Nincs nagyon mit megköszönnünk a magyar médiától búcsúzó külföldi tulajdonosoknak

board meeting

 

2010 óta nyolc nagy nemzetközi médiavállalat és befektetőcsoport adta el magyarországi érdekeltségeit többnyire kormányközeli oligarcháknak és üzletembereknek. A nem alaptalan – mondjuk úgy – ellenzéki, antikapitalista felhangú olvasat szerint az „erkölcstelen” tőke „aprópénzért” elárulta a magyarországi nyilvánosságot, odadobta azt a „fasizmusnak”. Egy másik – szerintem szintén érvényes – nézőpont szerint pedig számolgattak és akár jelentős veszteséget termelő, akár nagyon is jövedelmező helyzetekben is azt mondták: “ha a magyar választóknak ennyit ér a liberális demokrácia intézménye, hogy négyévente ilyen kormányt választanak maguknak, akkor miért érezzünk nagyobb felelősséget iránta, mint a magyarok maguk?” Csakhogy soha nem is érezték felelősnek érte magukat.

 

 

Ez utóbbi gondolkodásnak fájdalmasak a következményei ránk nézve, de még megérthető. Ülnek Jürgenék a központban, nézegetik az Excelt, olvasgatják az országelemzéseket, ott vannak előttük a különféle elemzőcégek előrejelzései, amiben azt látják, hogy Magyarország évről-évre kockázatosabb, és állandóan jönnek a telefonok is, hogy XY valaki a magyar kormány közeléből kész lenne akár a piaci érték másfélszeresét is kiadni a cégért.

Normális helyzetben az ilyen ügyleteknél a felek elkezdenek alkudozni, Jürgen többet akar kapni, XY valaki kevesebbet akar adni. Ebben a helyzetben azonban XY valaki többet akar adni, csak legyen eladó, és még állami garanciát is ad rá. És most még ennyit akar adni, de netán, ahogy közelednek a választások, majd kevesebbet, majd megint egy hatalmas választási győzelemmel a hátuk mögött esetleg már semmit sem.

Mit teszel ebben a helyzetben? Ki ne adná el a saját termékét másfélszer-kétszer annyiért, mint amennyit ér, ha erre még a vevő féltől állami „kezességvállalást” is kap, mondjuk állami kölcsön formájában? Vagyis Jürgenéknek nem kell attól tartaniuk, hogy „Mészáros Lőrinc” a saját pénzét kockáztatva esetleg majd eláll az üzlettől, vagy mégsem tudja majd kifizetni. „Mészáros Lőrinc” ugyanis bármennyit kifizet, mert nem saját pénzéből fizet, hanem többnyire a magyar adófizetőkéből.

A végén majd írunk egy közleményt arról, hogy „a média világpiaci helyzete portfóliónk újragondolására és reorganizálására késztette vállalatunkat, mely hosszas folyamat végén úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban a nyugat-európai és romániai, szlovákiai, csehországi érdekeltségeink digitális lábaira fókuszálunk majd a piacvezető „digital first” stratégiánk jegyében a piaci jelenlétünk erőteljesebb növelése érdekében”.

Ez a hideg logika érthető módon vált ki heves kritikát a magyar demokráciáért aggódó ellenzékiekből és igazából az is kevés vigaszt jelentene számukra, ha ismernék Jürgenék belső vívódásait. Bár a néha kiszűrődő boardmeetingek alapján általában nem nagyon vívódnak Jürgenék, inkább cinikusan és lemondóan beszélnek a magyarországi állapotokról, egyes esetekben pedig kifejezett csodálatukat fejezik ki Orbán iránt.

Az, aki a racionálisnál többet fizet, az eladó részéről mindenképpen érdemes némi csodálatra.

Ebben a számításban nincs semmi meglepő. Sokkal nagyobb baj, hogy a búcsúig mit műveltek ezek a médiacégek Magyarországon. Nem kell őket megsiratni, eddig sem arról voltak híresek, hogy a nyilvánosság érdekeit, vagy a magas minőségű újságírás szempontjait tartanák szem előtt. Az országos, valamint a vidéki, helyi nyilvánosság leépítése nem magyar vállalkozóknak, hanem többnyire nemzetközi médiavállalatok az országos és a helyi politikával állandóan egyezkedő döntéshozóinak volt köszönhető.

Ezek a médiacégek a legtöbb esetben nagyon alacsony előállítási költségű és nagyon alacsony minőségű médiatermékeket hoztak létre. Portfoliójukból hosszú évek alatt, szisztematikusan távolították el előbb a minőségi lapokat, utána pedig a minőségi újságírókat, legvégül pedig az újságírókat is – és hogy ez mennyire volt cinikus folyamat a német kiadók részéről, arról érdemes elolvasni ezt a tanulmányt, illetve belátom én is utólag, hogy fontos megállapításokat tartalmaz ez a cikk, noha korábban vitatkoztam vele.

És hogy a megyei napilapok alatt elhelyezkedő önkormányzati, vagy más lokális médiatermékek esetében milyen tragikus a helyzet, arról érdemes az Átlátszó A helység kalapácsa-cikksorozatát elolvasni.

A vidéki lapok közül lényegében egyetlen olvasható termék volt a Mediaworks felvásárlásáig, a Dunántúli Napló, amely néha országos szintű botrányt is ki tudott robbantani. Emellett még egyetlen vidéki online médiát lehetett számottevőnek mondani, a most már egyedül maradó Nyugat.hu-t, amely szombathelyi magánemberek tulajdonában van.

Nem járt jobban az országos sajtó sem, ezeknél a médiavállalatoknál alig tudunk olyan nyomtatott vagy online lapot, esetleg televíziót, vagy akár csak egy magazinműsort mondani, amelyért az egykori Origón vagy az utolsó Népszabadságon kívül olyan nagy kár lenne. A demokratikus nyilvánosság szempontjából tehát a nemzetközi tőke nemhogy hiányozni fog Magyarországról, hanem annak lezüllesztése jelentős mértékben nekik köszönhető.

 

 

Persze még mindig gondolhatták volna úgy ezek a derék nemzetközi médiakonszernek, hogy legalább ne valamelyik kormányközeli oligarcha kezében kössenek ki ezek a cégek. Esetenként erre is volt lehetőségük, a Sanoma, ha emlékszünk még rá, kínkeserves izzadság, Simicskáék nehezedésével megterhelve talált rá végül Varga Zoltán üzletemberre.

Az Origóért több jelentkező is volt, az, hogy végül a most már Matolcsy fia, Ádám tulajdonában lévő, a cég értékénél 2,5-3 milliárddal többet adó New Wave-nél kötött ki, a német anyacég Deutsche Telekom hallgatólagos beleegyezése nélkül aligha történhetett volna meg.

A Pannon Lapok Társaságának tulajdonosa, a német Funke-csoport azzal oldotta a cikit, hogy előbb eladta inkább egy akkor még kevésbé kellemetlennek tűnő figurának, Heinrich Pecinának a céget, aki ahogy megszáradt a festék az adásvételin, abban a pillanatban adta el Mészárosnak az egész Mediaworks-PLT-csoportot.

Apropó, Mediaworks. Kevesen emlékeznek rá, de a Mediaworks létrejötte is alighanem valami hasonló alku része lehetett az Axel Springer és a Ringier, valamint a magyar kormány részéről. Az Axel Springer és a Ringier fúziója nagyon sokáig húzódott, a médiahatóság a médiatörvény koncentrációra vonatkozó részeivel módszeresen akadályozta az egyesülést, mígnem a semmiből előállt Pecina, aki vitte a napilapokat, a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot és a Népszabadságot.

Ma már jóval valószínűbb, hogy ez a folyamat teljesen tudatos volt mind az Axel-Ringier, mind a magyar kormány részéről, bár akkor még nem lehetett tudni, hogy Simicska kiesik a játékból. Hasonló volt a TV2 eladása is. Emlékeztetőül: Vajna előtt másfél évig a két korábbi menedzsmenttag, Simon Zsolt és Yvonne Dederick voltak a tulajdonosok, nyilván kölcsönből, és majd csak ők, közvetetten adták tovább Vajnának a cégcsoportot.

A Russmediának alighanem kapóra jött Pecina bejelentkezése (vagy Pecina rájuk erőltetése), a végleges kinyírásuk majd az ő feladata lesz a továbbiakban.

Ez a mintázat arra enged következtetni, hogy egyes központokban azért legalább felmerült, hogy ne közvetlenül valamelyik nagyon kormányközeli oligarchának adják el a magyar érdekeltségeiket, hanem találjanak egy kevésbé kellemetlen forgatókönyvet. Nem biztos, hogy így volt, de ennyit engedjünk meg nekik. Másoknak nem voltak ilyen problémáik.

Még egyszer: mindez a nemzetközi cégek központjaiból nézve természetes, az üzlet szempontjából racionális döntések sorozata volt a 2010 óta eltelt évek fejleményeit alapul véve. Semmit nem árul el azonban arról, hogy a rendszerváltás óta ezek a cégek adott esetben még az eladást is megelőző években kirámolt nyereségből – mondjuk úgy – a társadalmi felelősségvállalás jegyében alig, vagy egyáltalán semmit nem forgattak vissza a magyar nyilvánosságba és újságírásba.

Kósza ötletek keringtek arról, hogy talán, esetleg, netán létre kellene hozni egy újságíróalapot, alkalomadtán egyetemi újságíróképzést és médiaelméleti képzést is lehetne finanszírozni, de ezekből soha nem lett semmi. A tudatos, szkeptikus médiafogyasztás elősegítése, a médiaértés színvonalának emelése érdekében lehetőségeikhez képest alig tettek valamit.

Emlékszem, hogy egyes médiás vezetők mivel reagáltak az ilyen felvetésekre: ez az állam feladata. Minőségi, közszolgálati médiatartalmak finanszírozása szintén az állam feladata kellene, hogy legyen, arra van mondjuk a közszolgálati média. Mi itt pénzt akarunk keresni, a tulajdonosaink ezt várják el tőlünk, oknyomozással, minőségi tartalommal meg egy ekkora piacon nem lehet (más, hasonló méretű posztszocialista országokban egyébként lehetett, de ez mellékszál).

A közszolgálati média azonban ha volt is egyáltalán a rendszerváltás után kormányoktól független, 2010 után a maradék függetlenségét is elveszítette, így számosan a piactól vártak volna valamiféle reakciót. Ezt a piaci szereplők közül azonban csak kevesen tették meg.

Persze az ember a mostani állapotok feletti siránkozásában elfelejti, hogy a most a nyilvánosság utolsó szegleteinek tönkretételén aggodalmaskodó MSZP és abból kiváló DK, továbbá az úgynevezett „balliberális”, valójában inkább konzervatív, libertariánus, de most éppen ellenzékben lévő gazdasági elit is felelős a helyzetért, mivel a médiával való politikai fallabdázás, az állami, önkormányzati hirdetésekért cserébe adott szívességek alattuk és az ő közreműködésükkel kezdődött el.

A minőségi tartalmak és az oknyomozó újságírás peremvidékre szorítását pedig valamiféle „értéksemleges”, „politikamentes” mainstream sajtó ideájából vezették le, mert az üzletnek az rosszat tesz. Hallottuk ezerszer ezt az érvet.

Majd aztán el lehetett csodálkozni azon, hogy miért nem érdekel senkit Magyarországon a reklámadó, tágabb értelemben véve pedig a sajtószabadság. Én hallottam kereskedelmi tévé vezetőjét azon keseregni, hogy az emberek miért nem állnak ki a reklámadó ellen, fel sem fogják, hogy ez miért tragédia és őszintén hiányolta a magyarok szolidaritását az ügyben.

Viszont a szakmai szervezetek egyetlen egyszer sem álltak ki, ha az országos, vagy a helyi politika újságíróknak ment neki, ha politikai okokból rúgtak ki médiamunkásokat. Az érdekvédelmi szervezetek kizárólag akkor emelték fel a hangjukat, amikor a médiatulajdonosok pénze után nyúlt az Orbán-kormány (elsötétített honlapokkal, adásszünettel!), és képesek voltak cinikus módon a nyilvánosság érdekét is érvként felhozni, hogy kevesebb pénzből még kevesebb minőségi tartalmat fognak majd finanszírozni.

A nagyon kevésnél kevesebbet bemondani elég arcátlan húzás volt, de megint mélyen hallgatott mindenki arról, hogy hogyan lehetett idáig eljutni és a reklámadó miért lehet következménye eleve a nyilvánosság érdekeiről való korábbi lemondásnak és úgy általában az összetettebb gondolatok, problémák befogadására is képes állampolgárok tragikus hiányának.

Nem csoda, hogy ilyenkor felerősödnek azok a hangok, amelyek a „fasizmusok” térnyerését végső soron mindig a (neo)liberális kapitalizmus logikájából vezetik le, amennyiben a vád szerint a profitmaximalizálás érdekében a végeken akár az ördöggel is szövetkezik, illetve aminek érdekében a szélesebb, hosszabb távú társadalmi érdekek figyelmen kívül hagyása sem lehet drága.

A külföldi médiacégek magyarországi tevékenysége és döntései most jelentős muníciót szolgáltatnak ezeknek a kritikáknak, hiszen a történet látszólag végül is egyszerűen a következő: a külföldi cégek a profit érdekében szétrombolták a demokratikus a nyilvánosság egy részét, majd az első adandó alkalommal nagyon sok pénzért odadobták annak maradékát is egy, a kizsákmányoltak és az elégedetlenek által megválasztott, elégtételt és elszámoltatást ígérő, valójában ugyanolyan kizsákmányoló autoriter rezsimnek.

A kapitalizmus védelmezői nyilván kikérik maguknak a kapitalizmus természetének ilyen értelmezését. Ahogy már olvasható volt pár helyütt, a rendszerváltás utáni Magyarországon ezen értelmezés szerint soha nem volt sem kapitalizmus, sem szabad piac, így rájuk kenni “Mészáros Lőrincet” súlyos tévedés és árnyékboksz, hiszen pont az volt a baj, hogy kevés volt a szabadság és 2010 előtt is állandóan korruptnak kellett lenni a nyereségért.

Akárkinek is legyen igaza, a végeredményen nem változtat: egyre szűkebb a demokratikus nyilvánosság tere, egyre többen fognak naponta hazugságokat olvasni, nézni, hallgatni és egyre kisebb az esélye, hogy ez a folyamat megállítható.

Bátorfy Attila

 

tetszett_a_cikk3

 

 • azember

  Ez már a társadalmunkra is veszélyes szellemi leépülés, vagy eléggé el nem ítélhető tudatos ténykedés, politikai háttérrel, közpénzen.

 • András József Fazekas

  Óriási tévedésben van a szerző.

  Nem birkák, hanem kétszer annyira utálják a posztkommunista baloldalt – az MSZP-t és származékait – mint bármi mást, akár a Fideszt.

  Meg egyébként is, a birka éppen a baloldali szavazó, miután a baloldal 2006 őszén megcsúszott, azóta egyfolytában menetel a vágóhíd felé, és ezek még mindig vonulnak utánuk, közben kikiabálnak a menetből, hogy aki értetlenül nézi a vágóhídra menetelést az a “birka”.

  Azon túl, meg miért volna az a birka, aki nem akar többé a hat évtizede ígérgető, hazudozó, gazdasági-, pénzügy kontár, az országot eladósító, csődbedöntögető baloldalra szavazni?

  Na akkor, ki is itt a birka?

  • http://mihalyborbely.com/ Mihaly Borbely

   focidrukker-érvelés a javából.
   ne kritizáljunk semmit, mert emeszpé.
   okos.

   • András József Fazekas

    Ott vannak az érvek és a magyarázat a birkázásról az előző posztban, azon kívül ugyan mit kéne még érvelni?

    Nem elég érv neked, hogy a balfékoldal 2006 ősze óta egyetlen országos választást sem volt képes nyerni?

    De azért higgyük már el, hogy mindezért a “birkák” a hibásak, mert a lúzerek irányába nem akarnak megvilágosodni?

    Így gondoltad?

    • Brúnó

     fideszdroid, elmúltnyócév, buksisimi leülhetsz

     • András József Fazekas

      Számold meg, hogy ezzel a suttyó beszólásoddal hány szavazót sikerült elcsábítanod a jobboldaltól, aztán meg ne csodálkozz, hogy a következő választáson a hozzád hasonló suttyók miatt megint buktok …

     • Gábor Juhos

      Az, hogy még mindig a kommunista múlttal akarják szembeállítani a magyar lakosságot, egy igenis tudatos folyamat, látszik, hogy működik, pedig a valóság az, hogy egy, a nyugathoz képest fényévekre lemaradt ország szánalmas képével kellene szembesíteni az embereket, amelytől sugárhajtóművekkel kellene menekülni. No ebben rakéta kilövésben mind a gyurcsányista, mind az orbánista zombik – természetes módon – leszakadnának, mint veszett puli csombókjáról a paksi mogyoró!

