540 millió forintot keresett az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán

eufmak

 

A 2,7 millió magyar nyugdíjas fejenként 10 ezer forintnyi karácsonyi Erzsébet-utalványa 27 milliárdba került a költségvetésnek, és további 540 millió plusz áfát fizetett a Magyar Államkincstár a kibocsátónak szolgáltatási díjként.

 

 

Orbán Viktor 2016. november 29-én jelentette be, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra. Mivel 2,7 millió nyugdíjas van, ez 27 milliárd forint kiadás az államnak. Az ajándékról szóló kormányrendelet december 8-án született meg, de már korábban kezdetét vette a kézbesítéssel kapcsolatos kabaré.

Először arról volt szó, hogy a postások viszik ki az utalványokat, majd arról, hogy nem, hanem a kormányhivatalok munkatársai, de végül mégis a karácsonyi csomagokkal küzdő Posta kapta a feladatot, amit december végére sikerült teljesítenie. Az utalványokat a külföldön élő nyugdíjasok is megkapták.

Kapcsolódó cikkeink:

Hetvenegy országba repült az Erzsébet-utalvány

A karácsonyi Erzsébet utalványok és a jó kormányzás, avagy jövőre tényleg minden nyugdíjas ad-e be adóbevallást?

Az Erzsébet-utalvány reklámköltségei: így született meg a Lex Átlátszó 2.

Négy darab 2 000 és két darab 1 000 forint értékű utalvány volt a borítékban a miniszterelnök levele mellett. Az utalványok normál esetben 300, 400, 500, 600 és 1 000 forintos címletekben kaphatók, vagyis a 2 000 forintosok egyedileg, direkt a nyugdíjasok miatt készültek. Az utalványokat kibocsátó, állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) honlapja szerint van lehetőség egyedi címletek legyártására a megrendelő kérésére, ám ez esetben a normál 2 százalék + ÁFA díj helyett 5 százalék + ÁFA szolgáltatási díjat számolnak fel a megrendelt utalványok névértéke után.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért volt szükség egyedi címletekre, és mennyi bevételre tett szert az EUF a nyugdíjasok utalványából, ezért közadatigénylésben kértük ki a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kapcsolódó dokumentumokat.

Először a MÁK és az EUF között kötött megállapodást kértük az összes mellékletével együtt, ám csalódnunk kellett. A MÁK megküldte ugyan a szerződést, de kitakarták benne, hogy milyen kormányzati döntés végrehajtása céljából kötötték meg, és a döntést pontosító kormányhatározat számát is felismerhetetlenné tették. Emiatt bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert álláspontunk szerint ezek az információk közérdekű adatok.

A szerződést 2016. november 30-án, Orbán Viktor bejelentése után egy nappal írták alá, és ebben még borítékonként tíz darab 1 000 forintos utalványról volt szó. December 9-én azonban, a kormányrendelet másnapján módosították a megállapodást, ekkor kerültek bele az egyedi címletek: borítékonként négy darab 2 000 forintos és két darab 1 000 forintos utalványt kellett szállítania az Erzsébet Utalványforgalmazónak a MÁK részére.

A szerződés mellékleteként csatolt megrendelőlapon viszont még a borítékonként tíz darab 1 000 forintos utalvány szerepel, és ez a dokumentum csak egy kézzel kitöltött papír a 27 milliárd forintról.

 

eufmak2

 

Az nem derül ki az anyagból, hogy mennyi szolgáltatási díjat fizetett a MÁK az EUF-nek az utalványokért, ezért egy újabb közadatigénylésben kikértük az Államkincstártól az EUF által kiállított díjbekérőt. Ez gyakorlatilag egy számla, ami alapján a MÁK fizetett az utalványokért. Ebből már egyértelmű lett, hogy nem kellett emelt összegű, 5 százalékos szolgáltatási díjat fizetni az egyedi címletekért. A 27 milliárd forint értékű utalványokon azért így is elég sokat, egész pontosan nettó 540 millió forintot kaszált az EUF.

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • János Virág

  Ezek egy piszkos pénszóró tolvaj banda!

 • orsós mussolini

  Szokás szerint fideSS-s gazemberekhez került a pénz.

 • Sötétség

  Ezt a pénzt utalták volna a kisnyugdijasoknak a postakölktséggel együtt.
  De a kupecgondolkodás ugye ezt nem engedheti meg.
  Tudják ki döntött igy? A Nyugdijas Tanács Elnöke.
  Tudta, hogy ki Ő. : Orbán Viktor

 • Hon Ti

  Ebben most mi a hír? Az állam az egyik zsebéből áttette egy másikba ezt a pénzt, vagyis nincs veszteség. A 2% kezelési díj is reális, borítékonként 200Ft. A kormányt lehet kritizálni sok mindenben, de az ilyesfajta “tényfeltárások” csak az emberek tudatlanságából eredő felháborodását okozzák, ami nem vezet sehová.

  • Sebaj, Tóbiás!

   ez az ország 300 Ft-ért elzavart egy kormányt, úgyhogy csak ne bagatellizáld ezt a kis aprópénzt.

   Egyébként a nyugdíjhoz is csaphatta volna azt a 10ezer Ft-ot, és akkor biztos megkapja minden címzett, illetve a 540 milliót is kioszthatta volna a rászoruló Schmitt Pálnak. Ja, nem. Neki egyéb csatornákon kompenzál.

  • surdillo

   Eszednél vagy fitymaszos???

  • nezsu11

   Ebben az a hír, hogy december 31-ével megszűntek az új Erzsébet utalvány kibocsátásának lehetőségei, s szeretett kormányunk karácsonyi ajándékként adta ezt (talán) kedvenc cégének, s egyúttal egy jól kommunikálható izével is gazdagabb lett. Az alacsony nyugdíjasok, akik a valódi inflációt követő emelést sosem kapják meg a fidesz kormánytól, most érzik a kormány szeretetét (vagy nem). Ha csak simán hozzácsapta volna a nyugdíjakhoz, akkor nem lehetett volna ekkora csinnadrattát csinálni, és nem lehetett volna megjutalmazni a hív céget az adónkból!

  • Kis János

   NEM az állam tette át egyik zsebéből a másikba ! Az állam tette át, egy ZRT / zárt körű részvénytáraság/ zsebébe.Tehát ennek is megszűnt a közpénz jellege. Jó lenne tudni, kik a ZRT tagjai. Után a is járok.

 • Zsuzsa Rozsa

  Csak annyit pontosítanék a cikkben, hogy az utalványok mellett nem volt levél. KÜLÖN borítékban KÜLÖN postaköltségért írt a miniszterelnök

 • Polly Papp Sándorné

  És az utalványforgalmazó még a beváltáskor kaszál ezen 1,35 milliárd Ft jutalékot.