Sanyarú júliusa volt a nemzeti tőkésosztálynak

nomoney

 

A múlt hónap uborkaszezon volt, csak a WHB, a Market, és Varga Károly cégei nyertek számottevő közpénzes megrendelést.

 

 

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

Júliusban viszont alig csurrant állami megbízás a listánkon szereplő cégeknek.

Mészáros Lőrinc egyik üzlettársának, Varga Károlynak cégei, a Magyar Vakond Kft. és a Hódút Kft. júliusban összesen nettó 11,28 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ez az összeg két tenderből, egy 4,42 milliárdos és egy 6,76 milliárdos szennyvízprojektből tevődik össze.

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attilának kezében lévő West Hungária Bau nettó 10,99 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kapott. Ebből 10,6 milliárd a Millenáris építése, a maradék pedig két korábbi szerződés áremelkedése.

A Garancsi István-féle Market Zrt. júliusban kapta a megbízást a Vasas kézilabdacsarnokának felújítására nettó 1,19 milliárd forint értékben.

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, folyamatosan frissítjük. Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

A futottak még kategóriában hárman vannak:

– Szíjj László eddig roppant sikeres cége, a Duna Aszfalt Kft. júliusban mindössze a kecskeméti önkormányzat nettó 188 millió forintos tenderét nyerte el.

– Mészáros Lőrincék nettó 72,76 millióval drágábban építik a Győr-Gönyű kikötőt, amit a G-nap után Simicska Lajos Közgépe elől nyertek el.

– A Valton-Sec Kft. a XI. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Zsombolyai Ingatlanhasznosító Kft.-től kapott egy nettó 38,79 millió forintos megbízást.

A hónap vesztese a ZÁÉV, Balásy Gyula, Kuna Tibor, és Csetényi Csaba, nekik ugyanis egyetlen közpénzes megbízás sem jutott.

 

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Vidéki

  “Sanyarú júliusa volt a nemzeti tőkésosztálynak”,
  viszont a komprádor burzsoáziának hullott le jócskán
  “az
  Urak Asztaláról”

  A nyugati szakirodalomban a harmadik világ, s különösen Latin-Amerika vonatkozásában gyakorta használt a “KOMPRÁDOR BURZSOÁZIA” kifejezés alkalmazása.

  Komprádorok a külföldi érdekeket a hazaiak ellenében kiszolgáló burzsoák.
  Nálunk is kinőtt egy komprádor burzsoázia.

 • Péter István

  Egyszer már azokat a külföldi vállalkozásokat is részletesen meg kellene vizsgálni, amelyek a magyar közbeszerzések 80-85 %-át viszik el. Egyébként ugyebár, mindenki Fidesz közeli, aki bármit is tesz az ország működtetéséért és fejlesztéséért.