Bezárás
Egyéb

Több százmillió forintos osztalékeső az Orbán család bányacégeinél

Átrendezik bányászati cégcsoportjukat Orbán Viktor miniszterelnök szülei és fivére: az 1999-ben a gánti kőbányába beolvadt hahóti tőzegbánya ismét önálló vállalkozás lesz. A szétváló gánti cég 730 millió, a Dolomit Kft. 500 millió forint osztalékot fialt tavaly a tulajdonosoknak.

Orbán Győző, a felesége és ifjabb Orbán Győző tulajdonolták eddig a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-t, amely egy friss átalakulási közlemény szerint a jövőben kizárólag idősebb Orbáné lesz. Az eddigi 43,8 százalékos tulajdonos ifjabb Orbán Győző és a 12,2 százalékos üzletrésszel rendelkező Orbán Győzőné a cégből kiváló Hahót Tőzeg Kft.-t viszik majd tovább 22:78 százalékos arányban.

A Zala megyei Hahóton tőzegbányát működtető lerakat 1999-ig önálló társaság volt az ifjabb és az idősebb Orbán Győző tulajdonában, ekkor olvadt be a gánti kőbányacégbe, amelyből most újfent ki tervez válni. A hahóti tőzegbányáról írták 2013-ban a lapok, hogy egy különös szabályozásnak köszönhetően preferált helyzetbe került a zalai lápvidéken.

Az Orbán-cég versenytársai fejlődését ugyanis elakasztotta, hogy a környék bányaterületeinek zöme bekerült az úgynevezett lápjegyzékbe, márpedig az ilyen területen új bányatelek nem alakítható ki. A Hahót Tőzeg ingatlanait ugyanakkor a szabályozás nem érintette.

A Gánt Kő és Tőzeg Kft. – amely egyébként az ifjabb Orbán Győző által használt Autogiro légi jármű tulajdonosa is – 2015-ről tavalyra 335,8 millió forintról 464,6 millióra növelte árbevételét. A tulajdonosok 730 millió forint osztalékot szavaztak meg a közgyűlésen.

A szintén gánti Dolomit Kőbányászati Kft., amelyben idősebb Orbán a legnagyobb tulajdonos 2016-ban 2 milliárd forint árbevételt produkált, s félmilliárdos osztalékról hozott döntést.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom