Lecsapott az NGM a százmilliókkal támogatott ingyenenergia-projektre, várjuk a vizsgálat eredményét

kép forrása: trollscience.com
kép forrása: trollscience.com

 

Az NGM tegnapi, a cikkünk megjelenését követő közlése szerint 2016-ban indítottak szabálytalansági eljárást, most pedig már visszakövetelik a kedvezményezett Halna-Dunától az örökmozgóra korábban kifizetett támogatást. Jobb későn, mint soha, mondhatnánk, és annak is lehet örülni, hogy a minisztérium sajtóosztálya reagált a külvilágból érkező ingerre. Nem mindig volt ez így.

 

 

Nagyon felszisszenhetett valaki a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői közül az energiagépről szóló tegnapi cikkünk miatt, ugyanis a minisztérium sajtóosztálya néhány órán belül reagált érdeklődő levelünkre – azt kérdeztük, hová tűnt a kormány pályázati honlapjáról a projekt adatlapja. Nem mindig volt ez így, ugyanebben az ügyben két hónappal korábban a sajtóosztály válaszra sem méltatott.

Igaz, most sem a bevett formák szerint zajlott az üzenetváltás. A válasz ugyanis egy meglehetősen erőszakos hangú felszólítás volt, hogy haladéktalanul közöljük a minisztérium álláspontját. Erre ugyan semmi nem kötelez bennünket, de ezen ne múljék a gyümölcsöző munkakapcsolat, íme az NGM levele:

„Az Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium című cikkel kapcsolatban kérjük haladéktalanul tegyék közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontját: Az említett projekttel kapcsolatban az NGM 2016-ban szabálytalansági eljárást folytatott le, amely szabálytalanságot állapított meg, így az NGM a támogatói szerződéstől elállt és visszaköveteli a kifizetett támogatást. A palyazat.gov.hu honlapon az elállásra való tekintettel jelenleg már nem található meg a beruházás a nyertes projektek között.”

Ez így mindjárt más – gondolhatták az NGM–nél, hogy majd gondolják az olvasók. Pedig sajnos nem, nem más, sőt. Az ugyanis továbbra is tény, hogy az NGM jogelődje befogadta, és támogatásra alkalmasnak ítélte a mágnesmotoros pályázatot, aztán ki is fizettek negyed milliárd forintot, elfogadták a projekt-eőrehaladási jelentéseket, sőt – ahogy az látható volt Széchenyi 2020-portálon, míg el nem tüntették az adatlapot -, még a projektzáró beszámolót is.

Tavaly március 23-án kérdeztük először a minisztériumot az állandó mágnesek közt ébredő erőkre épülő projekttel kapcsolatban – akkor egyből meg is tagadták az érdemi választ-, majd két hónappal később a projekt záróbeszámolóját kértük. A minisztérium akkor azzal utasította el az adatigénylés teljesítését, hogy a

„(…) projekt teljes körű lezárására még nem került sor, az elszámolások, beszámolók ellenőrzése még nem fejeződött be, ezért a záró beszámoló (…) döntés megalapozását szolgáló adat, amelynek nyilvánosságra hozatalára nem látunk lehetőséget.”

A válaszból két dolog következik: a minisztérium előbb elfogadta a beszámolót – a Széchenyi 2020-on legalábbis ez szerepelt -, majd valamiért mégis elkezdte vizsgálni a projektet. Másrészt, ha már 2016-ban elkezdődött a projekt vizsgálata, akkor rövid időn belül nyilvánvalóvá kellett váljon a minisztérium számára is, hogy nem készült el a negyed milliárddal támogatott ingyenenergia-gép. Még akkor sem, ha korábban hittek a csodákban.

Ha viszont a 2016-os ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a termék nemcsak hogy nem hozza az elvárt sikerindikátorokat, de egyáltalán nincs is, akkor vajon mire gondolhatott a minisztérium egy évvel később, mikor azzal tagadta meg az energiagéppel kapcsolatos dokumentumok kiadását, hogy

„a projekt műszaki-szakmai tartalmára, a kutatási tevékenységre vonatkozó leírásban és e leíráson alapuló értékelési dokumentációban, valamint az elért eredményeket bemutató jelentésekben rögzített adatok megismerése a kedvezményezett üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelemmel járna, így annak kiadása (…) nem lehetséges.”

Nagyon úgy néz ki, hogy a minisztérium valótlan indokkal tagadta meg a kért adatok kiadását, hiszen ezt egy nem létező dologgal kapcsolatos üzleti érdekekre hivatkozva tette, ami nemcsak csúnya hazugság, de egyben felveti a közérdekű adattal való visszaélés gyanúját is.

A 2016 tavasza óta tartó szerencsétlenkedés után viszont az NGM egyszer csak az asztalra csapott, és – mint írják -, visszaköveteli a támogatást, amit a forradalmi újításra adott a Halna-Duna Kft-nek. Nem lesz egyszerű.  A társaság 2016. évi beszámolójához írt könyvvizsgálói véleményben ugyanis az alábbi baljóslatú mondatok olvashatók:

„(…) a társaságnál jelenleg nem biztosított a vállalkozás folytatásának elve. A társaság a korábbi jövedelmező működését jelentő tevékenységét elveszítette, és még nem találta meg azt az új tevékenységet, amellyel biztosítható egy folyamatos, jövedelmező gazdálkodási tevékenység.”