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      100%

    • Zka77

     szóval a baloldal szar, mert nem arra szavaz a nép? OOOKOS érvelés, bele ne szakadj a nagy érvrendszered összerakásába

     • András József Fazekas

      Nem azért szar mert nem szavaz rá a nép, hanem azért nem szavaz rá az nép, mert hatvan éve szar .

     • trisel

      te hány éves vagy, hatvan?

     • András József Fazekas

      1949-től 1990-ig, majd 1994-től 1998-ig, majd 2002-2010-ig, az kis megszakításokkal hatvan, azaz hat évtized.

      Ez alatt az időszak alatt kontárkodtak tönkre, és adósították el Magyarországot a kis balfék barátaid.

     • hutyutyutyu

      és folytatják most is, immár “nemzethy” és “jobboldali” álcával. Bár egy értelmes embernek rögtön lejön, hogy se nem nemzeti, de főleg nem jobboldali az államosításokkal, és a kommunista stílusú nyomásgyakorlással. http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_magyar_allamadossag-rekord_szulethet_hamarosan.599928.html

      És hol van még a szovjet barátaitoktól felvenni kívánt paksi hitel…

      A reklámmaszlag változik, de a a szovjet magyar örök barátság megmarad. Ugye “elvtárs”?

     • András József Fazekas

      Össze-vissza hablatyolsz …

      Bocsi, de téged nem lehet komolyan venni …

      Egyébként sem engem kéne meggyőznöd, hanem akiről azt hiszed, hogy esetleg hallgat rád …

      Én biztosan nem.

     • hutyutyutyu

      Nem is próbállak. Már az első hozzászólásodból látszik, hogy egy húgyagyú hívő vagy, téged a tények nem érdekelnek, csak A PÁRT.
      De úgy szép, ha a szektás baromságaid mellett azért a valóságról le van írva valami, pl a kedvenceid komcsi múltjáról.

     • András József Fazekas

      Nem hívő, meggyőződéses …

      Amióta az eszemet tudom, hányingerem van a “magyar baloldaltól”.

      Ostoba, tehetségtelen, és kártékony társaság …

      Még saját magára is veszélyes.

      Attól, hogy egy hozzád hasonló futóbolond megrágalmaz a saját múltjával, nem lepődök meg, de nem fogom azt hinni, hogy menet közben én fordultam ki magamból és én lettem a “bolsi”.

      Ordenáré ostobaság ez a kaméleon stratégia amivel mostanában nyomultok …

     • hutyutyutyu

      “elvtárs” bizony undorító a kaméleon stratégia amivel nyomultok, attól hogy az elvtársaid nemzethy jobboldalinak nevezik magukat, attól még ugyan azok a kis komcsi férgek maradnak, ahogy fletóék sem lesznek demokraták attól hogy demokratázzák magukat (sőt én se leszek sajnos a világ leggazdagabb embere, ha azt mondogatom magamról hogy én vagyok az), lásd a beidegződések sem változtak.

      El kell keserítselek bolsikám, de a saját múltammal nehezen rágalmazhatnálak meg, mivel kezdetektől gyűlölöm a komcsikat (így a maszop-szadesz és a másik mszmp leszármazott fideszt is), hiszen hihetetlenül kártékony társaság. Most is milliárdokat lopnak szét nap mint nap.
      Na meg mivel a módszerváltáskor 3 éves voltam, a pártállami szervezeti múlt nehezen jött volna össze :)

      “Elvtárs” azért el kell mondanom, hogy ti és pl a gyurcsányisták pontosan ugyan olyanok vagytok. Ugyan az a “logika” ugyan azok a szövegek, csak az imádott párt, és az elképzelt főellenség különbözik.

      “Elvtárs” te valószínűleg mindig is bolsi voltál, csak most megpróbálsz a nemzethy jobboldali narancsos álcaháló alá feküdni :) De csak látni kell, hogy mit csináltok, és mit csinálnak az imádottjaitok, és már is jól látható a jó öreg bolsi viselkedésminta. (kritikus hangok törvényi elhallgattatása, agymosás, “ahol nem mi vagyunk ott az ellenség”, ellenségkép keresés, ál/bérrettegés, az ország szétlopása mindeközben, feudális uram-bátyám viszonyok kialakítása).

      Emellett az is sokat elárul, hogy nem én vagyok egy ügynökmúlt kiteregetését folyamatosan leszavazó párt agyatlan hívője, hanem te.

