Communism is back – egy angol újságíró találkozása az új Felcsúttal

sportcsarnok_felcsut

 

A falutól kilométerekre ellátszik Felcsút új büszkesége, a 6 milliárdos sportcsarnok – a helyi projekteken szorgoskodók viszont leginkább megijednek, ha idegen kérdezi őket. A New Statesman újságírója fél nap alatt megértette Felcsúton, hogyan változott meg a világ Magyarországon az elmúlt hét évben.

 

 

Péntek van, dél elmúlt valamivel, nincs már senki az önkormányzat épületében, az ajtókon a vasrácsok zárva, a parkoló is üres – itt biztos nem fogjuk megtalálni Mészáros Lőrincet, pedig Martin azzal repült ide Londonból, hogy mindenképp beszél vele. Nem sokkal később  a faluházban halljuk először, hogy „Tessék kimenni!” – délután ötkor az angol már úgy dünnyögi maga elé az autóban, hogy „teszek kimeni”, mint akinek dallamtapadása van.

A faluházban persze hiába keressük a miniszterelnök barátját, de az épület szerencsére nem üres: ünnepségre készülnek, a lufidekoráció már kész, néhány nő az asztalokat teríti. Martin épp kérdezné, mit fognak ünnepelni, amikor valahonnan előbukkan a recepciós: nem a klasszikus huszonéves lány, hanem hatvanas testes férfi, az a típus, amelyik legnagyobb sűrűségben a metróállomásokon fordul elő, a hátán a valamilyen security-felirattal.

„Angol? Hát akkor sem tudunk segíteni, viszontlátásra.” – mondja, jóval közelebbről, mint amit egy ilyen beszélgetés két idegen között indokolna. Nem vitatkozunk, megyünk tovább, bár azt sem tudjuk, a faluban van-e leghíresebb magyar polgármester.

Ketten téblábolnak a stadion melletti parkolóban, lerí róluk, hogy ide tartoznak, közelebbről már látszik is a sportos szabaidőruhán itt-ott megvillanó Puskás Akadémia-embléma. Ahogy ’89 előtt a szovjet laktanyák körüli települések lakói a saját ruhatáruk részeként hordták az orosz katonai felszerelés jobb darabjait, úgy bukkan fel itt is a helybelieken az akadémiai szettből ez-az: a civil ruhára fölvett emblémás szélkabát, egy-egy póló, melegítőnadrág, a sztenderd falusi dresszkódtól elütő edzőcipő.

Felcsúton mára minden a stadionhoz, illetve a Mészáros-birodalomhoz viszonyul – az a névtelen helybeli lázadó is, aki a miniszterelnök házától két kerítésnyire olyan hangerővel hallgat valami dark metalt, hogy még  a buszmegállóban is arra bólogat az utazóközönség.

Martin persze megkérdezi a parkolóban a két helybelit, hogy tudnánk bejutni a stadionba, ami felrakta a falut a világtérképre. „Nem, nem lehet bemenni.” – mondják szinte egyszerre, és mennének is el, „nem nyilatkozhatunk”, de az angol még kérdez, kénytelenek megállni.

Gyorsan kiderül, az egyikük Angliában dolgozott, angolul válaszolgat, és két perc után magától és hibátlanul felmondja a kötelezőt: hogy a kommunisták nem fektettek a sportba, a foci nem kapta meg a megbecsülést, hogy az új stadionok lelátói tömve vannak, hogy a miniszterelnök a közösségteremtés erejében hisz, azért költ az ország százmilliárdokat a focira, és persze nagy sikerek küszöbén állunk, máris vannak eredmények, egyebek.

Az angol nem vitatkozik, csak jegyzetel, a nyilatkozók meg láthatólag tényleg büszkék a munkaadójukra, már-már bizalmi a légkör: néhány perc után már azon tanakodnak, hogy mégiscsak be kéne vinni az angolt. A váratlanul jött mersz gyorsan el is illan, megint arra jutnak, hogy engedély nélkül nem merik, de „a Lacit meg hiába is kérdezed, nem fogja engedni”.

Nagyjából itt tartunk, amikor lassan elgurul mellettünk az Akadémia egyik felmatricázott Volkswagenje. A sofőr nem reagál az integetésre, mire az egyik helyi erő sarkon fordul, és a kocsi után szalad. A bejáratnál utol is éri, két mondatot ha mond, kissé meghajolva, hogy közelebb legyen a kocsit vezető férfihoz, és már poroszkál is vissza a fejét ingatva; nem jutunk be.

Mint egy közepes erőmű, a már látható szerkezet alapján akkorának tűnik az épülő 6 milliárdos új sportcsarnok. Valahol az építési terület határán állhatunk, épp azt számolom, hogy stadionnal, sportcsarnokkal, kazánházzal már legalább 7 milliót költöttünk lakosonként a felcsúti sportéletre, mikor felhangzik a tessék kimenni, szinte már hiányzott.

A közösségi házban megismert recepciós ikertestvérei próbálják a testükkel kitakarni az épülő csarnok látványát, az angol reflexből kérdezni kezd, de ez most nem jön be, erről a kevésbé képzett típusról leperegnek a szavak, hátrébb vonulunk, onnan csodáljuk a komplexumot, háttérben a Pancho-arénával.

