Ángyán József: Fideszes családok, kastélytulajdonosok, külföldiek az új földbirtokosok Somogy megyében

angyan

 

Javarészt kikiáltási áron, sokszor a piaci ár alatt vásárolt be magának állami földekből a helyi elit Somogy megyében. Minden tizedik hektár külföldi vagy kettős állampolgár kezébe került. A kaposvári Fidesz-frakcióvezető, és a vadászház-botrányos izsáki polgármester fiai is kiterjesztették birtokaikat, derül ki Ángyán József legfrissebb elemzéséből.

 

 

Ángyán József a újabb jelentésben a Somogy megyében lezajlott három földárverési hullámot elemzi részletesen. A megye kiemelkedik az országos átlagból az összes privatizált hektár számában, a kikiáltási áron elkelt földek magas arányával, a nagy egybe függő területek arányával az összes területből, és a nyertes külföldi állampolgárok tekintetében is.

Korábbi cikkeink Ángyán Józsefről

Ángyán József: egy Fidesz-alapító körei és külföldi érdekcsoportok vásároltak be az állami földből Győr-Moson-Sopron megyében

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Hálórészletek – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Tervek és taszítások – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Egyetemi háttérháborúk – Beszélgetés Ángyán Józseffel

 

angyansomogy1

 

 

A hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint nem igaz a kormány propganda, hogy helyi gazdák nyerték a földeket tisztességes versenyben. A 12.100 hektár elárverezett területből 7.200 hektárt kikiáltási áron vittek el. A verseny szinte csak a húsz hektárnál kisebb földek árverésére korlátozódott. Az elkelt birtoktestek földterület minőségét jelző aranykoronánkénti árai bizonyos nyertes körökben a piaci ár alatti vásárlás gyanúját is alátámaszthatják.

Az adatok tanúsága szerint 179 db birtoktest, 3.030 ha, az elkelt területek 1/4-e (25,1%-a) erősen átlag alatti aranykorona-áron (50 eFt/Ak ár alatt) talált gazdára, és ráadásul közülük 155 db birtoktest (86,6%-a) esetében ez volt a kikiáltási ár, azaz licitálás és árverseny nélkül került a nyertesekhez. A  aranykoronánkénti átlagos vételár 66.548 Ft/Ak lett a megyében.

A legalacsonyabb nyertes árajánlatot, csupán 23.466 Ft/Ak hektáros ajánlatot,  Peitler Szilárd adta Balatonboglárról, egy Ordacsehiben található, 6,6 hektáros, 2032-ig saját maga által bérelt, kiváló, 41,7 Ak/ha értékű szőlőért, licit és versenytárs nélkül, kikiáltási áron leütött árverésen.

 

aranyok

 

A számok arra mutatnak, hogy a száz hektár fölötti vevők, szűk köre vette el a birtokok felét, a földterület kétharmadát, a legjobb földeket.

A politika közeli rokoni, baráti gazdasági érdekkörök is hasítottak az árveréseken. Nem meglepő, hogy Somogyban is ott találjuk Fidesz vezetők neveit a nyertesek között. Mihalecz András – a kaposvári közgyűlés kormánypárti frakciójának vezetője kilencvenmillióért vásárolt az állami földből.

A politika előtt állattenyésztéssel foglalkozó üzemmérnök által megvásárolt  terület a városfejlesztési tervben sport- és konferenciaközpont céljára van kijelölve .A kérdéses területet eddig, a 2014-ig kanadai – magyar tulajdonú, ma Mihalecz és édesanyja 100%-os tulajdonában lévő Rio Alto Szarvasmarha-tenyésztő Kft. bérelte.

 

Mihalecz András a kaposvári Fidesz-frakció vezetője
Mihalecz András a kaposvári Fidesz-frakció vezetője. Kép: Nemzeti Audiovizuális Archívum

 

Mondok József Izsáki polgármester az EU-forrásokból saját célra vadászházakat építtető akciójával szerzett magának országos hírnevet. A városvezetőt nagybirtokosként, vadászként, a magyar Lovas világ oszlopos tagjaként is lehet ismerni, ezen felül trafikos és benzinkutas üzleti érdekeltségei is vannak. Mondok sokat járt vadászni Somogy megyébe. Mondok fiai a megyében Karádon összesen 158 millió forintért vásároltak be állami földekből, a másik pályázati csalás gyanús vadászház környékén.

 

 

Az eladott földek közel tizedét külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár nagybirtokosok (belgák, németek, olaszok, osztrákok) szereztek meg. Köztük vannak nagy agrárcégekből álló belga családi holding-vezetők éppen úgy, mint a 6.000 hektáros somogyi birtokkal rendelkező olasz Benetton-csoport magyarországi olasz intézői, vagy éppen a Magyar Államtól közel nyolcezer hektárt kilencven évre bérbe kapó német bankárok cégének német cégvezetője.

 

kulfoldiangyan

 

Az árverés alá nem került, hosszú távú bérletben lévő földek vizsgálata is szintén beszédes a Somogy megyei földárverési folyamatban, A megye állami földterületeinek eddigi nagy tulajdonos bérlőit nagyrészt elkerülte a privatizáció. Bérelt területeik (az olasz Benetton érdekeltségek, a német Braun bankár érdekeltségek, a Határőr Zrt., a Szukics-Maurer vagy pl. a Claessens érdekkörök cégei által bérelt tízezer hektárok) elvétve kerültek kalapács alá. Az általában igen kedvező, számukra komoly előnyt biztosító feltételekkel , extrém esetben akár 10 Ft/ha bérleti díjért évtizedeken keresztül  az állami földterületeket, és vehetik igénybe az agrártámogatásokat.

Az alsóbogáti Festetics-Zichy kastély-együttes tulajdonosai összesen 218 millióért vettek földet. A bábonymegyeri földbérletpályázati botrányban elhíresült Ágh János családjának tagjai összesen 309 millió forintot költöttek az árveréseken. A Kaszói Erdőgazdasági Zrt vezetői 290 millióért jutottak földhöz.

Vágó Gábor

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Anna Kisfaludiné Baán

  amikor miniszter volt miért nem intézkedett?

  • petrow84

   Talán mert 2012 januárjában lemondott?

  • Kereszturi József

   Soha nem volt miniszter.

   2010. június 2-án a második Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti ügyekért felelős államtitkárává nevezték ki.

   Nevéhez (is) fűződik a kormányzat radikális földbirtok-szabályozási rendszerének terve, amely a földhasználatot helyben lakáshoz kötötte volna, és egységes aranykoronaérték-nyilvántartást irányozott volna elő, a kis- és középbirtokosoknak kedvezve.[1] A tervet a nagybirtokosok és az őket hitelező bankrendszer ellenezte,[2] a kormány 2012. január 16-án bejelentett 10 éves Nemzeti Vidékstratégiája és az annak végrehajtási kereteit adó Darányi-terve a reform felpuhított változatát tartalmazza.[3] Ángyán 2012. január 18-án kilátásba helyezte,[2] majd január 19-én nyilvános indoklás nélkül benyújtotta lemondását,[4] ezt a miniszterelnök január 23-án elfogadta.[5] Tisztségéből a köztársasági elnök február 6-ai hatállyal mentette fel.[6]

 • valodi

  A tájékozatlanok kedvéért álljon itt dr. Nagy Bálint véleménye:

  „…A mi vidékünk, e hetven év alatt ötször egyénileg és családilag kirabolt, nincstelen, koldussá tett lakosainak 80%-val, romjaiban haldoklik. Ötven falu már visszahozhatatlanul halott.

  …A meghirdetett stratégiával és ígéretekkel homlokegyenest ellentétes, vagyis Károlyi Sándor vidékmodellje helyett a vidéki népbe belelövető, a sztrájkolók helyébe külföldi parasztokat hozó, kétmillió embert Amerikába kényszerítő nagybérlői és plutokrata agrárrendszer következik.

  A köz és alkalmi munkás, fekete bojtárok világa.

  Olyan földeken, amit a rendszerváltás zászlaja alatt raboltak el a parasztságtól. Most meg a nemzeti
  szabadságharc utolsó szent érzésünket elpazarló zászlai alatt változtatják cseléddé, fekete bojtárrá a vidéki népet. A titokban mindig is plutokrata politikát folytató, Jakab-féle MAGOSZ parasztbolondító és becsapó dualista halandzsa szótárával. Ezt a programot soha a nép el nem fogadta, és el nem fogadhatja. És ezzel a kormánynak a vidéki néppel még el kell számolnia.

  Ennek a folyamatnak következményeit jelezve állt fel székéből … Ángyán József FVM államtitkár.

