Már csak 420 ezer forintot kér a Szépművészeti a közérdekű adatokért

kép: Léphaft Pál rajza, Magyar Nemzet
kép: Léphaft Pál rajza, Magyar Nemzet

Vélhetően a nagy sajtóvisszhang miatt már nem 600 ezer, “csak” 420 ezer forintot akar velünk fizettetni a Szépművészeti Múzeum azért, hogy megválaszolja a közadatigényléseinket.

 

banner2_mozgo_2

 

Miután megírtuk, hogy a Szépművészeti Múzeum a hozzá benyújtott 5 adatigénylésünk teljesítésére darabonként 60-80 munkaórát, és 1500 Ft/ óra költségtérítést számol, vagyis összesen 450.000-600.000 forintot akar velünk fizettetni, a hír körbejárta a hazai sajtót.

Átvette például az Index, a 444, a HVG, az MNO, a VS, és a VG is. Velünk együtt sokan elképedtek azon, hogy a Szépművészetitől olcsóbb képet kölcsönözni, mint megkapni néhány közérdekű adatot.

Azt szeretnénk megtudni, hogy

– 2006 és 2016 között kiknek adott kölcsön műtárgyakat a Szépművészeti (1 igénylés),

és Baán László főigazgató 2004-es kinevezése óta

– kiknek adta bérbe a termeit a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

– kikkel szerződött nettó 5 millió forintot meghaladó értékben a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

A múzeum tájékoztatására még cikkünk megjelenése előtt visszaírtuk, hogy az Infotörvény értelmében kötelesek egy pontos költségigényt meghatározni, nem elegendő, ha becslést küldenek.

Erre ezt a választ kaptuk:

“A hivatkozott törvény szövegének és szellemének megfelelően jártunk el, amikor jeleztük az adatigénylési kérelmeik teljesítésének feltételeit. A lehetetlennel határos pontosan megmondani, hogy a 10 vagy 12 évre visszamenőlegesen előterjesztett adatigényeik teljesítése mennyi munkaórát vesz igénybe a kért szempontok szerinti bontásban.

(Itt jegyezzük meg, hogy a már rendelkezésre álló adatok összegyűjtésének költségét természetszerűen nem kívánja senki még egyszer kifizettetni; ugyanakkor a kért adatok összessége számottevően nagyobb kört ölel fel a már rendelkezésre álló adatokhoz képest.)

Ebből adódóan nem lehetséges előzetesen pontos összeget jelezni kérdésenként, ezt kizárólag a kért adatok összesítését követően tudjuk megtenni. (…)”

Ismételten tájékoztattuk a Szépművészeti Múzeumot, hogy az Infotv. 29. § (3) bekezdése szerint pontos költségtérítési összeget kell meghatározniuk, annak ismerete nélkül nem tudjuk megmondani, hogy elfogadható-e számunkra, ki akarjuk-e fizetni. Elvégre nem mindegy, hogy 450 ezer, vagy 600 ezer forintba kerül valami, és a legkisebb boltban is rá van írva mindenre, hogy mennyit kell érte fizetni a kasszánál.

Előzmények

600 ezer forintot kér a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listáért

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Máris nyertünk 180 ezer forintot, ugyanis ezt válaszolta a múzeum:

“Annak érdekében, hogy megelőzzünk minden – teljesen terméketlen és felesleges – vitát, az intézmény meghatározza a költségtérítés összeghatárának felső korlátját 420.000 Ft-ban.”

Nagyon örülünk, de a pontosság kedvéért visszakérdeztünk, hogy ez az összeg áfával vagy ÁFA nélkül értendő, mert ugye nem mindegy.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Al-Anon

  Ha Habony ingyen dorbézolhatott a Szépművészetiben, akkor az a minimum lenne, hogy nem kérnek anyagi ellenszolgáltatást a közérdeki adatok kiadásáért.Tán csak vagyunk mi is több millióan olyan fontos emberek, mint Habony a násznépével.

  • LD

   Húzd ki a kezed a biliből… 😉
   A holdudvaron kívül senki és semmi nem fontos, erre szerintem már épp elég példát láthattunk. :/

 • nemari

  A legális bérbeadás/kölcsönzés része max. 1 nap alatt összerakható, csak kérdezzék a könyvelőt. Az illegálist meg a Kehi sem tudná feltárni.

 • VálytSziszMél

  nem ad eleget a gyuri bá, hogy itt nyafogtok?

  • Csizsik Pizsik

   Adni ad, de most saját Szekuritira és népszavazómamára gyűjtünk (és kurvára nem olcsó, tudod, na)

  • Madarasi Ábel

   Szedd le Edy-t magadról, szégyent hozol rá.

   • VálytSziszMél

    > szégyent hozol rá
    mondja az, aki még a nevét (Eddie) sem tudja leírni helyesen…

 • Lótár Mateusz

  Holnap majd hoznak egy olyan törvényt, hogy nem kell kiadni a múzeum adataid. Ennyi.

 • Iván Reiner

  Holnaptól egyszerűen elkezdenek adatokat hamisítani…

 • Veronika Laska

  Ezek törvényen kívűliek! És nekik mindent lehet!