600 ezer forintot kér a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listáért

monahabony

Nem műkincseket, csak pár közérdekű adatot kértünk a Szépművészetitől, mégis több pénzt akarnak tőlünk behajtani, mint amennyiért a 300 milliós festményeket adták kölcsön három hónapra a Szerb utcába.

 

 

banner2_mozgo_2

 

Miután másfél év pereskedés után megtudtuk végre a Szépművészeti Múzeumtól, hogy a Habony Árpádról elhíresült Szerb utcai lakásba adtak kölcsön 10 darab antik festményt, néhány újabb dolgot szerettünk volna megtudni a múzeumtól.

Először is kértük, hogy megtekinthessük a szóbanforgó 300 milliós képeket, de ezt a Szépművészeti nem engedélyezte számunkra.

Előzmények

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Majd több közadatigénylést adtunk be a KiMitTud-on keresztül.

Kikértük, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeit, és kiktől vett valamit 5 millió forintnál drágábban. Ezek mind közérdekű adatok, a Baán László vezette intézmény azonban nem akarja könnyen nyilvánosságra hozni őket.

Először az adaigénylésben írt 2006-os kezdődátumot 2016-nak olvasták, és közölték, hogy idén nem történt képkölcsönzés. Majd mikor észlelték a tévedésüket, megígérték, hogy összegyűjtik az általunk kért 10 évnyi adatot.

Két nappal később viszont megírták, hogy fizessünk, ha meg akarjuk kapni az adatokat.

“2016. február 9-én és február 19-én – különböző tárgykörökben – juttatott el intézményünkhöz mindösszesen 5 adatigénylési kérelmet. A kérelmekben megjelölt – adatigényléssel érintett – intervallumok tartama, az Ön által kért adatcsoportosítási szempontok szerinti adatszolgáltatás és az intézményekben korábban alkalmazott iktatási rendszerek fejletlensége okán azonban az adatigénylések jelentős munkaerő-felhasználással járnak.

Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át a egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként.

(Természetesen a tényleges munkaidő-ráfordítás ennél akár több, akár kevesebb is lehet, a konkrét összegeket az adatközlést megelőzően tudjuk pontosan megjelölni a tényleges munkaerő-ráfordítás függvényében. ) Az Info tv. 29. § (4) bekezdése és (5) bekezdésének c) pontja alapján ezért – a múzeumi átlagos illetmény figyelembevétele mellett – 1500 Ft/óra költségtérítés mellett tudja az intézmény az adatszolgáltatásokat teljesíteni.

Tisztelettel kérjük arra vonatkozó reakcióját, hogy ilyen feltételek mellett is igényt tart-e az adatszolgáltatásra.”

Nem kevés pénzt akarnak velünk fizettetni: az igénylésenkénti 60-80 munkaóra 1500 Ft/óra áron összesen 450.000-600.000 forintot jelent. Ami egyrészt azért furcsa, mert a vonatkozó törvény értelmében a nettó 5 millió forint feletti szerződéseik listáját nyilvánosságra kellene hozniuk a honlapjukon, de ezt nem tették meg, ott csak 2010-2013 közötti szerződések találhatók.

Most tehát többek közt egy nem teljesített feladatuk ellátásának költségét akarják velünk kifizettetni.

 

 

Másrészt azt is érdemes fejben tartani, hogy a Brand-Lab Kft. a 10 darab antik festmény 3 hónapos kikölcsönzéséért fizetett képenként 15 ezer, vagyis összesen 450 ezer forintot a Szépművészetinek. Az pedig most minimum ennyit követel tőlünk néhány közérdekű adatért.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: innen.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Zsolt Balogh

  Ha kikérném az áttetsző utóbbi 10 év csúsztató cikkeit az mennyibe kerülne?
  Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
  ezen mindig beszarok van pofátok függetlennek beállítani magatokat és lejmolni dolgozni kellene fröcsögés helyett

  • http://amtitkosvergodese.tumblr.com/ Adrian Mole

   Köszönjük, EmeseíZsolt!
   Remélem, az adóm ugyanolyan jó helyre megy, mint az Átlátszónak a támogatás.

  • 7esbusz

   Ezaz Zsóti, jól nyomod, ha ilyen szorgosan küldöd, még jutalmat is kaphatsz a gazdáidtól…. lehetsz pl. államtitkár, vagy még egy-két ilyen jól szerkesztett, tényekkel alátámasztott zseniálisan briliáns pamflet és miniszter is lehetsz. Ha Rákosinak hívnák bölcs vezérünket, most gyárigazgató lehetnél….

