Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

hadhazy

Az Erzsébet programban működő gyermektáborokat idén az állam 4,4 milliárd forinttal támogatja. Hadházy Ákos szerint háromszorosan túlárazottak a tábori éjszakák azért, hogy fideszes politikusokhoz köthető cégek jól járjanak. Az ellenzéki politikus szerint a szülőket és a tanárokat is csalásra kényszerítik.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője szerint az államilag támogatott Erzsébet-táborok körül számos visszaélés gyanúja merül fel. Az Erzsébet programot a vonatkozó törvény alapján a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kezeli, a táborokat az Erzsébet Üzemeltető Kft. működteti. A táborokban az Erzsébet program honlapja szerint idén eddig 45000 diák vett részt.  

A zöld párt politikusa a hozzá eljutott információkra alapozva azt mondja, hogy csak tízzel osztható számú csoportokat fogadnak a táborok, ezért fantom diákokat is “elvisznek” nyaralni. Hadházy szerint a csoportok névsorában olyan gyermekek is szerepelnek, akik valójában nem vettek részt a táborozáson. Ezzel szerinte tanárok és szülők tömegeit kényszerítik csalásra a programban.

Hadházy szerint a táborozó gyermekeknek ezer forintot kell fizetniük a szállásért, a többi költséget az állam pótolja ki. Ez összességében 4,4 milliárd forintot tesz ki éves szinten, a diákok szüleinek a programokért és az utazásért pluszban kell fizetniük. Hadházy elmondása alapján a szekszárdi gyerekek szüleinek például nyolcezer forintot kell fizetniük a buszos utazásért és a programokért.

Túlárazott éjszakákból származó pénz Fidesz közeli cégekhez vándorolhat

A zöld párt antikorrupciós szóvivője szerint legalább háromszorosan túl vannak árazva a vendégéjszakák az Erzsébet táborokban. Az általa nyilvánosságra hozott számlák alapján egy vendégéjszakáért nyolc-kilencezer forintot fizetnek a táborokban, miközben egy négy ágyas apartmanban háromezer forintba kerül piaci áron egy vendégéjszaka a Balaton mellett. Hadházy arról is beszámolt a sajtótájékoztatóján, hogy a kiszolgálás is alacsony színvonalú: agyonfoltozott, úttörőjelvényes ágyneműkben alszanak a diákok.

Az üdültetéshez szükséges, ám túlárazott szolgáltatásokat a táborokat üzemeltető állami cég fideszes politikusokhoz köthető cégektől rendeli meg áron felül Hadházy szerint. A korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozott Pajzs 07 Kft nyerte el egy konzorcium vezetőjeként a táborok őrzésére kiírt pályázatot egy versenytárs nélküli közbeszerzés során. Ez Hadházy szerint a kartellezés gyanúját is felveti. A hvg.hu szerint a tábori étkeztetésben részt vett beszállítóként a Bakony Hús Kft is, mely a közelmúltig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozott.

A médiapiacon aktív hirdetőként vesz részt az Erzsébet programot futtató MNÜA. Az Átlátszó megvizsgálta, hogy a Habony Árpád tulajdonában lévő Lokál hetilapban kik is a legnagyobb hirdetők. Az összesítés alapján a Szerencsejáték Zrt és a magyar kormány után az MNÜA költött a legtöbb pénz Habony lapjában hirdetésekre, az Erzsébet programot népszerűsítve.

Titkolózás a táboroztatás körül

Az Erzsébet táborokat üzemeltető kft-nek hiába lenne kötelező nyilvánosságra hozni az ötmillió forint feletti szerződéseit, a honlapon a vonakozó fülre kattintva csak azt olvashatjuk, hogy feltöltés alatt. A vs.hu 2014-ben kikérte az Erzsébet Üzemeltető Kft-től, hogy mely cégekkel milyen szolgáltatásokra kötöttek szerződéseket. Ám a cég nem válaszolt, hiába kötelezte válaszadásra a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal.

Az Átlátszó munkatársa is adott be közérdekű adatigénylést az Erzsébet program kapcsán, de nem válaszoltak nekünk a határidő lejárta után sem.    

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Péter István

  Ez az ember már be van csavarodva, neki mindenki gyanús, aki él és mozog.

  • volgadriver

   Nyilvánvaló összefüggések vannak előtted levezetve, hogy hogyan emelik ki a zsebedből a pénztácádat te barom.

   • hammurabbi

    Hagyd,szard le,ez egy jobbikuSS troll az azoknak megfelelő IQ-val,hvg,168 óra,Magyar Hírlap,Népszava a szolgálati helye,különös ismertetőjele,az,h önmagát lájkolja…hehehe..lásd a hsz alatt..heheeee..egy snittpaja veszett el benne.

    • volgadriver

     Ó, köszi a felvilágosítást.Nem tudtam, hogy egy közismert trollal van dolgom.Ráneztem a profiljára, már látom.Van agymenés rendesen.

     • hammurabbi

      Pedig közröhej ahogy trollkodik,még a magára nem sokat adó
      888.hu-n is észreveszik:
      “Péter István • 17 napja

      Tegnap ismét a sötétség hullámai futottak át Magyarországon,…..
      Mindezek után, még viccnek is borzalmas, hogy ….
      Hentes Péter István • 17 napja

      “Mindezek
      után, még viccnek is borzalmas,” …. Igen, az is vicces és borzalmas
      hogy a saját válaszod “lájkolod”. Tudod ez olyan mintha magadat sz0pnád
      le.”
      Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, mondta a
      múlt század kilencvenes éveiben Simicska Lajos, és úgy fest, ez a jog a
      mai napig él, ..hehehee..

 • János Virág

  Hát te lehetsz becsavarodva hogy nem veszed észre a fidesz banda tolvajlásait saját magadtól!

 • kopcsik

  Az egész Erzsébet-program egy nagy lenyúlás, csak a nagyon bennfentesek vannak benne. A neten meg lehet nézni, hogy oszlanak meg a helyek, pl. az ország 3. legnagyobb idegenforgalmú városában, Hajdúszoboszlón.

 • Sebaj, Tóbiás!

  Családbarát kormány ismertetőjele, hogy még a gyerekektől is lop.

 • zotya54

  Ez csak csepp a tengerben sajnos…bár ennyi lenne az összes…Talán még egésségügyre és oktatásra is jutna értlemes pénz…És még esetleg nyugdijra is…

 • András József Fazekas

  Annyit hazudtatok már liberó-balf@szkáim, hogy már nem hisz nektek senki.

  2010-óta a baloldal által korábban elakasztott rendszerváltás befejezése, az ország teljes átépítése folyik, és ti ezt próbáljátok minden erőtökkel valami másnak interpretálni, teljesen kifordított módon beállítani és szétmagyarázni,

  Gyakorlatilag nulla eredménnyel.

  Választást nem lehet nyerni ezzel, – ahogy a választási eredmények 2006 őszéig visszamenőleg mutatják – de azért csak nyomultok vele, mint a vak ló a semmibe.

  Hajrá !

  • Balogh József

   Fáj az igazság? Nem tetszik, hogy az eszményképeid lopnak? Ez van. Azért csak köpködj nyugodtan tovább…

 • András József Fazekas

  Az Átlátszó egy nagyon pontosan meghatározható sunyi és aljas – ráadásul nem is magyar – értékrend, érdek mentén hazudozik szakmányban, manipulálja az olvasóit.

  Ha valójában az lenne aminek hirdeti, definiálja magát, akkor még támogatnám is.

  Sunyi balfék-liberó hazudozással évtizedek óta tele van a padlás, értéke nulla, ezért egy fillért se vagyok hajlandó adni.

  • Balogh József

   Esetleg ha cáfolnád azt,amit leírt. Mert ez így soványka nagyon, amit előadsz…

  • Mr Gumby

   Csak nem az egyik táboroztató tolvajhoz van szerencsénk? 😀

  • Nagy László

   Voltál már a Fonyódligeti Erzsébet gyermektáborban? Valamikor gyermekkorunkban itt nyaraltunk, ugyanezekben a faházakban. (Néha, amikor arrafelé járunk, benézünk, nosztalgiázunk.) Pedig azóta néhány évtized eltelt. Semmi kézzel fogható változás nem történt azóta…