Feljelentették a cirkuszt az állatvédők, mert nagyon sovány az elefánt

Fotó: Urbán Ádám / Magyar Nemzet
Fotó: Urbán Ádám / Magyar Nemzet

 

A cirkusz azzal védekezik, hogy csupán véletlen előnytelen fotó lehetett az egyik elefántjukról, ami miatt az Állatmentő Liga feljelentést tett. Veresegyházon jártunk, mi is fotóztunk.

Az Állatmentő Liga civil szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanújával a Magyar Nemzeti Cirkusz tevékenységével kapcsolatban az mno.hu-n a napokban megjelent képgaléria alapján.

Az állatvédőkörökben nagy felzúdulást keltett képgaléria felvételei az ifjabb Richter József nevéhez fűződő cirkusz fellépésén és előkészületein készültek a Papp László Budapest Sportarénában. A felvételeken az elefántok, különösen az egyik példány rossz általános állapotúnak, soványnak és meggyötörtnek tűnik.

A cirkusz azzal védekezett facebookos posztjában, hogy véletlenül volt előnytelen a felvétel, állataiknak jó dolguk van, aki nem hiszi, megnézheti Veresegyházon, ahová nemrég vonultak föl.

Így tettünk. A sétálóktól kötéllel elválasztott területen álldogáló példánnyal találkoztunk, az ő állapota az mno-s képeken látszónál nem tűnt sokkal jobbnak. Mivel nem vagyunk elefántszakértők, kerestünk egy szakembert, akinek elküldtük a képet.

Az inkognitójához ragaszkodó – de a cirkuszokkal egyébként nem ellenséges – szaksegítőnk mindössze annyit írt, hogy „ez azért szarul néz ki”.

 

elefant.veres_

 

Az egyik környékbeli állatvédő szervezet, az őrbottyáni Bottyán Equus lómenhely kurátora szintén körbenézett a veresi cirkuszi sátornál. Ő azt tapasztalta, hogy a cirkuszosok novemberi hidegben, szabad téren lovat mostak az autómosókban használatos magas nyomású slaggal, az állatvédő elmondása szerint hideg vízzel. Erről videót is posztolt saját oldalán.

Ifjabb Richter József a Délmagyarországban korábban arról nyilatkozott, hogy példát mutatna a többi cirkuszosnak állatjólétből.

Kapcsolódó cikkeink

Örülj, hogy nem vagy farkas Pécsen! – nincs szabály, hogy mikor lőhet az állatkert-igazgató

Az állam nem fizet a megkínzott lovak tartásáért

Rádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Vidéki

  Mit szólnak az állatvédők ahhoz, hogy sok sok ember, akik a tápláléklánc csúcsán állnak állatok húsát eszik!
  Nem kéne minden embernek vegetáriánus koszton élni?

  Nagy az Isten Állatkertje! Az Állatvédő Liga civil szervezet is ebbe az Állatkertbe való!

  • Csik Éva

   Nem! Az ember mindenevő. Egy a lényeg, hogy minden állat megkapja a megfelelő ellátást, törődést. Ahol erre nem képesek ne tarthassanak még hangyát sem!

  • Horatius Koklész

   Valami nagyon fontosat nem értettél meg sem a cikkből, sem az életből. Ha elfogadsz egy tanácsot, a szövegértést általános iskola 2. osztályos könyveknél kezdjed.

  • Hayder Perna

   Ezt majd mindenki eldönti saját magának.

 • Károly Szabó

  Tiltsák már be az “állatos” cirkuszokat a francba! Aki vadakat akar nézni, menjen az állatkertbe – vagy világgá:-(

  • BI

   Nem is értem ki kíváncsi még 2017-ben egy vándorcirkuszra? Az állatok körbehurcolása a világban, meg már rég meghaladott. Régen érthetőbb volt a dolog, az emberek ilyen helyen láttak különleges állatot és valamiféle szórakoztató műsort egyben. De a 21. századi Európában…

 • Noro-dia

  már India is betiltotta az elefántok cirkuszi szerepeltetését. SZóljatok ha eljutottunk India szintjére , egyszer.

  • Deák József

   Akkor most csak az elefántokat sajnáljuk?Mi van a lovakkal, kutyákkal, kecskékkel, tevékkel?A kígyó szeret tekeregni a fakír nyakán? Túl van ez lihegve, ha nem dundi az elefánt, akkor egyből rosszul van tartva.Cirkusz állatok nélkül olyan, mint a lakodalom zeneszó nélkül.Tiszteltetem a cikk íróját. 😀

   • Horatius Koklész

    rossz szagmunkásban tanultad a tisztességet.
    Félreértés ne essék, nem téged sajnállak. A gyerekeidet – tudod, a genetikailag degeneráltakat – picit, az állatokat nagyon.

    • Deák József

     anyád a degenerált, római buzi

   • pszihedelika

    Egyik állatot sem kellene gyötörni, sem a kígyót, sem a kutyát, sem pedig az elefántot. Nem egészen normális a cirkuszban állatokkal parádézni, mert azok nem az emberek szórakoztatásáért születtek. És valószínűleg kurva nagy baj van a látásoddal, mert ez az elefánt nem hogy nem dundi, de konkrétan zörögnek a csontjai. Remélem nincsenek állataid. Meg gyerekeid sem.

    • Deák József

     az ember leír valamiféle véleményt-amit fenntartok- erre személyeskedünk?Vannak állataim, gyerekeim is, tehát azt hiszem jön a világvége.Az utolsó mondatom valóban félreérthető, de akkor megsúgom: személyesen ismerem Antóniát, van egy D is, ő tudja mit, hogyan kell érteni, és nem okit, flegmázik. Peace

 • http://www.htmp.hu Három Tarka Macska Párt
 • Szőke Ármin

  A Magyar Nemzeti Cirkusz országszinten színvonalas állatkerti körülmények között tartja az állatokat. Családtagként szeretik az állataikat. Nem véletlen kampányolnak a színvonalas állattartásért…..