Ha Orbán bocsánatot kérne, leesne a korona a fejéről – Sebő Ferenc, Kétfarkú Kutyapárt

seboferi_kep

 

A Kétfarkú Kutyapárt radikális szárnyának vezetője, a színházi rendező Sebő Ferenc interjúnkban beszél a felcsúti művészeti központról, az űrállomásról, és a csillebérci kiképzőtáborról. Elmondja, hogy mit lehet tanulni Orbán Viktortól, és miért kellene bocsánatot kérnie a miniszterelnöknek. 

 

 

A Budapesti Anarchista Színház rendezőjeként megalapította a Felcsúti Anarchista Színházat is. Miért pont Felcsút?

Mert Felcsút az új központ. A művészetnek mindig is voltak központjai, száz éve még Párizs, majd New York, később Berlin. Most úgy érezzük, Felcsút vette át ezt a szerepet. A világ eszmei csakrája is egyben.

Milyen grandiózus művészeti teljesítmények kapcsolódnak Felcsúthoz, ami miatt megérdemli ezt a jelzőt?

Világszínvonalú esztétikájú a stadion például. Még rám is nagy hatással van az az épület, aki kifejezetten gyűlölöm a focit, annyira gyönyörű.

Miért, mit üzen az épület?

Reményt közvetít, egyfajta fenntartható jövőképet üzen. A legkisebb faluban is van rá lehetőségünk, hogy egy ilyen látszatberuházást megtegyünk. Ez arra utal, hogy van hátterünk, van  jövőnk.

A Felcsúti Anarchista Színház (F.A.SZ.) milyen művészi teljesítményt tud felmutatni?

Egy éve próbál együtt a társulat. Talán a nevünk miatt kötötték sokan a titokzatos felcsúti gabonafaszt is a F.A.SZ.-hoz. Az augusztus 3-án kezdődő MKKP táborban már részt lehet venni az improvizációs technikákon alapuló LARP előadásokban. Az igazi attrakció az természetesen Felcsúton lesz. Augusztus 19-én egy űrállomást fogunk átadni, másnap pedig az űrbe kilövünk nyolc embert, és két kutyát.

 

 

Nem két nap egy űrállomást felépíteni gondolom.

Nem kettő, hanem négy. Augusztus harmadikától hatodikáig Csillebércen építjük az űrállomást, és képezzük ki az űrhajósokat.

Ha Csillebércen épül, akkor miként lesz az indítás Felcsúton?

Lesz egy földalatti folyosó Csillebérc és Felcsút között, amin áttoljuk a rakétát. A nukleáris technológiát sajnos nem volt könnyű megszereznünk, de az Észak-Koreai Kutyapárt kisegített minket. Nem annyira megbízhatóan, de néha azért működik a technológia. Érthetetlen a titkolózás a nukleáris dolgokban, nem is értem miért nincs open source atomrakéta tervezet az interneten már régen.

Tehát akkor Felcsútról indul a rakéta. Miként kell ezt elképzelni?

Tíz lényt még egy nagyhatalomnak sem sikerült egyszerre az űrbe juttatni. Mi egy olyan trükköt fogunk bevetni, amit még eddig senki. Mivel csak egy kis költségvetésű űrkilövésre jött össze a pénz, ezért egy gyufás skatulya méretű űrhajót fogunk kilőni. Ahhoz, hogy a nyolc űrhajós és a két kutya elférjen az űrhajóban, le kell őket kicsinyítenünk.

De hát ez abszurd, ilyen még nem sikerült senkinek.

Már folynak a kísérletek. Komolyan vesszük, hogy merjünk még kisebbek lenni.

 

Az volt a terv, hogy a tábor után egy héttel lesz kész a program, erre tessék.

Posted by Magyar Kétfarkú Kutya Párt on Wednesday, August 2, 2017

 

Mi köze van a Felcsúti Anarchista Színháznak a Kutyapárthoz?

Az MKKP radikális szárnyának is neveznek minket. Ez azt jelenti, hogy a Kutyapártnak van egy már brand szinten lévő humora, amely mindenkivel kedves, minden irányba odaszólogatós, ravasz, de mégis konstruktív poénkodást jelenti. A radikális szárny egy olyan műhelyt jelent, ahol egyéb formákkal is kísérletezünk, a humornak morbidabb formái is megjelenhetnek például, nem minden épül be a kutyapárt mainstream vonalába, de ami bejön az  embereknek, az igen.

