Bebetonozott, majd felgyújtott mágnesszalagokat találtak Vác környékén

 

Félig elégett mágnesszalagokat találtak Vác környékén – tudta meg az Átlátszó egy helybelitől, aki a neve elhallgatását kérte. Nem tudni egyelőre, hogy mit tartalmaznak a szalagok, továbbá azt sem, hogy ki és miért pont így akarta azokat megsemmisíteni. Állítólag egy ellenzéki párthoz kerültek.

 

 

„A szokásosnál nagyobb volt a járműforgalom a környékünkön, ezért kíváncsiak lettünk arra, hogy a gépkocsik mit kerestek ott. Aztán mikor megtaláltuk a helyet, meglepődve vettük észre, hogy valamit el akartak égetni, csak éppen nem sikerült, mert az időközben eleredt eső eloltotta a tüzet.”

A helyszínt alaposan megnézve annyi derült ki – közölte az informátor a szerkesztőségünkkel –, hogy a mágnesszalagok valahova be voltak betonozva, onnan szedhették ki azokat. A betondarabokkal nem is bíbelődtek, mert jócskán maradt belőlük az adathordozókon.

„Úgy-ahogy kibontották a mágnesszalagokat, kihozták a határba, gúlába rakták mindet, majd meggyújtották az egészet. Csak az esővel nem számoltak.”

Kezdetben – ez múlt kedden, március 14-én délelőtt történt – kifejezetten szorgalmazták, hogy munkatársunk is legyen szemtanúja a leletnek, ez a találkozó azonban elmaradt, csak fényképeket kaptunk a szalagokról.

Az érintett ingatlan tulajdonosának megbízottjával kellett volna találkoznunk Vácnál, hogy onnan együtt menjünk a helyszínre. A találkozót azonban lefújták, arra hivatkozva, hogy a gazda teendői miatt később, de még aznap kerül rá sor.

Mivel az illető nem jelentkezett, munkatársunk érdeklődött nála, azonban azt a választ kapta, hogy az ingatlan tulajdonosa meggondolta magát. Méghozzá azért, mert felvette az egyik ellenzéki párt helybeli politikusával a kapcsolatot, aki azt javasolta neki, hogy „várjon a médiával”.

Mostanáig ez a párt sem állt elő a sztorival.

Informátorunk még közölte azt is, hogy a mágnesszalagokat biztonságba helyezték, és kíváncsian várják, hogy azok tartalmáról kiderül-e valami.

Egyelőre az Átlátszó is csak annyit tud tenni, hogy a rendelkezésünkre bocsájtott helyszíni fotókat közöljük. Amennyiben ennél több is kiderül a leletről, beszámolunk a fejleményekről.

 

 

Csikász Brigitta

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Sebaj, Tóbiás!

  Szerintem a feleslegessé vált PaksNulla dokumentációja lehetett csak, és rossz, aki rosszra gondol!

 • Hamar Endre

  A környéken lakók beton alól kiszivárgó, mágnesszalag szagú titkos információkra lettek figyelmesek.

 • ipsirc

  Je suis mágnesszalag.

 • Guest

  hosszú byte-ok éjszakája

 • SweetChildren

  Közben meg tűzgyújtási tilalom van! Ezeknek már semmi sem szent??

  • Pál Megyes

   Szerdán és szombaton, e hó 15-től, lehet a szabadban kerti hulladékot égetni. Csakhogy ez nem kerti szemét!

 • Tóth Ágnes

  csak nem a rendőrség vesztette el véletlen?

 • perverznyúl

  Lehet hogy Moszkva lett volna a végcél?
  Csak…….

 • adózzbirka

  Kíváncsi leszek, mik ezek. Várjuk az újságíró hölgytől a fejleményeket.

 • g!orgio

  Kurvaszarul falazták ezt be. Még használnak ilyet adattárolásra?