A világhírű kisvasutat is meg kell nézni, a szitáló esőben az automata öntözőberendezést javítgatják, aminek a néhány négyzetméternyi gyepet kellene életben tartani, de a vasútról senki nem tud semmit. Megkerüljük a kocsiszínt, hátul az R-Kord Kft. furgonjából pakolnak ki valami csöveket, tényleg nehéz egy percre is elfelejteni, hogy itt minden Mészárosé.

Köszönünk, „Hogy jöttek be?”- köszön vissza egy testes férfi, mint később kiderül, az állomásfőnök. A helyi szokásnak megfelelően ő is az aurájával próbál minket kitaszigálni az üzemi területről – „Nem látták a táblát? Az elég nagy baj!” –, miközben megállás nélkül hajtogatja, hogy nem nyilatkozik. Az angol udvariasan dicsérgeti a projektet, miközben meg-megállva hátrálunk, de nem nagyon hat a hízelgés.

A simogató szavak egy idő után mégiscsak megolvasztják a jégpáncélt, az állomásfőnök kihúzza magát, úgy mondja, hogy májustól decemberig 28 ezren utaztak a vonaton, és hogy nagyon szeretik az emberek. Egész jól haladunk, mikor Martin nagyot hibázik, és megkérdezi, mit gondol a miniszterelnökről.

A vasutas arcára kiül a csapdába esett ember vergődése, fél percig csak ismételgeti a kérdést, aztán szinte ordítva mondja, hogy hát minden rendben van, nagyon jól csinálja, de most vissza kell mennie, becsukná mögöttünk a kaput.

Hátra van még a helytartóval való találkozás, és az angolnak ezt is meghozza a nap. A kopogásra nem jön ki senki, így megyünk be a Mészáros és Mészáros Kft. irodájába.  Az épület üresnek tűnik, de a parkolóban két csinos Suzuki, nem valószínű, hogy ezek közül valamelyikkel jött volna az ötödik leggazdagabb magyar. Az egyik ajtó mögött barokkos interiőr – a helyiség mélyéről épp zavart irodista mondja, hogy nincs itt a Mészáros úr, mikor ismerős bariton szólal meg a hátunk mögül: „Hogy képzelik ezt, tessék kimenni!”

Mészáros Lőrinc maga nyomakodik be mellettünk az ajtón, az offenzív verbális fellépés dacára („magánterület, azonnal távozzanak”) a polgármester láthatóan menekül a szemközti ajtó felé. Martinnak gyorsan leesik, ki ez a fehér öltönyös pukkancs, rögtön kérdezni is kezd, de Mészáros az első szavak után gyorsan eltűnik egy másik ajtó mögött, csak a „hogy képzelik” meg a „magánterület, tessék kimenni” emléke marad utána.

Martinnak nagyon tetszik a jelenet, az autóban többször is el kell ismételnem, mit mondott nekünk Felcsút ura – az angol leginkább azon van elakadva, hogy a polgármester éppúgy retteg nyilatkozni, mint ahogy tőle félnek a nem nyilatkozó helyiek. Már kifelé tartunk, amikor jön szembe a body guard.

Ahogy Mészáros alapvetően egy disszidens tsz-elnökre emlékeztet a korai nyolcvanas évekből, a testőrsége is hibátlanul hozza a hanyatló kádári évek mondén hangulatát: sötétbarna öltönyhöz téglavörös ing, bordó nyakkendővel és a megfelelő frizurával. Kint az udvaron már ott parkol a polgármester Mercedese, mögötte a 7-es BMW, amelyik mostanában kísérgetni szokta – a váratlan találkát feltehetőleg annak köszönhetjük, hogy a miniszterelnöki barát közvetlenül utánunk érkezett.

Végre találunk egy felcsútit, aki nem szalad el a kérdés elől, fiatal nő igazít útba minket a Mészáros előtti korszak utolsó polgármesteréhez. A hatvanas éveiben járó férfi egy meglehetősen rossz állapotú házból jön elő – látszik, hogy ő nem részesül a falu szerencsésebbjeit tápláló forrásból.

Martin ismeri a történetet, ahogy az egyik első személyre szabott jogszabállyal Varga Györgyöt kizeccölték a polgármesteri székből még 2010-ben, hogy Mészárosnak csináljanak helyet. Az viszont új neki, hogy a férfi ezután évekig nem talált munkát a környéken, nehezen fogja föl, hogy senki nem merte alkalmazni Vargát, láthatólag most ért meg valamit a rezsim pszichológiájából. Az ex-polgármester búcsúzóul megveregeti Martin vállát: „Na, azért ti is megkaptátok a brexittel.”

Az angolban akkor inognak meg az ítélőerő alapjai, amikor nem sokkal később a Puskin utcában összefutunk a Kétfarkú Kutyapárt delegációjával, akik épp a Felcsútra megígért űrkikötő számára keresnek megfelelő telket.

