Négymilliárd forintért bontják a Puskás Stadiont

Budapest, 2016. március 2.
Munkagépek a Puskás Ferenc Stadion bontásán 2016. március 1-jén. A tervek szerint nyolc hónapig tart a bontás, az új aréna építése decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2016. március 2. Munkagépek a Puskás Ferenc Stadion bontásán 2016. március 1-jén. A tervek szerint nyolc hónapig tart a bontás, az új aréna építése decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár a megrendelő Nemzeti Sportközpontok vonakodott elárulni, az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent, hogy a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. konzorciuma nettó négymilliárd alatt bontja el a Puskás Stadiont. Az egykori Népstadion helyén 2019-re 63 ezer férőhelyes futballstadion épül százmilliárd forintért.

 

banner2_mozgo_2

 

Közzétették a „Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójához kapcsolódó bontási és egyéb előkészítési feladatok ellátása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás eredményét: a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. alkotta konzorcium 3 988 996 178 forintért végzi el a munkálatokat. Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetmény szerint a tavaly októberben elindult eljárásban (egy novemberi módosítás után) január 25-én hozták meg a döntést.

Korábbi cikkeink stadionfronton

Indul a százmilliárdos Puskás-projekt – itt az utolsó drónfelvétel a Népstadionról

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

A bontást a kiírás szerint nyolc hónap alatt kell elvégezni, a Nemzeti Sportközpontok korábbi közlése szerint október 5. a határidő. A munkára ajánlatot tett még az A-Híd Zrt. és a Terra-21 Kft. (közösen), a Market Építő Zrt. és a Merkon Kft. (közösen), valamint a West Hungária Bau Kft.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a ZÁÉV és a Föld-Trans 2001 bontja az egykori Népstadiont, azt azonban az NSK többszöri kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni, hogy milyen összegben kötöttek szerződést a két céggel. A konzorcium gépei ugyanis már február közepén felvonultak a területre.

 

 

A Figyelő is arról cikkezett nemrég, hogy hivatalos helyről – például a projektért felelős, arról rendszeresen nyilatkozó Fürjes Balázs kormánybiztos hivatalától – nem erősítették meg a két cég megbízását. A titkolózás, információ-visszatartás teljesen értelmetlennek tűnt, hiszen az uniós, illetve a hazai közbeszerzési értesítőkben előbb-utóbb meg kellett jelennie a kért adatoknak.

Most már nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy a tavaly ősz óta felpörgött stadionépítési lendület nagy nyertese kivitelezői oldalon a ZÁÉV Zrt. A cég konzorciumi partnerekkel elnyerte már az MTK stadionjának kivitelezését (6,3 milliárd forint – partner: West Hungária Bau Kft.), a szombathelyi Haladás-sportkomplexum munkálatait (13,1 milliárd forint – partner: Swietelsky Magyarország Kft., bővebben itt), illetve a ZTE zalaegerszegi stadionjának a befejezési munkálatait (1,148 milliárd forintért a Pharos ’95 Kft.-vel, erről itt írtunk hosszabban).

A ZÁÉV tehát négy helyszínen összesen nettó 24,536 milliárd forintnyi stadionos munkát nyert el konzorciumi tagként; mivel nem adták meg egyik esetben sem, hogy a konzorciumi tagok milyen arányban osztják meg a munkát, így nem marad más, mint felezni a fenti összeget. Vagyis a 2014-es évet 13,309 milliárd nettó árbevétellel záró ZÁÉV csak stadionos megbízásból nettó 12,268 milliárd forintot gyűjtött be az elmúlt fél évben.

A Magyar Narancs már a Simicska-Orbán nyílt kirobbanásakor arról írt, hogy az átrendeződő építőipari piac egyik új főszereplője a ZÁÉV lesz. Úgy tűnik, ez bejött.

A Puskás Stadion a legújabb adatok szerint 63 ezres futballstadion lesz, 2019-re készül el, és a jelenlegi tervek szerint 100 milliárd forintba fog kerülni.

A fotó forrása: MTI

Csepregi Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Janos Geda

  ….miért nem lehet megérteni,hogy hála Istennek ma már van egy-két MAGYAR cég,aki ezeket a munkákat megalapozottan,szakértelemmel,gépekkel el tudja vállalni…ennyi…örüljetek neki…

  • zsolt

   miért nem érti meg a sok birka, ha versenyeztetés nélkül, undán bundán egy két cég végez mindent, az az országnak, nekünk átlagembereknek csak ráfizetés. sok sok 100miliárd vándorol jogtalanul az egész országnak szánt pénzekbő pár 10 tolvaj csaló zsebébe.

   • Janos Geda

    …..én is kérdezném hogy miért nem érti meg a sok birka hogy ezekhez a munkákhoz gépek,szakemberek kellenek….és MAGYARORSZÁG kis piac…átment??…egy fürdőszoba átalakítását sem tudja minden kőműves elvállalni..