Természetesen a vehemens osztogatási szellem nem öncélúan követi Machiavelli tanácsait, a hűbéres réteg megteremtése a cél, a folyamatos készülés a következő választásra, minden élő és élettelen lehetséges lefizetése, megvásárlása árán :) Valamint a bérletrendszer, AMELYIK “mindenkit” esélyhez juttat, nem kedvez a családi dinasztiák létrejöttének, ez pedig a hosszú távú eltitkolt szempont… Amikor Orbán egy ügyet “kivizsgáltat” ott már kilóg a legdemagógabb lóláb, ezt csak a hülye nem látja, de az “okos” azonnal a pártjára áll.
      A bankkölcsönről kifejtettem már a véleményem, emlékeztetőül: “piaci körülményeket” hazudnak, azután pedig Némethné szabályosan lelkendezik az egyik híradásban a világ legalacsonyabb kamatján… De a bankok nem szülnek erre az alkalomra gigantikus összegeket – vagy nemlétező pénzeket könyvelnek ki, ami csalás vagy a betétesek, állampapírosok stb.. pénzét közvetítik ki, tehát a társadalommal fizetteti ki Orbán a majdan hűen szavazó hűbéres réteg voksait… Nincs másról szó ! Ezzel szemben maga személyeskedik, hogy ez meg csak gyűlölködik itten, mert ő nem kap kölcsönt :) :) Ez már vicckategória… Földlicit ügyben pedig egy dolog , mit ír a törvény, mert pontosan voltak tömegesen példák a lefelé licitre ! De hát szent a törvény, amíg meg nem szegjük, éppen mi magunk, nem igaz ? Nem tetszik egy kicsit legalább tájékozatlannak lenni ?
      Bandó és a többi szocializmus hőse / sztárja nem téma, ezeket a fickókat el kell felejteni. Valószínűleg a saját álláspontjára akarja a levelében téríteni, de hogy jönnek ide a 80-as évek, meg az anyós, haha, HÁT NEM VITTEM KI ! Felsültél Mszmp-és sztereotipizáló még az ízlésemet tekintve is… A munkásosztályt anno éppen TI – Kádár hű szolgái – kényszerítettétek abba a lealázott helyzetbe,
      hogy a május 1.-i kolbászzabálókkal lehetett azonosítani azt, és tessék, a régi előítélet egy elvtársból ismét előtör, MERT UGYANAZ VAGY, AKI VOLTÁL, Én azt ajánlom ezek után, szépen szüntesd meg a nickedet, töröld magad és tűnj el innen végleg !

     • Vörös Imre

      Tisztelt Vita Partnerem!
      Az intelligencia és a jólneveltség nem amatőr szokás. Az oroszok által kézen fogott Kádár-kor minden ember szociális biztonságát tartotta szem előtt, kiszolgálói estek végtelen túlzásba a szerintük ellenzékiként nyilvántartott, akár önálló véleménnyel rendelkező állampolgárokkal szemben. A társadalmi-gazdasági történések értése (tanulmányok és a gyakorlatban tapasztalt ismeretek alapján) nem jelenti mások lenézését. Vitánkból éppen a kettőnk közötti ebbéli különbség tükröződik. Nézze, okos, tanult emberek nem szoktak még vitába sem állni azokkal, akik ítéletük szerint “nem az ő súlycsoportjukba” tartoznak. Ez így van minden társadalom- és tudomány területen. Nem akarom megsérteni Önt egyetlen szavammal sem, de Ön vádol engem ilyesmivel. Vagy tiszteljük egymás véleményét, vagy hagyjuk abba az egészet. Semmi esetre nem elküldeni úgy a vitapartnert, ahogy Ön teszi hozzászólása végén. Ez a stílus és mód Önmagát minősíti az olvasók előtt. Nem tudja elviselni mások véleményét.
      Üdvözlettel: V.I.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Igyekszem primitíven fogalmazni, a helyzet nem követel többet,
      “Ne tisztejjé mán annyira Vöröském, inkább személyeskedés és intelligencia mímelés helyett tértél volna a tárgyra, tudod, mijjen az ? Amikó a zember tényeket vesz elő és értékel tőb szempontbóó esetleg beleolvas a blog fő cikkejibe is, aszt meg nem is merem feltételezni, hogy valami kritikus gondolat a zeszedbe jutna, a hajdani mentalitás aktualizálásán kívül – Ó ne bajlódjunk vele, mert csak 20%-ot adnak el, megéri figyelemmel követni ezt mindenféle hivatalokkal ? Aha, halavány elképzelésed sincs, mi zajlhatna azonkívül, ami a maffiáknak érdekükben áll, (és mit összekavarsz a ‘társadalmi gazdzdasági törvények értésével’ – mert, hát nektek is megvan a jólfelfogott érdeketek :) ) képviselni a fő irányzatot, mint a régi időkben, az erősebb kutya oldalára állni, azután pedig éreztetni, hogy miljen magasról szarunk ám titeket le, színtiszta fideszes irány”. Az internet nagy ám, jóember ! Javasolnám kiugorni ebből a blogból, és önálló gondolatokat kialakítani !

     • János Virág

      Nem az a lényeg hogy magyar kézben legyen a föld hanem fidesz kézben olcsón! Ami nem orbán tulajdona hanem mindannyiunké! És csak mindenféle trükkel játszák át a haveroknak! Ahogy a trafikokat is! Ez gazemberség!