Bezárás
Egyéb

Az MVMI Informatikai Zrt. vezérigazgatója lett a Hagyó-ügyből kimentett egykori Synergon-vezér

Bár a cégadatbázisokban még nem látszik, az MVMI Informatika Zrt. honlapján már Lazarovits Márk szerepel vezérigazgatóként. Lazarovits 2007 és 2011 között vezette a Synergon Informatika Zrt-t, az azóta megdőlt ügyészségi narratíva szerint ő töltötte volna meg a Hagyónak szánt nokiás dobozt. Mivel a sztori, és ezzel a vádirat kizárólag a harmadrendű vádlott Balogh Zsolt vallomásán alapult, a vallomás visszavonásával a Synergon vezér kikerült a Hagyó-ügyből. Csakhogy valamiért az ügyészség a Lazarovitsra tett terhelő vallomás és a vallomás visszavonása között eltelt két és fél évben egyáltalán nem nyomozott a Synergon-vezér ügyében, sőt, ki sem hallgatták.

A Synergon Informatika a hazai IT-szektor igazi nagyragadozója volt, az egyetlen magyar játékos, aki labdába tudott rúgni a nagy külföldi cégek mellett. A cég történetéről ma már inkább csak múlt időben lehet beszélni, mivel 2015. december 22-én a jogutód nélküli, végelszámolással történő megszűnésről döntött a társaság közgyűlése.

Végelszámolónak pedig a minden politikai oldallal vállaltan jó kapcsolatot ápoló Fintha-Nagy Ádám ügyvédet kérte fel – Fintha korábban felbukkant a cég felügyelőbizottságában is. A Synergont annak idején a Kulcsár-ügy kapcsán hírbe hozták a szocialistákkal – Kerék Csaba szintén felbukkant a cég felügyelőbizottságában-, de a cégről az a hír járta, hogy mindkét oldallal jó viszonyt ápol. Valami alapja ennek biztosan van: 2013-tól két éven át a markánsan Fidesz-közeli Gansperger Gyula volt a Synergon igazgatótanácsának elnöke.

Bár elkerülte a felszámolást, a Synergon Informatika Zrt. vége így is elég csúnya történet: a cégcsoporthoz tartozó Synergon Integrator Kft. százmilliós nagyságrendű kifizetetlen tartozást maga mögött hagyva ment felszámolásba, magával rántva az anyacéget is. A zrt vagyonának egy részét az illetékes bíróság biztosítási intézkedésként zárolta: sajtóhírek szerint egy százmilliós, immár jogerős követelés végrehajtását szolgálja az intézkedés.

A végrehajtás 15 éves pereskedés végére tett pontot, azóta próbált egy kisebb cég hozzájutni a követeléséhez, miután a Synergon egyszerűen lenyúlta, majd sajátjaként értékesítette a cég által fejlesztett szoftvert. A hosszú történet egy jelentős szakaszában Lazarovits Márk volt a Synergon-birodalom első embere.

De nem ez volt a cégcsoport körüli legnagyobb botrány, hanem a Hagyó-ügy, amiből aztán a vádemelés idejére már el is tűnt a cég – pedig a nokiás doboz mítosza elválaszthatatlanul összeforrt a Synergonnal.

A történet lényege a BKV akkori vezérigazgatója, Balogh Zsolt vallomásai alapján abban foglalható össze, hogy a Synergon egy 300 milliós szoftverlicenc-szerződés „jutalékát”, 30 millió forintot rajta keresztül akart eljuttatni Hagyó főpolgármester-helyetteshez. Balogh 2008-2009-ben többször is találkozott Lazarovits Márkkal, a Synergon vezérigazgatójával, az egyik ilyen találkozón adta volna át neki Lazarovits a nokiás dobozt, benne 15 millió forinttal.

A letartóztatott BKV-vezér ezt a sztorit 2010 tavaszától kezdődően kihallgatásai során többször is elmondta – lényegében erre épült aztán a vádirat jelentős része. Ami össze is omlott, mikor két és fél évvel később, 2012 októberében Balogh visszavonta a vallomását.

Az egész eljárás talán legkevésbé megmagyarázható mozzanata, hogy ez alatt 30 hónap alatt az ügyészség nemcsak, hogy nem terjesztette ki a nyomozást a Synergon-vezérre, de ki sem hallgatta Lazarovitsot, aki pedig az ügyészség saját narratívája szerint nemcsak a legfontosabb tanú, de egyben a vesztegetési ügy gyanúsítottja kellett volna, hogy legyen.

Miután ez kiderült a tárgyaláson, a bíró botrányt kiáltott, és az ügyészség 2012 novemberében kénytelen volt pótnyomozást elrendelni. A nyomozás rendkívül alapos volt bizonyos részletek tekintetében, de nagyon úgy néz ki, Lazarovitsot ebben az eljárásban sem hallgatták ki. A pótnyomozást 2015 nyarán eredmény nélkül lezárták.

A nyilvánosan elérhető karrieroldalakon Lazarovits még most is a Synergon CEO-jaként szerepel, holott 2011 óta nem ő vezeti a céget. Ellenben idén február 24-e óta vezérigazgatóként irányítja a Vialogik Rendezvényszervező Zrt-t. Igaz, ez nem a Synergon ligája: a 2015-ben gründolt cégecskének nincsen egyetlen alkalmazottja sem, és a bevétele is inkább jelképesnek tekinthető.

Kicsit komolyabb vállalkozás a Gerendai-féle Costes Kft., amelynek Lazarovits 2013 és 2015 között ügyvezetője volt. 2017 tavaszán aztán a szerencse a legnagyobb magyar energetikai vállalatcsoport vezetőségébe repítette a korábban a Hagyó-féle szocialistákkal milliárdos üzleteket kötő, az ügyészség számára érinthetetlen volt Synergon-vezért.

Becker András

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom