Az Index és a 444 újságírói nyerték az idei SOMA-díjat

soma

 

Az Index.hu három újságírója, Panyi Szabolcs, Dezső András és Hava Nikita, valamint Kasnyik Márton, a 444.hu újságírója – megosztva – nyerte a 2016 legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át szerdán este, Budapesten.

 

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 20 pályamunka közül az indexes Panyi Szabolcsnak, Dezső Andrásnak és Hava Nikitának a „Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst” című írását és Kasnyik Mártonnak, a 444.hu újságírójának a Quaestor-ügyet bemutató cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A január 11-i díjátadó ünnepségen két tényfeltáró cikk szerzői megosztva vehették át az oklevelet és az ezzel járó összesen 1 millió forintos pénzjutalmat.

Az Index.hu csapatának cikke egy rejtőzködő ügyvéd üzleti kapcsolatairól lebbenti föl a fátylat. A nyomozó újságírás valódi nyomozáson alapult: a munka tartalmazott utcai lesben állást, a szereplők lefilmezését, s e romantikus eszközökön kívül hagyományos, sok kérdezéssel, utánajárással járó klasszikus újságírói munkát is.

Kasnyik Márton a rendszerváltás utáni magyar pénzügytörténet egyik legnagyobb botrányát, a Quaestor-ügyet jogi dokumentumok alapján dolgozta fel a 444.hu-n. A zsűri véleménye szerint ha nem született volna meg ez a cikksorozat, akkor ma se tudnánk, hogy a vád szerint a pénzcsoport vezetői hogy lopták el a kisbefektetők pénzét, miközben a pénzügyi felügyeleti szervek az elmúlt húsz évben folyamatosan félrenéztek és tétlenek maradtak.

„A tényfeltárás fontos eleme annak a korrupció ellenes küzdelemnek, amelyet a Transparency folytat immár több mint száz országban. Sajtószabadság és virulens civil szféra nélkül nincs jól működő demokrácia, az átláthatóság előmozdítása és a végrehajtó hatalom ellenőrzése, törekvéseinek korlátok közé szorítása össztársadalmi érdek.”

– hangsúlyozta a díjak átadása előtt Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.

A rendezvényen a TI meghirdette a következő oknyomozó újságírói mentorprogramot, amely februárban indul, és amelyet ez alkalommal a Holland és a Német Nagykövetség támogat. A most induló, 4. mentorprogram első ízben zajlik majd két kategóriában: a három oknyomozó cikk mellett három tényfeltáró kisfilm is készül.

Elzo Molenberg, a mentorprogramot támogató egyik külképviselet, a Holland Nagykövetség ügyvivője a SOMA-díj átadóján elmondta:

“Hollandia elkötelezett híve az átláthatóságnak és a korrupció elleni küzdelemnek. Több mint tíz éve, egészen a megalapításától támogatjuk a Transparency International magyarországi szervezetét. Az úgynevezett tényeken túli világban különösen fontossá vált a megbízható és hiteles tájékoztatás. A hitelességhez fontos még a kritikus megközelítés és függetlenség. A sokoldalú, szabad tájékoztatás a demokrácia egyik alappillére.”

soma2

„Az oknyomozó újságírás segítségével olyan információk és hírek kerülnek napvilágra, amelyekhez a nyilvánosság amúgy nem juthatna hozzá. Az oknyomozó újságírók közérdekű ügyeket fednek fel, amivel nagyban hozzájárulnak a korrupció elleni küzdelemhez. Az újságírók tényfeltáró tevékenységéhez elengedhetetlen az anyagi támogatás, hiszen az ilyen jellegű újságírás sok időt és jelentős kutatómunkát igényel. Ezért a Német és a Holland Nagykövetség nagy örömmel támogatja ezt a programot”

– mondta a szerdai SOMA-díjátadón Claudia Walpuski, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének sajtóattaséja.

A SOMA-díjról

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József SOMA tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai a korábbi évekhez hasonlóan Balogh Ákos Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs vezetője, a Mandiner korábbi főszerkesztője, Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke, Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő korábbi főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Ludas Feri

  A bevándorlók által, az európai emberek tömeges meggyilkolása,
  az európai nők tömeges megerőszakolása ellen,
  … vajon miért nem látunk sohasem tiltakozni, egyetlen álságos baloldalit,
  liberálist, demokratát sem, de veszélyes szociopata soros 100milliókkal pénzelt
  “civilszervezetet”, alapítványt, konkrétan a társaság a szabadságjogokért,
  a helsinki Bizottság és a transparency international szervezeteket sem??? http://lovasistvan.hu/2017/01/10/ot-migrans-segelyhivasara-sieto-apolonot-eroszakolt-meg-ot-eszak-afrikai/

  • Mária

   ertem szoval te is csak lovas cikkeiből tájékozódsz. ha
   egyszer véletlenül Magyarországon is háború lenne, és menekülsz a kis
   ajfonoddal a hónod alatt, ilyenkor kicsit azt kívánnám, hogy rúgjon nyakon egy hanyatló nyugatot képviselő határőr, mondván h csak a szittya magyar inváziója ez. menj haza megdögleni, itt majd nem véd meg senki!

 • Zsanna Hozsanna

  Gratulálok! Benne is vagytok a civil célkeresztben, ami szintén felér egy elismeréssel.

 • Chukka

  Soros így mossa tisztára a médiába öntött pénzét?