  Ángyán József … az Európában legelterjedtebb agrármodellt képviselte. A …korszerű családi gazdasági európai modellt, nem a „skanzenbe” való ősrégi zsellérparasztit. Programjának társadalom-gazdasági alátámasztása döntő részben a Fischler-féle Vidékfejlesztési charta stratégiájára irányul.…

  Ángyán József, mint országgyűlési képviselő már az előbbi ciklusban is egyértelműen ezt hirdette. Folyamatos szakmai megkerülés, személyes „tudományos” kirekesztés ellenére. Nyíltan, világosan, sokunkkal együtt. Legalább hét értelmiségi műhely dolgozott a rendszer programjának előkészítésén, felkészülve minden objektív agrárgazdasági vitára. A viták azonban a hivatalok nagy taktikázásának eredményeként csak látszólagosak voltak. Ezt ugyanis kizárólagos profit centrikussága és spekulatív tőkefüggősége, igazolhatatlan számítási és vizsgálati módszertana miatt, a technokrácia képtelen vállalni…

  A miniszterelnök ennek tudatában nevezte ki Ángyán Józsefet a vidékfejlesztés parlamenti államtitkárává. Elméletileg, erkölcsileg, elvhűség szempontjából szinte apostoli példamutatással látta el ezt a feladatot.”

 • borzix1

  A földet szerencsére nem lehet elvinni. Bár sajnos arra van példa, hogy a felső 10-20 centi termőréteget lehámozzák és elvszik…

  • Nemes 49

   mire mentek vele a német nácik? Semmire, ezért remélem, hogy magéval a földdel is így járnak és ezek az új “bárók, grófok, hercegek” is ugyanúgy járnak!

 • von Körmönfont

  Mi a gond a földárverésekkel? Minden a jogszabályoknak megfelelően zajlik. Akinek jogilag akceptálható panasza van, tegyen feljelentést, és a jogszolgáltatás majd kimondja, kinek van igaza.

  • László István

   Nem jogilag lesz megtámadva a tolvaj fidióta banda. Tudjuk pol-pot védelmében könnyen pofázol!!!!!

  • Vajnai Mária Magdaléna

   “jogszolgáltatás”…ahol Igazságszolgáltatásnak lenne helye…!

   • Nemes 49

    Kedves Mária!
    Tudod én az igazság-szolgáltatásról már régen lemondtam (nem elírás a kötőjel!). 1986-ban olyan miatt vonták be az útlevelemet, amit nem követtem el, majd mivel szerencsémre az akkori járási rendőrkapitány itt a szomszédban (kisváros) lévő rendőrőrsön volt előzőleg közrendőr, így ismert engem és segített, nem vonták be az útlevelem. Azonban előtte az útlevelet bevonó rendőrtiszthez fordultam, hogy miért is vonták be az útlevelem, aki azt mondta nekem: “most már látom, hogy igaza van, de tudja a törvények jogot biztosítanak, de igazságot nem”. Majd eltelt 4 év, jött a rendszerváltás és azóta a fidesz alatt (1998-2002, 2010-?) azt látom, hogy bizony ugyanaz a helyzet, egyenlőre van jogom pofázni, de az igazságommal elmehetek a sóhivatalba! Itt aki jó “elvtárs” az boldogul, aki meg nem áll be a sorba, nem tudja kifordítani a köpönyeget, az dögöljön meg! Ami a szörnyű, hogy még ez a banda mer komcsizni! A 70-es, 80-as években ilyeneket nem mertek volna a komcsik megcsinálni! Nem tudom, hogy von Körmönfont viccel-e, vagy komolyan írta le amit leírt? Ha viccel, akkor az rendben van, ha komolyan, akkor nagy baj van a nyaka fölötti részben!

    • Vajnai Mária Magdaléna

     Sajnos, nem vicceltem. (Sajnos, írásban nem megy át az irónia!) Ez van ma, Magyarországon. NINCS igazság, és NINCS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. Csak jogszolgáltatás van. Joga pedig manapság csak annak van, aki zsidó, bankár, minisztériumi hé’hajja’kend és barátai, parlamenti képviselő és hasonlók. Na, meg azoknak a jogalkotóknak, akik kényükre-kedvükre fogalmazzák, kiforgatják, csűrik és csavarják a törvényeket. A törvénytelenség lett ma a törvény. A középső gyermekem 1990-ben született…azóta mélyrepülésben zuhanunk anyagilag…(1990-ig a jó anyaföldnek köszönhetően //évekig paprikát termesztettünk// mindenünk lett: lakásunk, garázsunk, autónk, nyaralásra is tellett, és a gyerekek ellátásra sem volt gondunk. Mára többmilliós adósságban úszunk, a lakásunkat elvesztettük, semmit nem tudunk a gyerekeinknek adni. Megtapasztaltam a saját bőrömön a gengszterváltást, higgye el…!