Így ugráltatta a Fidesz a független polgármestereket a népszavazási kampányban

Kép: Nyitrai Zsolt Facebook
Kép: Nyitrai Zsolt Facebook

 

Egy független polgármester elküldte az Átlátszónak, hogy a tavalyi kvótanépszavazási kampányban miként folyt a kistelepülési polgármesterek mozgósítása a Fideszben. Hasonlóra készülhetünk 2018-ban is.

 

 

A 2016-os kvótanépszavazási kampány a 2018-as országgyűlési választások a főpróbája volt a kormányzati propagandalapok szerint, és szerzőnk véleménye szerint is. A választók mozgósítása kulcselem a modern kampányokban. A Fidesz széles eszköztárat bevetett annak érdekében, hogy minél többen járuljanak az urnához. Végül mindez eredménytelen volt, mert nem adott le érvényes voksot a szavazásra jogosultak fele, hiába volt ez minden idők legdrágább kampánya.

A Gyürk András Európai Parlamenti képviselő által irányított kampányban végülis az ország 106 egyéni választókerületéből csak kevésben sikerült a szavazók több, mint felét urnához csábítani. Nyitrai Zsolt az egri központú választókerületben, az Átlátszóhoz került levél alapján sok mindent megtett, de nem tudott csak 43%-os érvényességet felmutatni. Az is kevésnek bizonyult, hogy egri várvédőként  pózolt Németh ”Rezsi tábornok” Szilárddal.

A körzetben lévő egyik kistelepülés független polgármestere juttata el lapunkhoz azt a levelet, amelyben Nyitrai Zsolt stábja pontosan leírja, hogy mit kell tennie az egyébként pártfüggetlen polgármesternek a mozgósítási kampányban.

A pozícióhalmozási és összeférhetetlenségi botrányában kétes hírnévre szert tett Oroján Sándor megbízásából elküldött levélben az általános politikai tanácsokon túl, érdekes elemek is vannak. A call center működését, a szavazóköri delegáltak étkezetését, és a hangosautó használatát is felajánlotta a választókerületi kampánycsapat.

 

level1

level2

A legfőbb kérdés a levéllel kapcsolatban, hogy a kormányzat által kezdeményezett, és a Fidesz politikai kampánystábja által levezényelt kampányban miért a független polgármesterekre bízták a mozgósítást?

A legújabb kutatások alapján a Fidesz támogatottsága a kistelepüléseken nőtt leginkább. A 2018-as választáson ugyanilyen módon, a független polgármestereken keresztül viszik majd be a pártpolitikát az országos politikától ódzkodó falusi közéletbe?

Vágó Gábor

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Sixhundred

  én abban reménykedem, hogy a kistelepülésekre, független polgármesterekre koncentráló Új Kezdet valahogy rákontráz erre a mocskos kampányra….jó lenne, ha meg tudnák csinálni

  • borzix1

   Nagy poén lenne! Pláne, hogy a Fidesz állítólag épp meg is akarja szüntetni a kistelepülési önkormikat, kényszerrel összevonná őket. Onnantól csak egy polgi van…

 • an4rchos

  Fogalmam sincs kinek a keze munkája, de én több, Egerhez közeli kistelepülésen az alábbi népszavazásra buzdító plakáttal találkoztam.
  https://uploads.disquscdn.com/images/dc12de49d2f7432f96fafc18a3e2e7471ffd12200dd5c4df224d0fc350c136b8.jpg