Tasnádi László beletenyerelhetett valamibe, azért kell mennie

Tasnádi László kinevezése államtitkárrá
Fotó: MTI/Beliczay László
Tasnádi László kinevezése államtitkárrá Fotó: MTI/Beliczay László

 

Bejelentette távozását a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László, aki Pintér Sándor tárcavezető egyik bizalmasának számít. Az egykori III/II-es operatív tiszt döntésének hivatalos magyarázata azonban alig hihető. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy olyan ügyekbe ütötte bele az orrát, amelyekben a fidesz-biznisz felülírta a nemzetbiztonsági kockázatokat.

 

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a hivatalos indoklás szerint azért adta be lemondását, mert Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón beszólt altábornaggyá való előléptetése miatt, kifogásolva, hogy az egykori III-as csoportfőnökség egyik tagját ismeri így el a polgári kormány.

Tasnádinak a hírek alapján leginkább az fájt, hogy nem védték meg a miniszter ellen, a rendészeti államtitkárnak ez a hivatkozása azonban eléggé valószínűtlen, ugyanis nem először érték támadások a múltja miatt. Sőt, amikor 2014 júniusában kinevezték, emiatt már sajtótájékoztatón is kellett magyarázkodnia. Az államtitkár akkor vállalta korábbi munkáját, hogy korábban III/II-es operatív tiszt volt, és hogy Nagy Imre újratemetéséről egy volt ÁVH-s ügynök jelentett neki.

Akkor nem fordult meg Tasnádi fejében, hogy lemondjon. A Fidesz politikusait akkor ez a múlt nem is érdekelte, mert szerintük az államtitkár korábban is a szakmáját gyakorolta.

Tasnádi László pályafutása

A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető helyettese. 1998-2000 között a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának helyettes vezetője, ezt követően 2002-ig az Adó- Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (ma Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Bűnügyi Igazgatóságának vezetője.

Miután az adóhivataltól távozott, Pintér Sándor cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett vezérigazgató, és a Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt. igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. A 2010-es kormányváltás után Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke lett, 2014-ben nevezték ki rendészeti államtitkárnak.

Rendészeti államtitkárrá való kinevezése két és fél éve történt, úgyhogy elég furcsa, hogy Tasnádi László most hirtelen azon siránkozik, hogy nem védték meg, és ez annyira fáj neki, hogy lemond. Azért is furcsa, mert Pintér Sándor belügyminiszterről az ismerősei egytől egyig úgy tartják, hogy megvédi az embereit. Miért ne tenné meg akkor, amikor az egyik bizalmi emberét a vetélytársának is nevezhető Lázár János támadja? Nem nagyon hihető.

A két kormánytag szembenállásának oka a 2010-es kormányváltás előtti időre tehető, amikor Lázár János maga készült a belügyminiszterségre: meglátogatott minden megyei rendőr-főkapitányságot, és tájékoztatást kért a közbiztonsági, bűnügyi helyzetről. A beszámolók alapján Lázár felkészült volt, érződött hogy az előző ciklusban a parlament rendészeti bizottságának elnökeként tevékenykedett.

A körút mindenesetre hiábavaló fáradozásnak bizonyult, mert Lázár helyett Pintér Sándor foglalhatta el a belügyminiszteri széket.

Az államtitkár beletenyerelt valamibe?

Hogy akkor mi vezethetett Tasnádi László hirtelen bejelentéséhez? Talán máshol kell keresni a megoldást, például az elmúlt időszak egyes botrányainál. Ilyen volt a Pharaon-ügy: emlékezetes, a csalás miatt nemzetközi elfogatóparancsok alatt álló Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos egy kiszivárgott belügyi háttéranyag (PDF) szerint mégiscsak felkerült a BM radarjára, még a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének is levelet írtak az ügyében.

Ez azonban elég kellemetlenné válhatott azután, hogy kiderült: Pharaon a körözések ellenére vízummal járt Magyarországon, sőt Orbán Viktor kormányfő személyesen is találkozott a milliárdossal, akiről nagy tisztelettel beszélt, és akit professzornak szólított.

Hasonló eset lehetett az az állítólagos házkutatás, amit egyes hírek szerint egy K. nevű befolyásos belvárosi ügyvédnél foganatosítottak a belügyi szervek – a Vasárnapi Hírek hivatalosan meg nem erősített, majd határozottan cáfolt információi szerint ez az ügyvéd Kertész Balázs, a propagandaminiszter Rogán Antal gazdasági ügyintézője lehetett.

Kapcsolódó cikkek

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Összevissza beszél a kormányzat a Pharaon-ügyben, üzleti megfontolások írhatták felül a nemzetbiztonsági kockázatot

Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Ilyen balfogások után nyilván nem dicsérték meg a belügy rendészeti államtitkárát, akinek a fedősztorija egyébként azért is felesleges, mert a szolgálati korhatár elérésére hivatkozva is búcsút mondhatna az államigazgatásban betöltött pozíciójának. Az sem lenne meglepő fejlemény, ha karrierjét egykori munkahelye, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. kötelékében folytathatná ezután.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Mucius Scaevola

  Tasnádi szerintem nyugdijba ment!Mikután előléptették még a nyugdija is emelkedett!Jó lenne ha mindenki aki a III-as ügyosztályban érintett önként lemondana!Szerintem jócskán tele van velük a kormánygépezet!Majd hatalmas nyugdijjal és dicsőséggel elbuicsuztatják őket!

  • pkaroly

   Valami nem stimmelhet ekörül a III-as körül. Akik bent vannak a kormányközeli körben azok igen gazdagok és megkülönböztetettek azoktól, akik nincsenek ott és ugyancsak III-asok voltak. Pedig még az sem kizárt, hogy akik ott vannak, azok egész III-as pályafutásuk alatt kizárólag a helyezkedés, a pénz, a hatalom tükrében sütkéreztek, akik meg “kívülállók” azok meg védték TUDATOSAN a nemzet biztonságot. De hát a többes mérce és a propaganda, no meg az emberi megvezethetőség.

   • Andrew Barkanyi

    majdnem..ujraszervezték a kapcsolataikat…ezért kellett rámutatni egyesekre akik már nem játszanak a pályán…és jól lejáratni őket.Aki mutogat csak 10%-a birka és ártalmatlan a többi bomlaszt tudatosan! Minden területnek megvan az utódszervezete, csak az ügynökség változott (van akit vissza is hivtak zsarolnak és egzisztenciálisan be is bevédenek, ezek a legelvetemültebbek..akár konkrét példákat tudok) Orosz módszer ez a megpuccsolt egykor lerohant ösztöndijasokat kormányzatokba juttató és ott foglalkoszttató afrikai és fejlődő háttérországokban! Azt csinálnak amit kintről mondanak nekik!!

   • Matild Vesztergom

    Azért jó lenne, ha különbséget tudnának tenni egyesek a III/III-as és a III/II-es között!

    • pkaroly

     OKÉ!
     De akkor hova lenne a kommunista. pista, libsista elnyomó, szemét, senkiházi népnyomorgató stb.stb propaganda, ha azt kéne mondani, hogy a III/II és III/I magasan kvalifikált, képzett, kulturált,a hazai és nemzetközi nemzetbiztonsági viszonyokat ismerő, azokba sokszor a nemzetbiztonságának védelme okán, nagyon magas szinten, személyesen is kockáztatva álló szakemberek. Sajnos nagyon sokakra ez nem mindig volt igaz!!!!!!!!!!!. Mint ahogy az IGAZ, hogy akik a fentieket nem ismerik fel, AZOKNAK FOGALMA SINCS A NEMZET BIZTONSÁGÁRÓL, A NEMZETBIZTONSÁGRÓL, legyen az politikus vagy titkosszolga. Kizárólag pillanatban gondolkodnak sokszor vakon./ A lét határozza meg a tudatot alapon – amit egyébként ha tudnák mit jelent_ tagadnának 1000-el .Akik pedig jelenleg is benne vannak valljuk be, vagy nem tudják mi a nemzetbiztonság tartalmilag és folyamatában, vagy megalkuvók.

     2016. december 5. 20:06 Disqus írta, :

  • Thubiso

   Jó magas nyugdíja lehet majd. Maximálni kellene 250.000,-Ft-ban a nyugdíjakat.

  • Andrew Barkanyi

   Főcsoportfőnökség helyett ..ügyosztály? :) Bruhaha . Sok krimit nézhetsz! Mint a focihoz ehhez is mindenki ért? A égesd le a másik karodat is de akkor is csak a Google a barátod! Mert mint tudjuk a római számok épp a rómaiakat zavarják meg! (Utána meg az arab számok az arabokat?) Előbb az állomány szervezéssel legyél tisztában utána azzal hogy a Lusztrációs törvény csak a III/III-as csoportfőnökséget helyezte törvényen kívül (ifjuság belső ellenzék tudomány müvészetek, F dossziésok, 56-osok) Na és akkor valamit hozzászólhatsz ehhez! Ez a belépő! De hogyhogy nem is sejted hogy a politikusok még a pöcsöddel is helyetted játszanak..? na az már tipikus!

   • Mucius Scaevola

    Tudod mit,te okoskodó,okostojás,fő-fő tudor!Kapd be az összes faszomat és használd fogkefének!Ki a faszt érdekel az idióta okoskodásod mi???A te agyadat zavarja az egész ókori Róma,te cerkófmajom!Te nem játszhatsz sem a karommal,sem a pöcsömmel,a buzikat utálom,mert te is az vagy de a valagam most szaros,hát kinyalhatod!ddddddddddddddddddddddddddlolBruhaha!!!!

    • Andrew Barkanyi

     Én tehetek róla hogy leégetted a fél karodat…saját elhatározásból trágár mihajlovics?