Titkolták, de kiderítettük: tavaly 508 millió forinttal szponzorálta az MVM a kormánypárti álcivil CÖF-öt

fotó: Botos Tamás / 444.hu
fotó: Botos Tamás / 444.hu

 

Az Átlátszó megkeresésére az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) azt közölte, hogy 2016-ban bő félmilliárd forinttal támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt.

 

 

A HVG április végén írt arról, hogy információik szerint az állami tulajdonú MVM tavaly több száz millió forintot adott a kormánypárti Békemeneteket szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak. A CÖKA kitérő választ adott a lapnak: “Többszörös megkeresésükre is csak az tudjuk válaszolni, hogy a CÖF az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően számol el támogatásaival (…)”, majd közleményben háborodtak fel a HVG témához kapcsolódó címlapképén.

A tisztánlátás érdekében közadatigénylésben kértük ki az MVM-től a CÖKA részére 2010 óta adott támogatások listáját, és a válasz a HVG értesüléseit igazolta. Az MVM egy rövid cégbemutató után azt közölte, hogy 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖKA-t, bár azt nem árulta el a cég, hogy mire adta a pénzt a kormánypárti álcivil szervezetnek.

“Először is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az elmúlt 20 évben sok milliárd forintot fordított társadalmilag fontos ügyek, események támogatására. Ezt minden esetben a cég saját forrásából fedezte.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az MVM Zrt. költségvetési befizető. Tájékoztatjuk, hogy az MVM Csoport 2016-ban összesen több mint 130 milliárd Ft-ot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző adónemekben és díjakban.

Konkrét kérdésével kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni, hogy az MVM Zrt. 2016-ban támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Társaságunk 508 millió Ft támogatást adott az Alapítványnak, amely felhasználásának határideje: 2017. november 20.

Megjegyzendő, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közhasznú tevékenységet lát el. Így az Alapítványt támogató cégek a támogatást adóalap-csökkentésre használhatják fel.

Tájékoztatjuk, hogy az MVM Zrt. adóalapja a fent leírt támogatási összeg miatt 101 600 000 Ft-tal csökkent.”

Szeretnénk tudni, hogy az állami energiacégen kívül még milyen csatornákon került közpénz a Békemeneteket szervező, és nemrégiben Brüsszelben Brüsszel ellen tüntető CÖF-höz, ezért nekik is közadatigénylést adtunk be. Ebben azt kértük az alapítványuktól, hogy küldjék el a 2010 óta jogi személyektől (cégek, intézmények, egyesületek) kapott támogatások listáját. Választ egyelőre nem kaptunk.

Az LMP-s Szél Bernadett áprilisban, a civiltörvény vitájában fel akarta mutatni a CÖKA beszámolóját, amiből nem derül ki, hogy kiktől kap pénzt a kormánykedvenc szervezet, vagyis a gazdálkodása egyáltalán nem átlátható. A parlamenti ülés levezető elnöke, Lezsák Sándor azonban “tiltott szemléltetésnek” minősítette Szél akcióját, és egyszerűen lekapcsolta a CÖF-ről beszélő képviselőnő mikrofonját.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

CÖF-Akadémia Georg Spöttlével az utolsókat belénk rúgó balliberális világról

Eurábiát csinálnak a Sorosok és Rotschildok – Beépültem a CÖF-be, II. rész

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

Köszönjük nektek, hogy az szja 1%-os felajánlások terén ismét legyőztük az agyontámogatott kormánycivileket

 

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • https://disqus.com/home/channel/hirosszefoglalo/ LocomotiveAnchorMan

  Szénfillér (hivatalos nevén szénipari szerkezetátalakítási támogatás) 2002 óta van az áram árában, és azt a rezsicsökkentésig a lakossági ügyfélkör is fizette. Tárgyévi mértére a MEKH tesz javaslatot a végső döntést meghozó szakminiszternek. Idei összege kilowattóránként 25 fillér, a tarifaelem nem áfaalap. A jövő évi szénfillérre a hivatal július 31-ig tesz javaslatot, de előbb – ahogyan az eddigi évek elején is – ellenőrzi annak felhasználását. A pénz az áramkereskedőkön keresztül az összeget kezelő Mavir elkülönített számlája kerül, mégpedig több csatornán át: az áramot eladó egyetemes szolgáltatóktól, az áramkereskedőktől, a termelői engedélyesektől (erőművektől), azoktól a felhasználóktól pedig közvetlenül, amelyek az áramtőzsdéről vagy külföldről vásárolnak. A bánya bezárásához kapcsolódóan rendkívüli támogatást csak utólagosan, a tényadatok alapján lehet kifizetni. https://www.vg.hu/vallalatok/energia/akar-jogositvanyra-is-koltheto-a-szenfiller-463839/

  Akkor ez most a cöffillér!?

 • Zoltanius

  Ha azt kérdezik egy állami cégtől, hogy adott-e a CÖF-nek fél milliárd forint támogatást, akkor miért kezd el magyarázkodni, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy igen?

 • Zoltanius

  Törökország és Oroszország a minta a mai magyar rezsimnek. Én szégyellem magam helyettük is, hogy mivé változtatták ezt az országot.

 • Keresztély László

  1. Jó lenne tudni hogy más szervezeteknek mennyit adott az MVM, 10 milliárdhoz képest a fél milliárd nem olyan vészes, persze kétlem hogy politika mentesen osztja a mi cégünk (az állam én vagyok MVM) a közpénzt
  2. valamiért a kormány úgy véli hogy 7,5 milla már olyan sok pénz hogy azért már billogozni kell, akkor mi a véleményük 500 milláról?