„Szóba jöhet hosszú távú bérlet is” – mondja a New Statesman kiküldött riporterének Kovács pártelnök, miközben ügyesen kerülget minket a járda nélküli utcán egy Akadémia-matricás Volkswagen. A faluban vagy kéttucat ilyen Puskás Akadémia – Procar Kft. matricás autót látunk, a szinte minden utcában felbukkanó egyen-Volkswagen sztenderd vizuális eleme az új-Felcsút látványának.

Megyünk vissza Pestre, Martin a jegyzeteit rendezgeti, még meg kell tanítanom neki a „Tessék kimenni” helyes kiejtését, gondolom ez lesz a szuvenír, amit hazavisz, öt éve nem járt nálunk – hallom, ahogy firkálgatás közben dünnyögi maga elé: „Communism is back”.

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Gallicus

  Született kommunisták földje.

 • Dan

  Az eredeti angol-nyelvű cikket is illene belinkelni.

 • Gyzoltan

  Ez a cikk, úgy ahogy van, marhaság!
  Az az érzésem, hogy szerzői, résztvevői igen közel álltak néhány kiosztott atyai pofonhoz.., hiszem, hogy megérdemelten…
  Ezzel együtt is, amint hozzájutok egy kis szabadidőhöz, megnézem ténylegesen, hogy mi van ott!
  Látni akarom! -amiről beszámolni is hajlandó vagyok! -akár meghívásra, akár másképp…

  • Molnár Ferenc

   Mire vársz azzal a látogatással? Csernobil.

  • NágelFerenc

   miért is kellene a keresztény tagadó országban pofozkodni?

  • Zoltan Hazafi

   Egy ismerősöm járt ott – szervezett kiránduláson – és amikor a kalauzoló kis hölgyet arról kérdezték, hogy mibe kerül a stadion-komplexum fenntartása, az volt a válasz: ha tudnám, akkor sem mondhatnám el…

   • Gyzoltan

    A “szervezett kirándulás” az őszintétlen.., olyan mint az alapcikk…
    A szervezett kirándulás jobbnak, rendben levőnek kívánja bemutatni Felcsútot, míg az alapcikk eleve ellenségesen tárgyalja a látogatást…
    Elfogultság nélkül, tárgyilagosan szeretném közelebbről megismerni a falut, amint tudok rá időt szakítani, ami azért egy kicsit odébb van, ez 2-3 hónapot jelenthet…
    Az is hozzátartozik, hogy az objektivitásom, amire törekszem, kérdéses lehet…
    Elméletileg tartok tőle, hogy a Felcsúti beruházások többségét, a térség természetes központját képező Bicskének kellett volna kapnia, de ezt a gondolatot egyenlőre elásom…
    Azt sem tartom kizártnak, hogy Mészáros Lőrinc előbb áll szóba egy őszintén érdeklődő “senkivel”, mint egy provokátor újságíróval…

    • outsider

     “Mészáros Lőrinc előbb áll szóba egy őszintén érdeklődő “senkivel”, mint egy provokátor újságíróval…” Naiv vagy.

     -Jó napot! Kovács János vagyok, hegesztő, Vácról. Mennyibe kerül a stadion fenntartása?
     -Havi, vagy elég éves felbontásban…

     Így működik, persze:)

     • Gyzoltan

      -amit felvázoltál reálisabb, mint az, hogy olyannal álljon szóba, mint …

     • http://myanimelist.net/profile/Vesgar Hermit

      Már a kérdést provokatívnak érezné, tehát már nem lehet “őszintén érdeklődő senki” inkább egy “sorosbérenc” :p

    • Géza Hofi

     Mindenki, aki Felcsúton járt ugyanarról számol be mint az angol újságíró. Orbánék mérhetetlen primitívségéről tanúskodik ez, de nem ismeretlen viselkedés, az óbolsevik időkben is ez volt, „Communism is back”.

     • Gyzoltan

      -nem zárom ki az igazadat…

     • kurucz zsuzsanna

      Pár éve cikkeztek arról, hogy Felcsúton, pár házzal aPuskás stadiontól egy falubeli éhenhalt. Lehet, hogy rebellis volt?

    • Ultracivil

     Igazából tök mindegy a cikk hangulata. A tény az tény marad. Akkor amikor az országban az egészségügyben, az oktatásban súlyos pénzügyi problémák vannak, akkor amikor az ország keleti fele vegetál szegényedik, akkor egy felelős miniszter nem építhet egy milliárdos hobby beruházást a korábbi házának szomszédságába. Ez egy tipikusan autokrata, az ország valós érdekeit messze figyelmen kívül hagyó zavart elme döntése.
     Mellesleg az un. “kommunizmusban” nem építettek hobby monstrumokat semmilyen komcsi vezető háza mellé. Messze erkölcsösebb, gátlásosabb volt az akkori vezetés mint a mai országrabló parazita, magát “politikai elit”-nek valló hazaáruló banda.

     • Gyzoltan

      Magam is látom a gondok tömegét, sőt gyanítom, hogy végtelen lista tudatában vagyok…

    • Zoltan Hazafi

     Akkor kéretik a homlokra kiírni: “Én egy egy őszintén érdeklődő “senki vagyok”. – No persze – lehet, hogy éppen ez lesz a gyanúsító tényező. Nem tudom.

