45 ezer forintos óradíj a KLIK-től: ki járt jól az uniós pénzből finanszírozott közoktatás-fejlesztéssel?

klik-szla

 

Kis magyar közoktatási innováció: egy vidéki szakiskolában kötelező továbbképzést tartanak a pedagógusoknak. Az előadó 1,6 millió forintot számláz a KLIK-nek a 35 órányi munkáért, a központ fizet, kreditpontok kipipálva, mindenki jól járt. A 45 ezer forintos óradíjon sem kell sopánkodni, az egészet Brüsszel fizeti egy 14 milliárdos keretösszegű TÁMOP-program keretében.  Más kérdés, hogy lett-e kimutatható hatása a közoktatás fejlesztésére elköltött uniós százmilliárdoknak. Spoiler: nem lett.

 

 

2015 őszén egy vidéki szakiskolában valaki nettó 45 540 Ft/óra áron tartott továbbképzést két tucat pedagógusnak. A tanároknak meg kellett hallgatni 5 órányi előadást az egészséges életre nevelésről, és 30 órában kaptak tanulási problémákkal kapcsolatos képzést. A Klik ezért a 35 óráért 1 593 900 forintot fizetett ki az előadónak, Uzsalyné dr. Pécsi Ritának.

A kötelező továbbképzést egy olyan intézményben tartották, ahol az akkor még egyetlen központból működtetett KLIK elég szűkmarkú volt a finanszírozással: havi 100 oldalnyi limit a fénymásolónál, unortodox rezsifizetési megoldások, a különböző pluszmunkákért 3-4 hónapos késéssel érkező kifizetések.

De a 45 ezer forintos órabér az állandó megszorításoktól függetlenül is érzékenyen érintette a jellemzően bruttó 3 ezer forint körüli órabérért güriző tanszemélyzetet.

A területen évtizedes rutinnal dolgozó, elismert képző szakemberek órabére is e körül mozog, lévén a többség ma már ugyanúgy állami alkalmazott, aki a pedagógus besorolás apján kapja a fizetését. „Külsős” képzők ma már ritkán kapnak ilyen jellegű megbízást, de ezeknél az órabéreknél is 10 ezer forint a plafon.

Igaz, az előadó bizonyos körökben sztárnak számít: Uzsalyné dr. Pécsi Rita pedagógiai-nevelési szakértőként rendszeres fellépő egyházi, vagy egyházi kötődésű szervezetek rendezvényein, saját rovata van az Új Emberben, előadásairól beszámol a Magyar Kurír, rendszeres előadója a Sapientia Hittudományi Főiskolának – afféle keresztény-konzervatív életmód-tanácsadónak mondhatnánk.

Az tagadhatatlan ugyanakkor, hogy Uzsalyné mögött tekintélyes szakmai életút áll: ének-karvezetés szakos középiskolai tanárból lett pedagógiából bölcsészdoktor, majd neveléstudományokból PhD-fokozatot szerzett; számos helyen dolgozott vezetőként, tanácsadóként, felsorolhatatlanul sok bizottságnak volt tagja.  2010/11-ben például az EMMI jogelődje, a NEFMI  alaptantervi, illetve tankönyv-bizottságában. 2012 januárjában a pécsi Megyervárosi Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium főigazgatójává nevezték ki, dacára annak, hogy nem ő kapta a tantestülettől a legtöbb szavazatot.

Az Uzsalyné dr. Pécsi Rita által megtartott másfél milliós képzés ugyanakkor harmonikusan belesimul abba a pályázati konstrukcióba, amiből finanszírozták. A TÁMOP 3.1.4.C-14 Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem nevű kiírásban mindenki megtalálhatta a kedvére valót, a támogatható tevékenységek körét egyszerűbb lett volna úgy meghatározni, hogy szinte bármi.

Ennek aztán 750 intézmény sikeresen meg is tudott felelni: gyakorlatorientált életvezetési programok, élményközpontú pedagógia, szemléletformálás és újszerű eszközök: csak úgy dől az innováció a rövid projektleírásokból. A szöveges információkat egy-egy kép kíséri, és a vizuális bemutatás erős kétségeket ébreszt az újszerűséget illetően: leginkább tanárok egy csoportját látjuk, amint egy osztályteremben ülve épp továbbképzésen vesznek részt; félig kicsomagolt sporteszközöket, de több pályázó innovatív módon magát a projekttáblát fényképezte le.