 • Attilla Ráksztedi

  Beton és Digitális Mohács 2.0: és egyszer csak majd jön valaki, és jól megmondja, hogy mi volt ezeken a szalagokon….. Tegyük fel, hogy valaki felírt valamit ezekre a szalagokra, és amit felírt az lehetett bármi, tehát: olyan ez mintha én 2014-ben kitalálnék negyvenkét különböző kompromitatív konteót, és ezt lementem negyvenkét DS DD 720 kilobájt-os floppyra amit 1975-ben gyártottak, és 42 különböző helyen elásom és lebetonozom 3-4 évre. A betonba az (is) lehet a jó, hogyha én egy 30 éves betontömböt szakszerűen ledarálok, és három éve újra cementálom a 30 éves betont, az anyagvizsgáló laborban a hazai műszerek 30 éves betont fognak kimutatni, mert ez itt nem Amerika. Digitális adat hamisításának lehetősége nem kérdés, de 20 évesnek lehet-e vajon 2-3 éves betont hamisítani?

  Hány éves ez a beton? A kérdést ajánlom:
  Salem Georges Nehme

  A Nemzetbiztonság c. folyóiratban nemsokára megjelenő Digitális Mohács 2.0 cikk-ből részlet: A támadás forgatókönyvét négy egymásra hatással lévő, de mégis jól elkülöníthető fázisra (felvonásra) osztottuk:

  Az 1. fázisban pszichológiai műveleteket vázoltunk fel. Ennek első részében, amelyet a sejtetés időszakának neveztünk, azt feltételeztük, hogy egy gyaníthatóan külföldi titkosszolgálat által támogatott blogon olyan hírek jelennek meg, amelyek a magyar kibervédelem állítólagos gyengeségéről tudósítanak. Ezt követően a blogon megjelenő hír a közösségi oldalakon is megjelenik, így a korábbi kedvelések miatt tízezrek látják, azaz ez a terjesztési fázis. A közösségi médiumok működési elveinek megfelelően következik a megosztási fázis, amely során az ellenérdekelt titkosszolgálat szakértői által létrehozott álprofilokon keresztüli megosztások miatt egyre több hírfolyamban jelenik meg a hír, amelyet folyamatosan osztanak tovább a közösségi oldalak felhasználói. Ezt a kiemelés fázisa követi, amely alatt a nagy megosztásszám miatt a bulvársajtó is elkezd a témával foglalkozni, így a mérvadó lapoknál is témává válik az „eredeti” hír, miszerint a kibervédelmi szervezetek nem képesek ellátni feladatukat Magyarországon.

  A 2. fázisban látványos informatikai támadásokat feltételeztünk, amelyek építve az 1. fázis pszichológiai műveleteinek közvetlen vagy közvetett hatásaira a technikai következményeken túl, erősítik az 1. fázis lélektani hatásait. Elsőként olyan DDoS támadásokat feltételeztünk, amelyek során bizonyos kormányzati weboldalak és az NTG ellen túlterheléses támadások indulnak. A túlterheléses támadások következtében egyes szolgáltatások órákra elérhetetlenné válnak. Ezeket defacement támadások követik, amelyek során önkormányzati és háttérintézményi weboldalakat törnek fel meg nem határozható elkövetők, és a kezdőlapokon Magyarországot fenyegető üzeneteket jelenítenek meg. Ez után tömeges adatszivárgás történik. Olyan adatbázisok jelennek meg az interneten, melyek az azokat közzé tevők állítása szerint több tízezer magyar állampolgár személyes adatait tartalmazzák.

  A 3. fázis a politika befolyásolásának fázisa. Az elképzelt forgatókönyv szerint ekkor a Wikileaks, építve az első két fázis során megjelenő hírekre, magyar kormányzati e-maileket hoz nyilvánosságra, ráadásul #HunLeaks címmel a nemzetközi sajtó ráveti magát ezekre a hivatalosnak tűnő elektronikus levelekre. Sorra jelennek meg az ezeket az emaileketelemző írások a nemzetközi sajtóorgánumokban. Ezt követően feltűnik a „magyar Snowden”, aki jelentős mennyiségű minősített dokumentumot ad át egy oknyomozó újságírónak. Ezt a csomagot már erre az ügyre elkülönített speciálisnemzetközi újságírócsapat elemzi. Mindezek után egy olyan APT támadásra derül fény, amely egy létfontosságú rendszert üzemeltető cég számítógépeit támadja. A korábbi támadások hatására elrendelt vizsgálat egy kifinomult malware-t talál egy közműszolgáltatónál, amely elemzésekor kiderül, hogy ennek a malware-nek a célja komoly mennyiségű adatszerzés lehetett, és a vizsgálat azt is kideríti, hogy már legalább 2 éve fut ez a program a közműszolgáltató különböző gépein.

  A 4. fázis az infrastruktúra támadások fázisa. Elsőként a elekommunikációs szolgáltatásokat támadják. A mobil és VoIP szolgáltatások elleni támadások egyre nagyobb mértéket öltenek, így ezeknek a szolgáltatásoknak a többsége elérhetetlenné válik. Akadozik a kormányzat kommunikációja is. A védelem koordinálása lelassul, megakad. Ezt pénzintézetek elleni támadások követik. Az online bankolás szünetel a legnagyobb bankoknál, ahogy
  szünetelnek a nemzetközi pénzügyi tranzakciók is.Ezt követően újabb nagyarányú infrastrukturális támadások következnek be: elkezdődnek az áramszolgáltatók elleni támadások. Lokális (kerületi szintű) áramkimaradások lépnek fel, amelyek egyre nagyobb
  területen és egyre nagyobb számban érintik a lakosságot és a közintézményeket is. E négy fázis tehát egy teljes támadási életciklus ír le, ugyanakkor természetesen ezeken kívül számos egyéb támadás is elképzelhető lenne.

  Digitális Mohács 2.1: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=169721330206301&set=a.113627339149034.1073741828.100015053042828&type=3&theater

 • Lustamacs

  LoL! Csak nem a SzUV leselejtezett szalagjai?! 😄

 • hsz2014 a szimpla piréz

  Pintér „olajos” Sanya rémtetteinek felsorolása, köztük a savban feloldott árulók nevei?
  A magyar titokszolgák különféle listái?
  Victor Xarbanescu lopott vagyontárgyainak felsorolása?

  • The_VIJ

   1 és 3 kilőve, ezek a 80as évekből jöhettek maximum.

 • Laszlo Hethy

  Valaki(k)nek lehetnek még kellemetlen éjszakái !!!

 • Dan

  Idióták egyébként. Nem elégetni kell, hanem egy erős mágneses térben tartani pár másodpercig. Létezik ehhez speciális eszköz. Pl. ilyen: http://www.ebay.com/itm/Radio-Shack-Bulk-Tape-Eraser-Realistic-44-232-/112319109232

 • blah blah

  göncz árpád ügynökaktái
  micsoda plot twist lenne

  • Naposoldal

   mágnesszalagokon:) folyamatosan jegyzetelt 1500 évig:)

 • TCsT

  “tartsa a száját vermes elvtárs, mert magát is könnyedén selejtezendő mágnesszalagnak minősíthetjük”

 • amerikai napszemüveg

  Szörnyű, hogy olyanra bíznak ilyesmit, aki még a megsemmisítéshez sem ért.

 • Bendegúz Vaszilij

  Egyszerű Kiss elvtárs vállalta anno hogy a rendszerváltás előtt az ügynökök anyagát megsemmisíti. De nem akarta végleg, mert hát a történelem megismétlődhet. Ki tudja mi lesz 5 év múlva ? Veszélyes lavírozás.

 • Zebegény-Seebegin,Dunakanyar

  Én is megosztottam ezt a cikket a több ezer olvasómnak…Nem tudom mi lehet a mágneslemezeken de a képeket látva, néhány adat megmenthető.
  Én is a rendszerváltáskor eltűnt lemezekre gondolok, ügynöklista hasonló, de az is elképzelhető, hogy a jelenkorunkkal kapcsolatos információkat fedezték fel…Akkor viszont ez életveszélyes is lehet bárki számára. A mágnesszalagon tárolt adatok évtizedekig megmaradhatnak megfelelő körülmények között, sokkal jobbak ilyen szempontból mint egy CD lemez… Azért nekem vannak mindettől függetlenül kérdéseim, mert viszont a cikk egy kicsit a “kamu” felé hajlik. Mert a történetet ráerősítő utalások vannak beépítve és utána, hogy mégsem hívták meg őket a találkozóra stb….Az is lehet, hogy médiahekk, de bárcsak igaz lenne a hír….

 • Istvan Takacs

  van valami fejlemény ebben az ügyben?