Művészeti vagy politikai projektként kell kezelni a Felcsúti Anarchista Színházat?

Abszolút művészeti a projekt. Mi próbálunk örülni a kormány baklövéseinek is, egyfajta hiperoptimizmust képviselünk. Felcsút pont erre példa. Szörnyen hangzik, hogy stadionokra költik a közpénzt. De mi pozitívan állunk hozzá. Ha van stadion legyen űrállomás, és legyen színház is.

A kötelezőnek tűnő ellenzéki fújjolás Felcsútra nagyon elapasztja az ember és a környezetében lévők energiáit. Még a jó dolgokra is azt kell mondani, hogy ne legyen, hiszen ezért ellenzék az ellenzék. Láttuk a Fideszen, hogy amikor hatalomra kerültek ugyanazokat a dolgokat el kellett kezdeniük megcsinálni, ami ellen ágáltak. Ebből úgy lehet kikerülni, ha optimistán állsz hozzá a dolgokhoz. Tanulni is lehet a Fidesztől.

Mégis mit lehet eltanulni?

Visszatérve az űrállomásra, sokan kérdezik, hogyan lehetséges ez tudományosan és művészetileg? A Fidesz megmutatta, hogy a politika csak kommunikáció. Szinte nem is kell kormányozni, elég az, hogy beszélsz arról, hogy kormányozol. Nekünk erre az a válaszunk, hogy ha politika lehet csak kommunikáció, miért ne lehetne az űrkutatás is csak az?

Vagy lehetne az agysebészet is csak kommunikáció! A homeopátia is erre épül, hogy a farmakológia is csak kommunikáció. Nem is kell hatóanyag. Mi semmi újat nem mondunk, csak kiterjesztjük az űrkutatásra.

A Budapesti Anarchista Színház számos politikai témájú darabot is játszott, mint például a marihuána legalizálásáról és orvosi felhasználásáról szóló Zöld Szofi, amelyben az Orbán Viktort játszó Kovács Gergely a Kutyapárt elnöke, a darab végén bocsánatot kér a tetteiért. Ha a valóságban bocsánatot kérne meg lehetne neki bocsátani?

Abban a darabban sok minden megtörténik, ami valóságban nem történne meg. Ez a bocsánatkérés a színdarabban egy szállóige. Egy jobbikos család életét járja körül, akik trafikot üzemeltetnek, és haragszanak Orbán Viktorra különböző okokból. Azt mondogatják, hogy majd akkor, ha Orbán Viktor bocsánatot kér.  Ha válaszolnom kell erre a kérésre, akkor azt kellene tudnom, hogy én miért haragszom rá.

Ennek a mindent átitató rossz hangulatnak az elterjedéséért felelős lehet talán. Ez az ellenséges hangulat egymással szemben az ő uralmának a terméke. Valahogy én szeretem is a sorosozást meg a migránsozást, mert akkor legalább nem egymást gyűlöljük, hanem valami külső dolgot. Persze ezt ironikusan értem, még a rosszban is keresem a jót.  Amiért bocsánatot kérhetne az az, hogy az ellenségeskedést államvallássá tette, polgárháború közeli helyzetet teremtett.

A kérdés az volt, hogy mi lenne ha bocsánatot kérne?

Talán akkor leesne a korona a fejéről.

Ki a példaképe Önnek a magyar történelemből?

Bornemissza Gergely, aki különféle cseleket eszel ki, hogy ne tudják a törökök elfoglalni a várat.

Vágó Gábor

Kép: Sebő Ferenc facebook, videó: MKKP facebook oldal. 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Anna Kisfaludiné Baán

  agyament

 • Péter István

  Ez már maga a vég. Úgy látszik egyeseknek nem is esik nehezükre hülyének lenni.

  • Vidéki

   Sőt Vágó Gábor szerint jó hülyének lenni!

 • Péter BÖreg

  Vannak vevők erre. Az ember annyira elkorcsosult.

 • Gyula Molnar

  Kedves Akárkicsoda!!!!!
  Sajnos rosszul sikerült az agyműtétje,ezt több százan is bizonyíthatjuk,kérje vissza az orvosától a pénzt,mivek a kontár orvos tévedésből összekapcsolta a húgyvezetékét az agyával!!!!!!!!

 • Gorcsev Ivan

  CSAK AZ ÉRZELMI ÉS SZELLEMI SIVÁRSÁGBAN ÉLŐKNEK NINCS HUMORÉRZÉKÜK!

  • .A VÉGÉN VÁRNOD KELL.