     Mindenki gyanússá válhat, aki ismeri a kérdőjelet…az is, aki nem.
     Érezheti ott mindenki, hogy valami nincs rendben… annak meg – ugye – a lelkiismeretre van káros hatása. Utóbbira akkor – ha egyáltalán van.

     • Gyzoltan

      Te is jól tudod, hogy sokat segíthet egy-egy jó kapcsolat, ami hétköznapi dolgokon alapul…

    • Singig Jungle

     Az első kommented alapján te és az “elfogultság nélkül, tárgyilagosság” hírből sem ismeritek egymást.

     • Gyzoltan

      -végül is,lehet ilyen véleményed! -miért ne!

    • Károlyi László

     minden újságíró provokátor ma. igaz?

     • Gyzoltan

      -nem ma! -már régen! -amióta elzsidósodott a média!

     • acsipak

      És ez az amióta ez mikor történt, ha szabad kérdezni? Csak hogy így belelássak egy kicsit az alternatív valóságodba én is…

     • Tibor Karpati

      “-nem ma! -már régen! -amióta elzsidósodott a média!”

      Teljesen azonosan látom – a kormánymédiában, Andy Vajna „főrabbival” kiseperték a keresztényeket.

     • Urbán Jánosné

      Aki aláadta a lehetőséget, roma keresztény. Ne sirjon a szátok.

     • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

      De szeretnek ilyen egyszeru lenni…Biztos konnyu eleted van, neha megetetnek, elvisznek setalni, aztan egesz nap beken hagynak.

     • Gyzoltan

      -bár már megilletne, ezzel szemben vagy ötven-évre való munka vár rám.., ráadásul el is akarom végezni.., ha-már gójnak, dologra születtem…

     • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

      Igen, nem artana nekikezdeni a munkanak. Nem lehet orokke iskolaba jarni, igy 35 folott elkezdhetnel dolgozni vegre.

     • Gyzoltan

      -ami azt illeti eszméletlenül mellé fogtál…
      -a magad fiatalka korosztályát, ha nem is munkára, de legalább arra vedd rá, hogy ne csak nézzen, hanem lásson is, és ne hárítson!
      A valós valóságot vegyétek már végre tudomásul!

     • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

      De konyorgom, en zsido vagyok, en nem csinalok mast, csak a veredet szivom! Hat mar olyan vastag a borod, hogy ezt se erzed ?

     • Gyzoltan

      -csak próbálkozz…
      -elképzelheted, hogy mi mindent megkaptam már tőletek…
      -de még egyetlen zsidó díjat sem, se Nobel, se Oszkár, kár.., kár…

  • hopi2013

   Milyen atyai pofonról vartyogsz? Kádári, Orbáni, Mészárosi? Lehet, hogy neked ők az apafigurák.

  • Melegítős Senki

   Másik cikket olvastunk, ezek szerint.

  • http://fedor.blog.hu/ Kvasztics Fedor

   Én már jártam ott többször is. Hidd el, semmi túlzás nincs benne.

   • Mónika Horváth
   • kurucz zsuzsanna

    úgy bizony, mi tavaly voltunk Alcsúton az arborétumban, és Felcsúton le akartunk szállni a buszról, hogy szétnézzünk kicsit, nem engedték, mondták, hogy tovább-tovább!

  • http://youaredamned.com Lonewolf

   Tipikus ősbolsi hozzáállás. Az nem jutott az eszedbe, hogy egy újságírónak kötelessége beszámolni a tényekről és a tapasztalatairól? Ha ehhez kérdeznie kell, akkor kérdezzen. A polgármester, miniszter, államtitkár pedig válaszoljon. Ez a kötelessége. Tudtommal a polgármester, miniszter, államtitkár van az emberekeért, és nem fordítva.
   Vagy rosszul tudom? A miszter szó jelentése szolga!

   • Gyzoltan

    -semmi mást, csak a pontos időt is megtudnám úgy kérdezni tőled, hogy kinyílna a bicska a zsebedben…

    • acsipak

     “A polgármester, miniszter, államtitkár pedig válaszoljon.”

     Függetlenül attól, hogy kinyílt-e a bicska a zsebében. Teccikérteni: a nevezettek azért (is) kapják a fizetésüket, hogy kitegyék magukat a nyilvánosságnak ill. azoknak a kérdezőknek is, akik nem nyelvvel előre próbálnak bejutni a végbelükbe. Akinek ez nem megy, az ne vállaljon ilyen tisztséget.

     • Gyzoltan

      -nem hinném, hogy egy közfeladat elvállalása, az egyenértékű legyen azzal, hogy hozzád hasonló beteges lelkületű génhibás sérültek állandó, kimeríthetetlen vegzálását kelljen elszenvedni!

