A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

kopasz

Bűncselekmény gyanúját veti fel, amit a kopaszok műveltek a Nemzeti Választási Irodában kedden. A rendőrségnek éppen ezért hivatali kötelessége lett volna intézkedni – ezt mondta az Átlátszónak több volt rendőrtiszt is. Eközben egyre több jel utal arra, hogy nem feltétlen inszinuáció a szinte kezdetektől vélelmezett kopasz kísérők – Fradi szeku – Kubatov Gábor – Fidesz technológiai sor emlegetése a botrány kapcsán.

 

banner2_mozgo_2

 

Nem volt mindennapi a Nemzeti Választási Irodánál kialakult helyzet, ami miatt a rendőrök intézkedhettek volna, ám látszott, hogy a testület vezetői inkább arra játszottak, hogy véletlenül se keveredjenek bele az ügybe – mondta egy volt parancsnok az Átlátszónak. Igaz, sem Nyakó István, sem a választási iroda vezetője nem kért segítséget a rend fenntartására, de szerinte kizárt, hogy a balhéról nem értesültek a rendőri vezetők a hírekből, és nem követték nyomon az eseményeket.

Gladiátorkodni közhivatalban ér? Nem.

Szerinte nem tudhatták a kigyúrt férfiak, hogy hova fajulhat a helyzet, így csak szerencséjük volt, hogy őket meglátva Nyakó István (MSZP) országgyűlési képviselő csak bátortalanul álldogált, és nem kezdett velük kötözködni, nem hergelte fel őket. Akkor ugyanis pillanatok alatt elcsattant volna egy-két pofon, amit már biztosan rendőri intézkedés követett volna.

Egy parancsnok név nélkül úgy vélekedett a történtekről, hogy simán intézkedhettek volna az egyenruhások a kopaszokkal szemben, mert azzal, hogy akadályozták a szocialista politikus szabad mozgását, bűncselekményt követtek el.

Arra a kérdésre, hogy miért maradt el az egyenruhások fellépése azt felelte, hogy valószínűleg nem engedték nekik. Egy volt középvezető pedig a rendőrök távol maradására pedig egyszerűen csak azt felelte: hagyjuk. Egy másik kollégája azt mondta, hogy gigászok harca, amibe nem mer a testület beavatkozni.

Ugyanígy látta az esetet Galsa Péter ügyvéd, aki korábban rendőr volt:

„Azzal, hogy sorfalat álltak a kopaszok és akadályozták Nyakó Istvánt, jogsértést követtek el, amivel szemben az egyenruhásoknak kötelességük fellépni. Ezt megtehetik maguktól is, de ha bizonytalannak érzik magukat a szituáció megítélésében, akkor a parancsnokukhoz fordulhatnak. Az intézkedést, illetve annak megkezdését és befejezését egyébként is kötelező jelenteniük” – mondta az Átlátszónak.

A megkérdezettek egyöntetűen azt mondták, hogy lett volna helye a rendőri intézkedésnek. A testület álláspontjára is kíváncsi az Átlátszó, így megkereséssel fordultunk hozzájuk. Többek közt azt szerettük volna megtudni, hogy kaptak-e jelzést arról, hogy mi történt az NVI-nél, ha igen, mikor és hányszor mentek ki a járőrök, intézkedtek-e és ha nem, miért gondolták úgy, hogy semmi tennivalójuk nincs az incidensben, de a kért időpontig nem küldték meg válaszukat.

Mit tudunk a népszavazó Fradi-szekusokról?

Az MSZP-s Nyakó István sajnos nem vitt magával egy Újpest-mezt, így alulmaradt az NVI-nél folytatott egyenlőtlen küzdelemben. Úgy tűnik, a szálak Ferencvárosba vezetnek, mégpedig a klub tulajdonában álló Fradi Securityhez. A képlet persze nem olyan egyszerű, hogy a Fradi biztonsági embereit ráküldik a meglepett szoci politikusra.

– kezdetben a Fradi-ultrák kifejezés felé indultak el az elemzők. A Fradi-ultrák egyik szócsöve, a Fradimob.hu azonban gyorsan elhatárolódott a népszavazás iránt élénken érdeklődő fiatalemberektől.

