5 milliárd forint a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó tanácsadásra

budapest2024

Három cég osztozik az irdatlan összegen.

 

banner2_mozgo_2

 

Bár a budapesti olimpiai pályázatnak még logója sincs, a kormány teljesen eltökéltnek tűnik, és mindenáron meg akarja nyerni a 2024-es nyári játékok rendezési jogát.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint 5 milliárd 155 millió forintot fizetnek ki “A XXXIII. Olimpiai Játékok és a XVII. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátása.” címszóval.

A nyílt közbeszerzést még tavaly december 28-án írta ki a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Kft., ami 3 nappal később megszűnt, és a jogutódja, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) kötött szerződést a nyertesekkel február 12-én.

A tendert három cég vitte:

– Event Knowledge Services SA (Lausenne, Svájc)
– M-Intergrated Solution Ltd. (Egyesült Királyság)
– PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC), ami eddig már összesen 720 millió forintot kapott a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára

A decemberi kiírás szerint

“Jelen közbeszerzési eljárás célja egy olyan kompetens szakmai támogató szervezet kiválasztása, amelynek feladata lesz többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által közzétett elvárásoknak megfelelő és előkészített pályázati anyagok véglegesítése illetve elkészítése, valamint az egyéb külső tanácsadói szakértelmet igénylő feladatok ellátása.”

Ezen belül kicsit bővebben projektmenedzsment, stratégiai feladatok, nemzetközi események támogatása, technikai és kommunikációs feladatok.

Próbáltuk megkeresni az egy hónapja megkötött szerződést a KKBK üvegzsebében, de ott sajnos csak ez látható:

 

kkbk

 

Ezért közadatigényléssel fordulunk a Fürjes Balázs kormánybiztos által vezetett,  szilveszter napján bejegyzett állami vállalathoz.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • drfeco

  gondolom az sokkal de sokkal jobb lett volna… ha ezt is külföldi tulajdonú, mondjuk egy német cég nyeri??!!

  • sanyibácsi lánya

   kijelentésedre a válasz közel sem egyértelmű. áfát mindenki itt fizet. a nyereség elméletileg itt csapódhat le, de ez megintcsak nem releváns abból a szempontból, hogy a cég magyar, vagy német. ugyanakkor ha adott esetben a német cég 20-30%-kal kevesebbért vállalja, akkor már elég egyértelmű. és mielőtt felszívod magad, hogy munkavállaló, meg így meg úgy: ugye te sem gondolod, hogy a németek majd idehozzák otthonról a méregdrága szak és segédmunkásukat?

 • sanyibácsi lánya

  ami engem érdekelne, bár persze ennek azért lényegesen kisebb a hírértéke: legalább a nagyobb közgép által elvitt pályázatokon mekkorákat szakíthat a cég? pontosabban vélelmezhetően mennyire túlárazott a történet? hány embert/alvállalkozót foglalkoztatnak? mekkora részük van a körbetartozásokban? tehát mennyire jellemző, hogy a közgép nem fizeti ki az alvállalkozókat?

 • https://www.quaestor.hu/ Kaya Ibrahim lázadó

  kedves ápolónők, értsék meg, nincs pénz béremelésre