     • http://youaredamned.com Lonewolf

      Te vagy a beteges lelkületű génhibás lelkisérült,. Aki elvállal egy bármilyen közfeladatot, legyen szó polgármesterségről, parlamenti képviselőségről, vagy miniszterelnökségről, annak vállania kell az ezzeljáró feladatokat és kötelezettségeket is, amibe beletartozik az ia, hogy időnként a neki nem tetsző médiumoknak is interjút kell adnia, vagy a neki nem tetsző sajtóorgánumok újságírói kényelmetlen kérdéseket tesznek fel.
      Az csak OGV beteges elméjében, és kormánypárti barnanyelvűek fejébe fordul meg, hogy ők is úgy korlátozhatják a demokrácát és aa sjtószabadságot, mint Törökországban, vagy Oroszországban. Mert az látszik, hogy ők ezt szeretnék elérni. Ezt igazolja minden lépésük, ami az adatok megismerhetőségére irányul. Most már gyakorlatilag minden közérdekű adatot úgy kell kiperelni ebből a szarházi hatalomból. Mert ha megkérdezik őket valamiről, akkor az első reakciójuk a zsigeri megtagadás.
      De neked ez tetszik, mert lehet őket védeni. Akkor neked is csak azt tudom javasolni, mint s többi hozzád hasonlónak, fogjátok az útleveleiteket, és csoportosan vándoroljatok kki valamelyik általatok választott diktatúrába. Mi nem azért akartunk megszabadulni az oroszoktól 1989-90-ben, hogy most önként hajtsunk fejet nekik. Ez lehet, neked és a többi ősbolsi elvtársadnak zsigerből meg, de én nemcsak Szovjetuniót láttam fiatalkoromban, hanem a “hanyatló” Nyugat országaiban is tettem látogatásokat a liberális demokráciák világában. Úgyhogy van némi összehasonlítási alapom. És hidd el a liberális demokrácia minden hátulütőjével szebb és jobb, mint bármilyen illiberális autokrácia.

     • Gyzoltan

      Szépen felöltöztetted az inváziós zsidó cionizmust a liberális hamis demokrácia egyenruhájába…
      S azt se felejtsd, hogy az orosz bolsevizmus merénylete a világ ellen szintén a zsidó liberalizmus talaján született!
      Mellesleg kifejtheted a magyarországi zsidó invázió attakjait az 1800-as évektől napjainkig is…

     • acsipak

      Nem csakhogy az én véleményemmel állsz szemben, hanem a közszereplőkre

      vontakozó hatályos jogszabályokkal is:

      https://duckduckgo.com/?q=közszereplő+tűrnie+kell

      Tudod, ezek azok a szabályok, amelyek okán mikor valamelyik másodvonalbeli fidesznyik sajtópert indít, azt rendszerint el is szokta bukni. Sajnos a képviselői, államtitkári, közgyűlési, polgármesteri stb. székkel együtt nem csak a zsíros fizetés meg a szolgálati autó jár, hanem ez is, tessék szokni a gondolatot.

     • Gyzoltan

      -csak megjegyzésként: a hírhedt angliai elsöprő-erejű postássztrájk úgy jött létre, hogy minden szabályt, előírást szigorúan betartottak az angliai postások…
      Te amilyen tájékozatlan vagy, még azt is elhiszed, hogy Magyarországon demokrácia van, immár 70 éve…

    • http://www.kanadaihirlap.com Ille István

     nem jó ötlet. tudod, egy kinyílt bicska nem válogat.

  • kurucz zsuzsanna

   Éncsak átutaztam Felcsúton, épp Alcsútra mentünk egy buszos kiránduláson.Kb 10 perc alatt mentünk át a községen, tehát mindent átfogó képet nem kaphattunk, de amit láttunk, az alapján hihetőek a cikkben leírtak

 • https://portal.gacivs.info Gábor AUTH

  Dehogy jött vissza a kommunizmus. El se ment, itt volt velünk mindig is.

  • Melegítős Senki

   Jogos.

 • Peter Varga

  „Na, azért ti is megkaptátok a brexittel.” XDXD 10/10 beszólás a rajtunk sajnálkozó angoloknak.
  (azért örülök, hogy sajnálnak minket.)

 • http://youaredamned.com Lonewolf

  Osztálykirándulásokat kellene szervezni Felcsútra. A gyerekek elsőkézből megtapasztalhatnák, milyen volt a kommunizmus elején a rendszer. Azért az elején, mert én már nem tapasztaltam hasonló stílust, pedig elég régen születtem (1964).

  • zedd

   Ki is rúgnák azt a tanárt, iskolaigazgatót… Majd, egyszer. Reméljük, nem 30 év múlva.

  • Gyzoltan

   -na te vagy egy igazi ősbolsi!
   Te viszed osztálykirándulásra a berendezett Auschwitzba is a gyerekeket, az unokáidnak meg mesélsz a sok-sok, sosem volt, Ryan közlegény hősiességéről…

  • kurucz zsuzsanna

   én viszont jóval régebben születtem, és mindig megrökönyödök, hogy olyanok szídják a kommunizmust, akik nem is éltek benne. Én munkás szülók gyereke vagyok, de egyáltalán nincsenek rossz emlékeim. Nem vagyok se zsidó, se roma, nem voltam és nem vagyok kommunista, ennek ellenére jobban éreztem magam, mint most

 • Andras Racz

  En gyalogtura soran baktattam keresztul Felcsuton meg 2014-ben. Rossz ido volt, ugyhogy megalltunk kicsit sorozni-kavezni, beszelgetni a helyiekkel – nagyjabol ugyanez volt a hangulat mar akkor is.