– Gyorsan asszociáltunk mindannyian a 2013. márciusi eseményekre, amikor a futball és  poltikai érdeklődés spontán randevúzott a Lendvay utcai Fidesz-székháznál: Szabó “Szőke” Ferenc, a Fradi Securitynál hivatalosan soha nem alkalmazott, sporteseményeken mégis megtévesztően biztonsági emberekre emlékeztető mozdulatsorokat végző magánember tette helyre a kormánypárt politikája ellen tiltakozó, féke vesztett egyetemistákat.

Szabó azonban sok kárörvendő megelégedésére még tavaly augusztusban távozott szurkolói koordinátori megbízatásából, s magánemberként sem bukkant fel kedden az NVI-nél.

– A 444 dobta be először – egy olvasóra hivatkozva – a „szolnoki fradisták” kifejezést. Az NVI-nél látott fiatalemberek közül háromnál. Kettejük Facebook-oldalának levadászásából az derült ki, hogy valóban szolnokiakról van szó, és tényleg nem Újpest-drukkerek. Abba próbáltak a híradások beleakaszkodni, hogy mindketten munkahelyükként az FTC, illetve az FTC 1899 kifejezéseket adták meg. Sokan meg azt adják meg munkahelyként a Facebookon, hogy a “Napnál fűtő”.

Ha tovább túrjuk a Fradi-rajongó rövidhajúak profilját, akkor az ismerőseik érdekesebbek, mint a munkahelyük. Egyrészt vannak még az NVI-s hírigből ismerősnek tűnő arcok, másrészt, mindkettejük (Cs. Mihály és J. Lóránt) ismer egy bizonyos Fölgye Pált.

Márpedig Fölgyével tényleg ott vagyunk a Fradi Securitynél, ő ugyanis a Szőke-éra utáni vezér a cégnél. Szándékosan írunk vezért, mert formális posztja nincs a fradis sportesemény-biztosítónál, de rendszeresen irányító szerepben tűnik fel a meccseken, én maga is közöl ilyen képeket magáról.

Fölgye váltotta Szőkét a szekusok nem formális, de percipiált főnökeként, és azzal került a hírekbe, hogy egykori barátjával és harcostársával, Szőkével dulakodásba és lövöldözésbe keveredett októberben. (Fölgye viselt dolgairól magunk is cikkeztünk tavaly.)

A szolnoki vonal egyik embere (J. Lóránt) nemcsak a Faceookon reklámozta magát a Fradival, hanem a Kettős mérce blog képe szerint a Fradi Security mellényében pózolt egy sporteseményen. (Ez szinte biztosan az FTC női kéziseinek egyik BL-meccse volt.) A képen látható másik fiatalember is a népszavazás iránt élénken érdeklődő csoport tagja volt.

A kisebb hírig jól beleillene a Fradi Securityről jó ideje terjedő képbe, ugyanis a korábbi panaszok az idei néhány hétben csak tovább sokasodtak, Békéscsabán NB I.-es futballmeccsen, Pestszentlőrincen férfi NB I.-es kézimeccsen, Gyöngyösön futsal-kupadöntőn, míg a Népligetben vízilabdameccsen volt a tagjaik viselkedésével kapcsolatban komoly minőségi kifogás.

Jött azonban a hivatalos cáfolat, a Ferencváros egy indulatos közleményben azt írta, hogy “az FTC határozottan kijelenti, hogy nem a Fradi Security Kft., nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították a Nemzeti Választási Irodában történtekről beszámolva.”

Fontosabb cikkeink a Fradi-ultrákról

Hiába szkenneltek, a C-Közép szurkolóit is szekusokkal és perekkel fenyegették Kubatovék

Pert nyertünk a Fradival szemben – semmit nem kell helyreigazítanunk

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Tízmillió forint kártéritést követel a Fradi egy blogposzt miatt

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Jogvégzett szurkolója miatt bukhatja a vénaszkennert a Fradi

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Ha figyelmesen olvasunk, kiderül azonban, hogy az FTC csak azt cáfolja, hogy a klub vagy a biztonsági cég alkalmazottjai lennének. Márpedig tudjuk, hogy a Fradi környékén nem csak akkor bújhat valaki szekus mellénybe, ha alkalmazott: a már sokat emlegetett Székházvédő Szőke Ferenc büntetett előélete miatt nem lehet biztonságis, ezért őt is mindig “szurkolói koordinátorként” apsztrofálta a szerepvállalása miatt feszengő klubvezetés.

Egyéb kapcsolódási pontot is talált a Fradihoz és Kubatov Gáborhoz az Index: az Erdősi Lászlónét leginkább aggódó unokaként kísérgető, és az időbélyegzőt Nyakó István elől megkaparintó fiatalember a lap szerint Varró Ádám volt.

A lap kiderítette, Varró jól ismeri Kubatov Gábor titkárát, Kindlovits Mátét: mindketten a Pál Apostol Katolikus Gimnáziumban végeztek, osztálytársak voltak, sőt Sipos Bence, a Fradi kommunikációs titkára is az osztálytársuk volt. A tabló úgy teljes, ha rámutatunk az osztályfőnökre, Ríz Leventére, a XVII. kerület jelenlegi fideszes polgármesterére.

Kindlovitsot a Fradi viszonyait jól ismerők szerint valójában operatív vezető szerepet  tölt be a klubban, a pozíciókkal túldekorált Kubatov távollétében az egyik legerősebb ember. Kindlovitsról is megemlékeztünk akkor, amikor a decens, szkennelő fradistákat tömörítő C-Középet ért atrocitásokról írtunk.

A Kubatov-munkatárs egyébként szintén szerepet vállalt a Lendvay utcai eseményekben, az székházfoglaló egyetemisták által tett feljelentés alapján indult, és bűncselekmény hiányában megszüntetett nyomozás során merült fel a neve.

Csikász Brigitta – Csepregi Botond

Frissítés (2016. február 25.): A cikk elkészülte után megérkezett a rendőrség válasza a kérdésünkre:

Elektronikus úton érkezett megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy hogy a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai a helyszínen 2016. február 23-án 9 óra 45 perckor megjelentek, azonban rendőri intézkedésre okot adó körülményt nem észleltek, és a helyszínen jelenlévők intézkedésre okot adó eseményről sem számoltak be.

Fotó: innen.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Péter István

  Talán, inkább korábban kellett volna felkelni a Nyakó elvtársnak.

  • Caliberal

   A hölgy előtt ért oda, 6-kor.

   Egyébként nem normális hogy egy hivatali ügyintézés sikerességét a bevetett élőerő nagysága befolyásolja.

   Az sem normális hogy a rendőrség átengedte a hivatal feletti kontrollt a fidesz milíciának, így lemondva az erőszakmonopóliumáról illetve hivatali kötelezettségeinek egy részéről.

   Továbbá – pártállástól függetlenül – nem értem azokat akik tapsolnak a népszavazási kezdeményezések eltrollkodásának. Ez a kérdés pontosan egy olyan népszavazási téma, ami egy olyan, az állampolgárok többsége szerint értelmetlen szabályozás megváltoztatásáért lenne kiírva. Az, hogy ezt egy fizetett/kizsarolt stróman a fidesz magánhadseregével együtt megakadályozták, a múlt évszázad önkényuralmi rendszereinek eszköztárába való, nem pedig egy modern, európai ország hétköznapjaiba.

   • Péter Koroknai

    Igen, ez a baj ezzel az országgal, hogy sokak szerint ez így rendjén volt.

    Azt nem értem, ha én ilyen viselkedést látok az országom vezetőitől (köztörvényes bűnszövetkezet, minimum 30 év letöltendő), akkor milyen alapon várják el tőlem, hogy én egy törvény, és köztisztviselő tisztelő, lelkesen adózó állampolgár legyek? Egyszerűen önmagukat illegitimizálják ezek a cinikus senkiháziak. Lassan megvetéssel nézek már az utca rendőrére is, mert az a véleményem, hogy aki ennek a kormánynak szalutál, az rendes ember nem lehet.

