Váratlan kibékülés a láthatáron – már folynak a tárgyalások Kubatovék és a Fradi-tábor között

kubatov_mti

Közel két éve tart az állóháború a Kubatov Gábor vezette Ferencváros és a futballcsapat szurkolói, az ultrák között, de úgy tűnik, az elmúlt egy hétben felgyorsultak az események. A háttérben már folynak az egyeztetések, hamarosan a Groupama Arénában szurkolhat az eddig kint rekedt tábor. A nagy kérdés, hogy mi lesz a botránykővel, a vénaszkennerrel.


tamogatoi_rontgen_jav2

 

A múlt hét végén látványos csatát veszített a vénaszkennerhez ragaszkodó Kubatov Gábor a szigorú beengedés ellen két éve ágáló ultrákkal szemben. Szombaton a hivatalos adatok szerint 4858-an nézték meg a szinte már bajnok Fradi 4-0-s győzelmét a Puskás Akadémia ellen, vasárnap ellenben 10 250-en mentek ki Csepelen, hogy szkennelés és minden cécó nélkül lássák az FTC második csapatának vereségét a hazaiak ellen – az NB III.-ban. Ez utóbbi nézőszám egyértelműen az ultrák mozgósításának volt köszönhető.

Ez lehetett a döntő lökés arra, hogy az FTC vezetése – közel két év után és titokban – szóba álljon a szurkolók vezetőivel, és a felek azóta többször is leültek egymással. A csepeli meccs után, amelyen valódi futballhangulat uralkodott és nem volt rendbontás, információink szerint Kubatov Gábor is elismerőleg beszélt a fradistákról, akik szerinte mostanra “megtanultak viselkedni”.

A Fradi részéről Nyíri Zoltán operatív igazgató tette meg az első lépéseket. Ez nem meglepő, hiszen Kubatov Gábor napi szinten nem folyik bele a Fradi ügyeibe, az már inkább váratlan fordulat, hogy Nyíri a forrásunk szerint Molnár Krisztánt kereste meg. Azt az SRK-t, akit tavaly részletesen mutattunk be; Molnár a Fradi-tábor egyik, inkább önjelölt, mint valós vezetője, többszörösen büntetett alakja, akiről korábbi közeli harcostársai is azt állították, hogy nincs már meg a korábbi befolyása az eseményekre. Szócsöve, a Fradimob.hu azonban folyamatosan szítja az ellentéteket nemcsak a vezetéssel szemben, hanem a Fradi-táboron belül is.

A klubvezetés és az ultrák közötti közeledést a hírek szerint azonban nemcsak Nyíri Zoltán munkálja, hanem a terepe van Kocsis Máté polgármester, az FTC alelnöke is. A Józsefváros felől érkező közeledésre utalhat még egy mozzanat: hamarosan megnyílik egy bokszterem az Üllői út 66/a alatt, aminek a szurkolói alapítású, a szurkolói csoportokhoz erősen kötődő Fradibox lesz a használója. Az ingatlant a VIII. kerületi önkormányzattól bérli a szintén a szurkolókhoz kötődő Ferencvárosi FC.

Fradista fórumokon, cikkek, blogposztok alatti kommentekben egyébként napok óta visszatérő elem a klub és a szurkolók közötti kiegyezés, folynak a találgatások a lehetséges alkuról.

Cikkeink a Fradi körüli ügyekről

A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

Hiába szkenneltek, a C-Közép szurkolóit is szekusokkal és perekkel fenyegették Kubatovék

Pert nyertünk a Fradival szemben – semmit nem kell helyreigazítanunk

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Tízmillió forint kártéritést követel a Fradi egy blogposzt miatt

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Jogvégzett szurkolója miatt bukhatja a vénaszkennert a Fradi

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

A Fradi-vezetéssel természetesen nemcsak SRK ült le tárgyalni, hanem a meghatározó csoportok, a Green Monsters, a 16-os, az elmúlt két év megmozdulásait ernyőszervezetként koordináló Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (SzSzJN) hangadói is. Az enyhülésre utalt már az a hír is, ami megjelent a fradista szurkolói felületeken, miszerint a meghatározó csoportok félretették az ellentéteiket, „mivel az elkövetkező időszak nagyon fontos lesz a Tábor életében”. Ehhez tudni kell, hogy a közös „ellenség” ugyan összehozta ugyan a szurkolókat, de a Fradi-táboron belül nagyon komoly belharc – nem egyszer fizikai erőszak formájában – zajlott azért, hogy kié legyen a döntő szó.