 • Gyzoltan

  Az biztos, hogy a falú frekventált terület lett, és állandó provokáció céltáblája.., s nem lehet kellemes állapot… Méltatlan, és arrogáns provokáció zúdulhat nap- s mint nap az ott élő emberek nyakába, kiknek igazán semmi köze a politikához, de meg kell tapasztalniok azt a mocskot, amit az elzsidósodott politika, média jelent! -aki Orbánba akar belerúgni, az többnyire a faluba (is) bele rúg…
  Az meg végképp érthetetlen, hogy a zsidóságnak mi a baja Orbánnal, hiszen Orbán akarja azt az EU-t, melyet a zsidó Juncker fémjelez, ki a szintén zsidó Merkellel százezer-számra importálja az inváziós migránshadat, Soros export besegítésével, amit viszont én biztos nem akarok!
  Úgyhogy ne erőlködjetek, mindent nem takar el a hamis jákobi cionista-nemzeti báránybőr…

  • GaborBartal

   Jól van leülhetsz, csak 5x zsidóztál, egy valamire való köcsög 10-15x meg kell említse, hogy valakinek nézzék mások, így te csak amolyan wannabe vagy.

   • Gyzoltan

    Ne kifogásold, hogy úgymond “zsidózom”! Már mindenhová odaevett a fene benneteket!
    Mondd, van olyan terület, ágazat, irányzat, ahol nem a ti mocskotok, dominanciátok az uralkodó?
    Már a Vatikánt is lerohantátok, lerohasztottátok, egy hamis pápával, ki a méltóságos, sorban álló zsidók kezeit csókolgatja!

    • GaborBartal

     “benneteket”? Csak akkor szólalhat fel valaki zsidózás ellen, ha maga is az? Nagyon nem vagyok, figyelj éld már ki magad máshol, kösz

     • Gyzoltan

      – “A zsidóknak mindig meg kell próbálniuk megvezetni a gójokat.” (Zohar 1, 160a)
      -meg se próbálj szabályokat előírásokat kitalálni, mikor már vannak régi beváltak…
      -ha nem tetszik, éld ki magad máshol, kösz
      -ja, és tanulj, tapasztalj!

    • Valse Triste

     Szánlak, nyomorult, meg a nyomorult őseidet, hogy ilyen figurát tudtak csak a világra szabadítani… Szar életed van, na…

     • Gyzoltan

      -nem szorulok a szánalmadra!
      -“sz@r élet”..???
      Na ezt az életet szánjátok Európának is, miután Magyarországot kísérleti terepként használtátok, a cigányságot biológiai fegyverként alkalmazva…
      -most ez vár Európára is, Ázsia, Afrika hordalékával keveritek hígítjátok Európa nemzeti nemzeteit, a piszkos uralmatok érdekében!
      Miért mindig a zsidók?
      Miért a zsidó Merkel. Juncker, Schulz, Soros? -miért mindig a zsidók?
      Egy fikarcnyi jó-érzés nincs bennetek, szivárványszínű pedofilok vagytok. hivatásos terroristák, minden társadalom, közösség ellensége!
      A zsidóság emberiségellenessége közismert…

     • Valse Triste

      Szerencsétlen, a te szar életedet az ellenségemnek sem kívánom, ilyen aljas indulatokkal kínkeserves életet élni nem embernek való!
      Nemzeti nemzet – egy háborodott elme tud csak hasonlót kihányni…
      Hiába próbálod a mocskodat szétkenni, visszahull rád és a hozzád hasonlókra… Sorsát senki nem kerülheti el és az ilyen eszetlen gyűlölet, mi belőled árad, begyűjti “gyümölcsét”…

     • Gyzoltan

      Na, ezek vagytok ti, nyomorult génhibás, degenerált cionisták!
      A legkisebb önkritikára is képtelenek vagytok! Felháborodtok, ha tükröt tartunk elétek, inkább mérhetetlen gyűlöletről beszéltek, mikor mérhetetlenül ilyenek vagytok… Ragaszkodtok bigottan az emberiségellenes, normális ésszel szinte nem is követhető “vallásnak” kinevezett rasszista előírásaitokhoz, mint az igazi angolok a délutáni teájukhoz…
      -hogy milyen igazságtalan a sors! -hogy egy ilyen béna, szellemi toprongy, génhibás degeneráltakat ajándékozott meg a sors egy felülmúlhatatlan zsenivel, Herzl Tivadarral, ez mindennek a teteje…
      Na, gondolom azt sem tudod, hogy nincsenek kommunista-bolsevik bűnők, sem Magyarországon, sem a világban!
      Bizony-bizony azok mind zsidó bűnök!
      Dühödet, indulatodat látva, nagyon csodálkoznék, ha felmenőid közt nem találnánk gyilkos ÁVO-st, avagy gyilkos “vérbírót”…
      Tudom, mi nem számítunk:
      – “Egy gój megölése egyenlő egy vadállat megölésével.” (Szanhedrin 59a)

  • http://www.kanadaihirlap.com Ille István

   orvos látott már? talán még nem késő!

   • Balázs Attila

    késő… :(

  • Hleba Andras

   Te egy antiszemita, egy náci vagy.

