Nemzeti bérszámfejtés: káosz 1,5 milliárdért

kincstar

Jelentős, akár 50 százalékra is tehető azon köztisztviselők-közalkalmazottak aránya, akik késve vagy hibásan kapták meg adóigazolásukat munkáltatójuktól, akad, aki emiatt lekésheti a bevallási határidőt is. A zavarért az érintettek a tavaly óta a Magyar Államkincstárba központosított „nemzeti bérszámfejtést” okolják.

 

banner2_mozgo_2

 

1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a Magyar Államkincstár (MÁK) 2012-ben az úgynevezett központosított illetményszámfejtő rendszer, az úgynevezett KIRA-program kidolgozására. A KIRA lényege: valamennyi „állami” foglalkoztatott: a közalkalmazottak és a köztisztviselők, 10 ezer 500 költségvetési szerv 700 ezer alkalmazottja bérszámfejtése ugyanott, a Magyar Államkincstárban, közös bérszámfejtő-program alapján történjék.

A MÁK és konzorciumi partnere, a MÁK-tulajdonú Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. az uniós támogatott projekteket nyilvántartó oldalon olvasható leírás szerint 2014 őszére tervezte a projekt befejezését, ehhez képest ténylegesen tavaly novemberben indult el élesben a KIRA.

Kezdetektől szóltak cikkek arról, hogy nem zökkenőmentes az átállás, késnek a fizetések, a MÁK azonban rendre tagadta a felvetéseket. Az Átlátszó több olvasója is jelezte ugyanakkor, hogy mostanra – köszönhetően az szja-bevalláshoz szükséges munkáltatói adóigazolások elkészítési és kézhez adási főszezonjának – eluralkodott a káosz.

„A kincstár bedugult, senki nem veszi fel a telefont, nem lehet kompetens információt kiszedni belőlük. Az adózók a munkáltatónál reklamálnak, mondván, hogy az ő kötelességük lenne a hibátlan jövedelemigazolás kiadása. A munkáltatók a kincstárra mutogatnak, és nem írják alá a rossz jövedelemigazolásokat.” – panaszolta egy köztisztviselő.

A munkáltatóknak január 31-ig kell (kellett volna) a valós tartalmú adóigazolásokat átadni a munkavállalóknak – így rendelkezik az adózás rendjéről szóló törvény. A MÁK megkerülte ugyan az Átlátszó kérdéseit, a mismásoló válaszból ugyanakkor az derül ki, hogy bár az ellenkezőjét állítja, nem teljesítette a kötelezettségét:

„A Kincstár határidőre átadta a foglalkoztatók részére a 15M30 jövedelemigazolásokat. A foglalkoztatók részére a Kincstár területileg illetékes igazgatóságai 2016. január 30-31., legkésőbb február 1-jén – megállapodás függvényében – e-Adat rendszeren keresztül állományban, vagy papír alapon adta át a jövedelemigazolásokat.”

Ha ugyanis ők „legkésőbb február elsején” adták át az igazolásokat, képtelenség, hogy a munkáltatók tartani tudták az őket kötelező határidőt, különös tekintettel arra, hogy 31-e vasárnapra esett. Ráadásul az „átadás” akkor jogszerű, ha a munkavállaló kézbe vette az igazolást és ezt aláírásával igazolta – márpedig ez, adott esetben többszáz dolgozó esetében nem pár órás adminisztráció.

Ami pedig a hibákat illeti, nem kaptunk választ arra, hogy mekkora arányban reklamáltak a MÁK-nál, stimmelhet-e panaszos olvasóink becslése, amely szerint akadhat közintézmény, ahol akár minden második igazolás hibás lehet. Úgy tudni, még a NAV-dolgozók között is akad, akinek gondok vannak az igazolásával, egy másik közintézményben pedig negatív jövedelemről is kaptak „igazolást” dolgozók.

A MÁK ezzel kapcsolatban csak annyit válaszolt: ha jelzik a kincstárnak a hibát, javítanak.

Holott a precíz ügyvitel koránt sem öncél: a párhuzamosan vállalkozási tevékenységet is végző adózóknak (a közalkalmazottak közül tipikusan ilyenek lehetnek például a pedagógusok) február 25-e az adóbevallás határideje, márpedig sokan tartanak tőle, hogy ezt önhibájukon kívül lecsússzák.

„Olyan képtelen ötletek voltak a kincstár ügyintézőitől – nevüket sem vállalják és írásba sem adták – hogy a rossz jövedelemigazolást adja ki a munkáltató, annak alapján az adózó végezze el az adóbevallást, és ha majd egyszer megkapja a jó jövedelemigazolást, akkor csináljon önrevíziót. Köszönjük az ötleteket, a NAV dolgozói nevében is!” – írja egy dühös köztisztviselő.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Kereszturi József

  Ezek megoldani még semmit nem tudtak. A rombolásban és a lopásban viszont jeleskednek.

  • Klára Kabai-tóth

   Amihez hozzányúlnak, az $ß@rrá válik!

 • tusinger

  Ma, 2016. február 16-án!!!! a Magyar Államkincstár ismét kiküldte az helyesbített adóigazolásokat, de azt nem tudják megmondani, hogy az összes rossz, vagy csak a fele, ezt a dolgozóknak kell megállapítaniuk. De ők honnan a francból is tudnák megállapítani, ha egyszer nem lehet kiigazodni a fizetési jegyzékeken? Arról nem is beszélve, hogy akik már – egyéni vállalkozóként – adatszolgáltattak a NAV-nak a törvényes határidőben, azok a késedelmes adatszolgáltatás miatt esetleg hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Az állam saját maga követi el a törvénytelenségeket, a szabotázst a saját alkalmazottaival szemben.