     • András József Fazekas

      Mondtam már az előbb, hogy a bolsevista tükörbeszéddel semmire se mész, csak magad égeted …

      Semmi értelme, meg haszna annak amit csinálsz …

     • hutyutyutyu

      “Elvtárs” én nem is csinálok bolsevista tükörbeszédet. Azt nektek kell, hogy eltereljétek a figyelmet a kommunista múltatokról.

      Nem égetem magam. Miért tenném? Tisztában vagyok a dolgokkal, nem próbálom másnak beállítani magam mint ami vagyok “elvtárs”, és nem cselekszem az ellenkezőjét annak amit mondok.

      Vergődhetsz akárhogy, attól a pártod még kommunista marad, a tények nem változnak, főleg pozsgay elvtárssal, az utolsó mszmp pártvezérrel a sorai között 😀

      Mondtam már tudom, hogy nálad semmire se megyek, hiszen egyszerű vagy mint egy pont. De jó égetni téged :)

      Hogy vígasztaljalak, itt az egyik slágeretek, biztos nagyon szereted: https://www.youtube.com/watch?v=4eTVaPyrH-I

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Az a lényeg, hogy ha mindketten utáljátok is a bolsikat, egymást is utálnotok kell, ez már csak így van kódolva titkosszolgálatilag… :)

     • trisel

      és neked szavazati jogod van?
      őrület…:D

     • hutyutyutyu

      Hát igen. Módszerváltáskor minimum érettségihez kellett volna kötni a szavazati jogot, plusz kizárni minden mszmp, kisz, és munkásőr tagot a voksolásból. Akkor ma nem itt tartanánk, hogy mszmp utódpártok (maszop, fidesz, dk, stb) váltórablógazdálkodálkodásban lopják szét az országot.

     • András József Fazekas

      Látod?

      Ezért nem tudtok ti 2006 ősze óta országos választást nyerni, és valószínűleg a büdös életbe nem is fogtok …

      Egyszer mindenért fizetni kell …

      Ilyen az élet.

     • trisel

      figyelj, te vagy
      1. ennek a maffiának valamelyik alacsony szintű rosszul fizetett szolgája vagy, vagy
      2. valami szánalmas idióta

      szerintem a második, különben nem jönnél pont ide ennyire seggszagúan körmölgetni a maffiózók szigorúan a ti részetekre kitalált ócska hazugságait

     • András József Fazekas

      Jaaa … persze …

      Mindenki hülye itt, aki nem a kétbalkezes, kontár, tehetségtelen, lúzer balfékoldalra szavaz …

      Így gondoltad balfácán?

      Pedig hozzászokhatsz nyugodtan a gondolathoz, bárhogy szitkozódtok, bárhogy handabandáztok, soha a büdös életbe nem lesz többé posztkommunista restauráció Magyarországon …

      Kapiska?

  • hutyutyutyu

   a fidesz is posztkommunista és szar. Tehát akkor birka vagy?

   Lista a teljesség igénye nélkül: http://gepnarancs.hu/2011/11/amikor-a-komcsik-komcsiznak/

   Nem bírkák egyébként, hanem egyszerű idióták (főleg olyanok, akik anno kádár “elvtársnak” csápoltak amikor még lehetett) akik beveszik ezt a “nemzethy, megvédjükazembereket” marhaságot, a magukat nemzeti jobboldaliként álcázó ex MSZMP, KISZ, és munkásőr tagoktól, és ügynököktől. D-209-et mikor veszik fel a fideszbe? :)

   • András József Fazekas

    Ezt hívják úgy, hogy “bolsevista tükörbeszéd”.

    El is húzhatsz vele a balfenékre.

    • hutyutyutyu

     Persze… A szakértelem meg imperialista trükk, a szexualitás meg a hanyatló nyugat ópiuma :DD Igen, tükröt tartok elétek “elvtárs”. Ajánlom “A tanú” című filmet is, rólatok szól. Főleg az általatok nagyon gyakran használt “ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség” mondat a fontos belőle.
     Gyanítom, te is valamelyik pártállami szervezet lelkes tagja voltál, azért csápolsz a KISZ titkár elvtársadnak, aki a kádár rendszert szeretné visszahozni. Esetleg maszop/szadesz hívő is voltál egy időben? :)

     • András József Fazekas

      Most írjam le még egyszer?

      Neked hányszor kell leírni valamit, hogy egyszer megértsd?

