Egyre korruptabb a közbeszerzés Magyarországon egy kutatás szerint

kozbeszkorrupcio

A  Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) nemrégiben publikálta a 2009-2015 közötti közbeszerzéseket elemző tanulmányát, ami nagyon negatív képet mutat a közpénzek elköltéséről. A kutatók szerint sok verseny nélküli eljárás, gyakori túlárazás, és kevés átláthatóság jellemzi a magyarországi közbeszerzéseket.

 

banner2_mozgo_2

 

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRBC) kutatócsoportja 2009 és 2015 között lefolytatott 86.814 közbeszerzési eljárás során odaítélt 127.776 eredményes szerződés, és az egyes eredményes eljárások 135.300 nyertes ajánlattevőjének adatainak elemzésével vizsgálta meg a 2009-2015 közötti magyarországi közbeszerzéseket.

A nemrégiben publikált jelentésből nem sok jó derül ki:

– A 2009-2015 közötti időszak egészében a magyar közbeszerzések 30%-a verseny nélkül bonyolódott le.

– A verseny nélkül (egy benyújtott ajánlat mellett) megvalósuló közbeszerzések aránya a 2009-2010 között jellemző 30% feletti arány után csökkent 2011-13- ban (26-27%), majd újra emelkedni kezdett 2014-15-ben (31-32%).

– A magyar közbeszerzéseket 2009-2014 között mindvégig a korrupciós kockázatok növekedése jellemezte.

– Az EU támogatásával megvalósult közbeszerzési projektek átláthatósága végig romlott a teljes időszak alatt, és 2011-et követően messze alatta maradt a hazai finanszírozású közbeszerzésekének.

–  Magyarországon 2009-15 között az EU támogatásokból finanszírozott közbeszerzések – összehasonlítva őket a nem EU-s finanszírozásúakkal – a korrupció magasabb szintje mellett valósultak meg.

A 110 oldalas dokumentum 56 ábrát is tartalmaz, melyek minden szónál többet mondanak. Nézzünk néhány példát.

1, “A 2011-ben elfogadott új közbeszerzési törvény (2011. évi CVIII. törvény 13 ) jelentősen csökkentette a magyar közbeszerzések transzparenciáját. A törvény elfogadása után nagymértékben nőtt a hirdetmény nélküli eljárások súlya a magyar közbeszerzéseken belül. Míg 2009-2010-ben a közbeszerzési szerződések 86-87%-át olyan eljárástípusok esetében kötötték meg, amelyeknek része volt hirdetmény közzététele, addig a 2011. évi CVIII. törvény elfogadása után ez az arány 37-38%-ra csökkent.”

 

crcb1

 

2, “az EU forrásokból finanszírozott magyar közbeszerzések transzparenciája 2011 óta szignifikánsan gyengébb, mint a nemzeti forrásokból megvalósulóké”

 

crcb2

 

3, “Az EU alapok elköltésénél a korrupció szintje magasabb, mint a hazai forrásokból finanszírozott közbeszerzéseknél.”

 

crcb3

 

4, “A korrupciós kockázati mutató (CR2) alakulását 2009.01 – 2011.04 között stagnálás, majd 2011.05 követően egyértelmű növekvő tendencia jellemzi.”

 

crcb4

 

5, “A termékpiacok között az informatikai piac magas és emelkedő CR2 értéke érdemel figyelmet.”

 

crcb5

 

 

A CRCB kutatói külön vizsgálták a Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, Tiborcz Istvánhoz és Simicska Lajoshoz köthető, szerintük összesen 66 cég megjelenését a közbeszerzések nyertesei között, és összesen 441 esetben találták ilyen vállalatot az eljárások között. A politikaközeli üzletemberek érdekeltségeivel kapcsolatos adatokat több szempontból is elemezték.

“Az MGTS cégek részesedése az összes nyertes cégen belül 2014-ben volt a legnagyobb 0,5% – de ebben az évben megtört, és 2015-re már jelentős csökkenés volt tapasztalható. A csökkenést teljes egészében S csoport részesedésének visszaesése, és eltűnése magyarázta “

 

mgts1

 

“Az MGTS cégek nagyobb arányban részesedtek az Európai Unió által finanszírozott projektekből, mint a többi cég “

mgts2

 

“Az MGTS cégek 2009-2012 között 1,7 – 4,3 %-ban részesedtek a magyar közbeszerzéseken keresztül kifizetett összegekből. 2010-2013 között részesedésük gyorsuló ütemben nőtt, és 2013-ban ez az arány elérte a közbeszerzéseken keresztül elköltött összeg 11%-át. 2013-at követően az MGTS cégek részesedése jelentősen csökkent.”

 

mgts3

 

“A közbeszerzésekből az MGTS cégek által kapott összegek túlnyomó részéhez (84-97%-ához) 2009 és 2014 között olyan közbeszerzési eljárásokban jutottak a csoport cégei, amelyeket az Európai Unió támogatott.”

 

mgts4

A CRCB jelentése még egy nagyon fontos megállapítást tartalmaz: “A magyar közbeszerzési adatok, a magyar állam által gondozott közbeszerzési adatbázist létrehozó procedúrák alapvető hibákkal terheltek, és ezen felül még több kisebb-nagyobb, és nem minden esetben helyrehozható hiányosságot is tartalmaznak.”

Vagyis a közbeszerzési eljárások állami nyilvántartása egyáltalán nem könnyíti meg a hasonló kutatásokat, sőt.

Erdélyi Katalin

Kép innen.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Péter István

  A korrupciónak, mint bűncselekménynek a tényét csak a bíróság jogosult megállapítani. Az ilyen fajta foxi-maxi leírások és elemzések, alapvetően a különböző rágalmakra és feltételezésekre épülnek és a legfőbb céljuk az ország bemocskolása és destabilizálása.

  • hutyutyutyu

   gratulálok húgyagyú “elvtársak”, sikerült megint a nyilvánvalót tagadni.
   Az országot nem kell destabilizálni, mert az elvtársaitok már destabilizálták. EU pénz nélkül összeomlik az egész. Bemocskolni sem kell, hiszen itt vannak az olyan hazudozó, korrupciótámogató agyhalott fideszfanatikus hazaáruló gerinchiányban szenvedő vadbarmok, mint ti.

   Amúgy legalább ne lájkold a saját hozzászólásodat te barom, mert látszik 😀

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Ugyan mar. Az a szep a matekban (tudod, amit ugy utaltal a suliban, es amirol anyukad elhitette veled, hogy erettsegi utan sosem fog kelleni), hogy az egyedi esetek felderitese nelkul is szepen latszik, ha eleg sokan csalnak.

   Mondook egy peldat: Londonban a Temze vizebol (a vizelettel visszakerulo bomlastermekek meresevel) faszan kimutattak, hogy sokkal tobben kokainoznak, mint azt korabban gondoltak. Es ehhez nincs szukseg sem rendorokre, sem a tettenert kokosokat elitelo birosagra.

   Na itt is valami ilyesmi tortenik. Persze a szemed egyszerubb becsukni, mint szembenezni a valosaggal, csak epp ez csak ideig-oraig segit. Raadasul utana sokkal rosszabb lesz az ebredes.

   • hutyutyutyu

    szinte biztos, hogy ezek fizetett trollok, hiszen ahogy putyin elvtársuktól ellesték, már a fidesznek is van agitátor trollhadserege (blog.hu-n is vannak, és facebookon is). Bár lehet, hogy összekötik a kellemest a jól fizetővel, és pénzért csinálják azt amit meggyőződéses hülyeként is csinálnának.

 • Janos Geda

  ……tudja valaki hogy ezeket a szerencsétleneket ki fizeti??…nem vitás nehéz kenyér…csak a gond az,hogy ezt a külföldi hozzájuk hasonló libsi patkány erre hivatkozva kanyarít egy nagy cikket és megy a pénztárba felvenni a lóvét…a gond az,hogy EGYETLEN EGY KONKRÉT ESETET SEM TUDNAK MONDANI…..mondjon valaki az elmúlt 6 évböl 3 olyan esetet,hogy korrupcióért fideszes kötődésűt jogerősen elítéltek….tudatlanok…ne gyertek Polt -al

  • hutyutyutyu

   idióta barom, tudom, hogy egy agyhalott fanatikussal beszélek, (neked is szól a péter istvánnak szóló), de éppen azon van a kormányod, hogy törvényesítse a közpénzek eltüntetését. Na meg ott van polt petike, aki mindig megvédi azt az “elvtársat”, aki egy úgy hagyott jogszabályba belebukik.

   • Janos Geda

    ….okoska…akkor tőled is megkérdem…te azt hiszed hogy pld.ha Baján tesznek egy feljelentést korrupció ügyben…akkor az ügyeletes tiszt eldönti hogy “van e fideszes kötődése” .ha úgy dönt hogy talán,akkor “nem iktatja” hanem küldi Polt-nak…és ő utasítja a rendörsége v. ügyészséget Baján,…hogy tüntessék el az anyagot…no okoska ez mennyire valós??….és nincs ott egy libsi-komcsi aki ezt kiszúrja és szivárogtat??….nos hogy vagyunk?elvtárs

    • hutyutyutyu

     Igen, mindenhol ott vannak az ügyeletes “elvtársak” “elvtárs”, akik megmondják mit mikor kell viszgálni, és mikor nem.
     De vannak ott komcsik, a fideszesek. Szivárogtatás is megy, abból tudjuk, hogy mennyire korrupt szar az állam, így derülnek ki a mészáros mutyijai, és a “saját lábán álló” vej mutyijai, és a többi. De ugye ezekből nem lesz semmi, hiszen a hatóság az “elvtársak” kezében van, korrupciót maximum akkor vizsgálnak, ha nem fideszes haver teszi, esetleg kirakatba elkapnak egy kishalat.
     Ne erőlködj, annyira nyilvánvalóan nyomjátok, hogy azt maximum a saját birkacsordátokkal tudjátok beetetni, hogy jól van.
     Loptok csaltok hazudtok, a korrupció pedig a fidesz legfőbb politikája.