   • Gyzoltan

    Azzal szembesülj, hogy ti kik, és mik vagytok!:
    – “Vallási hagyományaink felfedése a gójok előtt egyenértékű minden zsidó megölésével, hiszen ha a gójok tudnák, mit tanítunk róluk, azonnal megölnének mindannyiunkat.” (Libbre David 37)

    – “Egy gój, aki tanulmányozza a Talmudot, halálos bűnt követ el, halállal kell annak lakolnia.,” (Szanhedrin 59a)

    – “Egy gój megölése egyenlő egy vadállat megölésével.” (Szanhedrin 59a)

    – “Előbbvalók az emberek az állatoknál, úgy a zsidók a föld többi népeinél.,” (Zeror hamar l0lb.)

    – “A világ népei azonban nem neveztetnek embereknek, hanem állatoknak.” (Baba mezia 114b.)

    – “A gójok legjobbjait is meg kell ölnötök!” (Abodah Zara 26b )

    – “Amikor egy felnőtt férfi közösül egy leánygyermekkel, az semmiség, mert amikor a lány fiatalabb (3 évesnél), az olyan, mint amikor valaki ujjával megnyomja a szemét, és a szeme el kezd könnyezni… (lábjegyzet 7) újra meg újra, de a látás visszatér, s ugyanúgy visszatér a kislány szüzessége, mert az 3 évesnél fiatalabb.” (Kethuboth 11b )

    – “Egy 3 éves és egy napos lánnyal lehet közösülni házasságon belül.” (Szanhedrin 55b és 69a-69b és Jebamoth 57b, 58a, 60b ).

    • Szabóné Böbe

     Válaszol: Raj Tamás (a főrabbi)

     Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy az Ön által „ismertetett” Talmud
     közönséges antiszemita hamisítvány, amely csak a készítőjének lelki
     világára lehet jellemző. Ez még a 19. században készült, és hajdan a
     magyar bíróság is többször megrótta azt. Kiderült, hogy a „szerző” nem
     is látta az eredeti művet, forrása egy német nyelvű hamisítvány, August
     Rohling „műve” volt. Sajnálatos, hogy egyesek még ma is terjesztik, és
     senki nem tiltja meg, hogy így megtévesszék az embereket. Ha a hiteles
     fordítás érdekli, szerezze be a nemrég újra megjelent „A valódi Talmud”
     címu könyvet, Molnár Ernő összeállításában. Az Ön által idézett és így
     sajnálatos módon közzétett számos rágalom közül csak egyet szeretnék
     cáfolni (nem érdemes rá ugyanis szót fordítani). A „tov sebagojim harog”
     (így a helyes átírás) valójában ennyit jelent: „A legjobb a rómaiak
     között (is azt mondja:) ölj! Az ókor végi Izrael lakói ugyanis nem a
     római írókkal, filozófusokkal, hanem a megszálló katonákkal és a
     cirkuszok nézőivel találkoztak. A Talmud idején a gojim kifejezés nem a
     nem zsidókat, hanem a rómaiakat jelentette. (A Bibliában ez a szó még
     csak általában népeket jelent, s azért lett a rómaiak neve, mert a
     megszállók különféle népekből jöttek oda.) Egyéb kérdéseire röviden: a
     Talmud nem szentesít semmit, mert az nem szent könyv, hanem az ókor végi
     zsidó főiskolákon elhangzott viták gyűjteménye, ezért benne számos
     egymásnak ellentmondó vélemény is elhangzik. A mi szent könyvünk a héber
     Biblia, vagyis a keresztények Ószövetsége, és ennek első és
     legfontosabb része Mózes 5 könyve, amelyet mi Tórának nevezünk. Ezért
     külön nagy marhaság, amit Ön idézett, hogy a Tórával – úgymond – csak
     zsidó foglalkozhat. Kipát (sapkát) is akárki felvehet, az ugyanis nem
     vallási, és főként nem szent tárgy, csak népszokás, de ahogy én leveszem
     a kalapomat, ha belépek egy keresztény templomba, úgy elvárható, ha egy
     idegen zsinagógába vagy zsidó temetőbe lép, hogy fedett fővel jelenjék
     meg. Üdvözlettel: R.T. http://www.zsido.hu/rabbi/rabbi.php?old=168

     • Gyzoltan

      “Ezért külön nagy marhaság,…”, -na ezt a kitételt nem tudhatom ki adta szájába, de, hogy ez nem tőle származik, abban biztos vagyok.., még lazább körülmények közt sem halottam tőle hasonló megnyilvánulást.., nyilván, aki írásba öntötte szavait, helytelenül interpretálta azokat.., s talán mást is…
      Kétségtelen, hogy Raj Tamás rabbi zsidó volt, a zsidóság kiemelkedő tudású, jeles képviselője, ki igenis képviselte a zsidóság érdekeit, de megítélésem szerint nem a zsidóság cionista vonalát, talán ezért is kellett idő előtt meghalnia…
      Erős lenne azt állítani, hogy a cionista vonal tette el, viszonylag fiatalon, láb alól, de nem zárható ki, hogy hagyták meghalni.., a fedezet meg volt rá, hisz tudtuk, hogy betegséggel küszködik…
      Összességében a szokásos a lényeg: mi gójok semmit sem érthetünk meg a zsidóság életéből, s kegyetlen, rasszista inváziós, offenzív emberiségellenes ideológiájából, melyet hívei bátorkodnak, szintén megtévesztésünkre, vallásnak nevezni…

  • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

   Igazad van. Foleg ha azt nezzuk, hogy a szomszed falu hogyan el…
   http://24.hu/belfold/2017/01/15/jardara-sincs-penze-felcsut-szomszedfalujanak/

   • Gyzoltan

    -sajnálom, linket nem nyitok…

    • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

     Bocs, igazad van, elfelejtettem, hogy nemcsak kepek vannak benne.