   • Janos Geda

    ….mert te már voltál gyárigazgató…igaz??…ezért vágod fejböl a tarifát…és a munkásőr felszerelésedet miért nem adtad le??…nincs mire várni…vidd el zoltai tanácsadónak..

    • Rosenfeld Krisztián

     Kicsi férgecske, ezzel a “teljesítménnyel” max. takarítói állást kaphatsz, erőltesd meg magad!

     • Janos Geda

      ….okoska…ezt a te gyáradban gondoltad??…amit államosítottatok?

     • Rosenfeld Krisztián

      Az én gyáramat azok nyúlták le, akiknek a seggéből már csak a cipősarkad lóg ki, te díszfasz!

     • grin

      van ennek értelme?

    • 7esbusz

     Jaj má Jani, tudsz te ennél jobbat is, mert ez irtó gyengusz lett…
     Ha én gyárigazgató lettem volna a saját írásom alapján akkor kb 98 éves lennék és nem pofáznék, mert zsíros komcsi nyögdíjam lenne. Ha meg munkásőr lettem volna, biztos puszipajtások lennénk, mert ez kicsit gyanús, hogy neked ez jutott eszedbe először, tehát te voltál igazából munkásőr és így kompenzálsz kis komcsi. De szomorkodj, az elvtársaid a kormányban majd rajtad is segítenek, ha továbbra is ekkora baromságokat írogatsz ide….

     • Janos Geda

      …nem kell sietnem hogy felfigyeljenek rám…van még vagy 20-25 évünk…különben megjejölnéd hogy mi az a nagy baromság??…vagy csak úgy alaptermészetedből eredően nálad mindenki barom??

     • 7esbusz

      Ez egy ilyen empirikus megfigyelés nálam, mert az biztos, hogy így a kormányzásotok 6. évére épelméjű, józan ember, aki nem függ közvetlenül anyagilag a rezsimtől, biztos, hogy nincs. Tehát vagy pénzért böfögsz ide, vagy akkora barom vagy, hogy valami csoda folytán ingyen tolod a hazaáruló tolvaj maffia férgek szekerét.
      És hát az én szememben egyik rosszabb, mint a másik, de már nem várom el, hogy megértsd, mert aki eddig nem fogta fel a rendszer valódi arcát, az már kínzás hatására sem fogja soha…

  • http://www.hoffmannrozsa.com/ Berényi Matykó

   ez akkor azt jelenti, hogy szerinted rendben van habony ur kepkolcsonzese ?

  • Sanyi00

   “Ha kikérném az áttetsző utóbbi 10 év csúsztató cikkeit az mennyibe kerülne?”

   Semennyibe, itt van a honlapjukon az összes cikkük. Szívesen!

  • darázsfészek

   Nem kell kikérned egyet sem, mert elolvashatod az oldalon. Ezzel kapcsolatban mi nem világos? Vagy csak valamit be kellett fröcsögnöd, hogy megvédd a haverokat? De nagyon gyenge lett a fröcsögés, ezzel nem sikerült megvédened a tolvaj barátaidat. Érzitek a vesztetek, mi? Már őrjöngtök.

  • busman

   Neked nem mindegy mennyibe kerül! Nem a te pénzed. Nem úgy, mint a Magyar Idők, amelyik az én pénzemen mossa a te agyad.

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Nem kell kikerni okostoni, fent van a blogon, olvasgasd csak. Azzal ne torodj, hogy mennyibe kerult, mi alltuk a cehhet, neked ajandek. Tudod, ahogy a Szepmuveszetis kepek kolcsonzeset is mi alltuk, csak arrol nem kerdeztek meg elotte.

  • zoot allures

   nyomorult barom

 • Janos Geda

  ….és?….ha valami pénzbe kerül akkor már nem ok.?…talán írjatok a DK-s ripacsoknak is,hogy árulja már el,hogy mi lett a 23 millió adópénzböl lemásoltatott trafik-szerződésekkel??…legalább befűtöttek vele?…mert hogy senki nem olvasta végig..az biztos…csak a médiának csinálták…hogy a ripacs gyurcsány és bandája 10 másodpercig a hírekben szerepeljen…egyetlen-egy feljelentést sem tettek…pfuj..

