Bezárás
Egyéb

Az engedélyben 246 fa szerepel, de az önkormányzat szerint csak 124 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

Óbuda-Békásmegyer sajtófőnöke a Csillaghegyi stranddal foglalkozó cikkünk után felháborodott levélben közölte, hogy nem 246 fát vágnak ki a fürdőkomplexum miatt, hanem csupán 124-et. Ugyan ők adták ki azt az építési engedélyt, amelynek a tervdokumentációja 246 fa kivágásával számolt, de az építtető később önként csökkentette a mennyiséget.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egy 7 000 négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon, és a BGYH-tól kapott iratok szerint 246 fát vágnak ki a 3 milliárd forintos beruházás miatt. Február végén ellátogattunk az építkezés helyszínére, ahol szemmel láthatóan meg is kezdődött már a fák kivágása, amit még a munkások is megerősítettek az Átlátszó munkatársainak.

A BGYH-tól kapott tervdokumentáció szerint a kivágott fák helyett 94-et ültetnek, azok törzsátmérője azonban a kivágottak átmérőjének csupán 25 százalékát teszik ki.

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

Cikkünk megjelenése után az érintett III. kerületi önkormányzattól levelet kaptunk, melyben az alábbiakat közölte a kerület sajtófőnöke:

“Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a fürdőberuházás keretében az alábbi fakivágásokat vette tudomásul és fapótlásokat  kötötte ki az építési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan és a használatbavételi engedély kérelem benyújtásának feltételeként.

Az építési munkák miatt:

– 123 db fa kivágására kerül sor,

– 11 db fát átültetnek,

– 175 db megmaradó fát kezelnek,

A projekthez kapcsolódóan összesen 550 új fát ültetnek, melyből kb. 100 fát a tervezési területen, a többit pedig az ingatlan más részén telepítik, ez a kivágott fák törzsátmérőjének 1,5-szörösét jelenti.”

Mivel a III. kerület által közölt számok jelentős eltérést mutatnak a BGYH-tól kapott iratokban szereplő adatokkal, megkértük az önkormányzat sajtófőnökét, hogy szíveskedjen átküldeni a levelében említett számokat alátámasztó dokumentumokat.

Ezután az önkormányzat sajtófőnöke egy felháborodott üzenet kíséretében megküldött az Átlátszónak egy levelezést, amiből az derül ki, hogy

– a jogerős építési engedély alapjául szolgáló tervdokumentációban 246 fa kivágása szerepelt

– az építési engedélyt a III. kerületi önkormányzat adta ki 2016. szeptember 30-án

– az építtető 2017 januárjában önként csökkentette a kivágandó fák mennyiségét 124 db-ra, összesen 3 710 törzsátmérővel

– a fapótlás a beruházás területén 98 darab, telken belül további 459 darab, tehát összesen 557 darab, 5 565 törzsátmérővel

– ezek szerint az utólagos módosítások révén valóban a kivágandó fák törzsátmérőjének másfélszeresét pótolják.

Visszakérdeztünk az önkormányzatnál arra, hogy jól értjük-e, jóváhagyták a 246 fa kivágását, és ez csak azért nem valósul meg, mert az építtető ÖNKÉNT felére csökkentette ezt a mennyiséget.

Jól értettük, tulajdonképpen ez történt.

A III. kerület sajtófőnökének válasza szerint ugyanis “az építésügyi hatóság az építkezés miatt szükségessé váló fakivágásokra nem ad engedélyt, azok kivágását tudomásul veszi, mivel ilyen engedély kiadására nincs hatásköre.”

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom