3,5 milliárd forintért épül lovarda a Várban

A lovarda látványterve.
(MTI Fotó: Közti Zrt.)
A lovarda látványterve. (MTI Fotó: Közti Zrt.)

A kivitelező a West Bau Hungária Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. lesz.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent eredménytájékoztató szerint a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. augusztus 15-én kötött szerződést a kivitelezőkkel.

A West Bau Hungária Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. nettó 3,479 milliárd forintért építi újjá a királyi lovardát a Budai Vár területén található Csikós udvarban.

A lovarda alapterülete 1 912 négyzetméter lesz, és az építkezés keretén belül a nyertes cégek talajszilárdítási és közműkiváltási munkákat is fognak végezni. A Nemzeti Hauszmann terv keretében készülő beruházást teljes egészében a költségvetésből finanszírozza az állam, a munkálatok előreláthatólag 400 napig, vagyis kicsit több mint egy évig fognak tartani.

A nyílt közbeszerzésre az eredménytájékoztató szerint összesen négyen tettek ajánlatot, de a megrendelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. csak a két nyertes nevét hozta nyilvánosságra.

A győri West Bau Kft.-ról többször írtunk már korábban: ez a cég építi többek között a Nemzeti Lovardát is 2,5 milliárd forintért, a dunakeszi iskolát 3 milliárdért, de a fertődi kastély felújításánál, a Várkert Bazár rekonstrukciójánál és a stadionépítéseknél is találkozhattunk a nevével.

A Laki Épületszobrász Zrt. korábban részt vett a Keleti Pályaudvar Lotz Csarnokának, a Vígszínház, a Szépművészeti Múzeum és a keszthelyi Festetics-kastély felújításában is, legutóbb pedig a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia bízta meg őket a Hild-villa rekonstrukciójával 824 millió forintért.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Értem, lovarda… de valójában mi lesz a funkciója, ha már olyan idejétmúlt és óriás hernyóra emlékeztető undorító kinézete van ?

  • Wilson

   Az lesz a meglepi…a funkció.A fertődi kastély felújitása pedig egyszerű lehuzás.A vakolat a festés mindenhonnét nagy darabokban potyog.A munkák során is jártunk ott és kérdeztem a culágereket mi közük a szakmához-műemlékvédelem stb.Mondták,hogy ők csak maltert kevernek.Az potyog most le.Az ablakokon télen locsog a víz,mert a hozzáértő műemlékesek csak egy üveget engedtek berakni az ajtókba…Nem nagy látványosság.Putri parkoló,ócska étterem szemben a kis kávézó odabent rég bezárt.

 • Tamas Balogh-Walder

  ott fogják tárolni a “lófilét” (by Hofi)

 • Tamás Veres

  Eredetileg is ott volt ez az épület. A Háború után csípte az “elvtársak” szemét. Rengeteg megmaradt értéket dózeroltak le a várban. Személy szerint nagyon örülök, hogy visszaépülnek ezek az épületek. Remélem, megélem még az palota épületének külső és belső rekonstrukcióját is.