  • Tankos

   …salom… lemaradt, te hitvány alak! :)

  • darázsfészek

   csak nem sikerül megérteni semmit a világból, ugye? és bizony, amikor az ember dühös, hogy a barátai lopnak, és ezzel szembesülnie kellene, a jó öreg gyurcsányozás megoldja a lelki problémákat, és nem kell szembenézni a valósággal. gratulálok, te szerencsétlen bolond.

   • Janos Geda

    ….hogyne…elvtárs..mert alattatok a fideszeseknek osztották a megrendeléseket??…lampert mónikátok mivel nyugtatott benneteket…” nem kell félni…tudjuk hogy kinek kell nyerni”…emlékszel?…haver

    • darázsfészek

     A másik dolog, amit elrontotok, az az elvtársozás, miközben a Fideszben ül a legtöbb kommunista káder. Bizony, eléggé jól lejáratjátok magatokat, a nagypofájú fröcsögésetekkel. Azok vagytok, akik kinevetik, ha valaki szarba lép, közben pedig egy merő szar a kabátjuk.

     • Janos Geda

      ….no..ettől nagyobb bajunk ne legyen

     • darázsfészek

      eléggé szarban vagytok ti már így is.

  • busman

   Tőled nagyobb ripacs nem kell. Csak el kell olvasni ezt a förmedvény. Gyurcsány, Gyurcsány…, Gyurcsány…Felköhöghetnél már valami értelmeset is.

   • Janos Geda

    ….csak olvasd a megjegyzéseimet…nem csak okos hanem szép is leszel..

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Nahat, hogy errol is a Gyurcsany tehet. Meg jo, hogy felnyitottad a szemunk, mert mar majdnem elsiklottunk felette, es a Szepmuveszeti vezetesenek a nyakaba varrtuk.

   • Janos Geda

    …ugye…

  • Rosenfeld Krisztián

   Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak úgy, magadtól, minden segítség nélkül és teljesen ingyen vagy ekkora fasz!

   • Janos Geda

    ….és konkrétan mi a kifogásod??….nem igaz hogy a megyó becsületrendet kapot??..hogy a ripacs a megyó tanácsadója volt?…hogy pakson baleset volt??…akkor? ..te ingyen vagy ilyen derék?…

    • Rosenfeld Krisztián

     Te szerencsétlen gigadebil! Miért álltál meg itt? Elvégre Kádár akasztatott, Rákosi padlást söpört és internált, Kun Béla meg lövetett!
     És akkor ugye amit a Mi Sohanemhazudó Sasmadarunk és sleppje csinál hat éve, az maga a kéjmámor, ugye?
     (legalább kaptál tőlük egy marék szotyit?)

     • Janos Geda

      ….idegesek vagyunk??…elvtárs…nyugtatóul olvasni valót javaslok..pld.Marschalkó Lajos: Kik árulták el 1918-ban Magyarországot…rövid ne ijedj meg…menni fog ..92 oldal…talán egy heted rá megy de megéri…sokat fogsz tudni a patkányforradalomrol…és egy kicsit érteni fogod a MAGYAROKAT.majd akkor gyere…okoska…meglátod szebb is leszel..

     • Rosenfeld Krisztián

      Jobb lesz neked ha visszamégy és lenyomsz még kétszer nyolc évet, mert túl korán engedtek ki a Frim intézetből.

     • Janos Geda

      ….no ez gyengére sikerült…próbálkozz még….üdv.anyukádnak…hogy ilyen okos fiút etetett…

     • Rosenfeld Krisztián
  • grin

   Eltekintve a postod színvonalától sem jó a kérdésed, hiszen nem az a gond hogy „pénzbe kerül”.

   Az első gond hogy ennek már meg kellene lennie, készen és nyilvánosan.

   A második gond hogy ha mégis minden 5milka alatt volt (gondolom 4.999) akkor is meg kellene lennie ennek a nyilvántartásnak. Képeld el, egy közpénzből gazdálkodó szervezet, ráadásul egy országso nyilvántartású műkincseket gondozó szervezet, és nincs naprakész nyilvántartása arról, hogy mikor, kinek, mennyiért adtak kölcsön? Konkrétan ezt még szerintem a könyvelőjük is ki tudja nyomtatni a programjából 5 perc alatt, vélhetően külön főkönyvön tartja nyilván.

   A legnagyobb gond pedig az, hogy az összeg vagy teljesen nyilvánvalóan irreális (abszurd mennyiségű munkaórát feltételez), vagy azt jelzi hogy az intézménynek NULLÁRÓL kell kezdenie a teljes adatmennyiséget összeszedni vagyis fogalmuk sincs hogy kinek mit mikor adtak, ami egy sor olyan kérdést is felvethet ami már a BTK-ba ütközik.
   Ezek a problémák, emiatt a cikk, nem az, hogy „fizetni kell”. Ezt amúgy érted, és csak hangulatot szítani jössz vagy ez számodra új?

   • jurta

    Örülök hogy mindenki ilyen jól értesült a múzeumi vllágról. A műtárgykölcsönzések 99,99%-a ingyenesen történik más múzeumoknak, igy semmmiyen könyvelőprogram nem tartja nyilván. Annak is örülök, hogy az összes gyűjteménykezelő ösztálynak (az egyiptomitól a kortársig) azzal kell majd foglalkoznia, hogy az összes kiállításra/múzeumba/vidéki kastélyba stb az elmúlt 10 évben történt kölcsönzési szerződéseket szkennelgesse a jobb szórakozást nem találó Erdélyi Katalin számára. Mindemellett azt sem tudjuk a fennmaradó 2 adatigénylés mi volt.

    • dr.agybanszőke Hofstadter phD

     Örülök, hogy a könyvelésre hivatkozó kolléga sosem hallott a 0-ás számlaosztályról.
     Örülök, hogy sosem hallott leltárról, excel-ről, de még egy kockás füzetről sem.
     Kifejezetten örülök, hogy ily gondosan kezelik az – elvileg – közvagyont.
     Végül a legjobban annak örülök, hogy H. úr bérleménye még nem múzeum és a havi 15k reális bérleti díj.

     • jurta

      Látom nemcsak a múzeumi életben, de a könyvelésben is otthon vagy. A leltárnak mindenhol papír alapúnak kell lennie, mert az nem módosítható (nem úgy, mint egy excel). A képkölcsönzéseknek és a könyvelésnek sincsen semmi köze egymáshoz, ugyebár a könyvelésbe csak az kerül bele, ahol pénzügyi/számviteli dolog történik. Nem baj, habonyozhattál te is egy kicsit …

     • dr.agybanszőke Hofstadter phD

      Szarva közt a tőgyit, jeah :)
      Látom, hogy szövegértésből megbuktál, de nem baj, mert kicsit jobban érzed magad. :)

     • jurta

      neked van igazad
      😀
      na erről ennyit

     • Gergely Kóródy

      ez persze kizárja, hogy használható formában is legyen egy nyilvántartás

     • jurta

      Látom nemcsak a múzeumi életben, de a könyvelésben is otthon vagy. A leltárnak mindenhol papír alapúnak kell lennie, mert az nem módosítható (nem úgy, mint egy excel). A képkölcsönzéseknek és a könyvelésnek sincsen semmi köze egymáshoz, ugyebár a könyvelésbe csak az kerül bele, ahol pénzügyi/számviteli dolog történik. Nem baj, habonyozhattál te is egy kicsit …

    • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

     Isten ne adja, hogy egyszer csak ugy felmeruljon a kerdes a muzeum vezeteseben, vagy dolgozoiban, hogy vajon hol vannak a kepeik.

     Eleg melos es draga lenne utananezni.

     15 eve lehetett volna utoljara nevetni azon, aki azt allitja, hogy a szamitogepes nyilvantartas nem jo es hasznalhato megoldas. (Termeszetesen a papirt is lehet hamisitani es utolag valtoztatni, es termeszetesen vannak olyan szamitastechnikai/kriptografiai megoldasok, amik ezt teljesen kizarjak. Semmi meglepo nincs bennuk, evtizedek ota ismerjuk oket, raadasul torvenybe is van foglalva az, hogy bizonyito erejuek. De egy leltarhoz meg csak ez sem kell.)

  • János Virág

   De nagy ökör vagy!

   • Janos Geda

    …mert hogy??

  • zoot allures

   nabazmeg

  • hangvilla

   Sokan vagytok, akiknek mindegy, mit írtok, csak kicsit mocskolódhassatok. Biztos, hogy jó ez nektek? :)

 • Al-Anon

  Ezek után a Szépművészeti elé sem ártana egy tüntetést szervezni!

 • jurta

  Szomorúsággal tölt el hogy ti is ugyanúgy csúsztattok mint a szennylap-oldalak. Ahogy látom a válaszból, 5 közérdekű adatigénylést adtatok le, amelyekből csak 1 volt az 5millió feletti szerződések listája, majd arra hivatkoztok, hogy ezért kér annyit az intézmény mint a Habony-képekért (csak hogy habonyozhassatok egy kicsit).

  • nadiwereb

   “Kikértük, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeit, és kiktől vett valamit 5 millió forintnál drágábban.”
   Ez már eleve három kérdés, ha a Szépművészetit és a Galériát külön kérdezték, meg is van az 5. Mindenesetre közröhej, hogy egy kiemelt közgyűjteménynek 60-80 munkaórába kerül (kérdésenként!!) kigyűjteni azt, amit egy közepesnél nagyobb házikönyvtárnál/falusi művelődési háznál már digitálisan szokás úgy nyilvántartani, hogy maximum húsz perc alatt lekérhető legyen.
   Vagyis olyan kérdésekkel, amik egy közgyűjtemény esetében az alapnál is alapabbak (hol vannak a birtokukban levő képek, kinek adták ki a termeket, mire költöttek), kérdésenként másfél-két munkahetet piszmognának el, és ezekért az alapvető információkért, amiket normál esetben egy óra alatt le lehet kérdezni, több százezer forintot kérnének el.

  • nadiwereb

   “Kikértük, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeit, és kiktől vett valamit 5 millió forintnál drágábban.”
   Ez már eleve három kérdés, ha a Szépművészetit és a Galériát külön kérdezték, meg is van az 5. Mindenesetre közröhej, hogy egy kiemelt közgyűjteménynek 60-80 munkaórába kerül (kérdésenként!!) kigyűjteni azt, amit egy közepesnél nagyobb házikönyvtárnál/falusi művelődési háznál már digitálisan szokás úgy nyilvántartani, hogy maximum húsz perc alatt lekérhető legyen.
   Vagyis olyan kérdésekkel, amik egy közgyűjtemény esetében az alapnál is alapabbak (hol vannak a birtokukban levő képek, kinek adták ki a termeket, mire költöttek), kérdésenként másfél-két munkahetet piszmognának el, és ezekért az alapvető információkért, amiket normál esetben egy óra alatt le lehet kérdezni, több százezer forintot kérnének el.

  • zoot allures

   milyen csúsztatásról nyekeregsz, fideszbirka? :)

 • OKdoki

  Nos, a KSH Magyarországon több ezer cégtől kér be havi munkaügyi jelentést. Van havi építőipari statisztika is, és egyéb tőlünk nem kért, általam nem készített statisztika. Van havi “Üres álláshely” és “Munkaerő” statisztika is. Ezekből éves változatok is léteznek. Én csak a legelsőt és az utolsót szoktam készíteni. Nagyon jó könyvelő programunk van, azzal 10-15 perc alatt végzek eggyel az adott hónapban. Ezért a KSH nem fizet, csak plusz munka amit be kell illesztenem és évekig nem voltunk benne a kalapba, majd bekerültünk most már legalább három éve. Nyilván nem minden céget kérdeznek meg egy adott területről, ez az Ő módszerük. Azonban, és ez a lényeg! Minden adat amit így összegyűjtök bemegy a NAV illetve az OEP felé is elektronikusan a havi bevallásokban. Csak kellett volna egy nyamvadt programot írni, ami abból kigyűjti a Nekik kellő adatokat. Meg rá is lehet passzolni valakikre ingyen, hogy az Köz érdekében adatokat szolgáltassanak.

 • agador

  A szemérmetlen pofátlanság teteje. Kb egy oldal papír az adatmennyiség. Innen kezdve magyarázhatják, hogy a múzeumigazgató micsoda nagy művészlélek, meg kultúrember.

 • János Virág

  Csak a hamis képeket adták vissza,az eredetit ne keresd!

 • Gergely Kóródy

  Ennyiből akár fel is ajánlhatnátok nekik, hogy fejlesztetek egy online adatbázist. Ha nem lennék Bakuban, jönnék önkéntsként segíteni adatot bányászni

 • Zsolt Banhegyi

  Micsoda alak ez a Baán: nem tudom egyszerűen, hogy MIÉRT NEM MOND LE?!

  • Tüske Zsófia

   mert másból nem tud megélni, dolgozni meg se nem tud, se nem akar