A 14 milliárd forintnyi pályázat mögött viszonylag egyszerű célok sejlenek fel: a legtöbb támogatott letudott néhány kötelező pedagógus-továbbképzést, valamiféle tábort szervezett, illetve vett az intézménynek ezt-azt, amit a KLIK-es büdzséből másképp nem tudott kigazdálkodni.

Nagyjából megint az történt, hogy többségében de facto állami feladatokat uniós forrásból finanszíroztak. Maga a kiírás amúgy a – nálunk jellemzővé vált – tipikus ciklusvégi pénzszórás jegyeit viseli magán: mindegy mire, csak el legyen költve az uniós forrás.

A kiírás szerint ugyanis szinte bármilyen tevékenységgel lehetett pályázni sporttábortól az agressziókezelésen át hátrányos helyzetű családok mentorálásáig, a lényeg, hogy rá legyen írva: innovatív megoldás. A projektek sikerrel lezárultak, 14 milliárddal nőtt a hazai GDP, megújult a pedagógiai kultúra, erősödött a felzárkózás, javult a tárgyieszköz-ellátottság.

Idén márciusban jelent meg a KPMG tanulmánya a 2015 végén zárult uniós pénzügyi ciklus forrásainak hasznosulásáról. Az 500 oldalas elemzés külön területként foglalkozik a közoktatásban mutatkozó hatásokkal, több dimenzióban vizsgálja az egyes beavatkozási területeken mutatkozó eredményeket, az összkép minimum vegyes. Az egyik összegző megállapítás szerint:

„A fejlesztések ellenére az oktatás minőségére vonatkozó versenyképességi indikátorok negatív tendenciát mutatnak. (…)

Az oktatásra fordított Európa Unió támogatások pozitív hatása az oktatás minőségére országos szinten nem kimutatható.

(…) a közoktatásban végzett kvanittaív elemzéseink azt mutatják, hogy (…) a támogatások ezen az időtávon nem eredményeznek kimutatható javulást az eredményekben függetlenül attól, hogy infrastrukturális, vagy humántőke fejlesztési beavatkozásokról van szó.”

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Sötétség

  Engem nagyon nem lep meg, hogy igy lopják a közpénzt. Az én gyakorlatomban
  2005-ben a saját létszámu betanitott munkás 310 Ft órabért kapott. A FIDESZESNEK
  mondott cégtől ugyanezést 3300 Ft ot számolktak el volt olyan hónap, hogy 31 munkanapra.
  Hoppá ! Hopplá karnagy.

  • Gergely Sándor

   Melyik hónapban volt 31 munkanap? Végül is akármelyikben. Ha Isten is….. izé, O. V. is úgy akarja, még februárban is.

 • Bobák Kálmán

  https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/
  na, mikor is kezdte a vállakozását?
  Nyilvántartásba történő felvétel napja
  2015.10.06
  Ezután elkezdett munka után nézni, megküzdött a konkurenciával, szerződtek, “dolgozott”, és 2015.10.30-ra már keresett is 1.593.900 Ft-ot.
  Mit mondjak, nem rossz – csak ne mi fizetnénk…

 • Tamás Tóth

  Vajon kinek a farka vége ez a Uzsalyné dr. Pécsi Rita?

 • Léber Károly

  Ez a ribanc is valakinek a faszszopó kurvája!

 • Zatik Jánosdr

  Ezek europai árak… bérek. Ha azt akarjuk, hogy felzárkózzunk akkor ezek az ósszegek reálisak,az mas kerdés , hogy van- e értelme egy ilyen programnak?? NINCS…
  az hogy ki és hogyan kapja meg a lehetőséget az mar demokrácia kérdése, ezt is lehet tisztán atlatszóan intézni….Egyébként az összes úgynevezett civil szervezet és Norvég alap így müködik,van egy jo téma egy komoly problémával kapcsolatban és néhány volt kiszvezer parttitkár , hökös stilúsú ember meglovagolja… csak sok helyen még az orákat sem tartják meg…Kitalalnak egy hangzatos dumat a homoszexuálisok problémairól kelet Európában aztán irnak rá egy tovabbképzést majd az EU fizet… Lásd Toth János cimű nagyszerű filmsorozat egyes részei….jo témák: a roma felzárkoztatás, a munkanélküliség hatrányos helyzetű kistérségekben. ( Ózdi kohaszok / bányászok munkanelküli cigányok átképzése. , Gyeses anyukak foglalkoztatásának előkészítése stb) csomó hasznosnak tűnő dolog amelyböl kabaréba illő “tanfolyamok ” lesznek, mikozben a z ugynevezett civil szervezetek hatalmas korrupció mellett trükkóznek, álkepzéseket es kurzusokat tartanak, esetleg egy kis sór virsli ebeddel, hogy szivesebben jójjenek a vigányok…Persze akinek jobb a kapcsolata az jobban tud trükközni is. Ilyenek vagyunk de Talan az EU a hibás, hogy ilyen programokra ad pénzt, mert minden normális ember tudja, hogy a roma felzárkóztatás nem oktatási programokon vagy azok hiányán bukik meg..,ilyen ez a poszt?? Kommunista keleteurópa…Ja és az irigység es a trágár szövegek azt minősítik akik alkalmazzák… ők azt sajnálják, hogy nem ők akik ezt megcsípték, irigyek, kisemberek,nagyonkicsik és trágár ,ösztönös primitiv irigységük határtalan… Ök ahhoz is primitivek, hogy ilyenbe bevonodjanak valahogy. Pedig a róvid alpári megjegyzésekből az látszik, hogy bizony szivesen vállakoznának. Csak kevesek kapcsolatilag szellemileg intelligenciaban stb. Igy marad a trágár primitivség…ez is nagy baj igaz Károly és Tamás???nem János és Tamás ahogy a klasszikus énekelte…de ezt Ti nem is értitek..

  • Bandybaa

   Látom, nagy a baj 😀

  • Julcsi

   Majdnem 150 euró óránként Európában? Ezen a területen soha. A versenyszférában talán.

  • Kovácsszilvia Greksaistván

   45.000:310=145€ Beteg vagy te???? Hol a faszban fizetnek ennyit, még Svájcban sem! Ezért kár volt ekkora litániát írnod.

   • Zatik Jánosdr

    Mindenki magából indul ki… a kisember az kisember… ettől függetlenül sem alpárinak nem kell lenni, sem indulatosnak. Ja és mi nem tegeződünk, az úgy van , hogy aki14’eurót keres óránkent az azzal tegeződik ‘aki mondjuk 10 -20 euros versenyző, tudja , hogy van ez… akivel együtt őrzi a libát azzal szabad ilyen hangnemben beszélni illetve azzal sem.. Szóval semmi kózónségesség és semmi tegeződés. A vélemenyek különbózhetnek..Max ilyenkor úgy kell nyilatkozni” Uram nekem más a véleményem és a tapasztalatom….”Én kevesebbet kapok és nehezen tudom elképzelni, hogy van más is a világban.”” Egyebként Nagy Britanniában 50 font az órabér egy ilyen kurzuson… na persze ott nem kovacsistvanok tartanak előadást és nem alpári magyarul..

 • Veronika Laska

  Uzsalyné dr Pécsi Ritának bejött az életpályamodell ez oszt igen saját lábra állt rendesen. Azt nem tudom melyik csuhásnak a rokona, akit nem hagynak az út szélén. Azért ez már bicskanyitogató, amit ezek a rohadékok művelnek

 • http://le-petit-prince.blog.hu/ Le petite prince

  “De a 45 ezer forintos órabér az állandó megszorításoktól függetlenül is
  érzékenyen érintette a jellemzően bruttó 3 ezer forint körüli órabérért
  güriző tanszemélyzetet.”
  Ez most komoly? 😀 Egy vidéki szakiskolában bruttó 500.000-et (3000*8*21) keresnek “jellemzően” a tanárok? Azért az nem olyan rossz!
  Ettől eltekintve iszonyat nyíltan lopják/szórják a pénzt kormányzati szinten! :(

  • Máté András

   Tanóránként bruttó háromezret. Az kicsit más. Nem 40 órát kell számolni egy hétre, hanem 24-et. Más kérdés, hogy aki egy héten 24 órát tart, az nem 40 órát dolgozik. Hanem 50-nél biztosan többet.

  • Kovácsszilvia Greksaistván

   milyen 500.000-ről írogatsz, beteg vagy? főleg vidéki viszonylatban, he!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Csak, hogy meglegyen az egyensúly:
  “Felére csökkent áprilistól a munkarehabilitáció keretében foglalkoztatott fogyatékkal élők bére – az ellenzék szerint a kormány ismét a legelesettebbeket sújtja. A Fidesz-frakció szóvivője azonban állítja, tudnak a problémáról, és dolgoznak a megoldáson.”
  http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-felere-csokkent-a-fogyatekkal-elok-bere-1396236

 • Zoltán Tamáska