 • Gyzoltan

  Az azért nyilvánvaló, hogy ritka Orbán csicska van jelen a honlapon…
  Összevissza támadjátok Orbánt és csapatát, hogy felöltöztessétek a nemzeti megmentő látszatával, hogy elhiggyük, hogy valóban küzd Brüsszel ellen, mintegy a támadásaitokkal hitelesítitek a megtévesztő látszatot…

  Ügyesen csináljátok!

 • BlahaMaugli

  De rohadt lehangoló volt ezt elolvasni.

  • http://theoatmeal.com/comics/running The Blerch

   Fortélyos félelem igazgat arrafelé…

 • Kitekintö

  Igen érdekes, ahogy itt mindenki felül egy “képzelt riport”-nak. Ennyi együgyüséget csak itt talál az ember egyrakáson. Szinte hallom, hogy neveti magát betegre a szerzö!!!!!! Ti mindent elhisztek, akkor várjátok továbbra is a Jézuskát!

  • Hleba Andras

   Számomra nagyon életszagú. Kár, hogy mindenki félt nyilatkozni, mert félti a munkáját. Orbándiktatúra.

   • Magyar vagyok, nem libsi

    Kedves András! Tudtommal jövöre is lesznek választások. Vagy valamiröl lemaradtam?

    • Kovács János

     Dehogy lesznek. Egy megrendezett cirkusz lesz, ahol az ellenzék elmarakodhat az egyharmadon, amit a csaló választási törvény és a határon túlról, közpénzből fizetett választók engednek.

 • ALACI

  Mondja meg valaki, hogy milyen stadionba tudsz “csak úgy” bemenni az utcáról?
  Melyik irodaházba lehet “csak úgy” besétálni? Angliába lehet?

  • Hleba Andras

   Egy újságírónak Angliában mindent lehet.

   • Magyar vagyok, nem libsi

    Ha elötte engedélyt kér…..

    • https://www.mossad.gov.il/ HaryKiry #hello röfi

     tud kigyelmed ánglisul vagy csak a pesti skacokból tájékozodik?

     • trisel

      Egy ilyen cikk elolvasása után (már ha egyáltalán elolvasta) rettenetesen frusztráló lehet a kognitív disszonancia, akármilyen jól fizetik is.

    • trisel

     Már a nicked is sokatmondó, de azt azért kikérem magamnak, hogy “magyarnak” nevezed magadat velem szemben például, aki liberális vagyok, mintha magyarnak lenni, ami én is vagyok, az ugyanolyan ideológia lenne, mint a jogállamiság-szólásszabadság-fékek és ellensúlyok rendszere, aminek alapját a francia forradalom és a (nem utolsó sorban magyar) felvilágosodás teremtette meg. Magyarnak lenni leginkább földrajzi kérdés, ember. Embernek lenni – na azért valóban tenni kellene egyet s mást.

     • Magyar vagyok, nem libsi

      Magyarnak lenni nem földrajzi kérdés!

     • trisel

      hanem MI? mert mi lenne, ha történetesen a Kajmán szk-re születtél volna, netán Óceánia partjaira? (Elárulom, boldogabb lennnél, már csak az óceán kékje és a rajta táncoló ragyogó napsugarak miatt is…)

 • Ida Kint

  Porfészek mentalitás. Napi betevőt féltők hada a gazda távollétében még a saját árnyékától is összecsinálja magát.

 • Rokkant Emberek
  • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A Én csak egy trafikot keresek

   Koszi, ez anno kimaradt. Oszinten aszittem, Meszaros a rendszervaltas ota polgarmester

   • trisel

    Végül is majdnem. Csak egy évvel az orbáni ‘rendszerváltást” követően.

 • Rita Czeitler

  Nagyon jó cikk. Most olvastam el a New Statesman cikkét, amit ez a Martin keresztnevű angol írt. Remélem, hamar lefordítják magyarra, nagyon alapos, tényszerű. Egy magyar számára sok újdonságot persze nem tartalmaz, talán csak egy érdekességet: Kovács Zoltán szóvivő azt mondta Martinnak, hogy Putyinnal kizárólag pragmatikus a kapcsolat, semmi más. Ezt Putyinnak kicsit másként kommunikálják.

  http://www.newstatesman.com/world/europe/2017/08/hungary-eus-first-rogue-state-viktor-orban-and-long-march-freedom

  • trisel

   Bár a gyerekem ott Ausztráliában abszolút képben van, azért egy ilyen összegző cikk jó lesz neki angolul is. Köszi )