Elindítottuk a Legyél te is álhírvadász! játékunkat

Screen Shot 2017-08-31 at 22.54.50

 

Újabb közszolgálati projektet indítunk el az Átlátszónál a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével közösen, ezúttal az inkább iskolások, középiskolások, egyetemisták, illetve a kevésbé tudatos médiafogyasztók számára készült Legyél te is álhírvadász!-t. A játék egy teszt, amely során összesen 25 olyan kérdésre kell válaszolni, amely az álhíroldalak, összeesküvés-elméletek, propagandakampányok, dezinformációk jellegzetességeire vonatkoznak.

A teszt teljesítéséhez négy szintet kell teljesíteni. Az első, Beugró-szinten a játékosnak tíz eldöntendő kérdésre kell válaszolnia, amelyek az álhíroldalak jellegzetességeire vonatkoznak. Utána három, egyre nehezedő szinten kell a játékosnak túljutnia a teszt teljesítéséhez. A szintekről úgy lehet csak továbblépni, ha minden kérdésre válaszolni tudunk.

Ha valaki egy teljesít egy szintet, de nincsen ideje vagy kedve tovább folytatni, akkor a játék megjegyzi, hogy hol tartott a játékos, így a következő alkalommal nem kell a játékot elölről kezdenie. A szintek sikeres teljesítése Facebookon és Twitteren is megosztható.

 

Screen Shot 2017-08-31 at 23.13.15

A tesztben szereplő kérdések a való életből vett példák, vagyis ezeket az álhíreket, dezinformációkat, becsapásokat a magyar nyelvű média produkálta. Igyekeztünk ezek közül is a legjellegzetesebbeket, legismertebbeket felhasználni. Találni a kérdések között olyat is, amely nem szándékosan tájékoztat félre, egyszerűen csak olyan példák, amelyek a legnagyobb szerkesztőségekben a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulnak. Minden egyes jó, vagy rossz válasz után egy felugró ablakban elmagyarázzuk, hogy az adott kérdésnél mire érdemes odafigyelni, és mi a háttere a kérdésnek.

 

Screen Shot 2017-08-31 at 23.17.12

Screen Shot 2017-08-31 at 23.27.50

 

Az egyre nehezedő szintek bizonyos utánajárás, illetve eszközhasználattal könnyebben teljesíthetőek. Célunk volt az is, hogy a játékosokat megismertessük ezekkel az eszközökkel és használatukkal, illetve arra buzdítsuk a használókat, hogy ne fogadjanak el kritikátlanul minden információt, és járjanak utána az egyes híradások tényszerűségének.

Az oldalon a Tudásbázisban az álhírekkel, dezinformációkkal, összeesküvés-elméletekkel foglalkozó legjobb magyar nyelvű cikkeket, továbbá a szerintünk messziről kerülendő vagy gyanús oldalakat gyűjtöttük egybe. A Szószedetben pedig néhány olyan szóval, fogalommal ismerkedhet meg az olvasó, amelyek a témában gyakran előkerülnek. Mind a Tudásbázis, mind a Szószedet folyamatosan bővül majd.

Az Álhírvadásszal az is célunk volt, hogy médiaismeret órákon, osztályfőnökiken, újságíráskurzusokon is használható legyen. Így az Átlátszó és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének a projekten dolgozó tagjaival kérés esetén szívesen be is mutatjuk a tesztet az iskolákban, felsőoktatási intézményekben, ahol a diákokkal közösen végigmegyünk a kérdéseken. Ehhez elég egy okostelefon is.

Az Álhírvadász játékot itt lehet kipróbálni: alhirvadasz.hu

Bátorfy Attila

 

tetszett_a_cikk3

 

 • salamander

  Sajnálatos, amit ez átlátszónak mondott honlap mögött álló társaság (leginkább anarchistának nevetném őket) tesz. Igazi felforgató tevékenység.
  Indokolásul felhoznám, hogy minden jogi érvük és lépésük erősen politikai szinezetű. Nem objektív és főként nem tisztességes. Úgy gondolom, hogy ez a liberális jogászkodó stílus már nem trendi, mert jól látható – immár a nem jogászok számára is , hogy mire megy ki ez a joggal való visszaélésre utaló magatartás…

  • Beerhead

   Valóban, nagyon felforgató, hogy kikényszerítik az állam transzparens működését, téged nem érdekel, hogy mi lesz az adódból? Hogy hogyan változnak a jogszabályok?

 • Szolnoki András

  Gratulálok, ezt kell tenni, nem szabad hagyni, hogy a mi pénzünkből létrehozott állami szerv megtagadja a tájékoztatást azoktól, akik eltartják, hiszen világosan látszik, hogy erre ment ki a játék.

 • Vulnera Rea

  Van ennek a témának egy másik vetülete is. Amikor tavaly szeptemberben a HVG-n megjelent egy cikk arról, hogy a Kúria elvi határozatot hozott a hálapénz ügyében, a Kúria honlapjáról elérhető ingyenes döntvénytárban a döntés még hetekig nem volt elérhető, kizárólag a HVG-Orac által fizetős szolgáltatásként biztosított döntvénytárból. Miközben az ingyenes közzététel törvényben előírt kötelezettség. Nyilván meglett volna rá a technikai lehetőség, ha a fizetős döntvénytárba már sikerült átküldeni.

 • Seduxen

  Szívesen beleolvasnék az I. fokú (meg utána majd a jogerős…) ítéletbe. Lehet tudni erről valami bővebbet, ami alapján megtalálható lenne!?