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a Halna-Duna Kft. tavaly 449 millió forint veszteséggel zárt, miközben ötödik éve folyamatosan csökken a cég árbevétele, és már a 2015-ös év is mínusz 100 milliós eredményt hozott. Ráadásul közben a kötelezettségei folyamatosan nőttek, tavaly év végére már a társaság 1,2 milliárd forint adósságot cipelt.

A mágnesmotoros projekt nagyon nem vált be, és ha csak nem sikerült megtalálni a könyvvizsgáló által emlegetett új tevékenységet, akkor józan gazdasági érvek nem nagyon szólnak a folytatás mellett.

A jogi helyzettől függetlenül kérdés persze, milyen erkölcsi alapja van az irányító hatóságnak visszakövetelni a projekthez adott pénzt a szükségszerűen bekövetkezett kudarc után, mikor néhány éve, a támogatás megítélésekor, még maga is hitt benne, hogy meg lehet csinálni.

Mindenesetre kikértük a szabálytalansági eljárás dokumentumait, tanulságos olvasmány lesz, az biztos.

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

 • elemes

  …és ha nem tetszett, akkor ti adtok nekem 1000 forintot…? :)

 • Vidéki

  Nem derül ki a cikkből, hogy itt valóban “örökmozgóról” lenne szó!

  Homályosítson fel bennünket Becker András úr, mire alapozza, hogy itt egy valódi örökmozgóról van nagyba szó. Avasson be a részletekbe minket, nyájas olvasókat is!

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai
   • Vidéki

    Köszönöm, elolvastam a http://szkeptikus.blog.hu/2… cikkét, amiből minden világosan kiderül.

    Valóban, akik a támogatási döntést annak idején meghozták, nem jártak el kellő körültekintéssel, de talán mentségükre szolgáljon, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának is 5 ÉVRE VOLT SZÜKSÉGE

    , mire a szabadalmak IDEIGLENES OLTALMÁT megszüntette.

    2010-ben nyújtotta be két feltaláló, Gőz László és Sallai József Gyula a P1000539 sz. szabadalmi bejelentést, “Mágnes motor” címmel.
    P1100565 számon, melynek címe: “Mágnesek között ébredő erő munkavégzését felhasználó mágnes motor”, feltalálói pedig Gőz László mellett 10-10%-ban Tellinger Ottó és Dudinszki Gábor – előbbi a Ferromark-Halna Kft., utóbbi a Halna-Duna Kft. ügyvezető igazgatója. Egyértelmű tehát, hogy A HALNA-DUNA PÁLYÁZATA AZ EZEKBEN A SZABADALMI BEJELENTÉSEKBEN LEÍRT ELKÉPZELÉSEKRE ALAPULT.

    Mindkét szabadalmi bejelentés elvérzett a szabadalmaztatási eljárásban, de nem túl gyorsan, 5 évnek kellett eltelnie, amire elvérzett.

    Hiánypótlásra szólították fel a feltalálókat, akik ezúttal sem tudták ezt teljesíteni, ezért 2015-ben erre is megszűnt az ideiglenes oltalom.

    Az elképzelt berendezésnek tehát most már nincsen érvényes szabadalma, de a pályáztatás és elbírálás időszakában még bőven IDEIGLENES OLTALOM ALATT ÁLLTAK..

    Kérdés persze, hogy 2015-ben mikor szűnt meg az ideiglenes oltalom?

    szkeptikus.blog.hu- ban leírtak szerint:

    “a Halna-Duna Székesfehérváron nyitott új üzemcsarnokot, s a korszerű japán gépek átadása 2015 februárjában olyan nagy esemény volt, hogy szakmai portálok, pl. a CNC.hu is beszámolt róla.”

    Tehát a pályázatot jóval korábban elnyerhették, abban az időben mikor a P1000539 és P1100565 számon tett szabadalmi bejelentések
    MÉG IDEIGLENES OLTALOM ALATT ÁLLTAK.

    Nem kell elfelejteni, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nagy tudású ügyvivőjének, Kabódi Pál szabadalmi elbírálójának is 5 évébe került, mire a szabadalmak IDEIGLENES OLTALMÁT megszüntette.

    A pályázat elbírálói, amikor döntöttek még nem rendelkeztek azzal a tudással, aminek megszerzéséhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának is 5 évre volt szüksége!

    • Molnár Attila

     ” de talán mentségükre szolgáljon, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának is 5 ÉVRE VOLT SZÜKSÉGE” – a MAG zRt-nek nem szolgál mentségére, hogy a Szabadalmi Hivatal se képes öt perc alatt felismerni egy olyan dolgot, ami a középiskolás fizika anyagból levezethető. De szerintem az általános iskolaiból is kis odafigyeléssel.

