Titkolja a kormányszóvivő, hogy mennyi támogatást kapott Soros Györgytől

kovacszoltan

Kovács Zoltán kormányszóvivő életrajzában egy Soros- és több CEU-ösztöndíj is szerepel. Megkérdeztük tőle ezek összegét, de nem árulta el. Holott épp a kormány szorgalmazza azt, hogy mindenki számoljon el az általa kapott külföldi támogatások összegével.

A kormány már 2014-ben elkezdte azt kommunikálni, hogy a külföldi támogatásokat kapó civil szervezetek mögött tulajdonképpen Soros György áll. A 2014-es választások után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrizte a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott támogatásokat, és ehhez egy nagyon erős kommunikációs kampány is társult.

A kormánypárti politikusoknál és a kormányközeli sajtóban ugyanis folyamatosan napirenden volt, hogy a kormánykritikus civilek külföldi finanszírozása egy nemzetközi összeesküvés része, és az egészet Soros György irányítja a háttérből, hogy megbuktassa a Fideszt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő 2016. május 20-án az ATV-ben beszélt a migráció és Soros György között a kormány által felfedezni vélt összefüggésekről, ami kimondottan pikáns annak fényében, hogy Kovács nyilvánosan elérhető életrajzában több CEU-ösztöndíj is szerepel (a Közép-európai Egyetemet, angolul Central European University-t Soros György alapította 1991-ben), továbbá az is, hogy 1994-1995 között egy éves Soros/Foreign & Commonwealth Office Scholarship ösztöndíjjal tanult az oxfordi The Queen’s College-ben.

Ezért az ATV-s interjú másnapján egy egyszerű kérdéssel fordultunk a kormányszóvivőhöz: árulja el, hogy mekkora volt az életrajzában szereplő Soros- és CEU-ösztöndíjak összege. Néhány órán belül meg  is érkezett a válasz: nem mondja meg.

“Tisztelt Erdélyi Katalin!

Mivel a szóban forgó ösztöndíjakat pályázat útján nyertem el, illetve jellegüket tekintve nem minősülnek közpénznek, így nem gondolom, hogy azok összegéről tájékoztatást kellene adnom az Átlátszó olvasóinak.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Zoltán
kormányszóvivő”

Nem szerettük volna ennyiben hagyni a dolgot, ezért megmagyaráztuk, miért érdeklődünk az ösztöndíjak összege felől:

“Tisztelt Kovács Zoltán!

Köszönöm gyors reagálását. Nem is állítottam egy szóval sem, hogy közérdekű adatnak tartom az ösztöndíjai összegét, mivel azonban Ön annak a kormánynak a szóvivője, amely behozta a közbeszédbe a Soros-támogatások kérdését, véleményem szerint úgy lenne korrekt, ha Ön is beszámolna az ösztöndíjairól.

Különösen annak fényében, hogy néhány napja az ATV-ben emlegette Soros Györgyöt negatív kontextusban, illetve, hogy a sokat emlegetett civil szervezetek minden releváns információt tartalmazó közhasznú jelentései is nyilvánosak.

Üdvözlettel:

Erdélyi Katalin”

Sajnos erre a levelünkre azóta sem kaptunk választ a kormányszóvivőtől.

A kormányzati kommunikáció viszont május 25-re odáig habosította a témát, hogy Lázár János szerint titkosszolgálati jelentések is bizonyítják, hogy nincs olyan, az ellenzékhez köthető szervezet, amely mögött ne Soros György pénze állna.

Vagyis Lázár elismerte, hogy a titkosszolgálatok megfigyelik a kormány által ellenzékinek vélt civil szervezeteket, majd rögtön le is szögezte, hogy az említett jelentések nem nyilvánosak.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Oszkar Kovacs

  Ezért tiltották le a Norvég alapot is, hogy a civil szervezetek ne tudjanak megélni. És persze a norvég támogatásokat ezután saját zsebre vágják. Dupla haszon.
  Megkérdezhetnék a többi Soros által támogatott fideszest is, van, aki most is dolgozik valamilyen Soros szervezetben és felveszi a fizetést. Nagy a létszámuk, orbán vezetésével.

 • dArKHaLf
  • piccola

   nagyon jó :) 68000 usd

  • string

   akkori árfolyamon átszámolva ~7,5 millió Ft. 1994-ben 23424 Ft volt a nettó átlagkereset (KSH szerint). 320havi nettó bér.

  • ChipKng

   Hm, erdekes kis doksi!

   “Századvég Politikai Iskola

   10.000.000 Ft”

   Ez az a szazadveg amin keresztul mossak a penzt?

   “Az iskola pártoktői független, alapítványi formában működő intézmény. Céjja, hogy elterjessze a szakszerű politikai gyakorlat mintáit, olyan gyakorlati szakembereket képezzen, akik a politikai szervezetek munkáját hatékonyabbá teszik. Az eltérő politikai érdekeket képviselő hallgatók közös képzésével kívánnak hozzájárulni a demokratikus politikai kultúra mintáinak elterjesztéséhez, segítik a kisebbségeket, valamint a civil társadalom és az érdekképviseletek szervezeteit a kormányzati és
   parlamenti döntések befolyásolásában. Az Iskola részére nyújtott hozzájárulás 1994-ben a működési költségekre szólt.”

 • Sebaj, Tóbiás!

  Nem lenne sportszerű Kovácstól, ha elárulná mennyi pénzébe fáj az öregnek, hogy ilyen majmokat nevelt alapítványa

  • Fentike

   Honnan volt , van az öregnek annyi pénze ? Csaknem megszenvedett érte !

   • Sebaj, Tóbiás!

    Honnan honnan!

    Ő is magyar, így nem csoda, hogy összehordták neki a hangyák, ahogy az ország gázszerelőjének is.

 • okitoji68

  Akkor legyen szíves visszafizetni kamatostul a pénzt!

 • kobra2

  Volt egy érdekes félmondata a kormányinfón: “a vendéglátóipari végzettségű újságíró”. 1. Miért fontos ez? 2. Honnan tudja ezt a kormányszóvivő?

  • Fentike

   A Sorostól azért a rosszat is ellehetett tanúlni ! A szóvivőnek nagyonjó a felfogása hisz Oszfordínón végezte tanulmányait a S. Gyuri lopott pénzén !

  • laspalmas

   Az impresszumban szerepel, hogy idegenforgalmi végzettségem van. Vagy ezt olvasta félre, vagy a titkosszolgálat dolgozik rosszul. De hálás vagyok neki az ingyenreklámért, elvégre nem mindennap hangzik el az Átlátszó neve a kormányinfón:)

 • Péter Dezsényi

  Ilyen tenyérbemászó figura nem is lehet más mint sorosbérenc

 • Fentike

  Az jön le a dologból : Az a Soros nem jó lóra tett ! Igaz ő sem nyert mindig !

 • Pozsega

  Aki egy Ságvári Endréről elnevezett gimnáziumban kezdett, az nyilvánvalóan a CEU-n és Soros-pénzből képzi tovább magát. :)

 • Antiantichrist

  Úgy gondolom, ha valaki nem ért egyet a kormány utalt kommunikációjával, ha kívánja, kifejtheti az mennyiben téves/hibás. Ha ez történne, volna miről beszélni. Az a nem is annyira demagóg, mint sokkal inkább feudális szemléletú reakció, mely a kérdést megkerülve, a Soros Györgyöt bíráló emberi értéktelenségét inszinuálja, ezzel ad hominem támadja meg, mélységesen visszatetsző, oda nem tartozó.

  Ez nem jelenti azt, hogy föltétlenül egyetértek a kormánynak a migránsok ügyében lévő magyar szerep amerikai bírálata, illetve a migráció maga miatt Sorost hibáztató fölvetésével. Nem erről beszelek. Azt hiányolom, hogy aki nem ért egyet vele, miért nem arról és csak arról beszél? Miért kér számon, úgy érződik, kötelező hűséget, ezt erősen középkori szemlélettel, az egyébként egészen más helyzetben és körülmények között, vagyis semennyire sem idetartozóan elfogadott ösztöndíjért? Ez a megközelítés legalábbis melléfogás.