Tőkekivonás Fellegi Tamás osztrák cégének magyar leányvállalatából

fellegi

 

Kivon 30 millió tőkét magyarországi cégéből Fellegi Tamás exminiszter bécsi érdekeltsége, az EuroAtlantic Holding GmbH. Amiben tulajdonos egykori kabinetfőnöke, a most már Hernádi Zsolt Mol-elnökkel mozgolódó Komondi Zsolt magyar cége is.

 

 

Bécs történelmi belvárosának egyik csinos palotájában, az Albertina múzeum szomszédságában rendel Fellegi Tamás a második Orbán-kormány gazdasági miniszterének cége, az EuroAtlantic Holding GmbH. A társaság ügyvezetőjéről, Stefan Malaschofsky ügyvédről a HVG írta korábban, hogy az osztrák sajtó mint az orosz befektetők nagy barátjáról emlékezik meg róla. A számos, valaha általa vezetett cég egyike hátterében például a volt moszkvai főpolgármester, Jurij Luzskov felesége, a főleg Tirolban nagyszabású befektetéseket, szállodaberuházásokat megvalósító Jelena Baturina állt.

Az osztrák cégnyilvántartás szerint az EuroAtlantic Holding 85 százalékban Fellegié, a kisebbségi üzletrész a magyar Rocadura Kft. tulajdona. Ez a cég Fellegi volt minisztériumi kabinetfőnöke, Komondi Zsolt érdekeltsége. Róla nemrégiben írtuk, hogy újabban Hernádi Zsolt Mol-elnök jobb kezeként ismeri az üzleti világ, mivel Hernádi több magánbefektetésében is kulcsszerepet kapott.

 

fellegi

 

A bécsi EuroAtlantic magyar leánya, az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft. most úgy döntött, 30 millió forinttal, 20 millióra csökkenti jegyzett tőkéjét tőkekivonás céljából. A magyar cég tavaly nyereségesen üzemelt: 77 millió forint árbevétel mellett 31 millió forintos profitot termelt. 2016 nyarán az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – közös ajánlattevőként a GPS&More Ltd-vel – elnyerte az izraeli magyar kereskedőház működtetésének jogát 115 millió forintért.

A tőkekivonás mégis bizonyos háttérbe vonulást mutathat. Az EuroAtlantic-csoport valahai puccos, jelentős nemzetközi think-tank aktivitást bemutató honlapja ugyanakkor egyelőre nem ad eligazítást erről, mivel e poszt hétfő délutáni megírásakor nem volt elérhető csak webarchív változatban.

A volt miniszter a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg a Fidesz alapító generációjával. A cégcsoport első tagja, az EuroAtlantic Kft. 2002-ben alakult, s az első Orbán-kormány alatt jutott több százmilliós keretösszegű pr-megbízáshoz az akkori kancellárián működő Informatikai Kormánybiztosságtól.

Kapcsolódó cikkek

Megússza az INA-ügyet, földbizniszben utazik Hernádi Zsolt Mol-elnök

Fellegi Tamás megint kavarja – cégfúzió az Euroatlantic-csoportban

Friends of Hungary: barátokból van a kerítés

A pénz nem számít Orbánéknak, ha Amerikában kell lobbizni

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Rádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

  • Lacz

    Zseniális! Az elsőfokú ítélet nem ítélet, hanem végzés, rendelkező része és indoklása ellentétben áll egymással, az ügyészség tájékoztatása törvényellenes.
    Végül pedig egy bűncselekmény által közvetetten okozott kár miatt nem lehet senkit felelősségre vonni.