     • hutyutyutyu

      Értelek én. “Kommunista” “elvtárs” vagy. Világos. Összehozhatnátok újra az mszmpt. Ti a dk, a maszop, és a szadesz. Uncsi már a színjátékotok, na meg úgy is tudja minden értelmes ember hogy az mszmp felől fúj a szél.
      A birkák meg elhiszik a nemzethy jobboldali, fú de maszop/dk/szadesz ellen vagytok kamuszöveget, akkor is elhinnék, ha a párttagkönyvekről készült fényképek lennének kiplakátozva, nekik úgy is mindegy.

 • elismertkulfoldondolgozo

  Szerintem nagyon jó, hogy megszületett ez a cikk! Így kell csinálni egy tömegmozgalmat, ahol a nagy számok törvénye alapján mindenki “átlagos”.

  Egyszerű ok-okozati összefüggések, egyszerű ellenségkép, egyszerű megoldások egyébként komplex, nehezen kiismerhető problémákra. (Hova tart a világ, Európa, Magyarország ? És ez nekem/utódaimnak jó lesz-e ? Összefüggések az anyagi jólét, siker, hatalom és az ideológiai “Miben hiszünk?” között. A “saját lábon álló közbeszerzőink” miért nem részei a “globális pénzhatalomnak” ?) Nem sokan szeretnék, ha azzal indítanának, hogy “A jelenlegi történések
  megértéséhez olvassák el ezt a 2 db 500 oldalas tanulmányt és utána
  diszkutáljuk, hogy melyik álláspontot képviseljük!”

  Voltak már egyébként hasonló konstrukciók: imperializmus elleni, klerikális reakció elleni, kulákság elleni harc, békeharc, stb.

 • Tobba Secnir

  szerintem ott csúszott a hiba a számításba, hogy a végén doktor csernust nem engedték szóhoz jutni…

 • Iga

  én nem értem mi történik az Átlátszó.hu-val, elmaradnak a valódi jó cikkek, amik régen voltak. én is segítettem igaz a magam aprócska módján. Ez a színvonal megvan a hvg.hu-n is és még csak pénzt sem kérnek a világmegváltásért. Nagyon szeretném ha talpraállna ez az oldal, mert egy jó kezdeményezés volt, de elkutyult. ne keltesetek hangulatot, ne piszkáljátok a keresztényeket, nem elég hogy a politikusok nem győznek egymásnakugrasztani minket? vegyenek példát a Direkt 36ról, kevesebbet mutogatják magukat, de amikor letesznek valamit annak van súlya!

  • trisel

   “ne piszkáljátok a keresztényeket” -??????
   :O

  • hutyutyutyu

   Rákerestem a szövegben, de nem láttam keresztényt említve. Hol van szó róluk?

  • enma

   Gondolom hasonlóképpen szólítod fel pl a cöf-öt is amikor keresztények ellen lázít 😀
   A hvg ingyenes? Ez nekem új :)

  • trécsi

   Valódi jó cikkek? Miért neked a ” jólétbe belefáradt, gondolkodásban lelassult” csizmadiáról, meg kötelesről kövérről, meg a többi cöfőgő-röfögőről szóló cikk nem jó?
   Nahát…… olvasd a 888-at.

  • Péter Klimsch

   Egyetértek Veled. Az “átlátszó” úgy keresi a független emberek támogatást, hogy maga politikailag csak FIDESZ ellenes. Ez pedig nem pártfüggetlen olvasói és támogatói képviselet.

   • Ironfist

    Aha, érdekes, mikor a Fidesz volt ellenzékben, és az MSZP-t szidta a Vastagbőr, akkor valahogy nem ugatott egy fideszes agyhalott se, hogy mert ezek egyoldalúak. :)

 • István Gyula Németh

  A lényeg > olimpia kell, csak a hülyék, a nemzet ellenségei, meg főképpen a beépített szemetek ellenzik! Ennyi!

  • hutyutyutyu

   “elvtárs” az olimpiát épp a nemzet ellenségei és a hülyék támogatják, hiszen nem igazán volt rá példa hogy egy olimpia hasznot hozzon, általában a vége totális csőd. Görögország is kb belerokkant.

  • trécsi

   Hamburgban a népszavazáson leszavazták az olimpiát, mert úgy gondolták, hogy nekik drága.

   Bezzeg Magyarországon semmi sem drága, főleg, ha orbán hazaáruló mániáiról van szó.

