Civiltörvény: a kormány gazembersége ebben az esetben nem nézőpont kérdése

Kép forrása: deformacio.blog.hu
Kép forrása: deformacio.blog.hu

 

Nagyjából egy évvel ezelőtt, a VS széthullása után csak halvány elképzeléseim voltak, hogy mihez fogok kezdeni. Nem voltam nagy bajban, többen nálam ezerszer rosszabb helyzetbe kerültek akkor. Nem voltak anyagi problémáim, a barátaim mellettem voltak, volt hol aludnom, élnem. Munkám viszont nem volt. Nem előzmények nélkül, de egy hónapon belül viszont pont azok az emberek kerestek meg, vagy olyan szervezetekkel kezdtem el együtt dolgozni, akikről a tegnap elfogadott törvény lényegében azt állítja, hogy idegen érdekeket szolgálnak. Ezek a szervezetek a következők: Transparency International Hungary, Mérték Médiaelemző Műhely, Független Médiaközpont, K-Monitor, CEU, a lapok közül pedig a munkahelyem, az Átlátszó és pár cikk erejéig a Magyar Narancs. Nagyon hálás vagyok nekik.

 

 

Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a velük közösen végzett munkáink külföldi érdekeket szolgáltak volna, ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy a közösen véghezvitt és jelenleg is készülő projektjeink Magyarország és állampolgárai érdekeit szolgálják. Olyan projektekről van zömében szó, amelyeket sem a magyar állam, sem a magyar piac soha nem akart, vagy soha nem tudott volna megfinanszírozni.

Ez a forrás- és érdeklődéshiány nagy baj, de semmilyen rossz érzés nincsen bennem, hogy ezeket végül is részben az Európai Unió, a Norvég Alap, az Open Society vagy a Google finanszírozta, az Átlátszónál pedig szerencsére többségében az olvasók.

Ezek a projektek hitem szerint jó célt szolgálnak. Lehettek volna jobbak, szebbek, ütősebbek, kidolgozottabbak, felhasználóbarátabbak, és ezt nem a felmerülő kritikák súlya alatt ismerem el, hanem magam is így gondolom. Ezek nélkül a pénzek nélkül nem készülhettek volna el a következők:

Assist  (Transparency, finanszírozó: Google)

Állami hirdetések 2006 – 2016 (Mérték, K-Monitor, finanszírozó: Norvég Alap)

HÖK Monitor  (Átlátszó Oktatás, finanszírozó: olvasók)

Media Pluralism Monitor  (CEU, finanszírozó: EU)

Hackathon újságíróknak  (Független Médiaközpont, finanszírozó: OSF)

Glasspocket tracker (Átlátszó, finanszírozó: Google)

Széchenyi 2020 uniós támogatástérkép (Átlátszó, finanszírozó: olvasók)

Ezen kívül részt vehettem más projektekben, cikkekben, workshopokban, konferenciákon, és taníthattam is, szintén többségében ezekkel a szervezetekkel együtt, vagy rajtuk keresztül. Továbbá most is dolgozunk két szerintem fontos és hasznos projekten az MTE-vel és az Átlátszóval, ezek várhatóan a következő napokban/hetekben fognak megjelenni.

Nem fogom egyenként leírni, hogy ezeknek mi volt az értelme. Annyit állítok, hogy ezek nem a jelenlegi kormány ellenében születtek meg, de a jelenlegi kormány alatt, és az általuk bemutatott eredmények lesújtó képet festenek a jelenlegi magyar kormány politikájáról, irányairól is.

Olyan projektekről, eszközökről van szó, amelyek segítenek az állami szektort átláthatóbbá tenni, segítik az újságírók és az állampolgárok munkáját, segítenek a közpénzek elköltését követni vagy segítenek az edukációban. Olyan projektek, amelyekre amúgy nem lett volna szükség, ha az állami szervezetek, vagy a mindenkori kormányok teljesítik a törvényben előírt kötelezettségeiket, megfelelnek az átláthatóság és elszámoltathatóság kívánalmának.

Ezek a kormányok különböző mértékben és ambíciókkal ugyan, de mindig is harcoltak az átláthatóság ellen, mindig is megpróbáltak valamennyit visszanyírni az alapvető állampolgári jogokból, és amelyek általában nagyon korruptak voltak.

Tudom, hogy az ismerőseim között is többen vannak olyanok, akik szerint a tegnap elfogadott törvény, illetve a CEU-ügye nem olyan súlyos, túlreagálják az érintettek, pusztán kampány és kommunikáció, nem kell ennyire mellre szívni.

A kormány ugyanakkor nem is bújtatottan azt állítja, hogy ezek a szervezetek hazaárulók és az idegen forrásokból táplálkozva természetesen idegen érdekeket szolgálnak. Mondja ezt az a kormány, amely finanszírozását nem Magyarország önereje termeli ki, hanem az EU és Oroszország.

Mondja ezt az a kormány, amely önszántából és sértődve lépett ki a Nyílt Kormányzati Együttműködésből, az olyan utolsó nemzetközi szervezetből, amelynek még hatása lett volna arra, hogy a kormány figyelembe vegyen átláthatósági és elszámoltathatósági szempontokat.

Ugyanez a kormány folyamatosan csökkenti a közérdekű adatok megismerhetőségének lehetőségét, növeli a hozzáférés akadályait, szétveri a nyilvánosságot, és elképesztő humán és anyagi erőforrást vet be, hogy szembeszálljon a legalapvetőbb állampolgári jogokkal is.

Ez a kormány állítja most azt, hogy őket csak az egyenlő feltételek felállítása és az átláthatóság vezérelte a törvények megalkotásakor (hello CÖF!).

A kormány gazembersége ebben az esetben nem nézőpont kérdése, és nem is bonyolult belátni.

Függetlenül attól, hogy a törvényben meghatározott feltételeket könnyű-e vagy nehéz teljesíteni (az átláthatóságra és elszámoltathatóságra vonatkozó kitétel azért is különösen nevetséges, mert az érintett szervezetek többsége eddig is a korábbi törvényben meghatározott kötelezettségeiken felül teljesítettek, ellenben a kormánnyal és az állami szektorral), ennek a törvénynek egyetlen célja van: megbélyegezni és ellehetetleníteni azokat a szervezeteket, akik ellenvéleményt mernek megfogalmazni a kormány politikájával szemben.

Aki pedig azt gondolja, hogy itt majd biztosan megáll a kormány, az téved. Eddig sem állt meg soha, és eztán sem fog.

Nem kell szeretni sem a magyar NGO-kat, sem az Átlátszót, sem a CEU-t. Soros Györgyöt is legitim gyűlölni, akár irracionálisan is. Csak azt lenne érdemes felfogni, hogy ha ezek a szervezetek nem lettek volna eddig, és nem léteznének még most is, akkor Magyarország egy sokkal rosszabb hely lenne. Ha pedig eltűnnek, akkor rosszabb is lesz. Azoknak is, akik most még azt gondolják, hogy a kormány megint helyesen cselekszik és csak a nemzet érdekeit tartja szem előtt. Pont fordítva van.

Ui: az apátok fasza a hazaáruló.

Bátorfy Attila

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Péter István

  Nem is nagyon érthető, hogy évi harminc perces többlet adminisztráció miatt, miért ez a hatalmas felháborodás és hisztéria. Egyébként, valóban létezik néhány tucat külföldről finanszírozott felforgató és diverzáns szervezet, amely alattomos módon civilnek nevezi magát, s a demokráciáról, a szabadságról és emberi jogokról regél.

  • an4rchos

   Jól mondod elvtárs! Ezek az alattomos szervezetek, akik a demokráciáról, a szabadságról és emberi jogokról regélnek a mi Kedves Vezetőnk és Népköztársaságunk létére törnek!

  • sanyibácsi lánya

   Konkrétan?

  • Béla Somogyi

   Nem az adminisztráció a probléma, hanem a nyilvántartás, a megbélyegzés!

  • Paydogs

   Legyen akkor minden (!) szervezet teljes (!) pénzügyi beszámolója részletes és nyíltan elérhető, összeggel és feladóval, függetlenül attól hogy kül vagy belföldi. Ne kelljen kiperelni, mint a CÖF-ből. Ugyanez legyen igaz a TAO pénzekre is. Ha transzparenciát akarsz (amit a fenti szervezetek egyébként megadtak eddig is, ellentétben a cöf-höz hasonlóktól), akkor csináljuk rendesen vonatkozzon mindenkire.

 • גוי

  Átkozódnak a libsik, amiért kénytelenek bevallani hogy a Soros pénzeli őket, és nem játszhatják el a független pártatlan járókelőt aki csak épp arra járt és a semleges véleményét mondja.

  https://www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-hu-20161208.pdf
  NYÍLT TÁRSADALOM
  ALAPÍTVÁNYOK

  MAGYAR
  TÁMOGATOT TAINK
  2015
  Atlatszo.hu Közhasznú
  Nonprofit Kft.
  A támogatás az Átlátszót segíti a 2015-2017-es
  időszakra vonatkozó oknyomozó újságírói, közér

  dekűadat-igénylési munkájában, továbbá abban is,
  hogy szélesítse olvasói körét, erősítse támogatói
  bázisát.
  $203,120

  • גוי

   Cenzúrapróba.

