Elvesztette munkaügyi perét az egyetemi tanár, aki ellen rejtett kamerás megfigyeléssel kreáltak bizonyítékot

Hima Gabriella az ügyvédjéval, Maráth Csabával
Fotó: Átlátszó.hu
Hima Gabriella az ügyvédjéval, Maráth Csabával Fotó: Átlátszó.hu

 

Megalapozatlannak találta a Kúria a Károli Gáspár Református Egyetem hét évvel ezelőtt rendkívüli felmondással elbocsátott professzorának, Hima Gabriellának felülvizsgálati kérelmét, mert álláspontja szerint a beadott iratban a jogszabályi helyekre vonatkozóan elmaradt a jogsértések pontos kifejtése. Hima Gabriellának, aki szerint törvénytelen megfigyeléssel és manipulált felvétellel kreáltak alibit az elküldéséhez, a döntéssel szemben nincs jogorvoslati lehetősége, de – mint az Átlátszónak jelezte – valószínűleg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

 

 

Hima Gabriella egyetemi tanárt, a Károli Gáspár Református Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának a vezetőjét 2009 júniusában mentették fel a tisztségéből, 2010 őszén pedig a munkaviszonyát is megszüntették, mégpedig rendkívüli felmondással. Ennek legfőbb indokai azok voltak, hogy Hima Gabriella megsértette a felsőoktatási intézmény jó hírnevét, illetve, hogy miközben a munkáltatóját keresőképtelenségéről tájékoztatta, a lakásán magánórákat tartott.

Persze az éremnek van egy másik oldala is. Erről az Átlátszó munkatársa még a hvg.hu-n számolt be néhány éve. A jó hírnév megsértése abból indult ki, hogy Hima Gabriella egy doktori dolgozat megvédése miatt vitába keveredett az egyetem vezetésével.

Az érintett hallgató témavezetője ugyanis a professzor volt, és ő nem találta késznek a disszertációt, ám ennek ellenére – ráadásul Hima tudta nélkül – az illető megkapta a doktori fokozatot. Miután az oktató értesült a történtekről, a doktori védés felülvizsgálatát kérte. Ezt követően került sor Hima Gabriella vezetői megbízásának visszavonására.

A professzor 2010 márciusában csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett, mert szerinte a doktori fokozat odaítélésére valótlan tartalmú magánokiratot használtak fel.

A 2010. szeptember 14-én történt rendkívüli felmondásban az asszonynak TB-csalást is felróttak. A felsőoktatási intézmény részéről ugyanis egy magáncég, a Wistmanwood Kft. jelentése alapján azt állították – és erről rejtett kamerás felvétel is készült –, hogy Hima Gabriella a lakásán magánórákat tartott, holott hivatalosan a betegsége miatt nem dolgozott.

A professzor szerint viszont a felvétel időpontja nem stimmel, mert akkor ő igazolható módon Bécsben tartózkodott.

Mindezek mellett Hima szerint munkaviszonyának felmondása azért is volt jogtalan, mert törvénytelenül figyelték meg. A Wistmanwood tevékenységi körei között ugyanis a magánnyomozás nem szerepelt. A kft. egyébként mára beolvadt korábbi tulajdonosába, a Safety Sector Vagyonvédelmi Kft.-be, amelynél már tevékenységi kör a magánnyomozási munka.

Az utóbbi céget azért is érdemes megemlíteni, mert abban  2013 őszéig tulajdonrésszel rendelkezett Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója is. Földi László jelenleg a fakocka-konteó kiagyalójaként havi 700 ezer forintot keres főtanácsadóként Tarlós Istvánnál, a minap pedig arról értekezett az Echo Tévében, hogy a menekülteket segítő civileket “bírósági eljárás nélkül, szabadon likvidálható háborús bűnösöknek” tartja.

A Hima Gabriella által indított munkaügyi perben az elsőfokon eljáró Fővárosi Közigazgatási És Munkaügyi Bíróság a Károli Gáspár Református Egyetemnek adott igazat. A bíróság szerint a rektor jogszerűen járt el a professzor munkaviszonyának rendkívüli felmondással való megszüntetésekor. Ezzel együtt elrendelte azt, hogy a felsőoktatási intézmény fizesse ki Himának az elmaradt szabadságmegváltást és tiszteletdíjakat.

A professzor a bíróságon az egyetem által bizonyítékként felhasznált rejtett kamerás felvételt manipuláltnak nevezte. A bíróság emiatt felfüggesztette a tárgyalást, és feljelentést tett polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás miatt. Az eljárást végül a Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította, mondván, hogy az ügyben hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

A videófelvétellel kapcsolatban a felek között a felvétel készítésének időpontjáról volt vita. A szakértő véleménye ugyanis az volt, hogy csak akkor tudta volna megállapítani, hogy módosították-e a videó készítésének a dátumát, ha magát a felvevő eszközt is meg tudta volna vizsgálni, ám azt nem kapta meg.

A professzor szerint a wistmanwoodos “magándetektívek” akkor jártak nála, hogy német órát vegyenek, amikor már eltávolították az egyetemről. Azaz 2010. szeptember 14-e után, amikor már semmi jogi akadálya nem volt annak, hogy magántanulókat vállaljon.

A hamis tanúzás mellett magántitok jogosulatlan megismerésének gyanújával is indult eljárás a Wistmanwood Kft. a felvételt készítő munkatársaival szemben, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) mindegyiküket felmentette a vád alól. A PKKB jogerős ítélete azt mondta ki, hogy a felvételek a rendkívüli felmondást megelőzően, 2010. július 20. és szeptember 8-a között keletkeztek.

Mindezek alapján a munkaügyi perben a bíróság úgy találta, hogy Hima Gabriella nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy megszakítás nélkül külföldön tartózkodott, bár a professzor számlákat mutatott be arról, hogy a kérdéses napokon Bécsben vásárolt.

A másodfok helyben hagyta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését, egyetértett az abban szereplő megállapításokkal. Most október 4-én pedig a Kúria arra hivatkozva utasította el Hima Gabriella felülvizsgálati kérelmét, hogy az anyagban a jogsértések pontos kifejtése nem található.

A Kúria döntése után Hima Gabriella az Átlátszónak azt jelezte, elgondolkodik azon – más jogorvoslati lehetőség hiányában –, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Csikász Brigitta

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Tünde Korponay

  Az igaz, hogy a PKKB jogerős ítélete azt mondta ki, hogy a felvételek a rendkívüli felmondást megelőzően, 2010 július 20. és szeptember 8-a között keletkeztek, de alperes a munkaügyi perben úgy nyilatkozott, hogy “részükről senki nem állította, hogy a professzor július 20. előtt vagy augusztus 3-át követően tartott órákat”, továbbá, hogy a tanítványok munka után, hétfőtől csütörtökig jártak a professzorhoz. Tehát más dátum azon kívül, amit a professzor a hvg-ben a Csikász Brigitta által tudósított tárgyaláson sikeresen megcáfolt, fel sem merült. Akkor mégis mikor tartott volna órát, ha azokon a napokon Bécsben volt? Ha pedig más napokon, akkor miért a valótlan dátumokat íratta rá a Károli a DVD-kre? Ezt a kérdést nem tette fel a Károlinak a bíróság? Már ebből is látszik, hogy manipulálták a dátumot.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Tehát beteg volt, miközben Bécsben járt amit számlákkal is igazolt! Ajvé, mondaná Anna tanti, nem lett volna köteles saját maga ellen vallani! Magántanulókat fogadott saját bevallása szerint, gondolom azért pénzt kapott, számlát vagy nyugtát adott és azok tartalma után megadózott! Vagy nem? Hú, az anyja mindenit, ő mondta nem én!

  • Tünde Korponay

   Igen, adózott, amikor az óráit tartotta, 2011-ben. A NAV-nál megnézheted az adóbevallásait 2010-2012-ig érdemes. Azokból is kiderül, hogy 2011 nyarán jártak nála Földi Lászlóék, mint ahogy a hangfelvételekből is, de azt se a PKKB, se a Munkaügyi nem hallgatta meg. Igaz, németül hangzanak el a dátumok. Lehet hogy a bírák nem tudnak németül?

  • Erwin Wiener

   Beteg volt, és nem Bécsben járt, hanem ott élt a saját lakásában. Tudom, mert én ott látogattam meg. Egyszer haza is hoztam, mert orvosi felülvizsgálatra kellett jönnie. Egyébként az egyetemet mit érdekli, hogy az oktatói mit csinálnak nyáron? Akkor nincs tanítás. Beteges még ilyenkor is figyeltetni őket.

  • Tankos

   Olvasd már el azt a szaros cikket!

  • Melinda Kovács

   Az igazi MSZMP Földi László, III/I-es műveleti igazgató, akinek a segítségét kérte Balla Péter református lelkész, a református egyetem rektora egy professzora likvidálásához. Az ok: Hima felül akarta vizsgáltatni Balla Péter unokaöccsének kamu disszetációját.

 • Zoltan Patai

  A lényeg maradt ki, hogy az újdonsűlt doktor kinek a senkije volt?

  • Erwin Wiener

   Igazad van, a korábbi cikkben még az is benne volt. A fenntartó püspök és a regnáló rektor rokona 😃

 • Tünde Korponay

  Ezt minden beadványra rá lehet fogni: ” a Kúria arra hivatkozva utasította el Hima Gabriella felülvizsgálati kérelmét, hogy az anyagban a jogsértések pontos kifejtése nem található.” Vagyis érdemben nem tudta cáfolni a beadványt.

 • Johannes Calvin

  “a munkaügyi perben a bíróság úgy találta, hogy Hima Gabriella nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy megszakítás nélkül külföldön tartózkodott”. Fasza. Mióta kell a kirúgottnak bizonyítani, hogy nem követte el azt, amit felrónak neki? Mióta van a magyar jogban negatív bizonyítás? Vagy úgy véli a bíróság, hogy két bécsi bevásárlás között hazaugrott Pestre egy magánórát megtartani? Életszerű…