     • Vidéki

      Csúnya dolog, rossz dolog:

      Ön gyakorlatilag durván lehülyézi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát és nagy tudású ügyvivőjét, Kabódi Pál szabadalmi elbírálót, akinek 5 évébe került, mire a szabadalmak IDEIGLENES OLTALMÁT megszüntette.

      Durván azt állítja, hogy mindezt öt perc alatt felismerni lehetett volna “ami a középiskolás fizika anyagból levezethető.” De Ön szerint az általános iskolaiból is kis odafigyeléssel.

     • Molnár Attila

      Mi tagadás, ezt teszem. Most szörnyen szégyellem magam :)

     • Szentmihályi

      “ami a középiskolás fizika anyagból levezethető.”

      Épp most írtam a másik cikk alá, erre azért ne vegyél mérget, mert a fizika ma ismert és használt törvényei csak egy bizonyos intervallumon belül érvényesek és ezek átlépését használja ki sokszáz találmány.

      Örökmozgó elvileg nem létezik, de az alábbi csatornán több mint 100-at találsz ami ezen határok átlépését demonstrálja. Vagy alább egy működő mágnesmotor és Csefkó napelemes cserép talámánya, amiben egy forradalmi inverter technológia rejtőzik, melyet pár éven belül az egyetemeken fognak tanítani:

      https://youtu.be/C5F1heTbk54?list=UUN8JJf0CMRkZ6ozapl6nMCw

      https://youtu.be/mHW6b1aFPfU

      https://youtu.be/8zFZzXSZYCg

      https://youtu.be/yM8nZjSt5ZA

     • Vidéki

      A híres bűvész Rodolfo TV műsorában bűvésztrükköket mutatott be “Vigyázat Csalok!” címmel.

      Kedvenc illuzionistáid nem olyan őszinték, mint a híres bűvész Rodolfo volt TV műsorában.

     • Szilágyi András

      Te mindent elhiszel, amit a youtube-on látsz?

     • Vajk Fekete

      a szabadalomnak ehhez semmi köze. vannak országok, ahol a szabadalomnak nem is feltétele hogy a dolog működjön. amerikában pl simán lehet örökmozgót szabadalmaztatni.

     • Vidéki

      Miért ne lenne a szabadalomnak ehhez semmi köze? Csak azért, mert Ön ezt állítja?

      Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala megszüntette 5 év gondolkodási idő után a szabadalmak ideiglenes oltalmát, feltehetően azért,
      mert a “Mágnesek között ébredő erő munkavégzését felhasználó mágnes motor” NEM TELJESÍTETTE AZT, AMIT ÍGÉRT.

      a http://szkeptikus.blog.hu/2… cikkéből kiderül:

      “Felírva két mágnes merőleges közelítése, majd tengelyirányú távolítása során fellépő erőket, a következő görbéket kapjuk az erők távolságfüggésére:

      A két mágnes merőleges irányú összetolása során (piros görbe, Fx) viszonylag kis erő ébred a tolás irányában, s ennél jóval nagyobb erő ébred, amikor tengelyirányban eltaszítják egymást (zöld görbe, Fy).
      Csakhogy a munkavégzés nem az erővel azonos, hanem az erő és az elmozdulás szorzata. Mivel itt az erők a távolsággal változnak, a munkavégzéseket a görbék alatti területek adják meg”

      A munkavégzést ábrázoló görbék alatti területek, ha pontosan végzik a számítást, MEGEGYEZNEK!

      “Ez pedig azt jelenti, hogy periodikus mozgásból nem nyerhetünk energiát, hiszen egy periódus után a rendszer újra a kiindulópontjában lesz, ahol energiája pontosan megegyezik a kezdetivel.”

     • Vajk Fekete

      A szabadalomnál elsősorban azt vizsgálják, hogy újszerű-e a gondolat. Ezzel szemben a pályázat elbírálásakor azt kell vizsgálják, hogy értelmes és hasznos-e a támogatandó cél.

      Vajk

    • Szilágyi András

     Nem azért tartott 5 évig, mert olyan sokat kellett rajta gondolkozni, hanem mert ilyen lassú a szabadalmi eljárás. Ezzel az erővel beadok szabadalmazásra valami totál hülyeséget, s mivel lesz rá 4-5 évig ideiglenes oltalmam, máris pályázhatok félmilliárdra, és meg is kapom?

 • Molnár Attila

  Érdekes kérdés, hogy egy pályázatnak Magyarország törvényein kívül a fizika törvényeinek is meg kell-e feleni :)

 • Boszu Takis

  LOPOTT TUDAS A MAGYROK SEHOL SEVANAK LOPTAK MINDENT MINT A MOCSKOS ZSIDOK AKARMEIK ROHADT FAJ RASZ HA NEM AZSIAISIA AKKOR A HALAL AKOR TUNJETEK EL EGYSZEER EN TUDM CSICSKA HAZUGOK, MAGYARORSZAG MEG AUTOT S ENEM GYARTOT A CSICSKA ROMANOK IS LOPTAKA TUDSAT ROMAN ZSDIOCIGAYNOK HOL TUDTAK VOLNA , MEGÖLTEK KIJAT IS ,