   :(((

  • Pasinszki

   Ércsük mink a viccet. Csak nem szeressük!

 • Árpád Magosányi

  Csak azért szólok hozzá, mert a többi komment elszomorított. Meg kellett tudnom, hogy el vagyok korcsosulva, mert szeretek nevetni. Tény, hogy azon, ami itt folyik egyre nehezebb, de ezért van szükségünk a kutyákra. Meg azért, hogy legyen a szavazólapon “a fentiek egyike sem” opció.

 • http://www.htmp.hu Három Tarka Macska Párt
 • Jovobelato

  Szerintem vannak olyan emberek, akik alapbol megnevettetik a hallgatokat, olvasokat…Vannak olyanok, akiknek humora ragyogo, minden kerdesre frappans, nevetteto valaszt adnak…Azutan vannak olyanok, akik humorosnak velt valaszaikat probaljak meg “megetetni” velunk…Ebbe a kategoriaba tartozik ez a fiatalember is, aki – elolvastam a kerdesekre adott valaszait! – humorosnak szanta, szerintem azonban a kinos, semmitmondo hulyesegre tellett tole. Nem mondom, hogy ez mar a veg, mert lesz ez meg nala is lejjebb, viszont teny, hogy elegge agyament a faszi ! Ne csuggedj pajtas, sokan vannak, akik kedvelnek. Halaistennek meg tobben, akik nem. Egyetlen kerdesem maradt a vegere:
  Mond, jo erzes hulyet csinalni magadbol???

  • Aron Janos Lang

   És neked milyen érzés?

 • zotya54

  a fenébe.adjátok a z öttleteket a pénzkidobásra…miért nem lehet korházat ellátást például hangoztanni?tán hosszu a szöveg a vezirünknek?he?

  • Pasinszki

   Mert arról 2008-ban úgy népszavazott a magyar, hogy jó az úgy, ahogy van.

 • Naó

  Ha lehetne két pártra is szavazni a Kétfarkúra biztos szavaznék. Ők megtalálták azt a szemléletet, amivel pontosan oda helyezhetjük orbán rendszerét, ahová való, a vicc, az irónia, a szarkazmus pocra. – Mulassunk rajta, aztán öntsük ki a fenébe.

 • Naó

  Jesszus, most olvasom a kommenteket. Kedveseim! Ha már nincs humorotok, és nem tudtok hármat hátralépni a jelen valóságától, és külső szemmel ránézni, akkor tényleg itt a vég. Hát nem tudtok lazítani, föllélegezni, pillanatra nem görcsölni, csak felszabadultan RÖHÖGNI??? – Imádom a Kétfarkúakat hallgatni. Folyamatosan görbetükröt mutatnak ennek az abszurd kuplerájnak. Nekem rendkívül jól esik, hogy végre vannak normális emberek, akik úgy szemlélik a dolgokat, ahogy azt normálisan kell. Ezt érdemli ez a rendszer, így kellene éreznünk magunkat minden percben, mikor halljuk a híreket, és így kellene magabiztosnak lenni, hogy naná, hogy ez egy általunk elcseszett időszaka a magyar történelemnek, de majd természetesen korrigáljuk vagy így, vagy úgy.

  • Vidéki

   Naó mindenen csak röhög!

 • Vidéki

  Vágó Gábornak szimpatikus az idétlen hülyéskedés, ezért örül, (mint majom a farkának), annak, ami a magát művésznek álcázó hülyegyerek beteges agyából kikerül.

  Mégis a Magyar (mindenkitől) Független Bíróság a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot bejegyezte, noha 2010-ben született meg a párt “Legyen minden jobb!” címet viselő programja, aminek középpontjában három ígéret állt:

  “ÖRÖK ÉLET. INGYEN SÖR. ADÓCSÖKKENTÉS!”

  A részletes program gazdasági részében szerepelt:
  a szegedi űrállomás bolygóközi űrkikötővé fejlesztése,
  a Jamaicába irányuló puliexport beindítása.
  A párt környezetvédelmi téren az ózonlyuk befoltozását, illetve a kihalt fajok helyett újak létrehozását ígérte.
  Szegedre hegyet ígértek,
  valamint a gravitáció csökkentését is tervbe vették.
  Külpolitikájuk a bolygón kívülre fókuszált,
  így a galaxis más létformáival terveztek kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni,
  és az országimázs javítását a Marson megnyitandó magyaros jellegű étteremmel kívánták támogatni.