Bár még nincs megállapodás, a tét az, hogy az ultrák visszatérjenek a stadionba – az a kérdés, milyen áron. A legfontosabb téma nyilván a vénaszkenneres beengedés, amire mindkét fél feltett mindent és nagyon ráfeszült a saját álláspontjára. Kubatov Gábor legutóbb is arról beszélt, hogy nem lehet szó enyhébb bejutási feltételekről, az ultrák pedig a szkenner miatt nem jelentek meg még egyszer sem a Fradi 2014 augusztusában átadott stadionjában. Arcvesztés nélkül tehát egyik fél sem engedhet álláspontjából.

A megoldás, úgy tudjuk, az lehet, hogy az ultráknak – feltételesen, mintegy próbaidőre az idei szezon végéig – lehetővé teszik a belépést a szkenner nélkül. Ez technikailag megoldható, hiszen a Groupama Arénában elkülönül a kapu mögötti lelátórész a többi oldaltól, így lehetséges, hogy csak ide jöjjenek be az ultrák.

A feltételek között szerepel az is, hogy a stadionból történt kitiltásokat – szám szerin 15-öt – felfüggesztik és a klubvezetés engedményeket tesz a szurkolóknak a pirotechnika használata terén is. Az ultrák cserében garantálják, hogy rasszizmus, kirekesztés, trágárság nélkül szurkolnak a stadionban.

Azonban a Fradi nem lenne Fradi, ha ennél az amúgy sem sima alkudozásnál ne lenne sokkal bonyolultabb a helyzet. Az egyik mellékkörülménynek tűnő, de még is fontos fejlemény az, hogy az elmúlt hetekben több száz belépési nyilatkozat érkezett az FTC Baráti Körhöz. Miért érdekes a kedélyes, nyugdíjasklubnak tűnő társaság ebben az összefüggésben? Mert az eddig érvényes szabályok értelmében az FTC BK tagjai két év tagság után a Ferencvárosi Torna Club tagjaivá válhattak, és a klub közgyűlésén szavazati joggal bírnak. (Ennek pedig ott van jelentősége, hogy ellentétben a külföldi példákkal a Fradinál, főszabályként, csak a sportolók lehetnek klubtagok, a szurkolók ilyen formában nem vonódhatnak be a klub életébe.)

A szurkolók taggá válásáért ágáló csoportok tehát akcióba kezdtek, hogy a baráti köri részvételen keresztül tömegesen jelenhessenek meg a szurkolók a klub közgyűlésén. Ez pedig azt jelenthetné, hogy szurkolók – a közgyűlésen keresztül – ellenőrizhetnék a vezetést, hovatovább vezetőket választhatnának. Ez a törekvés pedig feltehetően feldühítette a klubvezetést, és érdemesnek tűnik lehűteni a kedélyeket – vagyis valahogy kiegyezni az ultrákkal.

A másik el nem hanyagolható szempont Kubatov Gábor politikai karrierje, akinek a sikerpropaganda ellenére ráégett a körmére a Fradi, pedig a rendrakás feladatával bízta meg Orbán Viktor. A klub a pályán hasít, a futballcsapata minden eddiginél több pénzből gazdálkodik, de csak itthon ért el sikereket, az országhatáron túl megáll a tudomány és a húszezres Groupama Aréna félházat sem produkál az átadása utáni első két szezonban.

Mindezt akár lehetne is kozmetikázni, de a most már hírhedtté és országos politikaalakítóvá vált Fradi Securityhez kapcsolódó személyek ügyei – például Szabó Szőke Ferenc 2013-as székházvédése, illetve a februári NVI-s akció – már a Fideszen belül is rosszallást váltottak ki. Forrásunk úgy véli, hogy a küszöbön álló kiegyezéssel utolsó fejezetéhez érkezett Kubatov ferencvárosi szerepvállalása, és a Fidesz-pártigazgató, -alelnök hamarosan kormányzati pozícióhoz jut.

És van még egy nyitott kérdés: a Fradi-tábornak az NVI-botrány és a sikeres csepeli akció után miért éri meg az annyit támadott, elátkozott klubvezetéssel szóba állni?

Csepregi Botond

Fotó forrása: MTI

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Gergely Molnar

  Mostanra megtanultak viselkedni. Aki nem hiszi kérdezze meg csak Erdősinét.

  • nortyo

   Azok nem szurkolok , hanem secusok voltak te igen okos…..

  • http://hungaryultras.blogspot.hu/ Hungarian Ultras

   c*gány secusokat összekeverni a szurkolókkal ,igazi francia zászlós h….gyerek vagy.

  • FelvidékiFradista

   Te jó Ég…
   És még valaki kérdezi, hogy milyen (elsosorban erkolcsi) kárt okoz a security a klubnak? Tessék, itt van. Egy csomó “átlagember” azt hiszi, hogy a szurkolók voltak azok, holott a szurkolók egyik legnagyobb ellensége, a Fradi Security volt ott annál a bizonyos esetlnél. A Fradi Secu pedig egy, a Fradi, ezáltal a vezetoség, Kubatovék által irányított szervezet/cég, és annak az emberei voltak a ludasok. Semmi kozuk a szurkolókhoz. Csak hát aki nem koveti a focit, az egybemossa a szurkolót, játékost, secust, vezetoségi tagot. Aztán ez van belole. “A fradisták nem tudnak viselkedni”, “a Fradi rossz” meg hasonlók.
   Jah és kedves kommentelo, a kommentemben található tényeket neked (is), a kritikát viszont nem neked szántam :)

   • Gergely Molnar

    Nem akartam egybemosni a két tábort. Ironizálni próbáltam a helyzettel. Tény hogy rengeteg fradista szurkoló haverom van akiknek szintén semmi köze nincs a Kubatov pretoriánusokhoz :)

 • Janos Geda

  …szerintem ez a konzervatívok belügye….tehát a libsiknek coki…talán az mtk-nál próbálkozzatok

  • Petraeus

   Belugy? Par tizmilliard forintnyi kozpent elment rajuk, szoval kozugy.

  • Innovált kutyák

   ki konzervatív a fent megnevezettek közül? SRK? Kubatov? Vicces fiú vagy te.

   • Janos Geda

    ….az mtk-szurkolókon kívül mindegyik…haver..

    • Innovált kutyák

     Majd nézz utána a szó jelentésének.

 • new wave

  A piró nem tárgyalási kérdés, hanem törvényi, Csepregikém. De a többi is kamu.

  • dolce

   amit kubatovék hoztak

   • László

    A szkennert is pikk pakk megszavazták, kb ekkora meló lenne a pirót is enyhíteni.

   • new wave

    A magyar országgyűlés hozta meg a törvényt, ahova a magyar emberek demokratikusan választják meg képviselőiket. Én egyetértek Kubatovval a barbár szurkolók miatt, a normálisan viselkedők érdekében meghozott biztonsági intézkedései miatt.
    Ne felejtsük el, azok, akik most tiltakozósdit játszanak a vasalt tökű és a szoci haverjai kérésére egyszer már zokszó nélkül megadták adataikat, így ez a mostani rendszer semmi újdonsággal nem bír számukra.
    Ahogy letellik annak a néhány kitiltottnak a büntetése, be fogják irányítani bégetős nyájukat a regisztrációs irodába. aztán felköphet mind és aláállhat.

 • new wave

  Szerintem az Átlátszónak kéne adni minden idekattintgatónak 1000 Ft.-t, az ilyen színvonalú cikkek olvasását támogatniuk illene.

 • norbert sárközi

  trágársággal azért lesz baj. Pl. a bíró nem ad meg egy szabályos gólt valószínű egy-két k. anyád elhagyja a szánkat. Ez a rasszizmus is egy hülyeség ezt is csak egy népcsoport látszatból veszi a lelkére ,mert ez nekik jól fizet.