 • trécsi

  ‘Soltész Miklós Conchita Wurstot emlegette mint elrettentő példát, ‘
  Nos, nálam az elrettentés a cöfögő, röfögő, tötyögő Csizmadia László Firczzel, meg kötelessel, kövérrel az élen “aki ha megszólal folyik a szar a szájából”. (id. Hofitól)

 • gabor0

  miért, kinek kell muszlim ingyenélő?

 • Péter Klimsch

  Kedves Katalin!
  Ez még nem újságírás. A magam részéről nem csak a FIDESZ-t utálom, hanem a CÖF-t is, és azt az államigazgatást is, amelyik hagyja, hogy a CIVIL szót párt támogatására használhassák fel, megtévesztő módon. Ám: leírja, hogy a pénzügyi háttérhatalom,Soros, Rotschildok. De véleményt nem fűz hozzá. Pedig pont ez lenne az újságíró feladata, hogy utánanézzen egyes állításoknak. Nem teszi. Miért? A zsidózás pedig tévedés. Mégpedig azért,mert a pénzügyi háttérhatalom valóban létezik, de ott nem csak zsidók vannak! A létezésükre az a legnagyobb bizonyíték, hogy a “Pénzteremtés titka és társadalmakat uraló következménye” című kéziratommal hiába kerestem meg neves kiadókat. Mind összeszarták magukat a tények és a hiteles emberek véleménye mellett már csak úgy tudnak elmenni, ha nem beszélnek róla.
  Ráadásul – újságíró létére – a legnagyobb ziccert is kihagyta a CÖF ellen. Azaz nem szembesítette őket azzal, hogy emberek: azt a pénzügyi háttérhatalmat bíráljátok emberek, amelyet bizonyos mértékben, de mégis kiszolgál a FIDESZ. Még akkor is, ha bizonyos háttérhatalmi kezdeményezéseket viszont bírál és azok érdekeivel nem ért mindenben egyet. Azaz mazsolázik: ami a FIDESZ érdekeit szolgálja ott elfogadó, de egyben bíráló is ( lásd migránsok, kvóták). Igaz, ebben igazuk van, mert nem magyar érdek, de ezt is úgy teszik, hogy azért az még a FIDESZ-nek hozzon választási reményeket. Pedig erkölcstelen vezetéssel nem lehet sem hiteles politikát képviselni, sem erkölcsös országot építeni.

 • Marianna

  Ezt a cikket, csak a kommentek miatt volt érdemes elolvasni.. :-)

 • Ironfist

  Hogy voltál képes ezt végigcsinálni? Már rég elhánytam volna magam a tömény propagandától, ami ezeknek az agymosottaknak ömlik.

 • Nehidd El

  Krakkóban finoman megemlítettem, hogy Paks2 “kicsit” drága buli

  Mert az általa 50 évig termelt – ill. nélüle kieső – áram máshonnan ingyen lenne. És ezek után hívsz másokat önállóan nem gondolkodó tömegnek. Bravó, Katka, csak így tovább, nehogy engedj az önbizalmadból.

 • Dagiiron

  A Nyugat.hu egy szoci lap, nem független..

 • The Decline of the West

  Szokjátok a kapitalizmust, elvtársak?

 • László Benkő

  Ja, olyan kormányközelieknek, mint Simicska. Annyira röhejesek vagytok, hogy az ember már-már sajnálni is hajlandó ezeket a soroskomcsikat. Valamelyik nap összeszámoltam egy újságosbódé előtt, az egyszem kormánypárti hetilapra, a Demokratára pontosan 9 ellenzéki jutott, és akkor még szegény Hócipőt nem is láttam. Persze értem én a szívfájdalmatokat, mert hát a rendszerváltás előtt még azaz egy sem létezett, és jól esik ebben a nagy melegben nosztalgiázni egyet a régi daliás komcsi időkről.

 • Mike Litoris

  érdekes adalék, hogy pl a népszabadságot hogyan véreztette ki a saját tulajdonosa, mikor az újságkézbesítést a rosszemlékű médialog-ra bízta. a népszabi profitja fedezte az egész csődtömeg vállalkozás veszteségét. vagy a ringier saját nyomdájának felállítását is a népszavi profitjából finanszírozták, ami egyrészt sokkal többe került, mint ahol addig nyomtatták, plusz a szikra nyomda be is csődölt tőle végül