Szép csendben újabb 318 millióval drágult a vizes vb

Fotó: Nyírő Simon, budapest.hu
Fotó: Nyírő Simon, budapest.hu

 

Egy év után tette közzé a BKK, hogy tavaly szeptemberben leszerződött a Swietelskyvel a Népfürdő utca és a Vizafogó utca felújítására.

 

 

Július végén volt az úszó világbajnokság zárórendezvénye, ám még mindig tartogat meglepetéseket a sportesemény.

A közbeszerzési adatbázisba október 24-én felkerült a BKK-tól egy eredménytájékoztató azzal a szolid címmel, hogy “Budapest, XIII. kerület Népfürdő utca (Dagály utca – Vizafogó utca között) és Vizafogó utca (Népfürdő utca – Váci út között) felújítása”. Alapvetően nincs ezzel semmi gond, mert teljesen normális a különböző utak és utcák felújítása, naponta jönnek ki ilyen témájú hirdetmények.

Ez a tender viszont a helyszín miatt gyanús, hiszen ott van a vizes vb-re épült Duna Aréna (egykori Dagály) mellett, tehát feltételezhető az összefüggés. Az eredménytájékoztató linkjét megnyitva, a szöveg átolvasásakor beigazolódik a sejtés: ez az útfelújítás a vizes vb miatt készült, tehát nyugodtan hozzácsapható az eddigi költségekhez.

A dokumentumból kiderül, hogy a BKK egyáltalán nem siette el a nyilvánosság tájékoztatását. A fővárosi cég tavaly júliusban indította el a közbeszerzési eljárást, és tavaly szeptemberben szerződést kötött a kivitelezővel, az útfelújítás idén májusban elkészült, de a fővárosi cég csak október végén tette közzé az erről szóló hivatalos iratot.

A közbeszerzés természetesen a vizes vb miatt hozott, a nyílt verseny mellőzését lehetővé tevő jogszabályoknak köszönhetően hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt. Hárman pályáztak: a Swietelsky Magyarország Kft., az STR Építő Kft., és a Colas Út Zrt.

A nyertes a Swietelsky lett nettó 318.238.145 forintos ajánlattal, ami pont ugyanannyi, amennyire a BKK előzetesen becsülte a munkálatokat.

A nyilvánosságra került szerződések értéke ezzel az útfelújítással együtt nettó 107,38 milliárd, vagyis bruttó 136,37 milliárd forint.

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 

 • kocsmáros60

  Meg amit még nem tudtok hogy Szolnok főutcáját és a Nagykanizsai vassut állomást is azért újították fel hogy aki a vizes Vb ment annak könnyebb legyen a közlekedés …Csapjátok már ezt is hozzá …

  • Megamedve

   vassut, tudod olyan nincs, és a vizes vb sem tud menni

  • Béla Toller

   Csak azt, ami összefügg vele, vagy annak a szabályai szerint jön lére, mint ez is ! Végtére is, miért kell titkolózni, ha annyira helyénvaló ? Az egy másik kérdés, hogy a föld-beton-aszfalt témánál bonyolultabb dolgot még nem csináltatok (ha belevágtatok, hát nem is sikerült) !

 • wereko

  Be kell hajtani a szoclibek által ellopott metro pénzt és akkor a vizes Vb már ingyen volt. Még marad is.

  • Béla Toller

   Okosnak tartod magad ? Sajnállak egy picit. Számolni kellene tudni, oszt akkor mindenre fény derülhetne. Szegény !

  • Lajos Csánó

   Azt hiszem téged nem az eszedért lopnának el! 10 év alatt nem talált semmit az ügyészség!

  • József Kócsák