Bezárás
Egyéb

Másfél milliárd forinttal többet fizet az FKF az őrzés-védelemre szerződtetett biztonsági cégeknek

Mintegy másfél milliárd forinttal többet számlázhat az elvégzett őrzés-védelmi munkákért a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi és Szolgáltató Zrt. és a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft. a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek – derült ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából.

Az FKF 2014-ben 2,38 milliárd forint értékben kötött szerződést őrzési szolgáltatások ellátására a kiírt közbeszerzést megnyert T.O.M. Controll Zrt.-vel és PFM Kft.-vel. Három évvel ezelőtt a szerződést 48 hónapos, vagyis 4 éves időtartamra írták alá.

A megállapodás értelmében a felek két év után módosíthattak a meghatározott árakon, amit most meg is tettek.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben október 11-én megjelent hirdetmény szerint a kontraktus értékét mintegy 3,92 milliárd forintra módosították, vagyis 1,54 milliárd forinttal, azaz 64 százalékkal növelték meg az eredetileg szerződött összeget mindössze egy évvel a szerződés lejárta előtt.

A megnövekedett összegért a két vagyonvédelmi cég munkatársainak továbbra is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő egyes budapesti, dunakeszi és pusztazámori ingatlanjait és objektumait kell őrizniük.

A 2015-ben 3,2 milliárd forintos, 2016-ban pedig 2,8 milliárdos nettó árbevételt elérő T.O.M Controll 2001 Zrt.-vel kapcsolatban az Átlátszó korábban megírta, hogy büntetőjogi intézkedéssel élt vele szemben a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya.

Januárban az is kiderült, hogy vélhetően a TOM Controll 2001 alkalmazásában álló vagyonőrök megvertek egy kéregető férfit a kettes metrón. Az őröket elbocsátották, de más következménye nem lett az ügynek.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom