1 milliárd forinttal drágult a vizes vb két nappal a vége után

kép: Bp2017 Kft., Facebook
kép: Bp2017 Kft., Facebook

 

783 millióért építette ki az informatikai rendszert az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt., és 293 millióért takarított a B+N Referencia Zrt.

 

 

Vasárnap volt a vizes vb zárórendezvénye, de a közbeszerzések bürokratikus rendszere miatt van olyan kiadás, ami csak most derül ki.

Az EU-s közbeszerzési értesítő augusztus 1.-jei számában jelent meg, hogy a szervezésért felelős Bp2017 Kft. nettó 782,9 millió forintot fizetett az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt.-nek az informatikai rendszer kiépítéséért. Alvállalkozóként az EURO ONE Számítástechnikai Zrt. működhetett közre a projektben.

A pontos feladat a tájékoztató szerint:

“A vizes VB szervezőinek, a rendezvényre akkreditált valamennyi személynek, az önkénteseknek a rendezvény időtartamára – azaz 14.7.2017-től – 25.8.2017-ig korlátozás nélkül használható informatikai rendszer kiépítése, a hozzá kapcsolódó CallCenter és HelpDesk kiépítése és üzemeltetése.”

A szerződést 2017. július 7.-én írták alá a felek, és a tender a rendkívüli sürgősség miatt – a vizes vb legtöbb közbeszerzéséhez hasonlóan – hirdetmény nélküli eljárás volt. Az Antenna Hungária Zrt.-n kívül pályázott még a munkára a T-Systems Magyarország Zrt. és az ATOS Magyarország Kft. is.

Az Antenna Hungária által alvállalkozóként bevonni kívánt Euro One Zrt. tulajdonosa a Bravogroup Holding Vagyonkezelő Kft., melynek többségi tulajdonosai Lakatos Péter, Lakatos István, Kucska Árpád és Potoczky Csaba.

Az Index július 11-én írt arról, hogy információik szerint az Antenna Hungária Zrt. nettó 30 milliárd forintot kapott azért, hogy a vizes vb-re kiépítse a média és a közönség kiszolgálására is alkalmas internetes hálózatot, megteremtse a csúcsminőségű digitális televíziózás feltételeit, valamint leszállítson különböző informatikai eszközöket a versenyzőknek és szervezőknek.

Szintén augusztus első napján jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a Bp2017 Kft. nettó 292,8 millió forintot fizetett a B+N Referencia Zrt.-nek a versenyhelyszínek takarításáért.

A kormány 2015 márciusában jelentette be, hogy 2017-ben Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot. Gyárfás Tamás akkor azt nyilatkozta, hogy a teljes költség 25 milliárd forint lesz. A kiadások végül ennek ötszörösét is meghaladták: a nyilvánosságra került szerződések értéke nettó 104,8 milliárd, vagyis bruttó 133 milliárd forint.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházások kormánybiztosa augusztus elsején viszont azt nyilatkozta, hogy eredetileg kétszer ennyire becsülték a vizes vb költségeit, ahhoz képest nem volt drága.

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • transformer

  Ha a kormánybiztos szerint eredetileg ennek kétszeresére becsülték a vizes VB költségeit, és annak kb. szűk egytizedét kommunikálták, akkor ugye ez abba a bizonyos “(tudatosan) hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal” (sőt, akkor is hazudtunk ha kérdeztünk…) kategóriába tartozik…
  Persze ezt most már rá lehet kenni Gyárfásra (ő mondott potom 25 milliárdot), de akkor minek van ott a többi …., ha nem helyesbíti ? És vajon még mennyi pótlólagos kifizetés lesz ennek-annak ?

 • dubitus

  Ebből is látszik, hogy spórolósak vagyunk, hiszen tízszer ennyit is költhettünk volna rá!
  .
  Ha van Isten, csak egyetlen kivánságom teljesítse:
  Mondja ki végre, hogy “lopott holmi vissza!”