  • Sárga Király

   Mert azt kurvára semleges lesz, amikor majd csak a kormány mondhatja el a véleményét bármiről.

   • גוי

    De legalább oda lesz írva hogy ő a kormány. Akkor ezekhez is legyen odaírva hogy ezek meg a sorosisták.

    • Béla Somogyi

     És ha az amerikai kuklux klán támogatja ennyivel, akkor azokra is odaírjuk, hogy sorosisták? :-)

    • Paydogs

     Mint ahogy az élelmiszer csomagokra is rá volt szép nagy betűkkel írva, hogy az EU-tól jött?

  • Béla Somogyi

   Ne irigykedj! Téged is támogat a kormány a munkádba! Próbálj abból megélni! :-)

   • גוי

    A libsik eddig Putyin-bérencezték azt akinek más a véleménye mint nekik, most kiderült hogy valójában ők a Soros-bérencek.

    • Béla Somogyi

     Miért is soros bérencek? Mert más a véleményük?

     • גוי

      Mert a Sorostól kapják a pénzt.

     • Béla Somogyi

      Akkor te a Putyintól kapod a pénzed? :-)

     • גוי

      Én nem kapok pénzt. Az igazságért senki nem fizet.

     • Béla Somogyi

      Kinek az igazságáért ? A tiedért, vagy az enyémért vagy bárki máséért?

      “Hallja kendtek!
      Se ide nem, se oda nem
      Fütyöl a madárka, hanem
      (Jobb felől üt) nekem fütyöl,
      (Bal felől üt) s nekem fütyöl:
      Elmehetnek. ”

      😀

    • Karcsibá!

     Hazudsz, mint mindig!!!!!

  • Karcsibá!

   Amikor Orbánékat (középszerű képességük ellenére) taníttatta, azzal nem volt baj???????

 • zsíroskenyér

  Hajrá Átlátszó, hajrá Bátorfy Attila! Még több ilyen cikket kérünk!

 • Vidéki

  Bátorfy Attila próbálja mosdatni a szerecsent!

  A Hetek-ben 2017. május 30., kedden jelent meg a cikk:

  A GLOBÁLIS KÁOSZ KAMPÁNYA

  Caroline Glicknek, a The Jerusalem Post főszerkesztő-helyettesének véleménycikke alapján. Ilyeneket ír:

  Soros György gyengíteni igyekszik a nyugati demokráciák jogát a nemzeti identitásuk meghatározásához és határaik megőrzéséhez. Soros nagyarányú támogatása az amerikai és más szélsőbaloldali szervezetek számára már több mint egy évtizede dokumentált tény.
  Mi köze van az Occupy Wall Street mozgalomnak a görög bevándorlási politikához? Az viszont tény, hogy a Soros által támogatott projektek alapvetően közös jellemzőkkel rendelkeznek.

  Mind annak érdekében működnek, hogy meggyengítsék a nyugati demokráciák nemzeti és helyi hatóságainak képességét, hogy fenntartsák nemzeteik és közösségeik törvényeit és értékeit.

  Azért dolgoznak, hogy gátolják a szabad piac működését, legyenek azok pénzügyi, ideológiai, politikai vagy tudományos területen.

  Mindezt persze A DEMOKRÁCIA, AZ EMBERI JOGOK, A GAZDASÁG, A FAJI ÉS SZEXUÁLIS IGAZSÁGOSSÁG ÉS MÁS FENNKÖLT KIFEJEZÉSEK NEVÉBEN TESZIK.

  Más szavakkal, céljuk a nyugati demokráciák felforgatása, és annak ellehetetlenítése, hogy a kormányok fenntarthassák a rendet, vagy a társadalmak megőrizhessék egyedi identitásukat és értékeiket.

  • Béla Somogyi

   Ja hogy még csak nem is a “vélemény cikk” hanem csak annak alapján! No hiszen! :-)

   • Vidéki

    Izrael törvényhozása nemcsak véleményezett, hanem cselekedett is!

    A nemzetközi összehasonlításban a külföldi szervezetekkel kapcsolatos legszigorúbb jogi szabályozást az izraeli parlament, a Kneszet fogadta el, amikor megalkotta a a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló átláthatósági törvényt.

    Amerikai szenátusi vizsgálat igazolta az izraeli aggodalmakat.

    Az amerikai szenátus állandó vizsgálóbizottsága megállapította, hogy egy Izraelben bejegyzett, nem kormányzati szervezet (NGO, civil szervezet) az Obama-kormánytól kapott pénzt a 2015-ös választás befolyásolására használta.

  • Karcsibá!

   A Hetek c. lap a HIT-gyülekezeté, amelyik Fideszbaráttá vált, mert megkapta a vallásfelekezeti “jogot” sokak rovására!

   • Vidéki

    Karcsibá!

    Öregszik és az orbánfóbia néven ismert agybetegség elvette józan eszét.

    Karcsibá a hamut is mamunak, a The Jerusalem Postot is Fideszbarátnak nézi.

    • Karcsibá!

     Már kezdtem komolyan aggódni, hogy öregszem,de kiderült,nekem sikerül jól látnom a világ dolgait, pedig én is vidéken élek! Nem dobom el a kitűnő bizonyítványaimat és nem szórok hamut a fejemre!

     • Vidéki

      Írja büszkén: “kiderült,nekem sikerül jól látnom a világ dolgait”

      Nem Önnek sikerült, hanem Caroline Glicknek, a The Jerusalem Post főszerkesztő-helyettesének sikerült.

      Ha Ön a The Jerusalem Postnál jelentkezne főszerkesztő-helyettesi állás betöltésére, elhajtanák, mint a macskát.

 • Vidéki

  Caroline Glick, a The Jerusalem Post főszerkesztő-helyettesének véleménycikke az izraeli lap augusztus 22-ei számában jelent meg Soros és a globális káosz kampánya (Soros’s Campaign of Global Chaos) címmel.

  Ilyeneket ír:

  1. Soros György gyengíteni igyekszik a nyugati demokráciák jogát a nemzeti identitásuk meghatározásához és határaik megőrzéséhez.

  2. Soros nagyarányú támogatása az amerikai és más szélsőbaloldali szervezetek számára már több mint egy évtizede dokumentált tény.

  3. A Soros által támogatott projektek alapvetően közös jellemzőkkel rendelkeznek. Mind annak érdekében működnek, hogy meggyengítsék a nyugati demokráciák nemzeti és helyi hatóságainak képességét, hogy fenntartsák nemzeteik és közösségeik törvényeit és értékeit.

  4. Azért dolgoznak, hogy gátolják a szabad piac működését, legyenek azok pénzügyi, ideológiai, politikai vagy tudományos területen.

  5. Mindezt persze a demokrácia, az emberi jogok, a gazdaság, a faji és szexuális igazságosság és más fennkölt kifejezések nevében teszik.

  6. Más szavakkal, céljuk a nyugati demokráciák felforgatása, és annak ellehetetlenítése, hogy a kormányok fenntarthassák a rendet, vagy a társadalmak megőrizhessék egyedi identitásukat és értékeiket.

  7. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) (BLM) mozgalom, amely a múlt évben a Soros által ellenőrzött szervezetektől 650 ezer dollár támogatást kapott, klasszikus példa ezekre a törekvésekre.

  7.1. Központi állításuk az, hogy az Egyesült Államokban a rendőrség nem a jó kikényszerítésének az eszköze, ami a társadalom működését a törvény és a rend fenntartásával igyekszik biztosítani, hanem inkább
  A RENDŐRSÉG A FEHÉREK ESZKÖZE A FEKETÉK ELNYOMÁSÁRA.

  7.2. A túlnyomórészt afroamerikai közösségek által lakott területeken a bűnüldöző szerveket azzal támadják, hogy

  A RENDŐRÖK EREDENDŐEN RASSZISTÁK.

  7.3. A BLM nyílt agitációja, ami a vádak szerint számos amerikai városban

  HOZZÁJÁRULT A RENDŐR-GYILKOSSÁGRA VALÓ FELBUJTÁSHOZ,

  két fő eredményt hozott.

  7.4. Egyrészt demoralizálták a rendőröket,

  7.5. akik azzal szembesültek, hogy azért kriminalizálják őket, mert igyekeznek megvédeni városaikat a bűnözőktől.

  • Béla Somogyi

   “véleménycikke” te írtad és ebben benne van minden. Egyszerűen fogalmazva, a szerzőnek ez a véleménye! Sokaknak pedig más. Ennyi nem több!