     • Janos Geda

      ….hablaty marinéninek…egy feljelentést sem tudtok tenni mert oda konkrétumok kellenek…meg kell jelölni hogy mi a törvényellenes…de a wc-s néni meséjére nem lehet másokat megvádolni…

     • hutyutyutyu

      vannak konkrétumok, de egyrészt ugye törvényesítik az elvtársaid a lopást, másrészt a konkrétumokat is visszadobja polt petike, mert hülye lenne a haverjait és a gazdáját vizsgálni. Konkrétum az is, hogy nem rég fogadták a “ne zavarjatok míg lopunk” törvénysorozat legújabb két tagját, ami az alapítványi közpénz eltüntetést legalizálja, és az állami vállalatok pénzszórását teszi még ellenőrizhetetlenebbé (posta törvény), és mindig akkor történik ez, amikor valaki kideríti mire megy ki a játék..
      Ti gerinctelen, elvtelen, aljas férgek pedig véditek a korrupt, országrontó bandát, fizetésért, és/vagy éppen az MSZMP-s KISZ-es, ügynökökkel teli családotok meggyőződése miatt.
      Tudod “elvtárs” nem tudom mit erőlködsz, olyan izzadságszagú letagadni ezt az országrablást, mint azt mondani, hogy az ég zöld, a fű meg kék… persze tudom, a fizetés az jön nektek a faszságoktól függetlenül.

     • Janos Geda

      ….a wc-s néni stílusod és színvonalad már nem engedi meg hogy eddig lesüllyedjek…mert te mélyebben vagy a gödörnél…..különben leadtad már a munkásőr szerelésedet??

     • hutyutyutyu

      Nyertem, fogadtunk a haverokkal, hogy melyik szokásos “visszavágást” fogod alkalmazni, a stílusos degradálós sablonra tippeltem. És bejött.

      Igen “elvtárs” leadtam a munkásőr felszerelésem, még 3 éves koromban a rendszerváltáskor, talán épp neked, vagy egy családtagodnak 😉

      Megtiszteltetés, hogy egy ilyen darab szar, hazug, lelkiismeret nélküli, emberi hulladék, fizetett agitprop “elvtárs” mint te, nem szeret. Ez azt jelenti, hogy jó úton járok. Még szerencse, hogy most már nem tudtok egy fekete autót küldeni hozzám, mint ahogy a családod annyi éven át tette a rendszerellenes egyénekkel.

      Na húzzál szépen moszkvába vagy bakuba, ne itt bűzölögjetek, vidd a kis csúti pocakmutyista KISZ titkár vezéredet is, meg az MSZMP tag kuszaszemet, meg pozsgay “elvtársat”, és a többi hasonszőrű jómadarat, vihetitek fletót is, ő is titkon hozzátok tartozik 😉

     • Janos Geda

      ….okoska….ha a hányásodbol kiszeded a jelzőket mi marad??….mondani is akartál valamit??

     • hutyutyutyu

      Hát az sajnálatos, hogy nem tudsz olvasni, de ez nem meglepő, hiszen a fidesz védéséhez nem csak gerinctelenség szükséges, hanem egy jó nagy adag hülyeség is :)
      Na meg egy szardarab mióta tud olvasni? 😀

   • Janos Geda

    …..ennyi?…okoska….elfáradtál…kiürültél…egy szar vagy..a kutyám sétáltatását sem bíznám rád…még háborús időben sem….gyenge vagy haver

    • hutyutyutyu

     Utánzáson kívül más nem megy “elvtárs”?

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   En fizetem oket. Marmint nem egyedul, van meg haromezer-parszaz tamogato. Tenyleg nehez kenyer. Annyira, hogy onmagaban nyilvan kurvar anem eri meg, a kormanyhoz dorgolozve lopni pl. sokkal egyszerubb.

   Hogyne lennenek konkret esetek – tele van veluk a blog. Az, hogy nem iteltek el senkit, az nyilvan nem bizonyitek, hanem resze a problemanak. Ha csak ugy elitelgetnenek embereket, mert korruptak, akkor nem lenne ennyi korrupcio. Kurva meglepo, mi? Lasd Romaniat.

   Ugy persze konnyu hivonek maradni, ha megfeleloen sok kikotest teszel arra nezve, hogy mit fogadsz el bizonyitekkent a kormany korruptsagara nezve. Foleg, ha azt is megengeded magadnak, hogy olyan kikoteseket tegyel, amik:
   1., szembe mennek a normalis demokratikus orszagokban elfogadott normakkal
   2., kurvara nem fogadnal el te sem, ha a mostani ellenzek lenne hatalmon.

   Persze a kongitiv disszonancia rohadt kellemetlen allapot, valahogy oldalni kell. Es egyszerubb ugy, hogy hulyesegeket beszel az ember, mint ugy, hogy belatja, hogy tevedett (es a szerelme atbaszta).