  • Mária

   Talán vinni kellett volna néhány idegenlégióst is, akik ezeket az IQ huszár kopaszokat, keresztbe lenyelik.

   • szaszy66

    Elmegyek legközelebb kérdést beadni… Csak kérdés, hogy meg tudom-e oldani, hogy pár NAVY SEAL-es és SAS-os faszi kísérjen (természetesen ők öltönyben lennének:)

 • Tibor Gáspár

  Lassan – mint nyugdíjas rendőr – semmin nem lepődök már meg. Ebben az esetben is csak azon, hogy egy egész társadalom – az újságírással foglalkozókat is beleértve – “híjával van a józan észnek”, s nem értik, illetve nem kommunikálják, hogy amíg a rendőrség első számú vezetőjét, a politika képviselői egyetlen tollvonással állíthatják fel székéből mindenféle indokolási kötelezettség nélkül, addig nem volt, nincs és nem lesz “független” rendőrség sehol a világon, ahogy országunkban sem. Lehet persze aggódva kérdezgetni, miért tesz vagy nem tesz valamit a rendőrség adott helyzetben, de ez kb. annyit ér, mint arról értekezni, miért nem fordul egy autó sem balra, ha a kormányt a vezetője jobbra fordítja. Inkább azt a kérdést kellene feltenni, kinek jó a rendőrség – rendszerváltás ide, rendszerváltás oda – mai napig megőrzött kézivezérelt állapota. Ezzel talán közelebb kerülnénk az eredeti – intézkedtek, nem intézkedtek – probléma megoldásához is.

  • ProblemaZOO

   egyetértek. ilyen politikai környezetben egy rendőr vagy rendőri vezető sem hülye, hogy nem teljesen tiszta helyzetben intézkedjen.

 • Cukros Disznó

  Ezek a nagydarab figurák ismerősek a tv székháztól. Ők – vagy a barátaik – vitték el Mazsolát. Kicsit aggódom a tepsi épségemért…

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Freud-i elszólás?
   Tepsiben már nem szokott aggódni senki.

 • Molnár Ákos

  A felelős rendőröket dobják oda a népnek, majd ők lerendezik ezt az aljasságot. Ez semmivel sem volt különb, mikor 2006-ban a rendőrök verték a magyarokat. Most az alvilágnak asszisztál a rendőrség. Mocskok.

 • andulka

  Az lenne a legkevesebb a “független” NVI-től, hogy ha a beadott népszavazás kezdeményezést visszaadnák, és újraindulna az egész, a rendőrség biztosításával…tovább már nem is gondolom

 • vacsad

  a rendőrség a mindenkori hatalom láncos kutyája, nincs ebben semmi meglepő

 • szaszy66

  Valaha Fradi szurkoló voltam:( Szarjon sünt a fradi!!! Megnyerik most ezt a szar bajnokságot, de a BL selejtezőkön az utolsó üzbég csapatnak is ellenük fogok szurkolni!!!!

 • Vidéki

  “Sok ész nem tűr hajat!”

  Nem helyes, hogy Csikász Brigitta – Csepregi Botond pejoratív értelemben beszél a kopaszokról.

 • Hofipisti

  Amíg a rendfenntartó erők függenek a mindennapi politikától, a rendőrség szakmai képzettsége a bányász béka segge alatt, a rendőri vezetők – egészen akár az őrsparancsnoki szintig – szar kis pojácáktól (helyi politikus), avagy komolyabb tisztségeket érdemtelenül, nyelv-erő szerint betöltők kénye-kedvétől függenek, rend itt nem lesz. Hiába a fő maffiózó ígérete 2010-ből, miszerint két hét alatt rend lesz!

 • Horatius Koklész

  Rendes országgá akkor válunk, ha stadionjainkat felrobbantjuk, s a helyüket beszórjuk sóval.
  Rendes ország akkor leszünk, ha az izomagy helyébe az egyetemista lép.
  magyarország ma nagyon messze van az észalapú társadalomtól.