Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk

okotars

 

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

 

 

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

Magyarországnak szüksége van civilekre

Az Országgyűlés 2017. első félévi jogalkotási terve szerint a közeljövőben napirendre kerül a civil szervezetek működését meghatározó törvények módosítása. Egy 2017. március 14-én tartott sajtótájékoztatóból úgy tudjuk, hogy a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a „külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről „nemzeti konzultációt” is kíván kezdeményezni, egyelőre ismeretlen tartalommal. Egyes politikusok azonban odáig mentek, hogy egyes civil szervezetek „eltakarításának” lehetőségét is felvetették, míg mások idegen ügynököknek nevezték őket.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek határozottan tiltakozunk az egyesülési szabadságot sértő szabályozás ellen. Ugyanígy elutasítjuk a civil szervezetek és ügyfeleik, szimpatizánsaik, támogatóik megbélyegzését. Ez nemcsak az egyes szervezetek munkáját és megítélését befolyásolja, de általában is korlátozza a demokratikus véleménynyilvánítás, a közügyekben való állampolgári részvétel lehetőségét. Az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján a tervezett jogszabály ellentétes lehet a Magyarország által is aláírt, vonatkozó nemzetközi egyezményekkel  és kérdéses, hogy egyáltalán kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

A „nemzeti konzultációt” pedig alkalmatlannak tartjuk arra, hogy az állampolgárok valódi, tényeken alapuló véleményt alkossanak, és fejtsenek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy ez nem helyettesítheti a valós társadalmi vitát.

A civil szektor hatályos magyarországi szabályozása megfelelő keretet és kellő biztosítékokat ad ahhoz, hogy a civil szervezetek jogszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan csinálják azt, amire létrejöttek.  Gazdálkodásának átláthatósága ma is kielégítően szabályozott terület, a sajtónyilatkozatokban emlegetett adatok bárki által megismerhetőek.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a “nemzeti konzultációról” csak a sajtóból értesüljünk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Elvárjuk, hogy az új törvény(módosítás) az érintettek bevonásával, szakmai vitában nyerje el végső formáját, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható, és ahogy azt Magyarországon is jogszabályok írják elő.

Követeljük, hogy a civil szektor, a civil szervezetek működésének szabályozása az átláthatóság, a támogatások és a tevékenységek szempontjából egységes, a nemzetközi és európai normáknak megfelelő legyen, és biztosítsa az állampolgárok jogát ahhoz, hogy szabadon szerveződjenek és keressenek forrásokat tevékenységükhöz.

A kezdeményező civil szervezetek folyamatosan frissülő listája:

 

tetszett_a_cikk3

 

 • András József Fazekas

  Az USA-ban 1938-óta ennél sokkal szigorúbb törvény van érvényben, ügynökként kell regisztráltatniuk magukat a külföldről pénzelt szervezeteknek és beszámolókat kell készíteniük a tevékenységükről.

  Van több ezer normálisan működő civil szervezet Magyarországon, nincs szükség a politikába beavatkozó, a demokratikus választásokon kialakult erőviszonyok felülírására törekvő, gyakorlatilag a demokráciát heghekkelő Soros féle álcivil szervezetekre.

  De ha már itt vannak, legyen világos kinek az érdekeit szolgálják, kinek az érdekeiben lépnek fel.

 • Vidéki

  Egy gengszterbanda is megteheti, hogy elkereszteli magát “civil” szervezetnek.

  Közel-Kelet legdemokratikusabb állama Izrael is érzékeli a külföldről pénzelt civil szervezetekkel kapcsolatos veszélyt és ennek megfelelően cselekszik is!

  “A külföldi kormányok pénzzel történő felháborító beavatkozása Izrael belügyeibe egy széles körben elterjedt példátlan jelenség, amely sérti a demokratikus országok közti normákat és szabályokat”- állította a törvényt beterjesztő Saked.
  “A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja Izrael állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát”- fejtegette az igazságügy-miniszter.

  • Lajos Incze

   ‘Egy gengszterbanda is megteheti, hogy elkereszteli magát “civil” szervezetnek.’

   sőt még kormányzatnak is.

 • Vidéki

  Szanyi Tibor az MSZP csúcsáról így vélekedett a civil szervezetekről, akkor, amikor még ők kormányoztak:

  “Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak.

  A legnépesebb csoport a piócáké,

  amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikiáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki.

  A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal a zsarolóké.

  Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amig a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen.

  A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak. Ha valami állami és civil érdek összecseng, akkor persze ezek is részesednek valamilyen kiegészítő közfinanszírozásban, de ennek fejében tesznek is valami értelmeset.”

 • g!orgio

  Nem tudom, hogy a Helsinki bizottság mikor aggódott az Erdélyben elkövetett magyarok elleni jogsérelemért? Mikor aggódik a szemkilövetés után maradék szeme világát elvesztőért? Ugyan-már, sose, Ahmed jogaiért bezzeg aggódik a szervezet, kapott is 3-3 milliót egy haverjával egy európai turnéra . . Ahmed azóta sehol. . .

  • Lajos Incze

   dzsordzsókám. uncsi.

   • g!orgio

    Nekem is uncsi az ajvékolásuk